..

..
Archive for December 2008

default

Pas dibidas kerana tolak Pewaris

on Wednesday, December 31, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
KUALA LUMPUR 30 Dis. - Pas bersifat 'pilih bulu' dalam membela nasib rakyat apabila menolak kehadiran ahli Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) untuk menyerahkan memorandum supaya memansuhkan ternakan babi di Masjid Tanah, Melaka semalam.

Timbalan Pengerusi Pewaris, Rahimuddin Md. Harun berkata, pihaknya kesal dengan tindakan Pas itu kerana pada masa sama parti itu menyokong pertubuhan Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) dan Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) mengadakan demonstrasi.

''Pihak kami hadir untuk membela nasib penduduk Melayu dan Islam di kawasan Masjid Tanah yang mengalami masalah kesihatan serta pencemaran sungai akibat operasi ladang ternakan babi yang masih berleluasa.

''Pas sepatutnya lebih prihatin terhadap isu mengenai orang Melayu dan agama Islam seperti yang diuar-uarkan mereka sebelum ini,'' katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.


Menurutnya, memorandum itu akan dihantar kepada semua pemimpin Melayu dan Islam dalam usaha memansuhkan ternakan babi di kawasan tersebut.

Semalam, majlis Malam Himpunan Mansuh Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) di Kompleks Sukan Bandar Baru Bangi, kecoh dengan kehadiran 500 penduduk Kampung Paya Mengkuang, Melaka bagi menyerahkan memorandum membantah penternakan babi di kampung mereka.

Kekecohan berlaku apabila Unit Amal Pas yang mengawal keselamatan tidak membenarkan penduduk memasuki perkarangan kompleks bagi menyerahkan memorandum itu kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang hadir untuk memberi ceramah pada majlis berkenaan.

Sementara itu, Rahimuddin berkata, pihaknya tidak berniat merosakkan majlis ceramah perdana anjuran Pas tersebut kerana sebelum ini telah memaklumkan hasrat mereka untuk menyerahkan memorandum berkenaan.

"Kami terlebih dahulu telah menghantar notis mengenai penyerahan memorandum tersebut dua hari sebelumnya," ujarnya.

** PB merasakan Pewaris tak perlu la menghantar memorandum lain selepas ini kepada PAS kerana mereka kini bukan lagi hendak membela bangsa Melayu mereka sendiri tetapi mereka lebih suka menyokong NGO-NGO bangsa lain seperti Hindraf dan Jerit iaitu pertubuhan haram kerana atas dasar kepentingan politik Pakatan . Kalau dihantar memonrandum pun tentu mereka tidak ikhlas hendak menolong dan mungkin kena dibincang dulu dengan komponen Pakatan lain seperti hendak melaksanakan hudud dan Qisas.

default

Antara KJ & Husam

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 CommentsLaman-laman web pro pembangkang kini mempersalahkan Khairy Jamaluddin yang telah berjaya membangkitkan isu yang disembunyikan oleh Pas selama ini dengan memaksa Naib Presiden Pas, Husam Musa untuk menjelaskan kedudukan hukum Hudud dan Qisas yang selama ini diperjuangkan oleh Pas dan akhirnya terpaksa menyembunyikan isu ini dan menggantikan manifesto baru pada pilihan raya Umum yang lalu untuk mengkaburkan mata rakyat apabila Mereka bersetuju bersatu dengan Pakatan Rakyat.


Manifesto baru, negara berkabajikan sebenar adalah aksesories kepada Pas untuk memujuk rakyat bukan Islam untuk menerima Pas dalam pakatan rakyat. Husam dikatakan terperangkap dengan soalan Khairy Jamaluddin dan telah membuat kesilapan dengan jawapan bahawa mereka akan melaksanakan hukum Hudud dan Qisas sekiranya Pakatan Rakyat menjadi kerajaan.
Jawapan Husam ini menimbulkan satu suasana yang keliru dan tidak menyenangkan DAP yang sememangnya menentang Hudud dan Qisas. Keadaan bertambah celaru sehingga Nik Aziz dan Hj Hadi terpaksa mencampuri untuk menenangkan kembali keadaan dengan jawapan yang tidak konsisiten yang boleh di anggap sebagai jawapan untuk menyelamatkan keadaan dan hubungan parti mereka.


Terbaru, Nik Aziz berkata Pas akan melaksanakan hukum Hudud walaupun terpaksa menunggu 30 tahun yang merupakan jawapan untuk menyelamatkan maruah parti berkenaan yang tidak lagi memperjuangkan Hudud. Samy Vellu juga meminta Anwar Ibrahim untuk menjelaskan pendirian beliau sebagai Ketua pembangkang mengenai hukum Hudud ini.Isu ini hebat diperkatakan di perdebatan kembali oleh pemimpin dari BN khususnya UMNO dan juga pemimpin pembangkang yang tidak berpuas hati kepada bom jangka yang dilepaskan oleh Khairy Jamaluddin menjelang pilihan raya kecil Terengganu. Isu ini sememangnya isu yang enggan diperdebatkan oleh Pembangkang terutamnya PAS dan Dap kerana mereka tidak sehaluan dalam memperjuangkan Hudud dan Qisas,

Isu ini timbul dalam satu forum Transformasi politik yang di adakan di Kota Bahru Kelantan oleh parti Pas dengan menjemput Khairy Jamaluddin sebagai penalist. Tujuan mereka untuk mengaibkan Khairy dalam forum ini akhirnya bertukar apabila Khairy berjaya memperbodohkan Husam dan impak yang diterima oleh Pas dalam Forum anjuran mereka sendiri sebenarnya memakan diri mereka sendiri. Anak muda dari UMNO ini telah berani berhadapan dengan ribuan penyokong Pas dan pasti berani menghadapi ejekan dan kutukan mereka dan akhirnya berjaya mendedahkan kebodohan Naib Presiden mereka Husam Musa yang akhirnya dikatakan terperangkap dengan jawapan yang beliau berikan.

Seharusnya ada pihak lagi dari UMNO menganjurkan forum atau debat ulangan setelah Pas menganjurkan di Kota Bahru, baru-baru ini dan menjemput tokoh dari PAS dan PKR untuk menjadi penalist .

default

Pusat Kristian Moden Terbesar di Lembah Kelang !!

on Tuesday, December 30, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments


pembinaan sedang rancak dijalankanMembawa HARAPAN kepada kita semua, Sebuah pusat pengajian dan kajian terbesar dan termoden untuk MALAYSIA !! malah aku rasa pusat ini lebih hebat dari negara Asia seperti Filipina yang majoriti penduduknya beragama Kristian .KLIK DI SINI

Terima Kasih anWAR! Terima Kasih azizah!
Calvary Convention Centre (CCC)
Pusat Konvesyen Majlis Gereja Calvary


Laman web http://www.calvary.org.my/itu menyebut CCC dibina untuk menampung kegitan Gereja Calvary yang holistik, untuk peringkat dalam negara dan luar negera. Auditoriumnya memuatkan 5,000 kerusi untuk kegiatan pendidikan dan latihan Kristian khusus untuk golongan muda di Malaysia.Lokasi CCC The Calvary Convention Centre seluas 4.9 hektar terletak di kawasan tanah yang telah diluluskan di Bukit Jalil.

INILAH HASIL UNDIAN ORANG MELAYU DI LEMBAH KELANG ,ANDA BUKAN MENDAPAT SEBUAH MASJID TERCANTIK TETAPI SEBUAH PUSAT GEREJA TERMODEN DAHULU DARIPADA PUSAT TERNAKAN BABI TERMODEN ...

SELEPAS MENANG DI SELANGOR ,PATUT LA EXCO PKR DR XAVIER JAYAKUMAR MEMBERITAHU KERAJAAN NEGERI DI BAWAH PAKATAN TELAH MELULUSKAN PEMBINAAN GEREJA,KUIL,TOKONG MELEBIHI 10 RIBU KAKI PERSEGI

DAHULU KITA LIHAT PAS CUKUP LANTANG DALAM CERAMAH MEREKA PERTIKAI PEMBINAAN MASJID KRISTAL DAN TAMAN TAMADUN ISLAM DI TERENGGANU DAN MENGATAKAN PROJEK ITU MEMBAZIR DUIT RAKYAT DAN INI PEMBINAAN GEREJA YANG BAKAL MEMBAWA BENCANA KEPADA BANGSA MELAYU INI ...AKU RASA PAS TIDAK AKAN MEMBANTAH DAN SENYAP KERANA PAS SEKARANG SUDAH BERUBAH JENAMA BARU PAS FOR ALL .....

Melayu kita pada 5 tahun akan datang lagi akan makin hampir ke pintu murtad..dengan tersergamnya mahligai indah PKR ini, maka makin ramailah anak bangsa kita tersungkur di pintu syurga akidah yg di jaja anWAR dan rakan2.Inilah perang saraf mereka bagaimana hendak menarik ramai orang Melayu menjadi murtad dengan kita melihat design rekabentuk pusat ini mirip ciri-ciri senibina melayu berlainan denga gereja selalunya mengikut gereja Eropah.

APA LAGI YANG ANWAR DAN PAS NAK JUAL SETELAH AGAMA DAN BANGSA DIJUAL ??

Wajarkah Majlis gereja Malaysia membina pusat konvesyen sebesar itu sedangkan penganut mereka hanya minoriti sahaja dalam 15 peratus di negara ini ? SIAPA YANG SELEBIHNYA AKAN MENAMPUNG DI PUSAT ITU NANTI ??? Pastinya anak muda Melayu yang jahil akan mudah ditarik mereka dan tak mustahil kita akan lihat orang Melayu akan masuk pusat itu nanti pada hari Ahad .


SemOga Allah melindungi umat Melayu Islam Malaysia dari MURTAD dan juga dari anasir-anasir KAFIR Nasrani yang berniat jahat!

default

MP Kapar keluar dari PKR !!

on Saturday, December 27, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments


Permulaan tahun baru 2009 - hanya sembilan bulan selepas pilihan raya umum 8 Mac, bakal disambut dengan 'gegaran' dengan seorang pemimpin kanan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor dipercayai sudah hampir pasti keluar parti itu.

Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam yang sejak beberapa hari lalu menyatakan hasrat keluar PKR jika itu yang sesetengah pihak mahukan, berkata, "kali ini saya serius untuk mengambil tindakan keras."

Beliau dijadual mengumumkan pendiriannya secara rasmi sebelum Rabu ini.

"Saya sudah membuat keputusan muktamad. Saya tidak bergurau, saya memang serius, saya memang serius kali ini.

"Keputusan ini memang satu tindakan yang keras... ia akan menjadi hadiah tahun baru kepada parti," kata Manikavasagam ketika ditemui mStar Online di sini.

Manikavasagam, 43, juga merupakan anggota Majlis Tertinggi PKR dan salah seorang daripada tiga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Selangor.

Anggota Dewan Rakyat penggal pertama itu memenangi kerusi Parlimen Kapar pada 8 Mac lalu menewaskan penyandangnya, yang juga Ketua Wanita MIC, Komala Devi Perumal dengan majoriti 12,297 undi.klik di sini

mstar

** Pastinya berita ini memberi tamparan hebat untuk Anwar ,PKR, dan Pakatan Rakyat sendiri .Pergolakan dan tiada kerjasama dalam parti dan Pakatan mereka sendiri menunjukkan tiada lagi jalan penyelesaian dan hanya KELUAR PARTI langkah terbaik untuk Manikasagam survive dan membela rakyat di dalam kawasan Kapar.

default

Kapten Zahar memang patut keluar UMNO

on Thursday, December 25, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 CommentsSaya tidak terkejut mengenai berita Kapten Zahar ini keluar UMNO malah Good News for UMNO !! .

