..

..

FAKTA DISEBALIK PERBANDINGAN HARGA MINYAK MALAYSIA

on Thursday, November 16, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment





Ada whatsapp mesej yg aku dapat, pasal comparison harga minyak antara pengeluar2 besar yang katanya sepatutnya Malaysia murah mcm negara-negara tu. rujuk gambar utk tgk list.

1. HARGA

pertama sekali seeloknya kita updatekan harga minyak negara-negara tu.. dh tak banyak yg bawah seringgit mcm dlm tu auta

UAE RM2.17
EGYPT RM1.55
BAHRAIN RM1.75
QATAR RM2.01
KUWAIT RM1.46
SAUDI RM1.00
IRAN RM1.42
NIGERIA RM1.67
TURKMENISTAN RM1.21
VENEZUELA RM0.04

2. PENGELUARAN MINYAK

keduanya, kita kena tengok pulak pengeluaran minyak negara-negara ni supaya faham situasi bandingan epal kpd epal.

majoriti drpd negara-negara dlm list adalah negara pengeluar minyak  yg besar.. bandingkan dgn Malaysia hanya Malaysia 661,240 bbl/day

3,106,077 United Arab Emirates (OPEC)
1,522,902 Qatar (OPEC)
2,923,825 Kuwait (OPEC)
10,460,710 Saudi Arabia (OPEC)
3,990,956 Iran (OPEC)
1,999,885 Nigeria (OPEC)
2,276,967 Venezuela (OPEC)

3. POPULASI RAKYAT

kita tgk pulak populasi rakyat mereka. Majoriti negara-negara ni hanya tanggung rakyat tak sampai 10 juta org pon. bandingkan dgn Malaysia yg perlu tanggung 32 juta rakyat

United Arab Emirates -- 9.27 juta
Qatar -- 2.57 juta
Kuwait -- 4.053 juta
Bahrain -- 1.425 juta
Turkmenistan -- 5.663 juta
Bahrain 50,000 -- 1.425 juta
Turkmenistan -- 5.663 jupon

4. Special case - Egypt

hanya ada satu negara yg petrol dijual lagi murah tapi pengeluaran minyak rendah sikit drpd malaysia dan punyai rakyat lebih ramai drpd Malaysia.

Tapi adakah Egypt maju? berdaya saing? atau saing- saing Venezuela saja?

Mari kita check, pengangguran Egypt tinggi sekitar 12% dan drpd jumlah tu.. 80% penganggur ialah golongan muda.. yg menjadi punca utama revolusi arab spring.

inflasi 31%, hutang negara sekitar 88% drpd KDNK, 21% rkyat miskin, 3.8% miskin tegar

5. Rumusan

Walaupun Malaysia hanya No27 rizab minyak dunia, No25 pengeluar minyak dunia tapi berjaya berada tahap No19 minyak termurah dunia. Negara yg petrolnya lebih murah drpd Malaysia hanya negara yg rakyatnya lebih sikit atau pengeluaran minyak berganda2 banyak berbanding Malaysia.


One Response

  1. Cik Minah says:

    Mengapa semua blogger umno defensive pasal harga minyak, memperjuangkan KENAIKAN HARGA MINYAK tanpa memikirkan nasib rakayat yang mengundi BN untuk menjaga kepentingan mereka......??????
    APA KERJA MENTERI-MENTERI BN.....Goyang telor je ke...???
    Bila minyak naik, mesti nak bandingkan dengan harga minyak negeri lain. ADA KAMI KISAH..............?????
    Zaman Tun Mahadir, takda masalah pun kalau harga minyak dunia naik. ADA SUBSIDI MINYAK.
    Sekarang semua subsidi dimansuhkan.
    Bila rakyat merungut, terus tuduh kami bermentaliti SUBSIDIRI.
    Hellooooo.....APA KERJA KERJAAN kalau tak menjaga kepentingan rakayatnya.....????
    Kalau dah tak mampu nak selesaikan masalah rakyat, elok berundur. Biar party lain pulak memerentah dan kita lihat, mampu atau tak mereka menjaga kami.
    Jangan asik nak banding-banding harga dengan harga minyak negara lain. Jangan asik nak tuduh rakyat, bila minyak naik bising, bila turun tak ucap terimakasih.
    Memang lumrah dunia, bila bermasalah kami komplen.
    Kalau tak komplen kepada kerajaan yang memerintah, nak komplen pada siapa.....????
    TUHAN......???
    Pembangkan MEMFITNAH..........???
    Memang bangang menteri-menteri umno.
    Kalau duit ada, songlap. Ini je yang kamu semua tahu buat.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.