..

..

SUAR & BOM ASAP : KHAIRY SUDAH HILANG SABAR DENGAN SIKAP ULTRAS MALAYA

on Sunday, March 2, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments




Tindakan penyokong Ultras Malaya yang membakar mercun serta bom asap pada  perlawanan persahabatan antara Harimau Malaya dengan Filipina malam semalam disifatkan sebagai melampau.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menyatakan kekesalan terhadap insiden itu dan menyifatkan ia sebagai memalukan imej negara.

Beliau berkata, kejadian membakar mercun dan bom asap sehingga  menyebabkan perlawanan persahabatan itu terhenti semalam adalah kesalahan sangat serius dan tidak boleh diterima.

"Saya memberi jaminan akan mengambil tindakan  terhadap pihak bertanggungjawab yang bukan sahaja mengganggu perlawanan, malah mengancam keselamatan penyokong lain yang berada di situ," katanya katanya kepada media selepas melancarkan program `Wheels For All  Global Cycling' dan penyerahan Baucar Buku  1Malaysia (BB1M) di Universiti Sains Malaysia (USM), hari ini.

Tambah Khairy, sebelum ini FAM sudah beberapa kali bertolak ansur dengan penyokong Ultras Malaya dengan pembakaran mercun dan bunga api, namun kali ini tindakan mereka tidak boleh dibiarkan lagi.

"Selama ini FAM bertolak ansur dengan penyokong Ultras Malaya terutama dalam insiden pembakaran mercun dan bom asap memandangkan sebelum  ini, tidak hingga tahap mengganggu perlawanan.

"Tapi kejadian semalam saya rasa dah lebih sangat. Tindakan tegas perlu diambil, tidak boleh dibiarkan lagi.

"Sebelum ini, kita sudah ada perjanjian dengan  penyokong Ultras Malaya supaya tidak  mengganggu perlawanan, tetapi semalam mereka sudah melampau," katanya lagi.

Dalam insiden itu, penyokong Ultras Malaya secara tiba-tiba  membakar bom asap dan mercun sehingga menyebabkan pengadil terpaksa menghentikan permainan selama lapan minit, setelah 31 minit perlawanan berlangsung.

Tindakan itu yang dilakukan di Stadium Selayang itu dipercayai sebagai tanda protes terhadap 30 tahun pentadbiran FAM.


3 Responses

  1. Anonymous says:

    perghh.. kalau same org melayu, siap beri jaminan ambil tindakan..

  2. mat13 says:

    Entahlah penyokong bolasepak di Malaysia dah macam tak bertamadun..Team kita baru nak naik balik tapi penyokong pulak buat taik.Klau nak main bunga api ka mercun ka pilah kat luar stadium. Dah macam beruk pulaklah Ultra Malaya ni. Buat busuk bola sepak kita je.....sabotaj ni...

  3. Anonymous says:

    haramkan aje ultras malaya. selepas itu kalau ada sapa2 mengaku ahli ultras malaya, tangkap dan masukkan dalam lokap. boleh camtu?

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.