Tindak tanduk beliau sejak akhir-akhir ini dan isu surat oleh beliau ke PM yang mengatakan berlaku penyelewengan pembelian helikopter yang dapat kepada Eurocopter memang kita sudah nampak kebenarannya sehingga beliau digantung 3 tahun keanggotaan oleh parti . Kritikan beliau kepada Presiden dan Timbalan Presiden UMNO sendiri menunjukkan beliau tidak puas hati dan kecewa kerana gagal mendapat kontrak membekal helikopter dan dijaja ke seluruh negara cerita ini hingga PAC melakukan siasatan dan tiada berlaku penyelewengan pun.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd Taib mengucapkan `tahniah’ kepada PAS kerana menerima orang bermasalah dalam UMNO untuk menjadi ahli parti itu.

Dalam ucapannya, Zahar berkata, beliau tidak lagi menghormati pemimpin tertinggi UMNO yang didakwanya membuat keputusan dengan tidak mengambil kira kepentingan dan kehendak rakyat, khasnya orang Melayu.
Katanya, PAS dan UMNO adalah sama tetapi PAS lebih baik dari UMNO yang pernah beliau sertai sejak 26 tahun lalu.

Ditanya kenapa beliau memilih PAS dan bukan PKR, Zahar berkata, PKR bukanlah parti yang memperjuangkan Melayu. Tetapi pendapat saya PAS dan PKR sama sahaja kerana sekarang mereka dalam Pakatan Rakyat dan apa keputusan dan perlaksanaan hendak dibuat perlu merujuk parti dalam Pakatan dan Anwar Ibrahim tentunya. PAS sudah bersekongkol dengan DAP dan bagaimana mereka hendak membela Melayu dan di Perak sendiri DAP dan boneka mereka Nizar tetap bertegas mahu memberi tanah percuma di kampung-kampung baru walaupun melanggar Kanun Tanah Negara dan MTN juga telah melarang baru-baru ini.


lihat ceramah Gobalakrishnan menghina Islam dan orang PAS cuma gelak sahaja..

default

Beranikah Pas undang lagi KJ dalam program lain?

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsOleh Malek Saiful Muda

KETIKA semua orang bercakap soal politik wang dalam Umno, pelbagai kelemahan dalam parti pemerintah ini, tiba-tiba muncul seorang anak muda, bernama Khairy Jamaluddin di Wacana Perdana, dekat Balai Islam Kota Bharu, Kelantan bercakap soal gabungan Pakatan Rakyat antara Pas, DAP dan PKR retak menanti belah.

Anak muda ini, yang merupakan Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno, seperti mahu disisihkan dari hirerki kepimpinan Umno. Bukan kerana beliau tidak bagus tetapi kerana kecemburuan yang menyaluti minda orang-orang Umno, termasuk pembangkang.

Bila orang-orang Umno menyerang anak muda bernama Khairy Jamaluddin ini, pembangkang pun akan menyerang sama. Biasalah, tentuya tiada siapa yang mahu mempertahankan Khairy Jamaluddin kerana mempertahankannya ibarat satu dosa besar pula.

Yang peliknya, ketika menyerangnya, memfitnahnya dan mengutuknya, tidak dianggap sebagai dosa sebaliknya jika mempertahankannya, ia diibaratkan sebagai dosa pula. Hari ini, ketika menjadi penalis dalam Wacana Perdana, lontaran hujah Khairy Jamaluddin memerangkap Pas, DAP dan Parti Keadilan. Ketiga-tiga parti ini sedang bertelagah ekoran lontaran hujah Khairy Jamaluddin.

Siapa orang lain yang beria-ia sangat hendak bertanding jawatan Ketua Pemuda Umno mampu melakukan seperti apa yang dilakukan Khairy Jamaluddin? Kenapa sekarang kebolehan anak muda yang merupakan Ahli Parlimen Rembau, Negeri Sembilan ini tidak mahu diperkatakan? Mana suara Tun Dr. Mahathir Mohamad yang selama ini menjadikan Khairy Jamaluddin sebagai sasaran pelurunya?

Inilah masalah kita, orang-orang Melayu. Kita lebih suka membicarakan hal buruk orang tetapi baiknya kita senyapkan sahaja. Tiada siapa, termasuk para pemimpin yang kanan dalam Umno mampu menampilkan diri, berhujah secara berani di celah-celah ribuan penyokong Pas, dengan tempik dan sorak mengejek, boleh bercakap dengan lancer dan tenang, walaupun sesekali kelihatan emosional.

Beranikah Pas menjemput Khairy Jamaluddin sekali lagi menjadi penalis seperti Wacana Perdana ini? Walaupun Pas menyediakan penalisnya Datuk Husam Musa dan seorang lagi, Prof Madya Abd Aziz Bari yang lebih mirip kepada pembangkang, tetapi Khairy Jamaluddin bukan calang-calang pemidato. Khabarnya, moderator, Prof Madya Mohamad Agus Yusof, seorang anak Kelantan juga berusaha memerangkap Khairy Jamaluddin dengan soalan-soalannya namun, dia pun silap kerana dia ingat di menjadi moderator budak-budak sekolah menengah berbahas.

Sebagai seorang peminat dan pengikut politik di Malaysia, saya tidak dapat menahan perasaan saya untuk mengatakan saya cukup berbangga melihat kepetahan Khairy Jamaluddin berhujah. Malahan, saya mengkaguminya walaupun selama ini saya tidak pernah mendengar cerita baik mengenai Khairy Jamaluddin dari mulut orang-orang politik dan mulut orang-orang Umno yang saya temui.

Selama ini, saya juga hampir-hampir terpengaruh dengan cerita kawan-kawan, kononnya Khairy Jamaluddin akan menjadi beban kepada Umno. Khairy Jamaluddin tidak akan mampu menjadi pemimpin besar Umno. Khairy Jamaluddin bukan pelapis dalam Umno. Khairy Jamaluddin buruk, seburuk-buruknya.

Hari ini, saya dengan penuh gagah, mahu berdepan dengan kawan-kawan, kenalan dan orang-orang yang selama ini mengatakan kepada saya Khairy Jamaluddin tidak baik, tidak berguna dan tidak layak dijadikan pemimpin. Saya mahu berhujah dengan mereka, walaupun mungkin hujah saya tidak sehebat hujah Khairy Jamaluddin 'memukul' Pas, Husam, Aziz Bari dan Agus tetapi sekurang-kurangnya, saya tahu Khairy Jamaluddin adalah potensial kepimpinan Umno.

Baru sekali Khairy Jamaluddin 'menyerang' - huru-hara Pas, PKR dan DAP dibuatnya. Sibuk Presiden Pas mengatakan, "saya akan merujuk dulu kepada Datuk Husam Musa mengenai apa yang diperkatakannya berkaitan Hudud."

Ketua Menteri Pulau Pinang sudah menyatakan pendiriannya, DAP tidak akan bersetuju dengan pelaksanaan Hudud manakala Tian Chua dari PKR pula mengatakan perlaksaan Hudud merupakan sesuatu yang menyalahi persefahama dalam Pakatan Rakyat.

Khairy Jamaluddin juga menyerang Pas mengenai krisis dan persefahaman dalam Pakatan Rakyat. Husam mengakuinya dan sekaligus mendedahkan bahawa ketiga-tiga parti yang berada di dalam Pakatan Rakyat ini memang tidak sefahaman. Ketika mereka menyerang Barisan Nasional, sebenarnya mereka mahu menutup apa yang badai yang melanda gabuangan mereka.

Saya mengharapkan Umno membenarkan Khairy Jamaluddin terus mewakili Umno untuk menjadi penalis di mana-mana sahaja Wacana, Debat ataupun atas apa nama sekali pun kerana melalui Khairy Jamaluddin, Umno akan dapat menyampaikan mesej kepada rakyat bahawa perjuangan Umno jauh lebih tulin dari perjuangan DAP, PKR dan Pas yang hanya menggunakan satu-satu isu, untuk tujan sementara.

Jika Pas berkempen di kawasan orang-orang Melayu, mereka akan mengambarkan mereka jauh lebih Islam dari orang-orang Umno. Tetapi apabila mereka berkempen di kawasan orang-orang Cina, mereka akan mengambarkan bahawa mereka jauh lebih rasional dalam soal-soal perkauman dari orang-orang Umno.

Begitu juga seterusnya, jika mereka berada satu pentas dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, tiba-tiba pemimpin-pemimpin Pas ini akan menjadi kecut, sekecut-kecutnya kerana mereka takutkan orang-orang Anwar dalam Pas, jika mereka tersilap perhitungan bercakap soal-soal Islam, perpaduan dan perkauman.

prokhairy.com

default

Pemimpin PAS Husam takut dengan gertak DAP

on Wednesday, December 24, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


PAS mengakui pelaksanaan undang-undang hudud dan qisas mungkin terpaksa ditangguhkan walaupun jika Pakatan Rakyat memerintah negara ini kerana ia memerlukan persetujuan dua rakannya dalam pakatan itu, Parti Keadilan Rakyat dan DAP.

"Pasal hudud kita bincang, kalau tidak boleh terima lagi, kita tangguhkan lagi," kata Datuk Husam.

APA DAH JADI ??? ini petikan lagu Tan Sri S.M Salim .. dalam masa beberapa hari , Husam menukar wajah dari berani seperti singa dalam Wacana Transformasi Politik dengan YB KJ dengan dengan menyerah diri kepada pemimpin DAP sebelum berjuang . Dalam forum itu
Husam menjawab dengan jelas "kita akan buat." YB KJ selanjutnya meminta beliau jelaskan sekali lagi jawapannya dan beliau menegaskan sekali lagi bahawa "kita akan buat" sambil mengangkat jari dan tangan menandakan kesungguhan dan iltizam untuk buat undang-undang hudud dan qisas .

Jika pada permulaan pusingan pertama mukadimah forum itu Husam menerangkan panjang lebar tentang dengan ayat2 Al Quran dan kaitkan dengan kepimpinan iaitu Prinsip ,jadi mana pergi pegangan prinsip politik Husam dan PAS sendiri . Lihat dalam video lagak Husam dalam wacana itu seperti Hero di depan ribuan penyokong tegar PAS dengan bersemangat mengkritik UMNO tetapi apabila digertak sikit oleh DAP ,terus longlai dan surrender .

Adakah PAS akan berkahwin dengan DAP yang terang-terangan menolak dasar Islam PAS? Adakah PKR akan karam sebagaimana ia pernah karam pada 2004 terutama di kawasan orang Melayu? Adakah dasar PAS yang memperjuangkan Islam dan Hudud selari dengan dasar Pakatan dan di manakah PAS sekiranya memerintah nanti? Adakah PAS menjadi anak tiri dalam Pakatan ??

Sebenarnya PAS kini bukan sahaja menghadapi masalah 'penjenamaan' semula dengan kemasukan kaki buli dan kaki samseng dari HINDRAF,JERIT atau ALONG Apek. PAS menswastakan agenda dan matlamat mereka dengan menjadi Pengasas Projek Babi Tercantik dan Terbersih di Kedah dan Selangor .

Realitinya, PAS masih ditakuk lama. Yang berbeza ulama dah tak ramai lagi dalam PAS. Orang Melayu pula mengalami krisis mental dan budaya mat rempit, dadah, zina dan pengangguran- PAS bukannya nak tolong, tapi nak jadi ALONG untuk membelasah orang Melayu dan memalukan Melayu di hadapan Cina.

Bukan itu saja, PAS sanggup menggelarkan dasar Islam Hadhari sebagai sesat dan tak betul sedangkan dasar Amal Maaruf Nahi Mungkar DAP di Pulau Pinang dianggapnya sebagai lebih mulia dan terbilang disamakan zaman Khalifah Umar Abd Aziz.

