..

..

Pelanggan mengamuk Proton Preve CFE ada masalah ?

on Monday, July 16, 2012 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 161 Comments


Akibat daripada rasa tak puas hati dengan kualiti kereta yang dibeli , seorang pelanggan melepaskan geramnya dengan menampal kertas ketidakpuasan hatinya mengenai  kereta Proton Preve yang dibelinya berharga RM72 ribu .

GPB tidak tahu apa punca kereta ini problem tapi biasa la bukan semua produk dikeluarkan mana2 pengeluar kereta pun dalam keadaan   perfect . Kereta Toyota dan Honda pun pernah ada problem juga sampai ditarik balik selepas dijual untuk diperbaiki  .

Jika diperhatikan kepada apa yang ditulis di kertas berkenaan , masalah kerosakan GPS dan enjin bocor menjadi punca utama kepada kereta ini .  Kereta  ini sudah tentu la  masih lagi dalam warantty , jadi rujuk la kepada Proton semula untuk pembaikan .

GPB bukan nak defend Proton walaupun memiliki kereta dikeluarkannya ..tapi ini  mungkin  satu kes terpencil.  Harap pihak Proton dapat kenalpasti punca ini akan tidak berlaku lagi masalah kualiti di masa akan datang .




PROTON PREVE BERMASALAH
Kalau tak mampu untuk buat kereta berkualiti…..
TUTUP SAHAJA PROTON
PROTON PREVE BERMASALAH
GPS ROSAK… Tiada penyelesaian
PROTON PREVE CEPAT ROSAK
Tak sampai sebulan ENJIN BOCOR
PROTON PREVE CEPAT ROSAK
Harga RM72+++ kualiti ?????



161 Responses

  1. Anonymous says:

    Proton....tutup aja proton ni...mcm UmNo jugak. Tutup aja UMNO, bagi masalah, bukan selesai masalah.

  2. Anonymous says:

    Very bad Public Relations.....

  3. Anonymous says:

    Ptotnye kite sbg rakyat myokong usaha kerajaan utk menjadi antara pngluar2 kereta yg tknl di mata dunia .bkn mgutuk..bgla idea yg membina..jgn kutuk je lbey kt umah ade gak 2 3bjk proton..

  4. Anonymous says:

    apa kena mengena proton dgn UMNO.....Buduh tak leh di ajar! cerdik tak leh di pakai!...sian lu mamat/minah!aq pakai 4 generasi proton ok jaaaa....dah rosak hantar repair laaaa buduhhhh....tu nak kena ajar kaaa!!!

  5. Anonymous says:

    Apsal kena mengena ngan umno.. tu la melayu bodoh asyik nak salah menyalah je...

  6. Anonymous says:

    BMW....7 series pown aku pernah tengok tersadai kat Lebuh Raya....agak2nya apa tuan keta tu maki kat pengeluar BMW tuhhhh....sebab rega BMW tuh 3x ganda dari rega proton nie...?

  7. Anonymous says:

    Bpe buahh kereta prevee rosak klauu takat sebuah tu ajerr x kn nk tutup proton:-):-):-)x kn x nmpk bpe ratus ribu org guna proron produk ok ajer ··ak punye wira msuk thun ke 13 still leh guna wat pi keje toksah lA BOIKOT SGT

  8. Anonymous says:

    Proton samakan umno...mongok nyer statement...... Confirm ko pakai proton gak ni....benda ada saluran betul nak report tp guna lutot buat report...

  9. Anonymous says:

    Nak buat camana... Boss2 proton tak drive proton... Mrk semua drive bmw & mercs...:jadi manalah depa tau masaalh kecik ini

  10. Anonymous says:

    Tutup umno??? Apa kebodoh kau ni!! Byk betul melayu komunis skrg ni!! Nak sangat kene pijak kepala dgn cina?! Bahlol.....

  11. Anonymous says:

    Kau tu patut keluar dr msia x pyh duk sini mkn subsidi jer...pembangkang patut di kubur kan jer tak der hasil yg di buat kt msia nie sanggup bersekongkol dgn yahudi laknat.

  12. Anonymous says:

    aku ade proton sebijik kat umah, 1st day pakai dah patah cup holder, radio kejap ok, kejap searching(dengar pon pening pale), stering ade bunyi annoying bile membelok' 'eeekkk..uuukkk', hantar proton servis, satu masalah kat atas pon x selesai.. jwpn die, -ooww, ini akan ok dlm seminggu dua lagi..- harga proton malaysia mahal 50-70k, tp proton arab saudi jual harga 20-30k je.. TP AKU TETAP SAYANG PROTON. dhow~

  13. Anonymous says:

    kalo setakat GPS mungkin kita boleh katakan yang terpencil..tetap kalo sampai engin bocor tu bukan kes terpencil dah.. biasalaa proton takkan tukar seketul engin...tapi baiki jer.. dan ianya takkan menyelesaikan masalah.. memang betul sedikit sangat orang yang terkena cam nih tetapi kalo kite yang terkena takkan boleh relax jer.. mamat yang kat atas tuh tak pernah kena.. jom kita doakan supaya die terkena skali dengan proton dan baru die rasa camana kalo dah beli kereta mahal2 tetapi rosak.. heheh

  14. Anonymous says:

    kepada anonymous.. ape kata anda belajar rajin2 kemudian bekerja dengan proton tetapi mestilah golongan atasan kemudian baru kite cerita tentang pembabitan orang umno dalam production.. cmana

  15. Anonymous says:

    Boleh jd org yg tmpal bnde tu semua org yg sengaja nk menjatuhkn proton? Pastu kaitkn plak dgn umno. Agenda dorg ni plik2.

  16. kalo kereta baru ade masalah... ganti dengan kereta baru.. proton berkire sangat , itu puncanye...

  17. Anonymous says:

    aku bangga menggunakan kereta nasional, tak kira proton atau produa. tapi proton atau produa, jgn la menzalimi pengguna yg membeli dan menggunakan kereta nasional. kalau tak dpt nak tandingi kereta2 import pon takpe la, cuma jaga la prestasi enjin, kemasan dan sebagainya.

    ape guna keluar macam2 variant kereta, tp prestasi di tahap lama. memang la semua kereta ade kelemahan, dan mungkin terjadi ni kes2 terpencil, tapi kalau terkena kat batang hidung sndri camana? kalau setakat power window jam boleh la tahan lg, tp kalau dh enjin bocor?...mesti korang tak boleh terima. mesti lebih dahsat lagi carut marut yg keluar dr mulut korang.

    memang betul ade warranty, tp kita ni TIDAK BEKERJA ke?, senang2 hati nak keluar?. nak claim warranty pula cuma hari isnin - jumaat, sabtu ahad cuma utk minor servis sahaja!. kita keluarkan duit kita utk beli sesuatu barang atau perkhidmatan adalah utk kesenangan kita, bukan utk menyusahkan kita!

    bijan, 18/07/2012 @ 1255pm.

  18. Anonymous says:

    ko kalo xleh trima kritikan ko la kuar dr malaysia,sni bbilang org,sdh pasti bbeza pmikiran,ko x suka p cr pulau lain,dok sorg, subsidi tu bkn duit ko,bkn duit bpk ko,bkn duit umno,tp duit kerajaan malaysia, kalo pr jd kerajaan nanti ko makan duit subsidi sapa?atau ko kena berambus dr malaysia,? X sependapat trus nak halau,kalau rumah ko xpe,brapa juta ekar tanah ko ada nak halau2?pemikiran jakun, yahudi n umno da lama bkerjasama,da jd darah dgg da dlm umno,cth ? Org mengajar agama dhalang..hiburan tidak..ini salah 1 ajaran yahudi..salah sorg bpak yahudi adalah kau...jakun

  19. Anonymous says:

    proton buat kete untuk bniaga dgn rakyat, yang bodo kena tipu..bila kete rosak hantar servis,ada warranty xpe la tp btahun menunggu,yg xdak warranty siap cepat,kena byr,part korang dpt tu diaorg repair balik je,hahaha save bajet,dr sni proton bniaga dgn korang,hahahaha harga murah nak part mahal,made in taiwan ada la,hahaha aku pakai perodua myvi, mmg kete kontot,absorber keras...tuka2 skit best, 5 thn pakai xpenah repair,tukar minyak itam je, da 156,458km da jalan dr jhr ke kb,lek je,minyak rm90 je dr kluang ke kota bharu,nak kata pe kan?kete member bnyk abis dlm bengkel je ,kete aku lek je..servis minyak itam je,nak support product tempatan x salah,tp biar bbaloi, support dgn kena tipu lain,masa preve kuar,peugeot 207 sv kuar ,1.6cc rm89k , preve 72k,aku rela amik peugeot lg,sbb kualiti,89k tu pas cukai,korang rasa sblm cukai brapa rm? Preve 72k?wow kalo preve ni dr jepun,masuk mesia kena cukai harga sama dgn honda accord hehe tp saiz n kualiti? Korang pk elok3..rasa korang tlah dbodohkan sekian lama oleh proton, 1 lg brapa belas model proton xleh lawan 3 model perodua?wow proton rugi..perodua 3 model boleh untung? Pk n renung2..n for sure korang akan ckp perodua tu toyota, so what??dlm bisnes yg ptg kualiti...kalo dr malaysia pun taraf mcm besi buruk wat pe?bisnes kena bijak

  20. Anonymous says:

    Saya dulu beli Persona Elegance H-Line. mula2 lampu hazard nyala non stop so kena pegi SC tkar panel. lepastu tak lama kemudian break rosak,suruh pergi COE sbb brg gnti xd kt SC biasa.smpai2 kete kne tahan 3 ari.lpas 3 hari amik kete,dorg park kete xtau mana kena tunggu sejam lagi. lpas dh jmpe kete,ad bnde yg lupa repair..msk bngkel balik,tunggu sejam.pastu on the way balik umah lampu notification enjin menyala tak padam2..kena anta COE balik.pastu nk tahan sehari sy ngamuk kate "Ingat aku punya annual leave tu ada khas untuk hari melawat Proton ke?".pastu siap gak la aritu...bad service la.sia2 tampal billboard bsar2 dlm tu "Biar Kami Yang Menunggu Anda"

  21. Anonymous says:

    zakat tak bayar cukup atau kerja suka mengular... itu punca kereta korang rosak..

