Khairy Jamaluddin -Satu Enigma

on Thursday, July 30, 2009 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 6 Comments


Saya selalu menyatakan ada dua jenis pemimpin politik, satu jenis pemimpin politik ialah yang banyak menghabiskan masa untuk menghadiri program-program parti, mereka ini sentiasa berada ditempat yang betul pada masa yang tepat, dimana sahaja Boss berada, dia akan muncul. Satu jenis lagi pemimpin adalah individu yang banyak membaca dan berusaha untuk memperkayakan diri dengan ilmu dan kemahiran, mereka ini selalunya nampak serius dan tidak mempunyai banyak masa untuk bersosial.

Walaupun kedua-dua mereka jenis pemimpin ini penting tetapi bagi saya mesti ada keseimbangan, malangnya di Malaysia ahli politik yang paling berjaya adalah mereka dari golongan yang pertama, dimana mereka tak banyak buat kerja tetapi selalu pandai muncul tepat pada masanya, iaitu bila Boss ada.

Khairy Jamaluddin merupakan ahli politik kelas kedua iaitu individu yang banyak membaca, rajin memperkayakan diri dengan ilmu dan kemahiran, tetapi malangnya ini juga merupakan sifat-sifat yang kurang disenangi kerana beliau kurang menghabiskan masa untuk bersosial dengan ahli parti, pergi karaoke, bawa ahli pergi makan lewat malam dan bersuka-ria.

Budaya memilih pemimpin yang hanya pandai berada pada tempat yang betul pada masa yang tepat akan merugikan parti, bangsa dan negara. Dan kesediaan untuk pemimpin memberi lebih banyak ruang kepada ahli sebegini akan membentuk satu budaya yang tidak akan mengalakkan lebih ramai ahli yang mempunyai kemahiran, ilmu dan perwatakan yang serius dan berfokus meluangkan masa untuk berjuang bersama parti.

Hari ini kalau kita lihat balik barisan kepimpinan yang berada dihadapan , kita boleh menilai jenis pemimpin yang diberi tempat. Kalau kita hendak melihat pemimpin politik seperti saudara Khairy Jamaluddin diberi tempat kita harus menuntut satu perubahan sikap, sesuai dengan saranan Dato’ Seri Najib untuk menilai kemampuan mengikut pencapaian KPI.

Malangnya ahli-ahli parti sendiri tidak menilai mengikut presatasi kerja, mereka lebih suka ikut kriteria pemimpin yang dapat bersosial dan bergembira bersama. Saya tidak hairan kenapa ada pemimpin politik tertentu tidak mahu budaya memilih peimipin mengikut syarat MERIT atau kualiti kerja, kerana saya faham mereka ini tidak mahu ada cabaran, dan mereka ini lebih sedar siapa diri mereka dalam cerminan diri mereka.

Khairy Jamaluddin akan tetap menjadi perhatian bukan hanya kerana beliau merupakan enigma tetapi kerana beliau meletakkan ‘standard’ untuk pencapaian yang sentiasa menjadi halangan kepada pemimpin yang hanya pandai berada di tempat yang betul pada masa yang tepat.

Kenapa saya mengelar Khairy Jamaluddin seorang enigma?


Kerana hingga ke hari ini, ramai masih bertanya-tanya siapakah Khairy Jamaluddin yang sebenarnya. Belum pun soalan ini terjawab sepenuhnya, sudah ada musuh yang membuat andaian tanpa merujuk kepada sebarang penilaian berasaskan bukti.

Tetapi yang nyata beliau seringkali membuat lawan politiknya cemas, beliau mempunyai ramai yang mengkagumi kebolehannya. Suka atau tidak, lawan atau kawan, kebolehannya tidak dipertikaikan; lawan politiknya hanya merujuk kepada usia dan pengalaman sebagai alasan melawan.

Sayang kerana beliau tak pandai berada ditempat yang betul pada masa yang tepat.

Namun syukur, beliau tidak perlu.

- From KJFC's Guest Columnist, Sdr. StephenDoss.


KJ adalah seorang pemimpin muda dalam UMNO berkempen di PRK Manik Urai cukup mesra dengan penyokong parti PAS serta mengamalkan semangat perpaduan Melayu dan sikap hormat-menghormati terhadap pemimpin mereka .


6 Responses

 1. Anonymous says:

  jilat baik2, nanti tak dapat gaji bro jinggo. Berapa RM6 ribu sebulan????

 2. Anonymous says:

  kamu pahamkah makna enigma pejuang bangsa?

  kj bukan enigma tapi ikan gelama yang kena salai jadi ikan masin dan kini harga dah jadi lebih murah dari ikan fresh ...

  baik tukar nama jadi pembelot bangsa. Kami pejuangkan seorang kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! kj rasuah! ....

 3. Anonymous says:

  memang cakap lembut, belakang dia sapu.. zapppp! habis melayu.
  ini org disah kan rasuah, tengok la nanti abis melay PARAH!
  kau sokongla beruk sekor ni, nanti bila dia dapat bangun kembali, melayu mati.


  syed mahmod

 4. satu sen pun aku tak dapat ..puas hati hang pa semua !!

  aku sokong beliau kerana dia Ketua Pemuda UMNO ,aku ahli Pemuda UMNO dan sbg ahli aku sokong Ketua ...

 5. Anonymous says:

  Kalau dapat duit berbaloi juga dan boleh dikira professional service.

  Bodoh ...

  Tak layak panggil diri pejuang bangsa.

  Fahaman anda kolot yg dipanggil blind loyalty.

  Menyokong pangkat bukan menyokong nilai, kepimpinan dan perjuangan.

  KJ bukan jiwa melayu dan dia akan jual bangsanya sebagai mana dia jual sykt kerajaan pada temasek.

 6. Anonymous says:

  salam,
  saudra-saudara semua,

  walaupun saya pun tidak begitu suka pada KJ tetapi tiada salahnya jika pejuang bangsa memilih untuk menyokong KJ. this is a democratic country. you are free to choose or to oppose.it is okay to have differences in opinions as long as we are rational in dealing with the issu/s. i strongly believe that each person has thier own strength and weakneses.and of course i am mukhriz supporter!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.