Bila pemimpin DAP baca bismilah, PAS kata itulah pemimpin Islam. Bila Lim Guan Eng sembang pasal Umar Abdul Aziz, PAS dah tarbiahkan kepada penyokong tegar Lim ini sebagai khalifah. Bila muncul team Erdogan dalam PAS diketuai oleh Husam dan rakan-rakan ,PAS menjadi lebih cacar marba dan kita ;ihat cukup banyak perbezaan pendapat dikalangan mereka. PAS selama bersekongkol dengan DAP ,pejuangan mereka sudah jauh tersasar dari landasan mereka dan nak kata nak pejuangkan orang Melayu tentunya mesti merujuk kepada LIm dan Karpal . Di Pulau Pinang sendiri ,Isu I-Dance buat lah 100 kali demontrasi di Masjid Batu Permatang Pauh ,DAP buat pekak je malah Pemuda DAP mengkritik lagi Pemuda PAS Pulau Pinang.

default

Kehadiran KJ di Wacana Transformasi Politik Malaysia di Kelantan menaikan martabat pemimpin muda melayu

on Monday, December 22, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Secara keseluruhannya baik dari segi keberanian, gaya berhujah, semangat untuk berwacana jelas Khiray boleh diberi 57% manakala Husam 43%. Peratus ini tanpa menolak peratus untuk seorang lagi ahli panel. Kepada penganjur Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri patut diberi pujian atas usaha mengadakan wacana itu. Mungkin pada masa akan datang perlu diperbaiki sedikit sebanyak kelemahan yang ada.

Dari segi profesional atau gaya pedebatan, Husam agak emosi dan tertekan berbanding Khairy yang datang sebagai tetamu banyak merendah diri dan bersikap terbuka dan apologetik kepada Nik Aziz. Khairy jelas membuat persiapan baik secara fakta dan minda untuk berdepan dengan ribuan penyokong Pas. Keikhlasan terserlah kepada Khairy baik dalam memberi hujah atau harapan untuk mematangkan proses politik khasnya antara Umno dengan Pas.
klik di sini blog mso

Saya angkat topi dan tabik sekali untuk Khairy Jamaluddin atas keberanian beliau menjadi ahli penal wacana bertajuk Transformasi Politik Malaysia di Kelantan baru-baru ini.Lebih lagi wacana ini adalah anjuran Kerajaan Negeri Kelantan di bawah pemerintahan PAS yang tentunya ia dipenuhi dengan ribuan penyokong PAS. Untuk orang UMNO yang juga seorang ahli parlimen BN, Khairy pula berdepan dengan orang kuat PAS, Dato’ Husam Musa yang juga dikenali bukan calang-calang orang dari kalangan ahli PAS.

Tidak banyak boleh saya komen tentang isi dan kandungan wacana itu kerana saya tidak menghadirinya. Tetapi saya melihat wacana ini telah mengangkat nama Khairy yang selama ini menjadi fokus parti pembangkang mengecam beliau hanya kerana Khairy adalah menantu kepada Perdana Menteri Malaysia.
Kehadiran Khairy pastinya sudah cukup bersedia untuk berdepan dengan banyak persoalan dari Husam yang tentunya juga akan membelasah BN dari segala sudut bagi meyakinkan penyokong PAS yang hadir.

Daripada siaran yang terbit dalam blog-blog, Khairy telah mengiktiraf forum itu sebagai satu tanda kematangan politik yang baru sesuai dengan tranforamasi politik sebagai memberi ruang kepada demokrasi politik seluas-luasnya.

Begitu juga sebelum ini Khairy yang sentiasa berfikiran terbuka terhadap pendedahan seumpama ini seperti yang beliau pernah mengesyorkan debat antara calon ketua pemuda tentang isu semasa, telah ditakuti oleh calon lain terutama Datuk Mukhriz lantas menolak debat itu.

Rupa-rupanya tanpa debat itu, Khairy telah diberi peluang di pentas lebih besar berdebat dalam wacana Transformasi Politik Malaysia anjuran Kerajaan PAS pula. Ini telah menunjukkan Khairy memang terbuka dan sedia mempunyai keberanian untuk menentang sesiapa juga mengenai perihal negara.

Atas sebab itu juga, Khairy menyatakan beliau sangat setuju dengan Ketua Dewan Pemuda PAS, Salehuddin Ayup untuk mengadakan sesi untuk membincangkan ISA sebagai satu permulaan sisi dialog demi kepentingan bersama.

Sepertimana yang dikatakan dalam wacana itu bahawa dulu Presiden PAS merupakan Ketua Pembangkang, tetapi sekarang PAS wujud sebagai rakan junior di bawah Ketua Pembangkang dari Parti Keadilan Rakyat. Ayat ini adalah untuk memberi kesedaran kepada PAS bahawa mereka telah ‘turun pangkat’ dalam perjuangannya walaupun usia PAS jauh lebih lama daripada Keadilan.

Dalam pada Husam Musa menyebut keangkuhan politik dalam BN pula, Khairy dengan mudah sahaja menempelak keangkuhan politik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ‘mendabik dada’ kononnya akan menukar kerajaan pada 16 Sepetember lalu telah gagal dikotakan. Ini satu keangkuhan yang sepatutnya disedari oleh PAS sebagai anggota Pakatan Rakyat yang bercakap seperti guruh petir, tetapi hujan tak jadi.

Khairy menyifatkan PAS dalam Pakatan Rakyat bagaikan terperangkap dengan percanggahan ideologi sesama parti sekutunya dalam banyak isu yang diibaratkan bagai retak menanti belah.

Walaupun Husam tidak mengakuinya, tetapi itulah sebenarnya yang berlaku sekarang. Sekurang-kurangnya ahli PAS yang hadir sama pada malam itu akan balik berfikir betapa nasib mereka yang pada ketika ini pemimpin mereka masih tidak sedar mereka dianaktirikan dalam Pakatan Rakyat.

Sepertimana yang digambarkan dalam rencana mengenai wacana tersebut bahawa Professor Aziz Bari dari UIA yang sepatutnya mewakili golongan akademik telah gagal memberi hujah berdasarkan stastistik dan kajian serta dirasakan berat sebelah adalah kerana beliau sebenarnya takut.

Beliau tidak mempunyai cukup keberanian dan kurang bersedia untuk berdepan dengan situasi di mana orang BN dan PAS berbicara politik. Beliau dijemput mungkin untuk menjadi perhiasan semata-mata kerana mungkin beliau berfikir, bila berada di Kelantan negeri pemerintahan PAS, beliau terpaksa condong pada pihak PAS.

Ini menunjukkan sebagai seorang profesor yang datangnya pula dari UIA, juga pengecut, tidak sepertimana Khairy yang berpendirian beliau bukan datang untuk bertengkar, tetapi menyatakan yang benar dengan persembahan yang waras.

Apapun tanggapan hadirin yang rata-rata orang PAS yang mungkin beberapa kerat ahli UMNO yang hadir di wacana itu, yang penting hendak saya perkatakan ialah ‘SYABAS’ kepada Khairy yang telah merintis jalan ke arah bersemuka sebegini rupa untuk menyatakan pandangan beliau bukan sahaja bagi pihak UMNO, tetapi seluruh rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu untuk mencari pedoman betul dalam membuat pemilihan dan keputusan.

Ia tentunya sesuatu juga untuk khasnya orang yang sentiasa mencari jalan merendah-rendahkan Khairy supaya menyedari kita bukan sahaja memerlukan pemimpin muda yang hanya pandai cakap, tetapi mahu yang bersedia mendepankan keberaniannya dengan hujah bernas, lancar dan berfakta. Syabas! Khairy.

Oleh Mahfir Sabtu (www.kpmu.net)

default

Wacana Transformasi Politik -KJ berani

on Sunday, December 21, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments


Ketibaan Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin di Balai Islam, Kota Bharu jam 9 malam tadi disambut dengan gema laungan "takbir" oleh hampir dua ribu penyokong PAS. Dewan ini dibanjiri oleh manusia setelah selesai solat Isya' dan bagi memastikan ribuan hadirin diluar dapat melihat aksi wacana ini, beberapa skrin ditempatkan di beberapa tempat strategik di sekeliling dewan.
Di dalam suasana yang begitu hangat di kubu kuat PAS ini, sebuah wacana bertajuk "Transformasi Politik Malaysia" telah selamat dilansungkan. Setelah YB Dato Husam Musa menyampaikan hujah beliau yang banyak berkisar kepada pemimpin yang berteraskan taqwa, adil dan rahmah, beliau menghuraikan falsah 5 P iaitu; Prinsip, Polisi, Perancangan, Personality dan Parti Politik. Di dalam hujahnya beliau telah banyak membidas kepimpinan Barisan Nasional, terutamanya UMNO.Apabila tiba giliran Khairy untuk memulakan hujahnya Khairy telah menyentuh isu kontrak sosial dan bagaimana prinsip pemerintahan BN yang jujur dan bertunjangkan amanah. kejujuran. keadilan dan kesaksamaan dalam kepimpinan.

Khairy juga telah mengambil kesempatan untuk mengiktiraf forum ini sebagai satu tanda kematangan politik yang baru; sesuai dengan transformasi politik, dimana dengan adanya ruang demokrasi politik, beliau berkesempatan untuk hadir sebagai seorang panelis di dalam wacana yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri PAS.

Khairy tidak menafikan terdapat impak dalam corak politik tanahair. Namun yang demikian, Khairy beranggapan bahawa tsunami politik 8 Mac itu juga memberi kesan kepada PAS. Jika dahulu Presiden PAS merupakan Ketua pembangkang , tapi sekarang PAS wujud di Dewan Rakyat wujud sebagai junior partner dibawah Ketua Pembangkang dari Parti Keadilan Rakyat.

Dalam mengulas tuduhan Dato Husam Musa atas keangkuhan politik yang ditunjukkan oleh Barisan Nasional, Khairy menyentuh tentang keangkuhan politik yang dipamerkan oleh Ketua Pembangkang Dato' Sri Anwar Ibrahim dalam menjanjikan pertukaran Kerajaan Pusat pada tanggal 16 September 2008. Tarikh ini merupakan satu janji yang tidak dapat dikotakan

Khairy menyemarkkan sokongan kumpulan kecil Pemuda UMNO yang turut hadir apabila beliau menyatakan bahawa Pakatan Rakyat belum diuji. Tegas beliau, percanggahan ideologi yang cukup besar wujud dalam Pakatan Rakyat sekarang. Begitu banyak isu yang menemui kebuntuan termasuk soal islam, kontrak sosial, hak orang Melayu, Bumiputera, Negara Islam dan lain-lain. Bak kata pepatah, bagai retak menanti belah.

Khairy juga mengundang para hadirin untuk menyelami realiti transformasi politik. Beliau mengajukan persoalan samaada hakikat 8 Mac itu disebabkan undi rakyat (undi positif) atau undi protes. Jika undi protes bermakna ia bukan transformasi politik. Dalam mengakui kemungkinan di negeri Kelantan, undi yang diberikan oleh PAS undi positif, di negeri lain keputusan ini mungkin disebabkan oleh undi protes. Beliau menyatakan keyakinan bahawa pada tahun 2013, insya – Allah BN akan kembali di tampuk pemerintahan.

Beliau juga menggariskan permulaan Reformasi dasar Barisan Nasional seperti penubuhan Suruhanjaya Anti Rasuah, Suruhanjaya Kehakiman dan pemindaan AUKU sebagai langkah permulaan positif yang dapat menguntungkan rakyat.

Di dalam sesi moderator pula Khairy menjawab beberapa tomahan dan tuduhan yang dilemparkan kepada parti UMNO oleh Dato Husam Musa dan Professor Aziz Bari. Laporan politik wang yang begitu banyak di dalam musim pemilihan ini menunjukkan bahawa pemimpin UMNO serius dalam memastikan perubahan di dalam UMNO.