  22. hero melayus says:

    Proton=umnok...patutla syed zainal kuar,xnk terlibat dgn menipu rakyat....be end la xlama lagi...kahkahkah

  23. Anonymous says:

    proton sejak dulu sampai sekarang tak leh nak bangga kualitinya..cukai pya mahal nak beli keta luar..kononnya nak menggalakkan rakyat membeli kereta keluaran negara..tapi tengoklah HANCUS...

  24. Anonymous says:

    Apa kena mengena Umno dengan Proton? Alahai kau ni, Fikir dulu sebelum cakap. Jgn jadi macam manusia yang tak pergi sekolah. Korang semua confirm ke kereta ni ada masalah? Mana la tau owner kerete saje buat ke, ada orang kenakan kerete ni ke? lps tu tangkap gambar masuk dalam internet.

  25. Anonymous says:

    mestila marah kete baru kan.modal da keluar rosak plak.memg kete lain pun ada masalah.tp bagaimana dorang handle.kalu handle ok.customer xkan mare.kalu amik tindakan cepat.dulu aku bli honda pun ada masalah x sampai 2 bulan pakai. masalah auto.tp dorang bila kita buat aduan.dorang amik tindakan cepat x biar kita tunggu lama.jawapan dia memuaskan.macam proton ni adik saya beli lepas 4 bulan ada masalah.pergi proton centre ckp xde masalah.then 2 3 ari problem balik.lepas tuh dah la lambat servis.ckp xde spare part la.suruh datang minggu depan la.sepatutnya proton kalu masih under warranty lebih2 kereta baru.cepat2 amik tindakan selesaikan masalah.bukannya melambatkan proses.buat org naik mare.timbulla kes macam ni.yeala kete baru high expectation tau.

  26. kuyub says:

    Betulla kta ufb,politik pas bkn plitik yg d khndaki dlm Islam.skit ² slhkn umno.a pa yg krjaan buat sume x btul.

  27. preveOWNER says:

    Pengalaman memiliki dua model kereta, pendapat saya:
    1. Proton dah ada peningkatan dari segi 'design'
    2. Ada juga peningkatan dari segi keupayaan menghasilkan model yang berdara saing
    3. Dari segi teknologi memang agak sukar nak kejar Toyota, tapi komen dan pandangan yang membina dari pengguna jika diambil sebagai panduan, saya yakin proton pasti boleh
    4. Setiap produk ada kelemahan dan kelebihan, namun CUSTOMER SERVICE patut memainkan peranan. Kesopanan dan keupayaan untuk memastikan teguran dan rintihan pelanggan amatlah diperlukan. Pengalaman saya menghubungi COE SC mendapati CUSTOMER SERVICE bukan sahaja tidak mahu membantu malahan memberi alasan 'SAYA HANYA IKUT PROSEDUR'. Ayat ini memberikan 1 ekspresi yang kurang baiki kpd pelanggan, adakah prosedur kerja dibuat supaya kamu senang bekerja dan pelanggan "padan muka"? Fikir-fikirkan...
    5. Follow up. Rasanya tidak salah jika PROTON melaburkan sedikit wang untuk mengupah pekerja tambahan di bahagian CUSTOMER Service untuk merisik khabar pelanggan, memang tidak dinafikan pelanggan anda ramai, namun di zaman teknologi serba moden dan canggih ini pelbagai kaedah antaranya sms, email, dll boleh digunakan bagi menunjukkan yang "anda menghargai, komitmen kami untuk membeli produk anda'

  28. Anonymous says:

    PROTON kena ganti la dengan yang baru kalau kes kerosakan yang teruk macamni. dah tak boleh baiki kena gantila. kesian mamat tu..bulan2 kena bayar, nk jual tak laku.....

  29. Anonymous says:

    Mana -mana jenama kereta pasti ada masalah. Contoh honda dengan masalah pedal di US yang membawa maut. Saya sudah memandu Gen2 masuk tahun ke 8 tahun. Berulang dari Johor ke kl selama tahun dan sekarang dari penang ke kl. Enjin masih ok. cuma alami masalah kecil sahaja seperti tingkap yang telah sedia maklum. Berbaloi dengan harganya.

  30. biase gk la kwn2 ma aq cter pkai produk proton, x sampai seminggu or sebulan enjin bocor.. harap mklum la kreta aq bkn jenama proton

  31. Anonymous says:

    saya pun guna proton juga..maklumla baru bekerja tk mampu beli kereta idaman lagi...so far dah stahun stengah saya guna kereta proton...n hasilnya 5 kali masuk bengkel sbb masalah enjin yg sama..nie kereta baru..bukan second hand...kereta buruk tok saya pun tak setenat kereta saya..ni la hasilnya bila proton terlampau dilindungi..sehinggakan tiadanya daya saing...in the end..buat kete ala kadar..mcm mana kite nk bangga ngn buatan malaysia..proton 1 syarikat besar..tp hasilnya menyedihkan.

  32. Anonymous says:

    Propaganda pembangkang je..Org luar negara pun puji Proton..dah memang dasar membangkang..

  33. Anonymous says:

    Belilah PROTON jika hendak menyesal...Tolonglah kroni UMNGOK dengan membeli PROTON...Rugi tanggung sendiri

  34. Mat Global says:

    Saya hairan dengan kritikan negatif keatas Preve.setahu saya setelah lebih sebulan memandu saya rasa teruja dan bangga dengan Preve yang mempunyai kendalian dan keselesaan ala kereta BMW mahupun MErs.rupa menarik dan badan tegap dan teguh.tidak dinafikan kualiti boleh dan perlu ditingkatkan lagi.
    kereta cfe Preve saya Plate No BLT8080 tiada masaalah malah berhasrat untuk pakai sampai habis usia.saya juga memiliki Nissan X-Trail dan juga pernah pakai BMW 318i.semuanya dibeli baru.

  35. Anonymous says:

    Saya berpendapat, kalau hendak membeli kereta Proton, tunggu model tersebut berumur lebih setahun, kerana secara pemakaian lasak, kereta tersebut belum benar2 diuji. Kalau tunggu selepas dua tahun lagi baik. Saya membeli Waja selepas beberapa tahun model Waja dikeluarkan. Pada hari ini, secara amnya memang kereta Waja saya tiada bermasalah langsung. Kalau saya hendak beli Preve, saya akan tunggu sekurang2nya 2 tahun.

  36. Anonymous says:

    Sebenarnya, saya berpendapat, jurutera lebih faham perkara2 ni. Proton ni tiada economics of scale. Perodua walaupun kualiti lebih baik, jurutera di Perodua tidak/kurang boleh mencipta kereta dari scratch. Memanglah Proton tidak boleh lawan Honda dan Toyota dan kita perlu terima hakikat ini. Pasaran dan teknologi Honda dan Toyota memanglah di hadapan. Sebagai rakyat Malaysia, kita mesti sokong kereta tempatan walaupun ia tidaklah sehebat kereta luar negara. Saya berpendapat BMW dan Mercedez juga sebenarnya tidak sehebat Honda dan Toyota cuma persepsi rakyat Malaysia pada BMW dan Merc masih tinggi. Perkara2 ni hanya jurutera yang faham. Saya bekerja di dalam bidang kejuruteraan walaupun bukan dalam kejuruteraan automotif. Seperti doktor yang lebih pakar kepada kesihatan (walaupun tidak semestinya). Secara kesimpulannya, Proton memanglah kurang sedikit tetapi hanya jurutera yang faham masalah dasarnya. Janganlah kita menyalahkan Proton, sepatutnya kita berbangga dengan Proton. Walaupun negara Jepun dan Amerika jauh maju ke hadapan, kita perlu berbangga dengan negara kita.

  37. Anonymous says:

    syed zainal keluar tu sebab die yakin die tak mampu nak ubah proton ke lebih baik..selagi ada orang tua2 di dalam proton, orang muda takkan mampu nak bawa proton untuk maju ke hadapan lagi.. orang tua-tua ni yang kita kena buang kerana diorang dah mempunyai vendor2 mereka sendiri. dan mereka hanya memikirkan profit yang mereka dapat bukan quality yang disasarkan.

  38. Anonymous says:

    umno bodoh macam cibai lakhnat babi sial puimak haram jadah ass fuck!!!

  39. Anonymous says:

    Kau orang tak kena korang boleh lah kata... Aku menderita akibat memakai kereta Proton....Selalu kena ambil leave sebab nak kena anta kereta kat workshop. Orang ambil leave pergi vacation, ini tak kena pergi workshop. Boss aku pon pelik mengapa kereta Proton ni selalu sangat rosak. Dari dulu aku kata "JANGAN BELI PROTON". Kalau tidak si Proton sial ni akan sangka kereta yang diarang hasilkan cukup hebat dan berkualiti. Jadi kalau korang sayangkan Proton sialllll ni jangan beli Proton! Dengan cara ini sahaja dapat megajar Proton ni, kalau tidak Proton takan ubah...

  40. Anonymous says:

    Kelakar nya..Proton punya hal tak pasal-pasal pulak UMNO yang kena hentam, ada yg kata Proton sial, ada yg dok maki hamun dan berbagai-bagai lagi, apa pun itu hanya lah dikira sekadar nak lepaskan MARAH & GERAM..
    Secara peribadi, sebagai rakyat Malaysia yg telah hidup sebelum negara Malaysia Merdeka lagi amat bersyukur dengan kemajuan dan pencapaian negara masa kini.
    Jadi kepada kekawan,kalau lah rasa kereta Proton keluaran Malaysia tak bagus,tak comel dan sebagainya..tak payah beli, tapi jgn le kutuk lebih-lebih sangat kerana apo yg ambo nampok loni..hok dok lalu atah jale rayo 80% kereta buatan Malaysia.
    Jadi nyo, ambo raso bangga yg amat kerana jok dulu lagi ambo dok paka kereta Proton sapa loni tadok masalah, bak hok rosok tu biasa lah sebak nyo kita manusia pun kadangkalo sakit.
    'Bangga Jadi Rakyak Malaysia'

  41. Anonymous says:

    aku nak proton preve juga woiiiiii...

