KDNK 6.2 % BUKTI EKONOMI NEGARA BAIK BUKAN CAKAP RETORIK

on Saturday, November 18, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Apa lagi netizen nak kata tentang ekonomi negara ??

  Kalau setakat bercakap rakyat semakin sengsara dan tidak mampu lagi berbelanja  ekoran harga minyak naik dan nilai Ringgit , baca laporan oleh BNM ini .

Kerana rakyat di negara ini mampu berbelanjalah dalam negara juga menyumbang kepada pencapaian selain faktor lain seperti pelaburan masuk asing ( FDI ).


Tahniah kerajaan BN dipimpin oleh YAB PM ... pengurusan ekonomi negara berada di landasan betul !!


Ekonomi Malaysia Paling Cepat Berkembang Dalam Lebih Dari 3 Tahun
Tulisan asal oleh:
Bloomberg, 17 November 2017
Ekonomi Malaysia berkembang pada kadar terpantas dalam lebih daripada tiga tahun pada suku ketiga, disokong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan dan sektor perkilangan yang mendapat manfaat daripada perdagangan global yang berkembang pesat.
Perkara utama
- Keluaran Dalam Negara Kasar meningkat 6.2 peratus berbanding tahun sebelumnya, selepas naik 5.8 peratus pada suku kedua, menurut Bank Negara Malaysia pada hari Jumaat
Gambaran besar
Malaysia telah muncul sebagai salah satu tempat yang terbaik di Asia Tenggara tahun ini, dengan ahli ekonomi menaikkan unjuran pertumbuhan di tengah-tengah pemulihan eksport. Perdana Menteri Najib Razak menaikkan ramalannya untuk tahun ini kepada sebanyak 5.7 peratus dalam ucapan bajetnya bulan lepas, sambil turut menggariskan bahawa pemotongan cukai dan pembayaran bonus kepada kakitangan kerajaan akan membantu merangsang perbelanjaan pengguna ke tahun hadapan. Kerajaan mengunjurkan pertumbuhan sebanyak 5 peratus hingga 5.5 peratus pada 2018.
Bank Negara mungkin antara yang pertama di Asia untuk mula mengetatkan dasar monetari apabila pertumbuhan dan inflasi menjadi semakin cepat. Bank Negara Malaysia berkata minggu lepas ia mungkin mempertimbangkan untuk mengkaji semula "tahap penggunaan dasar monetari semasa", berdasarkan kekukuhan keadaan ekonomi global dan domestik. Harga pengguna naik pada kadar paling pantas dalam tempoh lima bulan sebanyak 4.3 peratus pada bulan September.
"Prospek ekonomi yang menggalakkan memberikan kelonggaran yang lebih besar untuk mengkaji semula tahap penggunaan dasar monetari," kata bank pusat itu dalam kenyataan KDNK pada hari Jumaat.
Butiran yang lain
- Penggunaan sektor swasta melonjak 7.2 peratus pada suku ketiga berbanding tahun sebelumnya, manakala pelaburan naik 7.9 peratus
- Pertumbuhan dalam perbelanjaan sektor awam meningkat kepada 4.1 peratus daripada 0.2 peratus pada suku kedua
- Eksport meningkat 11.8 peratus, sementara import melonjak 13.4 peratus
- Industri perkhidmatan meningkat 6.6 peratus, meningkat daripada 6.3 peratus pada suku kedua
- Sektor pembuatan mengalami peningkatan kepada 7 peratus daripada 6 peratus


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.