Beliau juga membidas sikap tidak adil dalam pemerintahan yang ditunjukkan oleh sesetengah negeri di bawah Pakatan Rakyat. Ulas beliau, ketika Menteri dan Menteri Besar UMNO diheret kedalam makhamah, mereka diminta berehat dan tumpu kepada usaha untuk mebela nama mereka, namun dua ahli EXCO negeri Perak dibenarkan untuk meneruskan tugas mereka walaupun dibelenggu dengan tuduhan yang begitu serius. Khairy juga menyentuh tentang laporan pertelingkahan di dalam PAS; dimana kumpulan Pro Anwar dan PAS tulen dilihat bertembung.

Khairy juga telah menyarakan kepentingan untuk UMNO dan PAS berdialog dan berbahas mengenai beberapa isu penting seperti perlembagaan, bahasa, agama, ISA, dan sebagainya demi kepentingan kaum. Beliau memberi contoh persetujuan Ketua Dewan Pemuda PAS, Salehuddin Ayub untuk mengadakan sesi untuk membincangkan ISA sebagai satu permulaan sesi dialog demi kepentingan bersama ini.


KJ CABAR HUSAM LAKSANKAN HUKUM HUDUD & QISAS

Dalam wacana ini, apa yang amat mendukacitakan ialah profesionalisme panelis ketiga, Profesor Aziz Bari dari UIA menjadi tajuk perbincangan di akalangan para hadirin. Sebagai wakil golongn akademik, beliau seharusnya memberi hujah berdasarkan statisitik dan kajian dan bukannya memberi ceramah politik yang berat kepada satu pihak.

Dato Husam Musa pula tidak menunjukkan kematangan yang layak bagi kepimpinan tertinggi PAS apabila beliau tidak menjawab soalan samaada dari moderator mahupun para hadirin dan sebaliknya lebih tertumpu kepada serangan peribadi, politik dalaman UMNO dan politik PAS. Apa yang memeranjatkan para hadirin ialah apabila Dato Husam "melenting" dan mengajak kumpulan kecil Pemuda UMNO untuk berdebat dengan beliau apabila mereka meminta jawapan kepada persoalan yang telah diajukan.

Sidang akhbar yang dihadiri oleh Khairy Jamaluddin dan Dato Husam Musa jelas menunjukkan ketegangan dan tekanan yang dirasai oleh Dato' Husam.

Kesimpulannya, ramai yang berpendapat kemenangan politik malam ini terletak pada bahu Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO ini kerana bukan sahaja beliau telah mengambil risiko yang begitu tinggi di dalam jangkamasa pemilihan UMNO ini untuk beradu tenaga dengan Naib Presiden PAS di kubu kuat PAS, malah beliau telah berjaya menangkis forum yang berat sebelah disebabkan oleh hujah Profesor Aziz yang berbau politik pembangkang.

Apa yang penting, wacana ini telah membuka ruangan demokrasi politik baru untuk generasi muda sekaligus memberi harapan baru untuk politik di Malaysia. Inilah pembaharuan berani yang menjangkau ungkapan, kata-kata dan slogan semata-mata.

pautan

Khairy Jamaluddin akui pemimpin PAS matang berpolitik

Pakatan retak menanti belah-khairy

Tahniah KJ berjaya titik Husam-blog zemi


Sumber KULITPISANG.COM

ulasan PB

Tahniah YB KJ yang berani menyahut cabaran turun ke kubu PAS sendiri berjuang mempertahankan UMNO/BN walaupun diketahui moderator dan panel lain menyebelahi pembangkang.Pastinya kemampuan berhujah ,kepetahan dan keberanian diperlukan untuk berdepan di kubu kuat musuh dan YB KJ berjaya membuatkan hadirin penyokong PAS terpegun dan pemimpin PAS Datuk Husam sendiri tenggelam untuk menjawab persoalan dari moderator dan panel yang lain. Bagi saya negeri Kelantan bukanla kubu pembangkang tetapi adalah kubu YB KJ sendiri yang mendapat pencalonan terbanyak dari Bahagian Pemuda UMNO di Kelantan. Tentunya hadirin yang hadir dalam Wacana ini akan menilai kehebatan anak muda ini baik dari orang parti UMNO mahupun PAS , siapa yang lebih berani dari orang yang menggunakan slogan BERANI BERUBAH !!

default

Fitnah dah jadi perkara biasa bila ada pertandingan

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Oleh Hassan Mohd Hussein (Sandakan)

MENUJU penghujung Mac 2009, di mana jawatan-jawatan penting dalam Umno dipertandingkan, akan menyaksikan semakin banyak fitnah dan tuduhan tidak berasas ditaburkan oleh mereka yang ‘makan upah’ dari seseorang yang merasakan dirinya tidak mempunyai harapan untuk menang.

Paling teruk difitnah ialah Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar hingga kedatangannya ke IJN ditafsirkan dengan pelbagai tafsiran mengikut nafsu penulis itu. Alhamdulilah, Khairy Jamaluddin sendiri sudah menjawab secara detail dalam lamanya www.rembau.net bagi memberi penjelasan.

Jika selama ini Khairy Jamaluddin seperti tidak mahu respon apa-apa dengan dakwaan dan fitnah yang dihalakan kepadanya, tetapi kali ini beliau bertindak proaktif.
Sebenarnya, sesiapa sahaja yang hendak bertanding, boleh menceritakan kebaikkan mereka sendiri dengan track-record yang sudah mereka buat. Tidak ada gunanya memburuk-burukkan calon lain hanya kerana kita tidak mempunyai apa-apa jasa dan sejarah yang hendak ditunjukkan.

Mereka yang menulis, apa-apa sahaja yang mereka tulis, bukan boleh dilupakan begitu sahaja. Semua tulisan mereka, perlu dipertanggungjawabkan. Jika mereka yang mahu menulis tidak bertanggungjawab, adalah lebih baik jika mereka mencari pekerjaan lain kerana menulis dengan tujuan memfinah, bukan kerja orang Islam yang percaya kepada dosa dan pahala.
Saya tidak mahu mengulangi fitnah yang ditulis penulis berkenaan di sini, kerana jika saya tulis semula apa yang ditulisnya, seolah-olah saya memanjangkan pula fitnahnya untuk bacaan ribuan pembaca yang tidak tahu yang mana benar dan yang mana tidak.

Oleh itu, apabila Khairy Jamaluddin membuat keputusan menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Pergerakan Pemuda, beliau tentulah sudah bersedia dengan serangan dan fitnah seperti ini tetapi, sebagai penulis, saya ingin mengingatkan rakan-rakan penulis yang lain, tidak kira di mana medan penulisan mereka, sama ada di lama-laman web, blog atau media cetak, ingatlah setiap tulisan kita akan dipertanggungjawab bukan sahaja di dunia malahan, di akhirat juga.


Kalau kita fikirkan semasak-masaknya, yang bertanding ini semuanya orang Umno. Sesiapa pun yang menang, mereka orang Umno. Yang kalah, pun orang Umno. Yang penting, Umno itu menang dan tidak timbul soal menang dan kalah setiap calon yang bertanding.
Kalau mereka faham semua ini, untuk apa berkempen dengan memfitnah? Apakah mereka yang mahu menawarkan diri kurang keyakinan untuk menang jika tidak membuat fitnah kepada saingannya? Dari tiga calon yang bertanding, masing-masing ada track-record. Khairy Jamaluddin dengan penglibatannya selama lapan tahun dalam Pergerakan Pemuda, empat tahun sebagai Exco dan empat tahun lagi sebagai Naib Ketua Pemuda.
Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir pula dengan rekodnya sendiri manakala bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dengan rekodnya. Apakah jika tidak memfitnah, mereka tidak mampu untuk bersaing dengan Khairy Jamaluddin?
Saya kerap membaca laman-laman web mengenai politik dan saya dapat membaca pelbagai komen dan tulisan dengan bahasa yang cukup jijik dan kotor, selain fitnah yang mereka tabor dengan tiada langsung rasa bersalah.
Amatlah malang jika penulis yang menulis itu merasakan mereka seronok menulis dan membuat fitnah yang akhirnya akan menyebabkan orang yang tidak berdosa menjadi mangsa.
Seorang bekas wakil rakyat dari Selangor ketika dihubungi memberitahu, Dr. Khir Toyo ketika mula-mula menjadi Menteri Besar pernah berjanji akan mengadakan lawatan mengejut ke kawasan Dewan Undangan Negeri dalam Negeri Selangor setiap Jumaat satu kawasan, tanpa memberitahu wakil-wakil rakyat kawasan tersebut terlebih dahulu, gagal memenuhi janjinya itu.
Menurutnya, bukan sahaja tidak melakukan lawatan mengejut seperti yang dijanjikan itu, malahan, selama menjadi MB Selangor, masih banyak tempat yang dia tidak sempat menjejakkan kakinya kerana kesibukannya melayan taikun-taikun yang mengila mahu membangunkan pelbagai projek di Selangor.
Tidak hairanlah mereka hairan, bagaimana Dr. Khir sempat menyolek wajahnya dari berkulit kehitaman menjadi keputihan selain kerap ke Australia kerana melawat anaknya yang belajar di sana.

“Saya percaya jika dia bijak menggunakan masa yang ada, tentulah dia sempat membuat tinjauan dan lawatan ke banyak kawasan di Selangor yang akhirnya menyebabkan rakyat menolak BN di bawah kepimpinannya,” kata bekas wakil rakyat ini lagi.


sumber : www.kpmu.net

default

Wan Ahmad Farid calon taruhan BN

on Saturday, December 20, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


KUALA TERENGGANU 20 Dis. - Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari nanti.

Pemilihan beliau diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di hadapan kira-kira 7,000 penyokong BN di Seri Iman, kira-kira pukul 4.52 petang ini. - Utusan.

** Tahniah Datuk Wan Ahmad Farid kerana dipilih sebagai calon BN untuk pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu. Saya harap pengalaman di Permatang Pauh yang berlaku masalah dalaman dalam bahagian itu sendiri tidak berulang di Kuala Terengganu . Harap pemilihan Datuk Farid adalah pilihan tepat dan daya penarik untuk menarik sokongan golongan muda dan rakyat Kuala Terengganu.

default

Tahniah Pak Lah dan KJ

on Wednesday, December 17, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsNori selamat lahirkan anak kedua, Timor Abdullah

KUALA LUMPUR 16 Dis. - Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin hari ini mendapat cahaya mata kedua yang dinamakan Timor Abdullah, suatu nama yang dipetik daripada nama seorang pahlawan Uzbekistan, Amir Temur, pada Zaman Pertengahan.

Isteri Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO itu, Nori Abdullah, selamat melahirkan bayi lelaki mereka pada pukul 4.15 petang di Pusat Perubatan Pantai (PMC) di sini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi turut melawat anak perempuannya itu di PMC dan gembira dengan kelahiran cucu keenam beliau.

Anak sulung Abdullah, Datuk Kamaluddin Abdullah dan isterinya Datin Azreen mempunyai empat orang anak.

Khairy dan Nori mendapat anak pertama mereka, Jibreil Ali Jamaluddin Abu Bakar pada 13 September tahun lepas.

Ulasan PB

Semoga dengan rezeki anak kedua ini yang dinamakan Timor Abdullah memberi kemenangan kepada YB KJ sebagai Ketua Pemuda UMNO pada pemilihan Mac ini.Tahniah buat KJ dan Nori.moga-moga anak mereka akan membesar dengan sihat dan baik.InsyaAllah.

default

Adakah benar sokongan Muhkriz tidak luntur??

on Tuesday, December 16, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 8 Comments

Sokongan kepada Mukhriz tidak luntur...

Penyokong Datuk Mukhriz Mahathir yakin bahawa sokongan bahagian-bahagian kepada ahli Parlimen Jerlun itu untuk bertanding jawatan ketua Pemuda Umno, tidak akan luntur walaupun pemilihan jawatan itu akan hanya berlangsung Mac depan.