  42. Anonymous says:

    hidup proton,hidup umno


  43. Anonymous says:

    pergi mampuslah orang yang memaki proton. tapi kat umah ada 1,2 biji proton

  44. yack says:

    aku pn ad problem sama,tp stakat radio ngan power window...harap Proton ad improvement lepas ni

  45. Anonymous says:

    bodoh kau ni

  46. Anonymous says:

    Biase la..mne2 brg pon..dlm 1000 msti ade 1 yg mslah..manusia xlari dri wt silap..aq pki perve no problm stkat ni,,:-)

  47. Anonymous says:

    apepn, pg la wak g service proton dlu. and lw leh mnx claim issue dri wakil pengedar proton tersebut.and buat aduan kpd proton. pasti proton akan buat sesuatu seperti honda and toyota pernah lakukan sblum ni.

  48. Anonymous says:

    bukan semua yg sempurna..apa pn x boleh..

  49. Anonymous says:

    kalau ada banyak duit tak yah beli proton....beli ferari sebiji....ha....ha...ha...ha
    baru rasa proton tu jimat duit....
    keta bukan bawak mati....kalau rosak repair je lah...itu pun tak belajar ke

  50. Anonymous says:

    Walau apa2 pun.. hal ini bukan utk kita gaduh.. Biar Proton yg jawab.. Mereka yg jual.. mereka yg kena bertanggung jawab.
    Pembeli ada hak utk marah .. baru Proton akan ambil serious dan improve kualiti!!!

  51. Anonymous says:

    kereta buruk. tengok top speed punya comment terhadap proton dah tau. jgn bazir masa. tutup shj

  52. Anonymous says:

    aku pakai proton iswara aeroback xada masalah pun dh 13 tahun,,,yg penting cukup time aku servis,,

  53. Anonymous says:

    bodoh punye owner preve ni,,sian kt ko preve ade owner minda tahap sampah!....ape motif tampal kertas2 semata-mata xpuas ati preve die ade prob,,,tindakan owner preve malang ni tak lebih dari perasaan dengki,hasad, busuk ati,,semua negatif la ade kat ati ko...memang busuk, macamla proton ni ade buat jahat khianat kt ko sampai cmni ko benci,,,pegi je la anta kt service...kurang2 pn dapat replacement...tapi sbb ati busuk, buat tindakan x berakal...

  54. Anonymous says:

    ko nk suh proton tutup? ape la malangnye ko jd rakyat Malaysia,,cmni la,,pasni ko bukak kedai makan, orang buat dajal gerai ko walopun ko xpernah buat salah kt die...pe perasaan ko??

  55. Anonymous says:

    pada anynomous yg bangga dengan brand toyota dan honda,,siap prefer peugot 207sv tu hahaha...teruskan kebanggaan anda,,harap2 jepun atau peranchis boleh bagi kerakyatan atau apa2 ganjaran atas sanjungan tinggi anda yg tidak berbelah bahagi terhadap kereta negara diorg hahaha...tak pun at least dapt la peugot 207sv sebijik sebab ko jelas nampak tk mampu pn nk beli keta tu hahaha,,,sembang puji sana-sini xguna kalo setakat mampu pakai myvi je,,lawak!!

  56. Tok Sagor says:

    Aku bangga dgn Proton!!! Walaupun proton aku pun pernah rosak namun aku bangga kerana dgn keupayaan anak tempatan utk built up kereta sendiri, betapa susahnya utk mendapat teknologi setanding dgn pengeluar kereta lain. Namun kita hanya pandai mencemuh dan memaki sekiranya ada masalah yg di hadapi. Jgnlah kita menjadi masyarakat yg pandai complaint setiap hari tetapi menjadi masyarakat yg berdaya saing dan bijak mencipta teknologi. Bravo Proton.....

  57. Tok Sagor says:

    Itulah diberi akal letak dekat pusat, kalau rosak tu pegilah service center ape masalahnya. Mangkuk punya owner, kalau nak keta bagus pakai ler BMW. Bodoh tahap tenuk.!

  58. Tok Sagor says:

    Aku bangga dgn Proton!!! Walaupun proton aku pun pernah rosak namun aku bangga kerana dgn keupayaan anak tempatan utk built up kereta sendiri, betapa susahnya utk mendapat teknologi setanding dgn pengeluar kereta lain. Namun kita hanya pandai mencemuh dan memaki sekiranya ada masalah yg di hadapi. Jgnlah kita menjadi masyarakat yg pandai complaint setiap hari tetapi menjadi masyarakat yg berdaya saing dan bijak mencipta teknologi. Bravo Proton.....

  59. Anonymous says:

    Ko kutuk2 bkn dpt apa2 pun.ini pun lbih aje.tpi pkai keta proton jgk.konon pkai keta luar keje pun tkar2 skolah tak hbis angan2ajela korang nie

  60. Anonymous says:

    haha . gelii ketiak aku ne tgk pix gitu. bahalol. marah la tu? kalao marah kasi bakar la brader. ape barang tampal2 kertas???? ke ni agenda pembangkang? bijak2. sronok la tgk rakyat sendiri bertengkar di blog? apekejadah. patut la malaysia ne lembab gila dia punya teknologi. org malaysia sibuk komplen tapi xnk cari cara improve teknologi. mundur. otak bebal. kah3. apa pun, gua pun org malaysia. gua hepi jadi rakyat msia. xda perang. kalo nk banding teknologi jepun n msia, kita ketinggalan 3 tiang neon broooooooooo. lu org punya pemikiran kna adjust bro. msia xkn maju slagi lu org di takuk lama. sibuk bertengkar. sendiri bikin kete la weiiiiii. koplak

  61. Anonymous says:

    korang ni...kalau dah sembang 5 kali masuk bengkel, berulang masalah sama, tak setel2, tu bukan masalah proton..tapi masalah proton service center...diulangi, proton service center..tu pun tak boleh nak pikir ke?????????? bebal..

  62. Anonymous says:

    standard ler... mne ade bnde yg perfect kat dlm dunia ni. so jgn le nak slahkan proton sbb aku pon pkai gak krete proton.

  63. anna says:

    MMMMM.....
    Bagaimana Melayu hendak maju jika kite sentiasa memandang pada keburukan lebih drpd kebaikan.
    Jgn kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
    saya soskong pendapat Mat Global...preve x kurang hebat nya.
    ***Mampu kah pembangkang menghasil kan sebuah kereta jika mereka mentadbir kerajaan? jika asyik mencari kesilapan org lain pasti tiada masa utk memikirkan quality sebuah kereta.

  64. anna says:

    Jangan asyik mencari salah sebangsa dan seagama. Rasa nya tiada kena mengena isu kereta dan parti politik. Berfikirlah secara professional sebelum menulis...apa yg dituliskan melambang kan keperibadian anda.
    berbanggalah dgn apa yg berjaya dihasil kan negara.

    JIKA benar2 x suka dgn kereta negara kita, beli saja lah kereta import. x perlu memanaskan hati sendiri dgn statement yg ntah apapa.


  65. Masalah Proton adalah sikap vendor dan pekerja yang berfikiran tidak berkelas dunia. Janji siap dan boleh supply ikut time sudah. Sikap itu yang menyebabkan 90% masalah diujudkan. Hampir hampir mustahil nak mengeluakan kereta berkelas dunia dengan mempunyai vendor dan pekerja berfikiran kelas melepas batuk ditangga. Mungkin genetik vendor dan genetik pekerja yg sukar nak menaiktaraf pemikiran mereka. Itulah punca masalah, bukan masalah. Bukan PROTON yg bermasalah tetapi pembuatnya sukar nak mengubah minda dan genetiknya.

  66. Mat Global - owner cfe Preve BLT 8080 says:

    Kita cakap pasal kereta atau lebih khusus lagi disini Proton Preve.Jika hendak menilai hebatnya
    Preve bacalah pakar kereta Y S Khong editor Autoworld atau pun majalah diinternet 'Live Life Drive' yang kedua duanya memberi komen yg baik keluaran Proton sekarang.
    Preve diberikan 5 bintang penuh untuk kendalian.Manakala Y S Khong pula berpendapat tiada kereta lain yang sekelasnya mahupun Toyota atau Honda boleh menyaingi Proton Preve dari segi keselesaan dan kemantapan pemanduan.Rupa Preve pun kemas bergaya dan mempuyai aspect ' safety' yg lengkap.
    Sekiranya Proton dapat menambah baik dari segi
    kualiti saya percaya matlamat Global Car boleh menjadi realiti.Pun begitu setelah membuat perbandingan, saya tak jumpa kereta lain 1800
    c.c dan berharga RM110,000 kebawah yg 'drive' sehebat Preve.Tak guna kita bertelagah.Lebih baik sewa Preve dan buat test drive macam Autoworld and Live Life Drive kemudian baru bagi pendapat untuk kebaikkan bersama.

  67. Anonymous says:

    ni smua propaganda dr phk2 yg bsk ati ngan proton.stakat tulis kat kertas lps tu tampal je kat kereta adek aku umo 10 thn pn blh buat.klu btl2 rosak msti dorang dh tunjuk dh.klu kete luar yg rosak xde plak dorang nk heboh2 sampai mcm ni,padahal kete luar jauh lg mhl dr proton....dsr busuk ati...tuihhh....lg 1,bengap btul org2 yg suke kait kn UMNO dgn proton ni...brainless...

