Jika sebelum ini saya dah menghuraikan serba sedikit tentang Malayan Union dan mengapa orang-orsng Melayu bangkit menentang gagasan tersebut. Pada entry kali ni plak saya akan menghuraikan dengan lebih jelas sebab penentangan Malayan Union.
Sebenarnya pelaksaanaan malayan Union akan menyebabkan kedaulatan dan kuasa raja-raja Melayu terhapus. Raja-raja Melayu hanya akan menjadi ahli majlis Raja-Raja Melayu tanpa sebarang kuasa. Mereka juga kehilangan takhta dan maruah pelindung untuk orang Melayu. Pungutan zakat pula akan diletakkan di bawah kuasa Gabenor British. ( nasiblahkan, kalau takde kuasa raja-raja sekarang ni, dapatlah kita MB daripada keturunan Cina kat Perak )
Tamadun orang Melayu juga akan terhakis sama sekali. Tamadun orang Melayu seperti sistem beraja, bahasa Melayu dan tulisan jawi akan hilang. ( Dahlah tulisan Jawi memang jarang digunakan... Tulisan jawi kat papan-papan tanda jalan pun nak di hapuskan sekarang ni ) Ketuanan Melayu juga akan tercabar dan orang melayu akan kehilangan tanah air ( dah pun berlaku dengan Singapura.. Penang? ). Sementara itu, kerakyatan yang terlalu liberal dan peruntukan kerakyatan Jus Soli dalam Malayan Union akan mengancam status quo orang Melayu sebagai pribumi. ( Malaysian Malaysia? ) Status quo ialah sesuatu kedudukan yang sedia ada tanpa dibuat sebarang perubahan. Selain itu jumlah orang Melayu juga akan menjadi kecil akibat kemasukan golongan imigran yang mendapat kerakyatan dengan mudah.
Orang Melayu juga membantah tindakan Sir Harold MacMichael mengancam raja-raja Melayu. Orang Melayu tidak dapat menerima tindakan MacMichael yang mengancam akan menurunkan takhta raja-raja melayu jika baginda tidak menerima Malayan Union. Raja-raja Melayu juga tidak diberikan masa yang cukup untuk berunding dengan Majlis Mesyuarat negeri atau penasihat baginda seperti yang berlaku ke atas baginda Sultan Perak.
Sekadar tuk renungan bersama.... Fikir-fikirkanlah...
pencintabangsa.blogspot.com
Rentetan Sejarah 2 :Sebab Penentangan Malayan Union
on Friday, September 5, 2008
by Generasi Pejuang Bangsa
-
1 Comment
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.
Alter Terahsia Bangsa Melayu
- Alter Terahsia Bangsa Melau XIII
- Alter Terahsia Bangsa Melayu III
- Alter Terahsia Bangsa Melayu IV
- Alter Terahsia Bangsa Melayu IX
- Alter Terahsia Bangsa Melayu V
- Alter Terahsia Bangsa Melayu VI
- Alter Terahsia Bangsa Melayu VII
- Alter Terahsia Bangsa Melayu VIII
- Alter Terahsia Bangsa Melayu X
- Alter Terahsia Bangsa Melayu XI
- Alter Terahsia Bangsa Melayu XII
- Alter Terahsia Bangsa Melayu XX
- Dilema Melayu dan Siam
- Misteri Antara bangsa & Bahasa
- Piramid berasal dari Nusantara
- Sejata-senjata kerajaan Melayu disembunyikan
- Teknologi Kapal Melayu merempuh badai
Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
Blogger Penang
-
-
-
-
-
-
-
Menolak Pembohongan Pakatan Haprak Siri 102 hours ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
SELAMAT MENGUNDI1 week ago
-
-
-
-
-
-
-
-
Salam Maal Hijrah 1433H1 year ago
Blog Pilihan GPB
-
-
-
-
-
If Michael Jordan……2 hours ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
PRU13: Muhasabah buat semua5 days ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Aku Janji BN Islamik – JATI2 weeks ago
-
-
-
My Confession In New Orleans5 weeks ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
http://mediaputrajaya.net3 months ago
-
-
Syiah Menang Sunni Buat Apa?3 months ago
-
-
PULANGLAH4 months ago
-
Syahid 16 Tahun Yang Lalu4 months ago
-
Ahli Sunnah Wal Jamaah ?4 months ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Scam1 year ago
-
-
PERBICARAAN ANWAR IBRAHIM - KES LIWAT 2 - 2011 - HARI 372 years ago
-
IDEOLOGY3 years ago
-
-
-












kau tak cekap sejarah la... bukan cina yang sebabkan tulisan jawi lemah. tapi org melayu. nak temberang biar cerdik sikit.