Sehubungan itu, Pegawai Khas kepada Mukhriz, Amran Ali menolak tanggapan bahawa sokongan mereka kepada Mukhriz ibarat 'hangat-hangat tahi ayam' ekoran pelbagai isu yang melanda parti itu selepas pilihanraya umum Mac lalu.

"Bukan berkurangan, tapi tempoh kempen terlalu panjang. Oleh kerana kempen terlalu panjang, maka akan ada keluh kesah dari kalangan perwakilan.

"Tapi di hujung (tarikh berkempen) akan ada sentuhan yang membolehkan kemenangan (berpihak kepada Mukhriz)," kata Amran kepada Malaysiakini.(SENTUHAN AJAIB @ HABUAN APA DI HUJUNG ITU ?? )
Selepas mesyuarat bahagian berakhir 9 November lalu, Mukhriz yang juga exco Pemuda Umno memperolehi pencalonan terbanyak di antara calon-calon yang layak bertanding jawatan tersebut.

Beliau mendapat 74 pencalonan, diikuti bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo dengan 62 pencalonan dan Naib Ketua pergerakan itu, Khairy Jamaluddin (53 pencalonan).

Siri pertemuan

Mukhriz mendapat sokongan padu dari 14 daripada 15 bahagian di Kedah, Johor (13 bahagian), Pahang (8 bahagian) dan Negeri Sembilan (4 bahagian).

Amran berkata, Mukhriz sedang mengadakan siri perjumpaan dengan perwakilan dan akar umbi untuk bertukar-tukar pandangan bagi memperkukuhkan lagi pergerakan Pemuda Umno.

Beliau menolak tanggapan bahawa siri perjumpaan tersebut melanggar tata etika kempen yang dikawal selia oleh Majlis Tertinggi.

"Majlis pertemuan dengan perwakilan diadakan untuk berbincang dan bertukar fikiran, tanpa ada agenda dan kepentingan peribadi.

"Datuk (Mukhriz) menawar diri untuk berkhidmat (kepada parti)," kata Amran lagi.

Beliau berkata, pihaknya juga bertemu dengan golongan muda di peringkat bahagian bagi menarik balik sokongan mereka kepada pergerakan Pemuda Umno bagi memperkasakan lagi Umno.klik di sini

sumber:malaysiakini.com

ulasan PB

-Jika sokongan muhkriz tidak luntur walaupun menggunakan pencuci hebat Dynamo @ Kuat Harimau ,tetapi mengapa Muhkriz bulan lepas terdesak sehingga mahu menjadi Hero mahu menghapuskan aliran pendidikan SRJKC dan SRJKT ke sistem pendidikan baru .

- Yang pasti ,apabila Muhkriz ditekan oleh pelbagai pihak pastinya ada Bapa dia akan tolong di saat genting membantu anaknya. Sokongan besar dari bapanya yang seoerang politkus yang bijak cukup berpengaruh sekali dan mampu melenyapkan mulut orang dari mengkritik anaknya dengan strategi seperti contoh mahu menyenaraikan nama pemimpin UMNO dalam blognya yang terlibat dengan rasuah dalam pemilihan pencalonan lepas.

default

Kering sudah idea Dr. M, kini menyokong cadangan anak sendiri pula

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments


Oleh Zainal Yusof

BUKAN sedikit yang tertawa pagi Ahad, bila mereka membaca akhbar, yang melaporkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan cadangan anaknya, Datuk Mukhriz supaya diwujudkan satu sistem pendidikan yang berteraskan semangat kebangsaan sesuai untuk penyatuan kaum di negara ini.

Pelbagai pihak sudah memberikan pandangan, tetapi yang nyata, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak sudah menyatakan pendiriannya, kerajaan tetap berpegang kepada sistem pendidikan yang ada, dan mengekalkan SRJKC dan SRJKT selagi ada permintaan.

Banyak pandangan dan cadangan Dr. Mahathir selama ini dianggap cukup luar biasa. Boleh dikatakan, tiada hari yang tiada berita mengeni Dr. Mahathir di Malaysia. Malahan, di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, akhbar-akhbar tidak disekat untuk terus memberikan liputan kepada Dr. Mahathir.

Malangnya, ketika anaknya, Mukhriz yang kini menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Pergerakan Pemuda Umno mengeluarkan cadangan supaya diadakan satu sistem pendidikan, ramai yang ternanti-nanti apakah pendirian Dr. Mahathir mengenainya.

Ada juga yang mendakwa, apa yang dicadangkan Mukhriz itu adalah idea Dr. Mahathir tetapi Mukhriz menjadi jurucakapnya.

Tetapi apabila Dr. Mahathir tidak segera membuat komentar mengenainya, ramai juga yang tertanya-tanya, apakah strategi yang 'dua beranak' ini susun, bagi meletakkan Mukhriz sentiasa dalam ingatan Pemuda Umno.

Hari ini, apabila Dr. Mahathir menyatakan persetujuannya, bukan sahaja yang membawa berita itu tertawa, malahan, ramai penjual suratkhabar yang tidak membaca akhbar pun menjadi pelik mengapa ramai yang tertawa apabila membaca akhbar pagi Ahad, 14 Disember 2008 yang lalu.

Kata seorang tukang sapu sampah Alam Flora, kenapa Dr. Mahathir yang pernah menjadi Menteri Pelajaran suatu ketika dahulu tidak terfikiran untuk melaksanakan projek ini, jika difikirkan ianya terlalu baik untuk menyelesaikan soal perpaduan kaum di negara ini?

"Saya hairan, bila anaknya mahu bertanding, barulah dia kata idea itu baik tetapi kalau cadangan itu datangnya dari orang lain, yang mungkin saingan kepada anaknya, barangkali dia tidak bersetuju pula dengan idea itu," katanya.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, jika format sistem pendidikan sedia ada masih digunakan, penyatuan kaum di negara ini sukar untuk dicapai.

"Secara dasar, apa yang diperkatakannya (Mukhriz) itu adalah sesuatu yang benar dan ini bukanlah satu usaha untuk menghapuskan adat dan budaya kaum lain di negara ini.

"Tetapi kerajaan komited untuk mempunyai sekolah bantuan kerajaan dan ia tidak akan membawa kepada penyatuan kaum di negara ini," katanya.

Setakat ini, selain dari Dr. Mahathir menyokong cadangan anaknya Mukhriz, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali turut menyokong cadangan Mukhriz ini walaupun dia dipetik sebagai berkata, cadangan itu datangnya dari Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim.

Tentulah tidak ramai yang hairan dengan pendirian Ibrahim Ali ini kerana, selama ini pun perjuangannya hanya menyokong apa sahaja kenyataan dan pendirian Dr. Mahathir.

Tidak hairanlah, jika semua orang melihat Ibrahim sesekali akan menjadi jurucakap Dr. Mahathir dan beberapa mesej ucapannya mahukan semua orang mengenang Dr. Mahathir sebagai negarawan ulung negara ini, walaupun banyak ucapannya mengkritik kepimpinan dan kerajaan.

Sehingga hari ini, sebuah akhbar harian berbahasa Melayu turut menyokong pandangan Mukhriz ini yang dianggap satu-satunya formula terbaik untuk menyelesaikan masalah perkauman.

Seorang tukang kasut di Chow Kit memberitahu, Dr. Mahathir sedang berusaha untuk menunjukkan bahawa anaknya terlalu hebat jika dibandingkan dengan beberapa bekas Menteri Pelajaran yang terdahulu, hingga langusng tidak terfikir untuk mengadakan sekolah satu sistem seperti yang diilhamkan Mukhriz ini.

Mesej ini jelas, jika Dr. Mahathir tidak cepat-cepat menyokong pandangan Mukhriz ini, dikhuatiri ada lagi Menteri dan pemimpin Umno yang menolak mentah-mentah cadangan Mukhriz ini, hingga menyebabkan anaknya itu dipandang rendah.

Kenyataan Najib bahawa cadangan Mukhriz itu tidak sesuai dan mahu meneruskan SRJKT dan SRJKC, turut merisaukan Dr. Mahathir kerana Najib sendiri pernah menjadi Menteri Pelajaran ketika Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Hari ini, Dr. Mahahir mahu memberitahu semua ketua-ketua Pemuda Umno bahagian dan perwakilan Pemuda yang bakal mengundi dalam pemilihan jawatan Ketua Pemuda Umno Malaysia, Mac depan, Mukhriz jauh lebih bijak dari Menteri Pelajaran sekarang, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang juga merupakan Ketua Pergerakan Pemuda Umno.

Jika Dr. Mahathir mempunyai idea sama seperti idea Mukhriz ini, dia sendiri tidak akan berani mencadangkannya secara terbuka, kerana khuatir jika ada orang yang akan menempelaknya kerana sudah terlewat baru sedar keperluan sekolah satu sistem ini.

Ada juga yang mengatakan, isu pembelajaran matematik dan sains dalam bahasa Inggeris juga menyebabkan Dr. Mahathir terpaksa bercakap soal sekolah satu sistem, supaya Pelaksanaan Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilaksanakan dalam tahun 2003 atas kehendaknya (Dr. Mahathir) tidak lagi diperbahaskan.

Hari ini banyak pihak menuntut supaya PPSMI dihentikan kerana banyak kekurangan yang menyebabkan anak-anak luar bandar jauh ketinggalan dalam UPSR dan peperiksaan tahunan.

Bukan sedikit belanja yang dikeluarkan untuk memulakan PPSMI ini tetapi disebabkan ia dibuat tanpa kajian mendalam, kesannya merugikan kanak-kanak yang melaluinya.

Tidak pula diketahui, apakah Mukhriz menyokong PPSMI diteruskan kerana itu idea bapanya. Jika Mukhriz bersetuju, bermakna, apa sahaja yang dicadangkan bapanya dipersetujuinya manakala apa yang dicadangkannya, akan dipersetujui bapanya.

Kedua-dua beranak ini, saling bersetuju sama-sama sendiri dan masing-masing menyusun strategi supaya antara mereka berdua, jangan ada yang tercicir bas selepas ini.

Mereka berdua ini seolah-olah sudah kering idea untuk berkempen!

default

Fairus sembunyi dan sukar ditemui

on Monday, December 15, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsPemuda PAS: Fairus sukar ditemui
Abdul Rahim Sabri | Dec 10, 08 12:07pm
kemaskini 7:52pm Selepas 10 bulan Pakatan Rakyat merampas Pulau Pinang, Pemuda PAS negeri masih gagal bertemu secara rasmi dengan timbalan ketua menteri Mohammad Fairus Khairuddin walau telah berusaha beberapa kali, kata sumber dewan itu.

Lalu dewan itu menganggap pemimpin kerajaan Pulau Pinang itu tidak berminat berjumpa dengan barisan kepemimpinannya.

"Kita rasa malas (nak atur pertemuan lagi). Kita anggap (beliau) tak mahu jumpa," sumber itu memberitahu Malaysiakini, mengulas dakwaan wakil rakyat PKR itu "tidak cekap" sehingga mendorong beberapa pegawainya meletakkan jawatan.

Mohammad Fairus minggu lepas menafikan tuduhan tersebut dan menyifatkan semua dakwaan itu bohong dan dibuat bertujuan merosakkan nama baik beliau kerana ada pihak cemburu terhadapnya.

Kata sumber itu lagi, pertemuan Pemuda PAS dengan Mohammad Fairus yang juga exco agama negeri antara lain bertujuan membincangkan isu-isu berkaitan hal-ehwal Islam dan kedudukan sosio-ekonomi serta pendidikan orang Melayu di negeri tersebut.