  68. mohd muis says:

    Salam sedara ( klu islam ) selamat sejahtera ( klu xislam)...mmg la klu rosak kena repair..tapi klu dalam sebulan 2-3 x repair. Klu kna tglkn keta kat sc lagi la...tapi prob xsetel2 gak. Ko sanggup?? Aku pakai exora bold cfe..klu ko sanggup bleh amik kete aku. Odometer bru 3k. Bru pki dlm 2 bln...kau byr duit muka je kat aku..rm8k je...kondisi tip top sampaikan aku bleh knl semua mekanik kat SC proton ( area aku la ).mmg tip top la!! Thanks proton...sgt terharu n seronok pakai produk korang ; )

  69. mohd muis says:

    Xkena kat kau...bleh la cakap mcm2...

  70. Anonymous says:

    Xkena kat kau..bleh la cakap cam 2.

  71. Anonymous says:

    Yang xberakalnya kau..sebab xfaham bahasa melayu! Baca dulu statement owner yg jadi mgsa.bodohhh!!!

  72. Anonymous says:

    mmmm...mamcam2 ada...yg terbaru gua ada pakai exora...mmmmemang hampeh..keta bocor masok air sbelah penumpang...tak setla sampai hari ni...asal ujan je air meleleh masok bawah dashboard penumpang..memang haram betol..lelain tu aku tak komplen la sangat..sebab sedor diri pakai kete proton jek..kan2...tapi kalu dah beli proton dapak free gift aquarium ape citer...

  73. Anonymous says:

    realitinya, proton memng kena diperbaiki, tapi bukan tutup. sekurang-kurangnya ambik jurutera yang berkualiti sikit!!!

  74. Anonymous says:

    Masuk hari ni dah hari yang ketiga pakai preve.radio dah rosak..sapa2 yang berminat dengan keta aku..terutama yang depend proton..aku nak jual semula.

  75. Mat Global says:

    it's rather regretting that despite able to come out with a good design and capable car Proton still having issues with quality here and there.
    I am of opinion that though quality has improved it is the quality control has not.what is equally not up to the standard is the quality of service centres and their personnel in handling and tackling customers complaints.
    Proton must act fast to justify customers faith in them.We not just want good drive but want a problem free and industry standard product.

  76. Anonymous says:

    Itu semua dakyah pihak tertentu untuk memburukkan pengeluar kereta nasional. Saya dah beberapa kali bertukar kereta.. perodua dan proton. Sekarang ni baru saya mencuba kereta luar. Ada kelebihan ada kekurangan. Macam manusia juga.. Saya tetap sokong segala produk negara. Malaysia is the best..

  77. Anonymous says:

    Ye tak ye jugak ek! Disebabkan proton yang dikatakan hancus ni, banyak ye kereta-keretanya di jalanraya. Heran.. heran. Pulak tu dikait pulak dengan UMNO. Takde kena mengena. So, jadilah insan yang mulia. Gunakan akal sebaiknya. Gunakan lidah sebaiknya..............

  78. Anonymous says:

    salam..just for info.. mungkin sesiapa yg blom ade pengalaman problem camni mmg ar xkisah papepun..tp pada yg dah kene mmg ar akan mengamok/meroyan sbb kete baru dah problem(problem ni bkn maksud rosak je tp merangkumi la bnyk masalah yg akan timbul lps tu,such as transport dh xde"patah kaki" sbb tu la satu2 nye kete yg nk pg kje, nk pg pasar, nk anta bini/anak sakit ke ape ke,etc).bygkn kete tersadai kat service center selama 3minggu dan itula satu2nye kete yg kita ade, kan..kan..kan.. bkn xsupport kete tempatan tp kalaw dh xde kualti better beli kete luar yg sama nilai tp lebih berbaloi..kan.kan..kan.. sama la juga kite menyokong bos atau ketua atau pemimpin yg kurang ilmu(atau dgn kata yg lebih kasar "bodoh"), itu bkn menyokong tp menjatuhkan(atau dgn kata yg lebih kasar "mengampu@kipas"). xde masenye end user mcm kita ni nk propa ke apeke. kalaw btol2 profesional, kite harus terima kritikan ni dgn hati terbuka so pengguna mcm kita akan lebih terbela. Fakta = mmg kete proton lebih mahal berbanding kete luar. xpecaye?? tolak la tax yg garmen kenakan..and then pasal org luar puji kete kita.. hmmm..try post ni-->> http://motorsportnetwork.co/showthread.php?264-Top-Gear-UK-s-Shocking-Review-of-Proton-Malaysia!!!-Are-you-For-or-Against pastu post ni --->> http://www.topgear.com/uk/perodua/kelisa DAN YG PALIG SEDIH POST NI -->> http://www.youtube.com/watch?v=d8Wp0yHct_I ...alahai, sedihnye.. tp ni lah realiti.. ps:sebelum follow link tu make sure korang paham omputih takut salah erti pulak nnt..bkn ape, org tu keji tp kite ni je salah salah paham(atau mmg xpaham & buat2 paham).. wallahualam..

  79. Anonymous says:

    Salam..sya pengguna proton preve cfe dan memahami kemarahan dan ketidak puasan hati pembeli kereta baru yg rosak. Sya pun mengalami masalah..baru 4 bulan dan kerosakan bermula dari odo 380km lagi..hingga smpai keta kena ditunda ke SC. Email sudah 2 kali ke pihak pengurusan atasan. Keta tersadai 3 minggu di SC..tapi hampeh bila keluar tak sampai 2 minggu..kerosakan bermula balik. Saya rasa tertipu..ingin memiliki kereta nasional tapi KUALITI HAMPEH! Membawa keta preve menjadi suatu fobia bagi saya..tak tahu bila la pula keta nak buat hal. Pohon pandangan/ cdangan bagaimana saya nak menuntut kerugian..berulang alik ke SC dan masa terbuang. Adakah pihak proton boleh ganti kereta lain kepada saya?

  80. Anonymous says:

    kita ditindas, duit kita pon kena ditindas..semunya angkara proton..akulah pemangsa proton preve jugak..aku pkai sunny buruk lbh 20thn pon xdak masalah apa2..mamat proton mna dok kata sokonglah proton, sokonglah proton, sokonglah proton..dok asyik dengaq ayat tu ja xhabih2..arrghhh aku naik meluat dh...dh serik dgn proton...
    kena batang hedong sndiri baru hampa tau...hahah
    ini lah suara takyat..kita ada hak...

  81. Anonymous says:

    bodoh..x otak.service center kan ada..hantar la..perkara kecik je.mkin mamat ni baru dapat lesen or first kereta dia beli...saja nak buat gempaq bodo..aku dah 20 tahun pakai proton..masalah tu biasa la..kereta mewahpun ada problem jugak..HIDUP PROTON.

  82. Mat Global says:

    Saya simpati dgn mereka2 yg ada masaalah dgn Proton.Tapi ingin saya nyatakan disini Preve saya elok saja tapi tidaklah sempurna semuanya. Saya begitu puas hati pilih Preve dari keta lain yg saya bandingkan Altis 1.8,Latio 1.8 n Civic 1.8. untuk digandingkan dgn Nissan X-Trail yg saya miliki.
    Percayalah Proton Preve cukup selesa dan begitu meyakinkan untuk dipandu dilebuhraya. Teknologi Proton sudah baik cuma Proton perlu tingkatkan kualiti dan kawalan kualiti.Apa pun saya tetap cadangkan Proton Preve (cfe) pada kawan2 yg mencari keta 'saloon' sederhana.

  83. Anonymous says:

    salam...secara jujurnya mungkin nasib aku lbih baik...keluarga aku semua nya guna proton...dari iswara ke waja dan ke exora...semua nya masih digunakan lg...setakat ini tiada masalah besar...servis pun sekadar tukar minyak itam itupun buat sendiri...kalu ada major inspection bru antar woksyop...bersimpati gak pada yg ada masalah...tp x tau apa punca nyer...mungkin lah dalam banyak2 yg kuar ada yg defect...aku sendiri pernah jumpa owner honda accord baru yg ada masalah2 seperti ini...baru sebulan pakai kene tukar one set brake disc....dh tukar pun ada masalah lg...dgr bunyi pelik2 semasa memandu...dia pun conteng2 la keta dia kate honda x bagus la...servis lembap...bayar rm 100k lbih x ade kualitilah...harap kita ble renungkan masalah ini

  84. Anonymous says:

    apa barang protong..mitsubishi laaaa...

  85. Mat Global says:

    Terima kasih semua kawan kawan dan pemilik Proton.Saya dah banyak buat komen tentang Proton Preve dan tak ada apa lagi nak di tokok tambah.Salam

  86. Anonymous says:

    sebenarnya yang x puaeh hati dalam neh banyaknya geng geng alibaba yang supply parts kt proton dulu semasa tengku mahalel.. bile tukar management kene tendang sbb x dapat supply brg2 lawya ke proton dgn tujuan untuk menjahnamkan kereta proton.. bagus agenda korang.. nak jadi macam beruk petik kelapa, tak tahu kenapa die petik kelapa n sampai bila2 pon keje petik kelapa jewk... x pnah nak belajar lebih dr tu... tau nye tunggu org uruh pasang siap n cap jd kereta nasional.. sampai bile nak maju beb... mmg komen kat sin banyak pasal kereta proton sbb yg ramai2 newh pakai proton n proton kereta paling laku... ko x cerita vios dgn masalah alarm yg pas sudah x selesai2... 10 taun keluar vios dgn enjin lama... Volkswagen golf dgn dsg gearbox free sendirir bila berhenti kt traffic light lama, dashboard retak, suis terbakar... honda dengan masalah enjin tetibe mati n brek sendiri... yg ngtutuk neh menunujukkan die sendiri bodoh n hidup dlm tempurung... bnyak dgr cerita org, org2 yg kecewa x dpt supply lg kat proton sbb contract kene terminate... mcm2 lglah... xyah citew banyak.. x suka jgn beli... nak murah blajar rajin2, design sendiri kereta yang serupa dengan design tuhan, sempurna sesempurnanya... k...

