..

..

#MH370 : PENERBANGAN TELAH MENDARAT DI DESTINASI TAK DIKETAHUI - FBI

on Monday, March 17, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsSiasatan FBI mendapati kehilangan MH370 mungkin melibatkan ‘an act of piracy’ dan disengajakan. Tidak boleh dinafikan beratus-ratus penumpang yang menaiki pesawat masih dalam kawalan mereka di lokasi yang tidak diketahui.
Penyiasat juga mendapati ada kemungkinan pesawat telah mendarat dan menghantar isyarat ‘ping’ selepas itu.
Jika pesawat tidak mengalami masalah dan mempunyai kuasa elektrik yang mencukupi, ianya boleh menghantar satu isyarat ‘ping’ kepada radar.
Mesej terakhir daripada kokpit pesawat jet Malaysia yang hilang memberikan petunjuk tiada berlaku masalah pada sistem pesawat sebelum sistem komunikasi pesawat dimatikan, Penyiasat mengesyaki salah seorang atau kedua-dua juruterbang terlibat dalam kehilangan MH370.
Polis telah merampas simulator penerbangan yang dari rumah salah seorang juruterbang dan mendapatkan maklumat terperinci latar belakang semua 239 penumpang dan anak-anak kapal bagi memgenalpasti dan mendapatkan seberapa banyak maklumat yang diperlukan untuk memudahkan lagi kerja-kerja mencari pesawat.
Boeing 777 Penerbangan Malaysia berlepas dari Kuala Lumpur kira-kira 12:40 pada 8 Mac, menuju ke Beijing.
Pada hari Sabtu, kerajaan Malaysia mengesahkan bahawa pesawat itu dengan sengaja dialihkan haluannya dan telah terbang ke koridor utara seperti Asia Tengah, atau koridor selatan merentasi Lautan Hindi.
Sesorang yang mengendalikan pesawat tersebut telah mematikan salah satu sistem komunikasi pesawat – ‘Aircraft and Communications Addressing and Reporting System’  (ACARS) – pada 1:07 .
MH370-acars
‘Aircraft and Communications Addressing and Reporting System’ (ACARS)
Sekitar 14 minit kemudian, transponder, alat yang digunakan bagi mengenal pasti pesawat pada sistem radar komersil juga telah dimatikan.
Transponder adalah radio pemancar di kokpit yang berhubung dengan radar di darat.
Transponder adalah radio pemancar di kokpit yang berhubung dengan radar di darat.
Peralatan tersebut yang dimatikan secara satu persatu adalah bukti kukuh bahawa kehilangan pesawat adalah disengajan atau dirancang.
Mesej terakhir dari kokpit kepada pengawal trafik udara (ATC) – All right, good night‘ – dibuat selepas sistem ‘ACARS’ dimatikan. Seolah-olah untuk mengelirukan pengawal trafik udara.
Mejar Jeneral Affendi Buang dari TUDM memberitahu pemberita, beliau tidak pasti sama ada juruterbang atau pembantu juruterbang yang bercakap kepada pengawal trafik udara ketika itu.
Memandangkan keluasan kawasan pencarian dan kedalaman laut yang dilalui pesawat, mungkin mengambil masa sebulan atau lebih untuk mencari bangkai pesawat atau mungkin tidak ditemui seandainya pesawat tersebut telah terhempas.
Untuk mendapatkan gambaran sebenar maklumat dari rakaman suara di kokpit dan rakaman data penerbangan adalah diperlukan.


3 Responses

 1. Mak Bedah says:

  The flight recorder can only last for 30 days in water. If the team SAR cannot find the debris and the flight recorder within 30 days, imagine what will happen ?

  The Malaysian government must arrest all the conspirers within pakatanharamjadah. Take and accuse them to court for mass murder !!!

 2. Rafrash says:

  Yang tertanya-tanya, apa tujuannya. Kenapa sampai sekarang tiada permintaan dari perampas. Sampai bila mereka mahu tunggu?
  Pernahkah perampas sampai sekian lama baru mereka minta tebusan?
  Sekiranya ini adalah kerja pilot, dia nak minta tebusan apa. Gaji dah tinggi. Umur dah setengah abad. Lagipun kemana dia nak menyorok lepas ini? Hutan? Padang pasir? Tak seronokkah kehidupan dia sekarang? Perjuangan? Perjuangan untuk siapa?

 3. Anonymous says:

  ..MH370 sudah tiada lagi.. dihempaskan dgn sengaja di lautan hindi.. flight recorder merakam data pesawat.. ketinggian kelajuan etc ect.. flight voice recorder merakam perbualan.. kedua2nya merakam secara loop yakni terus menerus antara 17-25jam..

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.