Walaupun mendapat maklum balas daripada pemimpin negeri itu melalui surat atau faksimili untuk berjumpa tetapi tiada tarikh khusus ditetapkan, kata sumber lagi.klik disini

PB - macam lawak je apabila baca cerita tentang si mahaguru silat fairuz ini yang menjadi ADUN kawasan saya .Kalau banyak sangat orang cerita dibelakang tidak elok dan perkara itu betul-betul berlaku, baik la YB Fairuz berundur dari jawatan TKM1 itu dan maybe Ustaz Lim boleh beri kepada Malik Kassim yang lebih proaktif dan nampak buat kerja. Kesilapan Lim Guan Eng juga memilih Fairuz berdasarkan kelulusan akademik tetapi sebenarnya tidak tahu buat kerja sejak menjadi TKM1 PP dan pemimpin melayu ini jugalah diharapkan oleh Melayu Pulau Pinang untuk membela nasib mereka.Jika Pemuda PAS PP pun tidak puas hati kerana sukar menemuinya untuk perbincangan tentang hal ehwal negeri inikan pulak nasib rakyat yang mahu mengadu padanya masalah2 seperti longkang sumbat,pokok tumbang atas rumah,jalanraya berlubang ...

default

Siapa bertanggungjawab atas kematian dan derita mangsa tanah runtuh di Selangor? ~ Malaysiakini

on Sunday, December 14, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments


BERAPA BANYAK LAGI PERISTIWA SEDIH YANG AKAN KITA LALUI LAGI DI NEGERI SELANGOR. MENGAPA IANYA BERLAKU DI SELANGOR.

SIAPA YANG BERTANGGUNGJAWAB? MENGAPA? BERAPA RAMAI LAGI YANG AKAN MERATAPI KEMATIAN ORANG YANG DISAYANGI KERANA SIKAP KERAKUSAN KEPIMPINAN MANTAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR. PERISTIWA HIGHLAND TOWER SENGAJA TIDAK MENJADI PENGAJARAN KERANA KERAKUSAN DAN KETAMAKAN PEMIMPIN. 99 PROJEK PERUMAHAN LERENG BUKIT YANG MELIBATKAN BERIBU RAKYAT MENGALAMI FOBIA DAN HIDUP DALAM KETAKUTAN KERANA SIAPA ?- TANYA KHIR TOYO.


Sidang Parlimen dimaklumkan bahawa sejumlah 99 projek perumahan di lereng bukit telah diluluskan oleh kerajaan negeri Selangor ketika dibawah pemerentahan mantan Menteri Besar, Dr. Mohamad Khir Toyo. Menteri Besar Selangor, Datuk Khalid Ibrahim (PKR-Bandar Tun Razak) memaklumkan bahawa 64 projek berkenaan telah dilaksanakan dan 21 yang menunggu untuk pembinaan setelah projek ini dibatalkan.

Menurut Khalid lagi 21 projek yang sedang menunggu untuk dibina sedang menunggu kelulusan dari pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya yang mana 10 dari projek berkenaan terletak di Bukit Antarabangsa, kawasan elit yang terlibat dengan kejadian tanah runtuh pada hari Sabtu yang lalu yang terletak berhampiran dengan Taman Melawati. Menurut beliau lagi semenjak Kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan tidak ada pembangunan yang melibatkan lereng bukit yang telah diluluskan.

Khalid hari ini telah mendedahkan maklumat ini ketika membincangkan usul tergempar mengenai kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa selama sejam. Sebelum itu Speaker Dewan Pandikar Amin Mulia menerima usul yang telah dibawa oleh Azmin Ali (PKR-Gombak), yang juga merupakan ADUN Bukit Antarabangsa mengenai kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa. Azmin berkata pemimpin yang memimpin Barisan Nasional pada penggal yang sebelum ini perlu bertanggungjawab diatas kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa kerana telah meluluskan projek berkenaan.Kejadian tanah runtuh ini telah mengakibatkan kemusnahan 14 buah banglo di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama di Bukit Antarabangsa dan melibatkan 4 kematian dan sejumlah 3,000 ke 5,000 orang penduduk terpaksa dipindahkan dari kediaman mereka di kawasan yang berhampiran dengan tempat kejadian.

Dalam perbahasan berkenaan kedua-dua pemimpin pembangkang tidak berpuas hati dengan penjelasan yang telah disampaikan oleh menteri perumahan dan kerajaan tempatan, Datuk Ong Ka Chuan mengenai kejadian tanah runtuh berkenaan. Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) menyatakan kekesalan beliau kerana kejadian yang meragut nyawa 48 orang ketika kejadian di Highland Towers pada tahun 1993 tidak memberikan pengajaran kepada kerajaan dan masih tidak berubah setelah ianya berlaku 15 tahun yang lalu. Kejadian tanah runtuh pada hari Sabtu yang lalu membuktikan bahawa suruhanjaya peristiwa Highland Tower gagal untuk mempelajari dari hasil siasatan yang telah mereka lakukan ketika tragedi Highland Tower..

Sementara itu Dr Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai) mengesa agar semua projek perlu diberhentikan sehingga siasatan selesai supaya projek berkenaan akan mendapat panduan dari siasatan yang dijalankan. Sementara itu Ong pula menunggu laporan dari komiti khas. Menurut Ong lagi report telah dilaksanakan oleh komiti khas yang terdiri dari Jabatan Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kementerian Kerja Raya.

Apa yang boleh kita ulaskan disini bahawa, tanggungjawab keatas kejadian ini perlu diletakan kepada mantan Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo yang telah mengakibatkan beberapa kajadian tanah runtuh di negeri Selangor dibawah kepimpinan beliau. Khir Toyo tidak pernah mengambil iktibar akan perisitiwa yang berlaku di Hulu Kelang di kawasan yang terletak terlau hampir dengan Highland Tower di mana sebuah bango milik seorang General bersara runtuh akibat kajadian tanah runtuh dan telah mengorbankan beberapa nyawa sedangkan beliau sendiri turut hadir di tempat kejadian berkenaan dan berjanji untuk menyiasat dan mengambil tindakan.

Kita boleh juga menyimpulkan bahawa wang adalah segala-galanya, mengapa Khir Toyo begitu gairah untuk membotakan semua bukit setelah tanah rata kemungkinan telah habis di Selangor. Kita juga tentu masih ingat apabila TV 3 menyiarkan betapa kegilaan Khir Toyo membotakan semua bukit untuk dijadikan kawasan perumahan termasuk lah di Bukit Carakah hutan simpan milik kerjaan negeri Selangor. Mereka telah menuduh pihak TV3 yang dikuasai oleh oarang tertenu dalam politik mahu menjatuhkan beliau. Khir bagaikan menghadapi sindrom kegilaan untuk membotakkan semua bukit-bukit di negeri Selangor termasuk di Rawang. Mengapakah ini berlaku ? Jika bukan kerana kegilaan Khir Toyo kejadian ini tidak akan berlaku, pasti tidak banyak nyawa yang tidak berdosa kan terkorban, anak-anak yang tidak berdosa menanggung akibat kegilaan meluluskan 99 projek perumahan dilereng Bukit ini.

Ketamakan ini mengakibatkan kecuaian yang sengaja tanpa memikirkan akibat telah membuat ribuan pemilik rumah yang telah diluluskan oleh kerajaan Selangor dahulu berada dalam keresahan kerana nyawa mereka kini terancam. Mujur Allah SWT telah menghukum dan menghumban Khir Toyo dari kerajaan Selangor bagi menyelamatkan banyak lereng-lereng bukit dan tanah tanah bukit di rogol untuk tujuan pembangunan yang akan membawa musibah kepada rakyat negeri Selangor. Siapa yang kaya raya ? Berapa banyak lagi dan berapa kali lagi kita akan mengharungi kejadian yang menyayat hati ini dan tidak kah Khir Toyo langsung merasa bersalah atas tindakan yang beliau lakukan ini. Siapa sahaja yang menghalang akan di blacklist oleh beliau. Ahmad Bahari di blacklistkan dan digantikan dengan Ketua Pemuda Selangor saudara Shukur yang menjadi orang kanan Khir Toyo kini kerana mempertahankan Bukit di Templer yang telah dijadikan kawasan perumahan. Berapakah imbuhan yang diterima oleh Shukur sehingga sanggup menjilat Khir Toyo.

Hari ini Khir Toyo mencuci tangan dan seolah-olah melepaskan tanggungjawab beliau selaku mantan Menteri Besar Selangor yang telah mengakibatkan musibah kepada rakyat di negeri Selangor, jika kita tidak memperdulikan akibat kehilangan harta benda, kita perlu melihat akan kehilangan nyawa mereka yang tidak berdosa akibat kecuaian dan juga kerakusan untuk memungut keuntungan dari sikap rakus menteri besar ini. Berapa banyakkah lagi ibu dan bapa, anak -anak akan meratapi kematian akibat kegilaan Mantan Menteri Besar ini. Apakah kuasa dan wang membuat seorang pemimpin lupa akan kesengsaraan rakyat.

sumber: http://antikhirtoyo.blogspot.com

default

90 kelulusan pembangunan di lereng bukit di tangan Khir?

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentOleh Zainal Yusof kpmu.net

DAKWAAN Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa ada 90 kelulusan pembangunan di kawasan bukit dibuat ketika Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo menjadi Menteri Besar, adalah satu dakwaan yang cukup berat.

Berat di sini bukan bermakna dakwaan itu tidak betul atau dakwaan palsu, tetapi jika benar ianya berlaku, Dr. Mohamad Khir bukan sahaja perlu menerima hukuman dari keputusannya itu, malahan, 90 kelulusan yang dibuatnya itu, nyata jauh lebih banyak dari jumlah pencalonan jawatan Ketua Pemuda Umno yang diterimanya.
Mohamad Khir boleh menafikan tetapi penafian bukan jawapan dan penyelesaian. Malahan, kesilapan yang dibuat, bukan sahaja menimbulkan dakwaan rasuah dan salah laku pengurusan, malahan, kesilapan memberi kelulusan ini, menyebabkan nyawa manusia terancam.
Ketika ramai orang sedang menatapi kisah kemusnahan 14 banglo, kematian empat orang dan kesusahan yang terpaksa ditanggung beribu penghuni Bukit Antarabangsa, pendedahan yang dibuat Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim ini, jika betul, tidak boleh dimaafkan.

Malahan, Umno sendiri perlu memikirkan satu tindakan untuk 'menghukum' seorang bekas Menteri Besar (baca: Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo) yang pernah diberi kepercayaan mengetuai Kerajaan Negeri Selangor, kerana gopoh, gelojoh dan tidak langsung memikirkan keselamatan penghuni yang mendiami kawasan-kawasan lereng bukit yang kononnya tempat yang kediaman yang terlalu hebat.
Sebenarnya, jika Mohamad Khir tidak terlibat dalam meluluskan 90 kawasan bahaya ini, tetapi, hanya Sembilan kawasan sahaja, pun satu kesalahan yang tidak boleh diselesaikan dengan hanya meminta maaf dan menulis dalam blognya, dengan pelbagai alasan untuk menafikan, sebaliknya patutlah melupakan terus politik dan banyak-banyak beribadat untuk meminta maaf ke atas semua kejadian yang menakutkan ini.
Rasanya, bukan PBT (dalam kes ini Majlis Perbandaran Ampang Jaya) mempunyai cukup 'kekuatan' untuk memberi kelulusan dan CF jika tiada tangan-tangan ghaib dari pejabat orang yang paling berkuasa di peringkat negeri, melakukannya.
Walaupun salah seorang tuanpunya banglo, Datuk Tajudeen Abd Wahab mengatakan beliau sudah mendiami kawasan ini sejak 20 tahun lalu, tetapi keruntuhan yang berlaku sebenarnya bukan disebabkan struktur banglo yang didiami sejak 20 tahun itu runtuh sendiri, sebaliknya kesan daripada pembangunan baru di sekitar kawasan yang ditimpa bencana itu.