  87. Anonymous says:

    PROTON SYARIKAT NEGARA = AMANAH RAKYAT.
    HARGA EKSPORT = SERENDAH 1/2 HARGA YANG DI JUAL KEPADA RAKYAT MALAYSIA SENDIRI.
    KUALITI PROTON DIJUAL KEPADA RAKYAT = 1/2 KUALITI PROTON EKSPORT.
    SIAPA LEBIH PATRIOTIK?
    SIAPA MENGAMBIL KESEMPATAN?
    SIAPA KALIS?
    SIAPA TERANIAYA, SIAPA MENGANIAYA?
    1 SYARIKAT BERMOTIFKAN KEUNTUNGAN SEMATA-MATA MENGGUNAKAN 'KALIS' RAKYAT PERLU MENYOKONG BUATAN NEGARA?
    1 SYARIKAT MENGANIAYA JUTAAN RAKYAT.
    KEPADA PEMBACA, SILA BUAT KAJIAN DI GOOGLE DAH CUKUP, BANYAK HAL YANG DIKONGSI DARI PELBAGAI LAPISAN MASYARAKAT. GUNA KEYWORD "HARGA KERETA DI MALAYSIA TERLALU MAHAL".
    MAHATHIR BIN MOHAMED KUTTY SENTIASA DILAKNAT LANGIT DAN BUMI SELAGI 'PENGANIAYAAN,PENIPUAN,HIPOKRASI' KEPADA RAKYAT ISLAM TERUTAMAYA TIDAK DIBETULKAN. MAHATHIR BUKAN BERDARAH MELAYU JATI. DIA HANYA MENGAMBIL KESEMPATAN NEGARA MELAYU. SEGALA LAKONANNYA ALLAH SAHAJA YANG AKAN MEMBALASNYA. WALLAHUA'LAM. INI TIADA KAITAN POLITIK UMNO/PAS ETC. INI SOAL PENGANIAYAAN.

  88. Anonymous says:

    Asyik kutuk umno dan bn je. Butuh la korang

  89. Anonymous says:

    semua kereta adalah sama.....tpi yg mmbezakan mereka adalah kelemahan dan kelebihan...nya shja...

  90. Anonymous says:

    aku sokong pada basher semua..sebab niat korang yg sebenar bukan untuk menjatuhkan proton,tapi sebagai kritikan membina (w/lpun caranya x betul & beremosi).contoh:akak aku pakai gen2.boleh kata 2@3 bulan skali mesti masuk workshop.aku suruh dia tukar kereta dia xnak,sayang kt proton katanya.aku cakap kat dia - semangat ptriotik mesti ada,tp jgn la sampai membodohkan diri..kereta harga puluh ribu, duit pon habis untuk repair dah beribu..nak bangga apanya.mmg bukan semua kereta bermasalah.kalo nisbah kerosakan 5% dari 100 boleh la dibanggakan.pihak proton sepatutnya lebih peka dengan hal² mcm ni,bukan sekadar mengejar keuntungan semata.biar untungnya sikit,tapi jualannya mcm pisang goreng panas.proton x perlu nak compete dgn pengeluar lain, yg penting jaga kualiti,kepuasan pelanggan terutama dalam negara Malaysia ni.cuba bandingkan yg dalam negara & yg dieksport,jauh beza..yg dieksport kualiti lebih baik,siap ada bodikit dan eksesori tambahan lagi.harpon jauh lebih murah dari yg dijual dalam Malaysia ni.kepada pro-proton tu, terimalah kritikan & pendapat orang lain, jgn sempitkan fikiran.cuba memahami sesuatu dgn skop yg lebih meluas.setiap satu ada pro & con.renung²kan...

  91. Anonymous says:

    xguna kta nk bertengkar atau nk kondem mana2 syarikat pengeluar keter ni.tp bg aku lah hanya mampu pkai proton n perodua saja.tp ada ati gak nk pkai keter mewah tp bile summit loan kat bank xpas lak.dptla flx,PE dan kancil.tp bersyukurla dgn apa yg kta miliki.janji xkena ujan n pns.beli mahal2 pn smapi waktu jd besi buruk gak.apa2 pn tanyala poket msg2 mampu taw x.mcm yg mmpu leh beli keter import mcm aku xmmpu ni bersyukur dpt pkai proton n perodua alhamdulilah.nk kata rosak n kualiti kurg tu aku pn kena gak tp nk wat mcm ner tu jer yg aku mmpu pkai so terimala jela.kalu xleh setle kerosakkan kat SC pegi jela kat workshop luar.

  92. Anonymous says:

    aku cakap byk tak mau,proton wujud hanya menyusahkan hidup rakyat tp bukan untuk kesenangan rakyat.

  93. Anonymous says:

    dalam proton semua anak melayu yang kerja.. kalau tutup tentu korang suke anak melayu hilang pekerjaan. negara kita ada jugak keluarkan kereta. negara jiran kita ada tak kuluarkan jenama kereta diorang. pikirlah wahai si kurang cerdik.

  94. Tutup Proton.
    *cakap tak pakai otak-sengal.
    -Dalam kilang proton lebin 90% melayu.
    -Pekerja kepada pembekal2 Proton pun melayu.
    *buat tak panda, orang buat kau hampam-dasar.
    *tun @ dr m gak bijak-LIKE.


  95. Tutup Proton.
    *cakap tak pakai otak-sengal.
    -Dalam kilang proton lebin 90% melayu.
    -Pekerja kepada pembekal2 Proton pun melayu.
    *buat tak panda, orang buat kau hampam-dasar.
    *tun @ dr m gak bijak-LIKE.


  96. Anonymous says:

    Buat apa2 bising2- belum tentu yg bising tu tanda sayang;

    Jangan bising2 lagi - kumpul duit beli aja kereta selain proton. Anda yng buat pilihan - kalau salah pilih tak kan nak salahkan org lain; org dulu2 kata org yg macam ni DUNGU aka BAHALOL!

  97. bkttajau says:

    Klu ada banyak duit.. Pakai lah kereta lain selain proton. Cubalah lah jorang pakai bmw pulak.. Tengok pening kepala ke tak kalau problem.

  98. Amin says:

    Saya dah pakai beberapa keter jugak dah... yg lama tu Toyota (tkder masalah), yg kedua tu Mazda(beru beli pun ada sikit masalah), yang dok pakai sekarang:
    Kerete KIA Optima, dah tiga tahun.
    Viva Elite (utk gi pasar) 1 tahun lebih..
    Proton Preve (dah 4 bulan).

    Ini Komen saya:
    Toyota .. guna 5 th sampai buruk n jual, tiada masalah.

    Mazda: Ada minor problem - sampai pakar dari jepun buat inspection (dia org datang ke singapore, minta kereta dihantar kesana). Apa pun 20 tahun pakai keter tu..tkder masalah.. sekarang bagi kat orang pakai, dah masuk 22 tahun, masih ok.. tapi keter 2L lama ni, minyak telan macam pengembara tersesat dipadang pasir baru jumpa air.

    Keter KIA:
    Puas hati. Sedap bawa. Cuma peringkat awl tu beberapa kali gak sakit jiwa dibuatnya, apa tidak keter baru beli 3 bulan, tingkap tkleh buka. Terpaksalah bayar tol ka bayar parking ka, kena buka pintu.. gi komplain, memang rosak control panel, kana tukar, tunggu 3 minggu. Free lah, tapi kena bayar transport sparepart RM14.00 (RM14.00 tklah mahal, tapi patut ker kita kena bayar? salah sapa? sapa guarantee.. marah sekejap, telefon naza office, hambur kejap..tapi bayar gak..
    Lepas 6 bulan, lampu depan pulak berpeluh2.. bawa gi service, suruh tukar, dia SA telefon NAZA, dia suruh buka, jemur jer... setle..tapi hati geram gak.. keter baru lah katakan, adeker baiki cara buka jemur tengah panas matahari..aaaaduuihh... tapi apa pun keter tu memang bagus bawa, stable.... kira padanlah ngan harga dia.. mana leh banding ngan AUDI A6 kuut..he..he.. puas hatilah belinya...

    Proton Preve (premium)
    Ok, sedap gak bawa, stable, Bawa long Distance, tk tau lah kena perangkap AES ker tidak, cornering pun ok..(memanglah tkleh lawan keter kia 2Litre kat atas tu, tapi padan lah ngan tahap dan harga dia, ada continental feeling, power pun ok... bandingn ngan keter sekelas dengannya lah(honda ker toyota ker yg saya pernah cobalah..hak lain tk tau pulak), kira dia baik lah...

    Problem:
    1. Radio, kerap sangat search stesen, annoyed bunyi "peeemm" bila stesen lari sikit..sangat kerap.. tk komplain kat service lagi.. rasanya, proton kena tukar brand radio atau pembekal radio ni.. sound systen dia ok lah..tpi tkleh lah banding ngan keter KIA ..memang harga pub berlainan
    2. Panel control tingkap terjungkit sikit: bila kita naikkan cermin sebelah pemandu, bila cermin sampai atas, panel dia terangkat sikit..alignment tk betul la tu kuut... Belum baiki lagi... Ari tu gi service, ader ker, juruteknik tu suruh mari lain kali utk baiki, patut dia cek masa tu gak.. pada hal masa tu baru kul 2:30 petang dan kerete tkder pun -- malaih nk gaduh, nnti nk gi jugak, tapi kat service centre lain lah... (tu lah, nk meniaga ni, pelanggan nk kena jaga juga.. memang lah leh cari pelanggan lain, tapi kalu lepas sorang, sorang kena macma tu?).

    APAPUN saya puas hati ngan kualiti proton yang ini..yang lain tk tau, sbb tk pernah beli dan pakai

    VIVA: No complain at all..masa gi service kali ke-4, tk complain apa2 pun, tapi SA kata seal pintu longgar, dok pakai lama pun tk perasan lak longgar.he..he., Dia suruh datang 2 hari kemudian, spare kebetulan tkder..gi dia ganti 10 minit jer.. pandai gak Orang Malaysia buat keter....

    Apa pun, kira macam puas hati lah beli keter malaysia ni..

    TAPI: memang betui, beli keter ni kalau ada problem, walaupun sikit, sakit hati, macma nk mengamuk, Yg Keter KIA tingkap tkleh turun tu, punyalah sakit hati, sbb baru kannn... tapi dari kawan2, dia org kata, minor problem macam tu, mana2 brand pun ada... so, sejuk sikitlah....

  99. Anonymous says:

    Setuju..dah pakai keta japan.korea dan proton...semua ade masalah tersendiri...(buatan manusia)...cuma preve ni dia ade..extra emotional test...belum bayar 1instment .yg core pulak buat hal..enjin cfe..siap diorang tukar ( tqvm..proton \itu pun selepas bawak lawyer nak ..saman...kecewa..after sales servis..lebih suka bagi excuse je....so sekarang keta under monitoring...lesson learn...proton product ok...jika di banding dgn harga..memadai..cuma...waranty claims..dan servis tak standard...untuk international level)..sama2 la kita menyokong perubahan minda...

  100. Anonymous says:

    aku sokong proton...nak beli import tak mampu..pakai wira masuk tahun ke 11 dah takde masalah sampai skang..masalah kecil tu biasalah...yang penting kena alert tentang perubahan kereta anda. skang nak beli exora bold premium plak awal tahun nanti.

  101. Anonymous says:

    Apa lah susah sangat, kalau tahu dan nampak kesulitan dan kesusahan di depan mata tu, buat ape menjerumuskan diri anda kepada kesulitan dan kesusahan tersebut. Aku tahu kesulitan itu, apa lagi beli kereta jenama luar...Aku asal orang susah, so aku tak nak susah lagi. Bekerja dan belajar dengan rajin dan dapatkan benefit daripada apa yang aku usahakan sendiri...Tak payahla melalak kondem itu ini, memang tak kena batang hidung aku sebab aku dah berjaya hidu sebelum kena..hehehe..sorry kalau keterlaluan..Aku peminat Proton dari segi design dan handling tapi aku tak pernah memilikinya...

  102. Anonymous says:

    kebanyakkan masalah yang aku nampak.

    Vendor
    Servis Center


    Aku pon penah kene jugak saga fl aku. Radio x boleh nak search. bila pegi je SC dia suruh tgk manual padahal dah berkali kali cari.. last2 radio player tu yg problem kene g antar kat vendor radio tersebut. lama juga la nak siap. seminggu jugak ler..

    proton kene bertegas dengan vendornya.. jgn cincai2. QC kene tip top xleh ala kadar.

    ape pon saya happy guna proton yang membawaku utara ke selatan.


  103. Anonymous says:

    aku bangga pakai preve tahniah proton amat puas hati pakai kereta proton sekarang ni semakin berkualiti maaf dulu selalu gak kutuk proton tapi tidak lagi akan support model proton selepas ini

  104. Anonymous says:

    tahniah proton

  105. sap says:

    aku pakai wira usia 19 tahun dhoww.....ok jerrr...kalu rosak skit2 tu biasa laa....korang yg x puas ati ngan keluaran proton ni baik korang beli merc ke,bmw ke....takyah bising bising....tak puas hati ngan service center,korang pegi bengkel ah fatt jer..takyah bising2.....satu lagi,takde kene mengena ngan UMNO pon....sikit2 slah UMNO...mangkuk punya statement!!!

  106. Anonymous says:

    Banyak org apabila menghadapi masalah akan maki hamun dan marah bertali arus bak singa kelaparan (mcm aku gak ler,hehehe)..memang benar semua kereta yg ada, xkira jenama apa, tetap mempunyai masalah...standard keta buatan manusia..tetapi yg penting ialah cara masalah itu di atasi..aku xnak citer keta lain, tapi mengenai proton ni..aku lihat ia maseh berpunca dari vendor dan supplier serta service center (SC) yg slow mcm ayam berak kapor...seperti yg anda semua luah tu, aku dh pun hadapi..check itu dan check ini...ok kata mereka...tapi lama2 bunyi balik..tapi sbb minor aku buat bodoh jer...bab tingkap cam biasa, xleh buka terus...nasib baik aku guna smart tag masa lalu tol...mmg nak jadi Gaban marah tahap naga berapi, tapi bila aku jumpa mmbe aku yg pakai honda civic, jd kes sama, tingkap problem, mmbe siap bg tau, xde waranty kata honda, kena tukar alat kat tingkap tu...kata membe aku, ingat honda hebat sperti yg digemburkan...so aku cool balik..marah pun xguna...
    tapi itu la..proton kena lebih sensitif dan menghasil dan menjual kereta mereka..jgn kerana peel yg remeh temeh bakal menjatuhkan proton..aku xmau citer pasal patriotik ke apa..aku nak suruh proton tutup xbleh..kang yg keja dalam proton mana nak pegi, kalau proton tutup..kebanyakan anak bangsa sendiri tu..termasuk sepupu aku...
    bab vendor supply alat proton, mmbe mekanik yg pernah bekerja dgn bghn supplier tokey cina..mereka yg banyak merosak industry proton ini..kebanyakan barang yg mereka supply tu tiruan dan ditukar kotak original...pengguna mana tahu...so bila masuk SC pun, kita xtau dapat barang ori ke yg tiruan...so proton kena ambik maklum dan siasat perkara ini..sbb tu mmbe aku kata xguna gi SC pun sbb dapat barang tiruan..cina senyum jer menipu...mmber aku siap hangin..last2 berhenti dari keja bhgn supplier tu dia buka bengkel..aku dok servis kt dia..senang...x g SC proton..lg pun dah lebih 150k jarak perjalanan..jaga sendiri ja la..
    bab mereka yg hadapi masalah major tu..apa kata korang berhimpun ramai2 dan buat aduan secara mengejut dgn pentadbiran baru sekarang...

    tentang harga yg dok bising mahal la..mencekik darah la..termahal di dunia la..korang lupa lak yer..cukai hasil keta ni la dok jadi sumber gaji dan pendapatan korang..cuba korang korang lihat susurgalur ekonomi balik bagaimana wang itu berpusing..cukai tu juga yg dok jadi duit utk cipta dan wujudkan peluang pekerjaan baru...wujudkan taraf hidup yg baru kpd anda semua..jgn tgk duit cukai tu dapat kat korang jer..tgk anak korang...dan mcm2 lagi...kalau tanpa tahap cukai sekarang (yg memahalkan kereta ni) korang xkan dapat rasa perubahan hidup seperti yg ada skerang..tu semua hasil duit cukai la..yg peliknya..dalam harga keta mahal tu pun..keta kat jlanraya malaysia ni penuh sesak mengakahkan negara yg harg keta murah dari Malaysia..ini bermakna apa?cukai yg dikenakan adalah baik utk kita juga..so nak bising pun xguna...tahap buat loan dan kredit serta urusannya adalah yg terbaik didunia (walaupun cerita hutang, tapi berjalan secara cantik dan baik-tak termasuk yg over hutang tanpa ukur dgn tahap gaji mereka yer)..kenapa dan mengapa...itu semua kerana urustadbir yg bijak...jgn kita dok banding harga keta kita dgn negara lain..tetapi lihat juga tahap memiliki dan cara dimiliki itu bagaimana...bandingkan juga peluang pekerjaan dan taraf hidup negara yg anda bandingkan tu bagaimana dan tahap kuasa membeli mereka dgn wang yg mereka dapat...lihat juga cukai lain yg mereka kena walaupun mereka tidak kena dgn nilai harga kereta seperti kita...nak cerita bab cukai yg boleh melibatkan harga keta mahal ni..lihat keseluruhan ekonomi..jgn tgk dan bising mahal, tai miliki keta 2-5 biji kat rumah...rakyat pula hidup lebih baik..yg dok bising2 ni sbb mereka xukur tahap gaji sbelum buat loan..pehtu xlihat kereta pa yg dia harus miliki yg mahal atau yg murh..dia tgk kehendak hati dia ja..dia xtgk kehendak poket nak bayar..tersepit mula bising itu mahal..ini mahal...kerajaan cekik rakyat la..dan mcm2....

    renung2 kan yer..selamat beramal
    John Giggs

  107. Anonymous says:

    Ko pun sama tongong!

  108. Anonymous says:

    Dh pakai proton sags 1992 selama 15thn..ok je..masalah sikit2 biase la..hantar repair je..bukan mahal sgt..

  109. mhanizam says:

    rakyat sudah muak dgn ayat sikit sikit salah UMNO.. apa salah sangatkah UMNO nie.. sampai proton pon nak disabitkan sama.... walhal belambak org PAS dan anak org PAS keje Proton... org besar proton yg lepas pon org PAS..

  110. Anonymous says:

    tukar jer kerajaan x secara langsung pengurusan proton pasti bertukar dan dgn pengurusan yg baru tentu proton akan menjadi syarikat kereta yg akan menaikkan nama negara dipersada dunia.yeah ! kita ubah sekarang.

  111. Anonymous says:

    Tukar kerajaan !!
    Bagus tu. kalaulah PM ke 7 ni orang kulit putih mata sepet. (Yahoo!! wa boleh jual ini Proton kat gua punya olang ma.. Ini malayu tatak pandai woo..).

    Takdir penentu Segala. Proton kini milik DRB Hicom. DRB Hicom milik Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary 55% saham dia punya. proton bukan kerajaan punya dah.

    Jangan cepat salahkan kerajaan. kalau kerajaan pun dah tukar baru. korang nak salahkan kerajaan lagi ke?