Memang sudah menjadi kebiasan, setiap pembangunan, akan disertakan dengan janji-janji manis, 'kediaman yang dikelilingi kehijauan, pemandangan, sekolah dan berdekatan dengan segala kemudahan…' tetapi janji-janji itu hanya tinggal janji kerana ada Menteri Besar yang tidak sabar-sabar untuk menjadi kaya dengan memberi kelulusan, apabila ada permohonan baru di sekitar kawasan tersebut.
Di Selangor, setiap pembangunan kawasan perumahan atau industry, biasanya akan dikaitkan dengan rasuah. Kebenaran biasanya tidak menepati syarat dan kadang-kadang pengondolan bukit-bukit, seolah-olah tiada apa yang perlu dipertahankan lagi.
Isu pengondolan bukit dan hutan di Selangor bukan isu baru. Perdana Menteri sendiri pernah dibawa melihat kawasan pengondolan ini dari udara, melahirkan rasa kesalnya kerana banyak bukit sudah dibotakkan, termasuk kawasan-kawasan sensitif.
Ketika Mohamad Khir menyusun ayat-ayat cantik untuk menafikan dan terus dengan sindrom menafikan, tetapi dia tidak boleh melarikan diri dari tanggungjawab ini. Malahan, dengan menuding jari kepada bekas-bekas Menteri Besar sebelumnya juga bukanlah jawapan kepada semua dakwaan ini.
Jika benar ia diluluskan ketika dia belum menjadi Menteri Besar, apakah tindakan yang dia buat untuk menghalang semua ini dari terus berlaku. Mustahil, dia tidak mempunyai jalan untuk menghentikan projek songsang ini kerana 'nyawa manusia lebih penting' dari implikasi undang-undang.

Selalunya, satu-satu projek yang sudah diluluskan, tidak boleh dibatalkan kerana 'implikasi undang-undang' dijadikan alas an tetapi suatu ketika dahulu, ketika Mohamad Khir MBPJ disaman penduduk-penduduk kerana kes Mentari di Petaling Jaya, Mohamad Khir pernah mengeluarkan kenyataan, "saya sedia masuk penjara jika membela setinggan dianggap salah oleh mahkamah."
Hari ini, Mohamad Khir kenalah tampil untuk memberi penjelasan, yang mana dia buat kerana keperluan, yang mana dia buat untuk sesuatu yang dijanjikan dan yang mana dia buat untuk membuktikan kepada umum, dia sebenarnya tidak layak menjadi seorang pemimpin negeri yang bijak.
Ketika dia dilantik menjadi MB Selangor, kejadian Highland Tower sudah berlaku. Tidak bolehlah dia belajar dari peristiwa yang menyayat hati itu? Jika boleh, mengapa, dalam era kepimpinannya, masih ada kelulusan diberi kepada kawasan-kawasan yang tidak diyakini selamat, termasuk Ulu Yam Perdana yang meragut dua nyawa baru-baru ini.
Menyalahkan segala-galanya kepada pemaju projek perumahan sahaja, amatlah tidak adil kerana sebagai Menteri Besar, Mohamad Khir tentunya mempunyai penasihat termasuk dari JKR, PBT, JPS dan pelbagai agensi sebelum sesuatu kelulusan itu diberikan.
Jika kawasan yang bahaya pun boleh diluluskan, Khir Toyo jangan marah kalau ada dakwaan mengatakan ia melibatkan rasuah dalam kelulusan tersebut. Jika tidak, mustahil ia boleh diluluskan dan masih banyak kawasan-kawasan lereng bukit sedang dibangunkan sekarang, mungkin saki baki dari kelulusan yang Khir pernah buat dulu, termasuk di sekitar Selayang, Batu Caves, Sungai Tua, Hulu Yam selain Hulu Kelang dan Kuala Selangor, termasuk Sungai Buloh.

default

BN mampu menang di Kuala Terengganu pada 17 Januari- siri 2

on Tuesday, December 9, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments


Saya tertarik dengan artikel blog Datuk Shaiful ini yamg mengulas mengenai PRK Kuala Terengganu nanti .

Mukhriz Punca UMNO Kalah di Kuala Terengganu

Pada 17 Januari 2009, pengundi di Kuala Terengganu akan mengundi dalam pilihanraya kecil.

Isu 1 : BN menang dalam pilihanraya 8 Mac lalu dengan 628 undi. Itu pun disebabkan oleh ketokohan calon, Dato' Razali Ismail.

Isu 2 : Daripada 4 DUN di parlimen Kuala Terengganu, BN tewas di tiga DUN & menang 1 saja di DUN Bandar (pengundi Cina ramai di DUN Bandar).

Isu 3 : Pembangkang (DAP khususnya) dan parti komponen Cina dari BN (MCA dan Gerakan) tentu akan menggunakan isu kenyataan Mukhriz untuk "mengajar" pemimpin UMNO. Kita dapat melihat tren ini dalam PRU12 dan pilihanraya kecil Permatang Pauh baru2 ini.

Isu 4 : Kalau BN kalah di Kuala Terengganu atau menang terlalu kecil di sana, ini menunjukkan pengundi Cina terus menjauhkan diri dari UMNO. Dalam PRU13 nanti, apa yang akan berlaku ialah pertandingan antara UMNO and the rest of the people. MCA dan Gerakan akan diassociate dengan UMNO, for their own survival.

Isu 5 : Apakah manfaat kenyataan Mukriz selain mempopularkan dirinya tetapi pada masa yang sama merugikan BN / UMNO; sekaligus menjadikan UMNO "parti pariah" yang disisihkan oleh semua orang? His statement won't change anything! It does more harm than good.

Isu 6 : Adakah pemimpin UMNO merasakan mereka terlalu cerdik sehingga hilang segala kebijaksanaan dalam bercakap dan bertindak?

Marilah kita sama2 berfikir.
http://datukshaifulkamal.blogspot.com

ulasan

-Ada asasnya juga kesan daripada kenyataan Muhkriz ini memberi kesan kepada K.Terengganu .Apa yang saya lihat situasi ini Muhkriz cuba menjadi Hero dari Pemuda UMNO dan bersesuaian dengan pemilihan pada Mac ini mampu memberi kelebihan kepadanya. Saya ada bersembang dengan Pakcik saya dari Kedah baru-baru ini dan beliau mengatakan tengok Muhkriz BERANI lawan Cina dalam isu sekolah. Ini yang Muhkriz bijak mengambil kesempatan seperti Koh Tsu koon yang hebat melawan Ahmad Ismail hingga Ahmad Ismail di ambil tindakan digantung 3 tahun oleh UMNO.

Situasi Muhkriz sama dengan Koh iaitu mereka terlibat dalam pemilihan dalaman parti dan ini yang mereka gunakan sebagai political milleage untuk survival politik mereka.
Kenapa Muhkriz mendahului Menteri Pelajaran Malaysia dalam hal ini @ mungkin berminat tempat Ketua Pemuda UMNO sekarang di kementerian pelajaran Malaysia. Siapalah Mukhriz jika tidak berjawatan untuk bercerita mengenai sekolah atau beliau mahupun pemuda. Inilah akibatnya jika Ketua Pemuda tidak ada jawatan dalam kerajaan ,akan dipersendakan oleh pembangkang.

Mukhriz yang agak menurun rating beliau sekarang sebagai calon favourite terpaksa mencari sesuatu isu bagi mengingatkan perwakilan pemuda bahawa beliau juga layak untuk menjadi Ketua Pemuda dengan tercetusnya isu sekolah satu aliran ini.Saya cadangkan Muhkriz kalau nak tunjuk kehebatan seorang anak bekas Perdana Menteri Malaysia & sebagai calon favourite Ketua Pemuda,tunjukkan lah kehebatan silat,kungfu anda di Kuala Terengganu pada 6 Januari 2009 !!

setiakawan

default

BN mampu menang di Kuala Terengganu pada 17 Januari

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu akan diadakan pada 17 Januari 2009 dan hari penamaan calon pula pada 6 Januari. Pengumuman ini telah dibuat oleh Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang pada sidang akhbar di Ibu Pejabat SPR, di Putrajaya, jam 11.30 pagi Jumaat.

Pertembungan antara BN dan Pakatan Rakyat dijangka antara UMNO dan PAS. UMNO akan mempertahankan kerusi ini yang mana pilihanraya ini akan menyaksikan sokongan yang sama berat (50 - 50)dan UMNO pasti mahu mempertahankan kerusi ini.

Selepas Permatang Pauh , kita mendapati banyak isu timbul seperti ketuanan melayu ,agama islam ,hak keistimewaan orang melayu dipertikai ,hak kesamarataan diamalkan oleh pembangkang ,berlaku sedikit pepecahan dalam PR sendiri antara PAS dan PKR-DAP dan semua ini akan menjadi isu hangat di ceramah2 kempen di Kuala Terengganu .

Berlainan dengan di Permatang Pauh ,isu kempen di sana berkisar harga minyak ,kes liwat /sumpah saiful dan ia juga kubu kuat Anwar Ibrahim sendiri . Kebarangkalian untuk BN menang saya rasa ada dan mungkin kelebihan undi melebihi dari PRU 12 . Kemenangan besar itu mungkin susah tetapi jika melihat trend dan mood orang Melayu sekarang yang mungkin telah sedar dari kesannya dari jatuhnya 5 negeri ke Pakatan Rakyat dalam PRU 12 lalu ,harapan untuk BN cerah di Kuala Terengganu .Insyallah kalau ada trip ke Kuala Terengganu dari Bahagian saya untuk support BN di sana ,saya akan turun support BN Terengganu .

pautan
Tiga Faktor Beri Kelebihan BN Terus Kekal Di Kerusi Kuala Terengganu

default

Datuk Shah Rukh Khan

on Saturday, December 6, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsHari Sabtu, segalanya berlangsung seperti dirancang. Bintang Bollywood terkenal, Shah Rukh Khan kini bergelar Datuk setelah menerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk. Berbaju Melayu hitam lengkap bersamping yang diikat ala P Ramlee, Shah Rukh menerima darjah tersebut daripada Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob sempena sambutan hari jadi ke-70 beliau di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka.``Saya berterima kasih kepada kerajaan Melaka kerana memberikan pengiktirafan ini dan menjadikan saya penerima pertama anugerah ini untuk bintang filem Bollywood,''

Katanya, Melaka mempunyai banyak tempat yang indah dan beliau akan datang semula ke sini untuk membuat penggambaran pada masa depan.

"Melaka mempunyai banyak kawasan yang mempunyai panorama yang indah dan saya akan memperkenal negeri ini kepada dunia," katanya.

Beliau juga berjanji untuk membantu kerajaan negeri untuk mewujudkan sebuah studio filem tertutup yang secara tidak langsung akan memajukan industri perfileman Malaysia.

demikian reaksi Shah Rukh selepas menerima anugerah berkenaan. Beliau juga berjanji untuk datang kembali ke Melaka bagi menjayakan rakaman sebuah filemnya tahun hadapan dan juga memberikan komitmen untuk membantu kerajaan negeri Melaka untuk membangunkan sebuah studio tertutup. Sebelum ini melalui filem One 2 Ka 4 lakonan Shah Rukh Khan, telah memaparkan kawasan-kawasan menarik di negara ini termasuk kawasan peranginan A' Famosa Resort, Melaka. – 6/12/2008

pautan

Terpukau Shah Rukh Khan berpakaian baju Melayu


* Tahniah Dato Shah Rukh Khan menerima anugerah Datuk daripada Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Khalil Yaakob dan beliau merupakan bintang Asia pertama menerima anugerah tersebut .Saya amat meminati artis bollywood Shah Rukh Khan selain Salman Khan dan pastinya anugerah ini akan menjadikan Malaysia terkenal di Bollywood.