  112. sap says:

    Tukar kerajaan??!! Apa bengap punyer statement daa.....yang eloknyer tukar pembangkang......kasi pembangkang yang berkredebiliti sikit...ini sikit sikit tukar....dey samdol...lu pi tukar bini lu daaa

  113. Anonymous says:

    Kalu umno stakat bocor-kalu pas ngn pkr meletup hancur lebur

  114. Anonymous says:

    Banyak lg benda baik kita tk terlayan...buat yg remeh temeh dulu...pergi ke masjid 5 waktu bjemaah tu pun kita tk mampu lg...buat apa gaduh sesama bngsa dn agama...hanya Allah sahaja yg tahu ending hidup kita...pelacur,perompak.,entah2 masuk syurga akhir2 hayat taubat dia Allah trima...pak imam...tok guru ..masuk neraka siapa yg tahu...Allah shj yg tahu

  115. Anonymous says:

    Aku takut kau ni mati dlm kafir

  116. Anonymous says:

    Aku dari dulu sejak aku pakai satria 1.6 tahun 1999 dan aku dah jual pada tahun 2003, memang aku dah serik dengan proton.. bukan nak sembang bagus la, tapi kalau sampai 72k baik invest kat import car. bukan nak kata import lagi bagus dan takda masalah, tapi realitinya memang begitu kalau nak compare ngan proton..

    Preve ke, Ixora ke, Inspira ke aku tak peduli semua tu sampah bagi aku... sorry to say la bro's....

  117. Anonymous says:

    proton ader produk yg bgus n tak..2thn lepas aku pkai bmw 3series M..xpnah merempit n makeover,kete xsmpai sthn enjin jd overheat n trus effeck kt elektronik system...so aku tradein n pakai yg pling murah .. saga flx..untill nw,xde satu kerosakn pon yg berlaku kt saga flx aku... siyesly?? Proton masih boelh dibggakn..jgn harap BMW, Porsche atau merc nie sume hnye atas nama..still ader krosakn yg mmg xleh blah...
    i luv my flx..haha =) think +ve ok malaysians...

  118. Anonymous says:

    hi kawan,semalam i baru angkat keluar proton cfe,
    hari pertama berasa amat teruja sangat dengan ciri pemanduan.
    namun ada masalah yang saya hadapi adalah masalah radio yang sentiasa akan swith off secara otomatik,perkara kedua ialah kipas radiator akan cuti selepas 3-4 minit.sebelum ini saya mengunakan van rusa dah berusia 12 tahun dah tidak mempunyai sebarang masalah sehinga kini.

  119. Anonymous says:

    Kepada yang mengutuk kereta tempatan ni... TLG AMIK PENGAJARAN DRI CRITA INI... kisah lamboghini ngan ferrari.. ferrari adalah pengeluar kereta sport... Dan lamboghini pernah membeli produk ferrari tp x berpuas ati ngan produk tu... N then di report masalah pada enzo(pemilik ferrari) tetapi ferrari still dok diam aje... Last skali lamboghini cipta kereta sendiri utk kepuasan hati... Dan akhirnya ujud 2 kereta sport terkenal.. so kpada yg megutuk tentang produkorg len dan bukan yg dibuat sendiri ni kalo xpuas ati sgt p jumpa ceo kereta tersebut n luahkan depan2.. Klo x puas ati juga buat kereta sendiri... xguna gaduh2 n cakap byk buktikan sendri je.. Oleh kerana aku xmampu buat kereta sendiri n aku masih dok di bumi MALAYSIA aku akan sokong kereta malaysi sbb aku dah alami segalaye..

  120. Anonymous says:

    Tidak dinafikan....kebanyakan pengilang kereta diseluruh dunia pernah hadapi masalah dengan kereta yang dikeluarkan....bezanya,cara diorang ni menangani masalah yang timbul....VW pun ada masalah dengan engin turbo dia dengan beberapa kes leaking pada passat dan polo tapi diorang masih berani bagi warranty 5 tahun untuk setiap kereta dia...sama jugak dengan Peugeot yang bagi warranty 5 tahun unlimited milage...kebanyakannya ada masalah depolution warning yang perlu di top overhaul...namun,setiap kereta ni ada kelebihan tersendiri dari segi handling,spare part dan fuel cosumption...aku sendiri pernah berhadapan dengan bermacam2 masalah dengan pelbagai model kereta Proton ni tapi yang bagusnya,pengguna dia tak give up....walaupun ekon selalu bermasalah, suis power windows selalu rosak, bermacam2 bunyi dalam kereta waktu memandu dan kekurangan teknlogi berbanding kereta europe.....Proton dah berada dilandasan yang betul untuk mencipta nama,namun kualiti perlu diletak priority....jika tidak,semakin banyak kereta vios,city,almera dan forte diatas jalanraya....keep it up

  121. Anonymous says:

    Mmg celaka punya proton....aku bru beli 2 hari da tersadai kt pusat servis....masalah yg sama,,engin bocor....mmg patut tutup je proton..mnyusahkan orang..

  122. Anonymous says:

    Turunkan harga duti import ada berani conform melingkup Proton.......

  123. Aku dah pki exora bold stnd sebulan tp mileage dah 7500 lbih dah.myk ok bg mpv.power mmg buat ake senyum.roton dah prove a lot.solid built quality.ttp pintu rangup bunyinya.tkn myk rpm 2500 kete lain jauh kn tggl. Selesa jln jauh.naik genting full ekon 4 adult guna gear D ajer.senyum smpi atas.nk bash tu try sewa proton seminggu gi jln jauh rasakn sendiri.proton dah boleh dibanggakan

  124. Perghh... sorang bocor sorang meletup... tak rasa ke ada org ketawa kan korang...?

    Sudah2 lah tue...
    Insan yang cemerlang lahir dari hati yang tenang jiwa yang mantap. Ingat tue anak2..

  125. Aku tepuk tangan je lah...

  126. Anonymous says:

    Alooo.kawe bru bli preve auto,,tp dok atas bukit dale tuil D keta kawe terundur,,,,,pelik,,,meme gitu kooo?

  127. Mieza Wan says:

    Saya bli kereta preve cvt bln Sept 2012...semua nyer ok...tip top...tau2 semalam buat Hal...baru sdah service ....18+++km...problem nyer..start ok...bla masuk gear enjin akn mati...aper sensor yg rosak...so pg td...jam 9am...kereta tunda telah menunda ke eon jln mergong...nunngu nengok aper Masalah nyer...so skrang Saya trpaksa sewa kereta...kita nunggu ngok perkembangan n apa tindakan proton kpd customer....hmhm

  128. Asalam....kum, Exora CFE 4 bulan on the road , 10 ribu km pun minyak engine bocok d Mergong.
    Cdg Proton buat penilaia sekarangn / R&D khas sebelum jadi lebih parah.
    Terima kasih...

  129. Zaimi says:

    En anonymous: bila masuk gear D, atas bukit, memang preve gostan dulu. pelik, tapi dah dicipta macam tu agaknya.

  130. Anonymous says:

    Ini sume poyo

  131. Anonymous says:

    low quality.....harga mahal.....

  132. Anonymous says:

    Red bean semua tu bebb.... Yg komen keta proton....almaklum la kilang melayu punya......

    Apa punya bahlol yg kata proton murah kat arab..... Murah sket ada laa sbb sana x dak cukai kereta.....

    Tapi murahpon mana ada org arab pakai proton..... Arab duit byk diaorg pakai 4x4 triton.....

    Budu toll red bean......

    Sgm
    Proton

  133. takde kulup says:

    kalau tutup proton, habis tu macai2 pas kat dlm tu nak kerja apa? dari bos sampai penbcacai angkat taik banyak yg lebai kulup. puii tu yg buat kerja sambil lewa

  134. Anonymous says:

    orang skrg mane percaya lagi dgn proton. aku beli waja...sakit hati. beli saga baru pun sakitkan hati. so next time tak payah lagi percaya dgn proton k ! orang yang beli preve tu yang budu.....nak marah, marahlah

  135. meji says:

    maner bukti??? gambar?? Repair kt SC maner?? Time?? date??..... cerita nie boleh dianggap rekaan semata2 untuk mempengaruhi pembaca/pembeli kereta..... demi memperburuk2kan proton...

  136. Anonymous says:

    dulu ada sekali aku jumpa dlm internet ni..mcm ni gak lebih kurang caranya..tp aku lupa..kutuk honda ke toyota...

    conclusion..nasib la kebetulan dpt keta bermasalah...

    -smh-

  137. Anonymous says:

    Bermula buruk nama proton ini setelah jenama enjin kereta proton bertukar kepada CamPro. Hancur semuanya.. teruk kalau orang tidak pernah alami memang tidak tahu

  138. Anonymous says:

    Tutup kilang PROTON buka kilang KONDOM. Macai-macai PKR / PAS yang pasang enjin bocor tapi salahkan UMNO boleh jual KONDOM di Pasar2 malam.

    Untuk kegunaan Bos-bos mereka.

  139. Anonymous says:

    aku mencari proton tiara..
    ada sapa2 nak jual..?

  140. Anonymous says:

    aku nak SUPRIMA S

  141. Anonymous says:

    BERANI KE MELAYU PEMBANGKANG KUTUK CINA..... DIA HANYA BERANI KUTUK MELAYU SAJA.....

  142. Anonymous says:

    Aku Pakai gak kereta Proton....Ok je
    Mana-mana manausia yang tak sokong Kerajaan dan Barisan Nasional, aku cadangkan kat manusia yang sengal supaya:-
    1.Jangan hantar anak korang kat sekolah kerajaan..pi sekolah pembangkang.......puiihhhh tak sedar diri punya melayu....
    2.Jangan pi hospital kerajaan kalau korang sakit nak mampus...pi cari hospital pembangkang.....
    3.Kalau bawak kereta jangan lalu atas jalan yang kerajaan buat,pi lalu kat atas jalan yang pembangkang buat....buat semak je....
    4.Jangan hantar anak korang kat IPTA milik kerajaan....pi hantar anak korang kat Universiti Pembangkang
    5.Jangan beli kereta yang ada link dgn kerajaan... pi beli kereta yang dibuat oleh pembangkang
    6.Jangan amik pinjaman/bantuan pelajaran dari kerajaan...korang pi lah apply dari pembangkang.....hahahaha...itu pun kalau korang blh dapat..
    7.Apa-apa bantuan yang kerajaan beri korang yang sokong pembangkang jgn amik....cuba korang dapatkan bantuan dari Pembangkang.....puihhh
    8.Mana-mana manusia yg sokong pembangkang kat malaysia ni.....yang bekerja dgn agensi kerajaan BN....aku cadangkan korang pi berhenti....sebab menyusahkan kerajaan....piuhhh....ramai lagi yang sokong Kerajaan Barisan Nasional yang hendak bekerja dlm agensi kerajaan.....
    Melayu mudah lupa......

  143. Anonymous says:

    Orang kena pandaii kalu nak buat kereta.
    Nak pasang kereta pun kena pandai
    Nak baiki pun kena pandai

  144. Anonymous says:

    Proton terbaik, saya ada kereta iswara (1995) tahan lama, kemudian beli avanza(2005) tak sampai 3 tahun dah bocor aircond, tembus pintu. isawara 13 tahun belum tembus lagi, Beli persona (2008) hungga kini ok lagi. Beli civic baru (2010) gear box dah bunyi, sound tak proof bising. Sekarang proton masih ok tahan body tak karat. Proton terbaikkkkkkkkkkkkkkk.

  145. Anonymous says:

    Proton terbaik saya ada toyota avanza dan honda civic baru

  146. Anonymous says:

    Ko ni bangsa ape? Agama ape? Tok guru ko mmg ajar maki org mcm 2 ke? Setahu aku klu agama Islam dan Nabi xprnh ajar umatnya mcm 2.

  147. setuju. saya dah pakai gen2 selama 8thn, terpaksa tukar gak bukan sbb quality tp sebab keluarga dah membesar. ok jek xde masalah major pun? power window rosak belah driver tahun ke 7. xde la mahal nak tukar. berbaloila 7 tahun pakai, rosak sekali, pump ac bocor tahun ke 6 - tak sampai rm200. ok la tu. saya pun pakai lasak. before letgo mileage saya 230000km. still ada harga lagi. org sanggup ambil rm15000. terus buat downpayment mpv.... syabas proton.!!1

  148. Anonymous says:

    Customer servis proton cam taik..tu je masalah proton...klu dah pelanggan complain kerosakan cpt2 la selesaikan..ni x alasan macam2...

  149. Anonymous says:

    Ini cerita lama walau bagaimanapun pada pandangan aku pemilik kenderaan ini mungkin tidak memahami cara penggunaan proton preve ni. proton preve cfe memang tak sama dengan kereta2 proton sebelum ni terutamanya dari segi teknologi. Mungkin dia ingat preve cfe ni samaja dengan kreta proton2 lain. Contohnya Push start button yg ada pada preve cfe ni bukan senang2 tekan macam tu je, ada step by step.

  150. Anonymous says:

    aku gune savvy 3 tahun pastu gearbox problem (x ble tukar gear) g proton tanye, die bagi quote rm15000.00 utk baiki.. tergezut beruk aku! dah le 2nd hand value savvy tu ble ke nak jual lebih 15k? n plus kalo nak jual, loan pon ade 23k lg.. tak tau nak mengamuk ke nak buat ape time tu..

  151. Awi Pak Aad says:

    Poor assembly atau pemasangan burok berlaku di hampir semua kilang kereta seluroh dunia...pernah berlaku satu peristiwa di Britain di mana seorang pembeli Rolls Royce menggunakan lapan ekor kuda menarik kereta nya yang sering rosak di hadapan kilang Rolls Royce....pemunya tidak pernah salah kan kerajaan Conservative pada masa itu di pimpin Margret Thatcher.....hairan ,di Malaysia ,BN/UMNO di kait2 kan .

  152. Anonymous says:

    Kesian mungkin diaorg baru beli keta, sebenarnya semua jenis keta ada masalah, jangan penik hantar p servis, saya ada 7 buah keta dari continental, jepun & keta m'sia, masing2 ada masalah, sabar & bersyukur, itu lumrah pembuatan, menusia yang buat. Setiap masalah ada hikmahnya.
    Ingat jangan sama sekali salahkan org lain, X ada sesiapa pun yang suruh kita keta, itu kita punya kemahuan.
    MARAH ORG LAIN BUAT DOSA.

  153. Anonymous says:

    JANGAN HINA KERETA PROTON. KAN KERETA PROTON KERETA MALAYSIA.

    SAYA PANDU KERETA JEPUN....TAK TAHU MASALAH KERETA PROTON NI...

  154. thumbs up untuk owner preve ni.. berani.. u got right.. org yang xtahu n xpernah face mmg tak tahu... mmg semua produk buatan manusia ni tak sempurna..agak2 la pun GPS xfunction since beli..aku Angkat Neo R3 june 2013.same r, GPS xjalan..bile refer pusat service cakap depa xboleh buat, vendor issue la ape la..(agak2 korg la,customer nak tahu ke ape internal problem korg?)
    pusat service - refer 3 pusat service (jwpn sama)..so tak relevant la pusat service tu..sepatutnya, kalo dah nama pusat service proton, all service mesti include lahh,, ape kejadahnya nak refer HQ bagai..problem coming from u..not customer..Dealer call suh pick up kete means, kete dah ready and didalam keadaan yang baik.agak2 korg la,..nak ke spend petrol/toll untuk settlekan bende yang bukan dr salah korg? nak? nak? sure xnak la..yg cakap nak tu propa je..tak face mane nak tauuu..berbalik pada cite mslh GPS td..dengan bengang (after call center n shoot email) aku call r HQ...buat appointment..sabtu kan proton bukak..nak kuar weekday sah la kerje (xkan nak bazirkan annual leave/ mc untuk settlekan bende yang salahnya dr porotn kan?) tp depa cakap xboleh buat weekend.. lagi la aku panas,..xpyh bunyik..aku call terus mmber aku bekas HR sane..suh dia kasi ckp sama proton HQ..eh tetibe boleh plak hanta on weekend ..ape cer? ok..settle 1 bende..aku save cuti aku...selamat..tp petrol / toll tetap aku kene pay sendiri (pantat tol).. bile dah sampai..dorg cakap..kalo problem..dorg nak cabut set radio and hantar penang (vendor kot) aku dah panas..kalo setakat jwpn mcm tu..baik suh budak2 service center cabut and terus hanto vendor) tp kene be professional la sbb blm tahu lg ape mslhnye...tungu kat 3 jam..baru dorg cakap... SOCKET TAK CONNECTED / SAMBUNG...Wat the fuck!! ,, Mane g QA mae g QC? nasib GPS yang xsambung kabel..kalo tayo tak letak screw? agak2 camne?
    aish,,,PROTON2...Tau la kami ni beli kete malaysia je...RM60,800 gak..tp quality kene jage r..rasenye dah banyak gile org complaint..patutnya ambik all this thing.. dan improve..nak2 lagi after sale service...haiyo..come on la..customer deserve for what they pay... begitulah kisahnya..bukan nak kondem proton (ade la sikit) tp nak suh proton upgrade product and after sale.

  155. Edi says:

    Proton kalo tak mengaku problem, maka tak de apa yang akan improve. Proton yang dulu-dulu tu masih boleh pakai sebab mitsubishi rebadge kot. Sejak cerai dengan mitsubishi barulah start going downhill dengan campro engine yang mudah bocor dsb. Kalau mau improve terimalah komplen customer dengan hati yang terbuka, and take countermeasure!

  156. Anonymous says:

    Mungkin ini kes terpencil. Walau bagaimana pun Proton jangan merumitkan keadaan nanti nama proton juga yang buruk. Kalau dalam warranty sepatutnya tidak ada masalah proton ambil lah tanggungjawap, jangan bagi customer bising.......

  157. Exora CFE pakai 1000km dah bocor minyak engine. Difahamkan Manager tak masuk dalam Sistem. 5000km bocor lagi. La ni bocor lagi. Dah 2 minggu kereta tersadai dalam bengkel. Dah tukar oil seal. Masih Bocor.
    1. Teknikal
    2. Aduan
    3. Kajian
    4. Wang dan Masa
    5. Aras Kesabaran
    6. Jaminan
    7.
    8,
    9.
    10.
    11. Mati

  158. Exora bold CFE bocor minyak engine dah 3 x dlm setahun. 3 minggu dah dok d bengkel. Keta ganti pon x de.
    Oil seal dah tukaq. Bocor lagi daaa.
    R&R dan Teknikal - Jaminan - masa- Wang lagi kena bayar ratusan ringgit.
    Proton.............. sila matang koporat kamu.
    Dah boleh beralih ke keta jenama len
    kereta x siap jugak.

  159. Exora CFE pakai 1000km dah bocor minyak engine. Difahamkan Manager tak masuk dalam Sistem. 5000km bocor lagi. La ni bocor lagi. Dah 3 minggu kereta tersadai dalam bengkel. Dah tukar oil seal. Masih Bocor.
    1. Teknikal
    2. Aduan
    3. Kajian
    4. Wang dan Masa
    5. Aras Kesabaran
    6. Jaminan
    7.
    8,
    9.
    10.
    11. Mati

  160. Anonymous says:

    Proton tu jual product... krete... x kesah la die syarikat Malaysia ke hape... tp klu jual product x berkualiti... org marah la... org bli pkai duit.... xde isu patriotik kat sni... proton buat business... dpt untng pndai2 la jage custmer...

  161. Anonymous says:

    Katak bawah tempurung.... Pasal belum lagi pernah beli brand lain... Tak ada pengalaman.... Cuba la rajin2 baca pengalaman pemilik kereta peugeot... 207, 308, 3008.. Problem engine.. Turbo, sensor... Tapi ada ka kecoh mcm anda? Mcm mana pulak dengan problem gearbox keta vw polo dan model yg guna 7 speed dsg? Kalau nk list masalah kereta.. Boleh saja... Dan aku pasti.. Masalah teknikal Proton ni tak lah seteruk mana pun....

Leave a Reply

Blogger Widgets
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.