Melihat SRK memakai pakaian Melayu seperti orang Melayu pulak dan dengan anugerah ini beliau dapat mempromosikan Melaka khususnya dan juga Malaysia sebagai lokasi pilihan filem Bollywood.

default

Cerita disebalik Soi Lek & ketuanan Melayu..

on Thursday, December 4, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 5 Comments


Apabila saya membaca cerita yang diposting di blog Gap ,baru saya tahu cerita disebaliknya isu ketuanan Melayu ini dan Ketua Penghapus Ketuanan Melayu Utama adalah Melayu sebangsa kita sendiri iaitu Anwar Ibrahim.klik di bawah ini

http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com/2008/12/gempar-pertemuan-sulit-anwar-dan-chua.html

Selalu banyak yang kita dengar dan membaca di akhbar contohnya Utusan ,punca utama ketuanan Melayu diperlekehkan kerana ada orang Melayu yang menyokong dibelakang mereka.Tetapi kini rupanya terdapat juga anggota pemimpin komponen BN sendiri terlibat dan menyerang UMNO dengan isu ketuanan Melayu supaya bangsa Melayu membenci UMNO dan BN.Kini kita sudah tahu siapa dalang semua ini dan musang berbulu ayam.

Pendedahan berani oleh blog GAP bahawa berlaku satu PERTEMUAN SULIT diantara Anwar Ibrahim dan Dr Chua Soi Lek disebuah café bertempat di Mont Kiara beberapa malam yang lepas kini menjadi spekulasi adakah Anwar dalang kepada sikap biadap Dr Chua..?? Malah kata Timbalan Presiden MCA itu bahawa kenyataannya tidak ada kena mengena dengan parti MCA dan mungkin ini adalah disuruh oleh Anwar .

Jika betul la berlaku pertemuan ini ,maka episod baru bermula Anwar kini cuba mencari dan mengambil apa jua peluang terhidang di depan matanya untuk kepentingan politiknya. Kes Arif shah itu pun telah menunjukkan PKR cepat menghidu peluang untuk memancing pemimpin BN menyertai mereka .Seperti isu ketuanan Melayu ini ,Anwar bijak menggunakan peluang yang ada dengan menjadikan ketuanan melayu sebagai isu baru membunuh UMNO .

UMNO harus berhati-hati dengan situasi sekarang ini dan tidak mustahil akan ada lagi hero mereka akan muncul.Saya berpendapat BN perlu juga bertindak kepada individu-individu yang terlibat hubungan dengan Pakatan Rakyat seperti tindakan UMNO memecat Zaid Ibrahim.Saya yakin Soi Lek tidak akan dikenakan tindakan apa-apa oleh parti dia seperti apa yang UMNO buat pada Ahmad Ismail . Inilah yang dikatakan Melayu kini ditekan oleh pelbagai pihak dan kita sendiri mengambil tindakan terhadap orang kita sendiri walupun kenyataannya itu telah disalah tafsir /putar belit oleh media cina.

default

Apabila Muhkriz BERANI BERUBAH ..lain pulak jadinya.

on Wednesday, December 3, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Semalam, Mukhriz yang juga Ahli Parlimen Jerlun mencadangkan supaya sistem Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil (SJKC dan SJKT) disatukan di bawah satu sistem pendidikan dengan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar manakala subjek Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris.

Bagaimanapun beliau menjelaskan, murid-murid tetap diwajibkan mempelajari bahasa ibunda masing-masing seperti Mandarin bagi kaum Cina dan Tamil bagi kaum India, malah murid-murid Melayu mempunyai pilihan untuk mempelajari bahasa-bahasa berkenaan.

Namun kenyatan Mukhriz tersebut, telah menimbulkan kemarahan beberapa pihak dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) hari ini mengkritik calon Ketua Pemuda UMNO tersebut.

Barangkali, Mukhriz belum cukup ilmu untuk berpolitik kerana sesetengah keterangan dan jawapannya menonjolkan beliau seorang yang kurang matang dalam pemikiran dan rumusan terhadap sesuatu fenomena mudah. Apatah lagi jika sesuatu perkara yang cuba dibangkitkan itu menyentuh 'dasar' yang telah diwartakan.

“Sejak merdeka, kita telah mempunyai system pendidikan pelbagai aliran dan sejak 50 tahun sampai sekarang kita tidak Nampak masaalah dan mungkin ada pihak yang mengatakan kewujudan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKC) menjadi penghalang kepada perpaduan nasional.

“Tetapi dari pengamatan saya yang merupakan ‘produk’ dari SJKC, sedikit pun tidak menghalang saya untuk menyemai semangat perpaduan pada diri saya dan juga pada anak-anak saya,” demikan kata-kata dari Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berasa terkilan dengan kenyataan Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berhubung cadagan pelaksanaan satu system pendidikan dan menganggap perkara itu sebagai satu yang luar biasa.

By Bro Jinggo

sumber: senapang-patah.blogspot.com

pautan

jawab muhkriz jawab..ada lagi

UMNO patut bangkit bersuara...komponen BN perlu tutup mulut

default

Tahniah GGMM kerana berjaya tekan Soi Lek

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments

Kejayaan Sulung GGMM

SELEPAS MENERIMA NOTIS TUNTUTAN GGMM, INI ADALAH BEBERAPA KEJAYAAN AWAL GGMM:-

1. Soi Lek terpaksa mengadakan sidang akhbar khas
2. Soi Lek mengakui hak istimewa Melayu dalam Perlembagaan
3. Soi Lek mengaku ketuanan Raja-raja Melayu
4. Soi Lek mengaku Bahasa Melayu adalah bahasa Kebangsaan
5. Soi Lek kata takda sebab dia nak jadi hero
6. Soi Lek mempromosikan ucapannya dalam blog dan mengundang jumlah hits yang luar biasa kerana tindakan GGMM


sumber :http://graduanmelayumuda.blogspot.com

default

Ketuanan Melayu adalah Institusi Raja...mereka yang pertikai adalah penderhaka

on Tuesday, December 2, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Ketuanan Melayu adalah Institusi Raja...mereka yang pertikai adalah penderhaka


Konsep ketuanan Melayu sepatutnya tidak perlu dibincang secara terbuka. Ketuanan Melayu bukan bermakna Melayu itu tuan dan kaum lain adalah hamba. Ketuanan Melayu bukan bermaksud UMNO mesti memerintah. Ketuanan Melayu adalah institusi Raja-Raja Melayu yang telah wujud sejak sebelum merdeka…kalau sesiapa tidak setuju dengan institusi Raja-Raja ia adalah satu penderhakaan tetapi UMNO akan tetap mempertahankannya,” ujar beliau.

Nazri dengan tegas terus berkata, ia dijadikan alasan olah parti-parti komponen sebagai punca kepada kekalahan BN dengan meletakkan alasan kerana konsep ketuanan Melayulah rakyat menolak BN.

“Yang kalah ialah mereka. Daripada 40 kerusi yang ditandingi oleh MCA, mereka cuma menang 15, GERAKAN cuma menang dua itupun di Gerik ia adalah kerusi UMNO sebenarnya, MIC juga begitu.

“Namun UMNO masih tetap unggul…jadi kenapa ketuanan Melayu dipersalahkan dan hendak dihapuskan,” tegasnya. klik disini

pautan

Punca ketuanan Melayu diperlekeh

Punca ketuanan Melayu dihina

default

PPP dan Kayveas diminta blah segera dari BN !!

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment

PPP dicabar keluar BN segera

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee mencabar Parti Progresif Rakyat (PPP) pimpinan Datuk M. Kayveas supaya segera keluar daripada Barisan Nasional (BN) dan tidak perlu menunggu sehingga pilihan raya ke-13 pada 2012.

Beliau berkata, PPP sering membuat 'kacau' dalam BN dan yang terbaru mengugut akan meninggalkan BN jika kerajaan tidak meminda Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
''Saya minta Pengerusi BN, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya menyahut ugutan Presiden PPP, Datuk M.Kayveas dengan menyingkirkan segera PPP.

UMNO Bahagian Tanjong Malim menggesa Kayveas membawa keluar partinya daripada BN jika terus mengugut kerajaan meminda Akta Keselamatan Dalam negeri (ISA) sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13.

Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengingatkan Presiden Parti Progresif Rakyat (PPP), Datuk M. Kayveas agar tidak mengeluarkan kenyataan berupa ugutan kepada Barisan Nasional (BN).Saya rasa tindakan Presiden PPP cukup angkuh dan opportunist mengeluarkan kenyataan itu dan boleh mengeruhkan keadaan lagi .Dahulu beliau la yang bising dan mengugut minta jawatan menteri daripada kerajaan untuk PPP ,kerajaan bagi jawatan kepadanya dan beberapa pemimpin mereka seperti T Murugiah dalam kabinet.

BN dan UMNO tidak perlu tunduk kepada sebarang ugutan jahat daripada mana-mana parti komponen dan Kayveas telah membuat berkali-kali ugutan seumpama itu semata-mata hendak mendapat sokongan murahan penyokongnya dan senada dengan pembangkang.Parti PPP kalau ikut sejarah dan rekod mereka bukanlah parti yang besar dan mempunyai keahlian yang ramai dan PPP ini hanya bergantung kepada BN sahaja semata-mata untuk kekal relevan dan bernafas dalam arena politik tanahair ini.Sikap angkuh dan sombong pemimpin PPP tidak ubah seperti parti pembangkang yang melihat diri mereka hebat itu sudah keterlaluan .

PPP tidak perlu menggunakan alasan ISA untuk parti itu terpaksa keluar bertindak keluar daripada BN . Mereka sendiri boleh memilih jalan mana yang harus dituju .
PPP boleh mengikut jejak SUPP jika tidak sealiran dengan BN lagi dan BN tidak akan rugi PPP ini keluar @ BN sendiri menghalau PPP keluar !! BN tidak wajar melayan sebuah parti kecil yang gemar menimbulkan kontroversi .

default

Ketuanan Melayu: Soi Lek diberi notis guaman mohon maaf- GGMM

on Monday, December 1, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentKUALA LUMPUR: Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek diminta menuntut maaf secara terbuka kepada orang Melayu mengenai kenyataannya berhubung "ketuanan Melayu", yang didakwa "memfitnah dan berbaur hasutan" untuk membenci orang Melayu.

Dalam notis tuntutan yang dibuat oleh Tetuan Azam Aziz & Rose Maria, anggota Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM), Mohd Apis Md Johar, turut menuntut Chua menarik balik kenyataan itu yang dibuatnya dalam dalam ucapannya pada satu majlis Khamis lepas di Sunway Resort & Spa di Petaling Jaya, yang turut dimuatkan dalam laman webnya http://drchua9.blogspot.com itu dalam tempoh 24 jam selepas menerima notis tuntutan itu.

Mohd Apis berkata, Dr. Chua juga perlu memuatkan permohonan maafnya itu dalam laman webnya dengan draf permohonan maaf itu perlu terlebih dahulu diluluskan oleh mereka.

Dr. Chua turut dituntut membayar ganti rugi sebanyak RM2 juta sebagai "tanda bersalah dan insaf berhubung kenyataan itu" dan wang itu akan didermakan sepenuhnya kepada agensi amanah

Mohd Apis berkata, jika Dr. Chua enggan, cuai atau mengabaikan notis itu, pihaknya akan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Shah Alam terhadap pemimpin MCA itu, selain memohon injunksi bagi menghalang Dr. Chua daripada "terus menghina bangsa Melayu."

Peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, yang mewakili Mohd Apis, menyerahkan notis tuntutan guaman empat muka surat itu kepada wakil Dr. Chua iaitu Setiausaha Ketua Pentadbiran ibu pejabat MCA, Yap Chin Chin di Wisma MCA, Jalan Ampang di sini petang ini. BERNAMA

** Syabas GGMM ,kami seluruh warga Blogger Pembela Negara (BPN) akan menyokong perjuangan GGMM memperjuangkan bangsa Melayu dan Agama Islam. JANGAN BERMAIN API!!

setiakawan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.