FITNAH GAMBAR DIDAKWA DI MALAYSIA TELAH TERJAWAB

on Friday, June 6, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
 Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa penyebaran gambar-gambar sekumpulan muslim yang berada di geraja melalui media sosial bukan berlaku di negara ini.

Kenyataan itu dikeluakran Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara ACP Datin Asmawati Ahmad di Facebook milik PDRM.

“Adalah disahkan bahawa gambar-gambar tersebut BUKAN melibatkan sebarang rakaman upacara yang berlaku di Malaysia. Pihak polis juga tidak menerima sebarang laporan rasmi berhubung isu ini”, menurut Datin Asmawati.

Katanya lagi, penyebaran gambar-gambar itu seolah-olah cuba membayangkan bahawa sekumpulan muslim terlibat dalam aktiviti keagamaan di sebuah gereja, telah mencetuskan kegusaran dan ketidaktenteraman di kalangan masyarakat Islam di negara ini.

PRDM turut menasihatkan orang ramai agar tidak terus mempercayai apa sahaja yang dimutturun ke laman sosial tanpa sebarang bukti dan pengesahan daripada pihak PDRM.

“Orang ramai dinasihatkan untuk tidak memuat naik atau menyebar sebarang bahan yang tidak sahih melalui media sosial kerana ia berupaya menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam”.


Komen GPB

Hakikat sebenarnya, gambar  para gadis bertudung tersebut adalah penuntut Fakulti Ilmu Tarbiyah dan Keguruan dari IAIN Walisongo yang menyertai Pergerakan Mahasiswa Islam Indonesia (PMII) Abdurrahman Wahid.

Gambar tersebut diambil ketika mereka mengunjungi gereja Pastoran Kebon Dalem, Semarang, Indonesia, 31 Mei  lalu dalam satu lawatan muhibah yang dianjurkan untuk lebih memahami fahaman dan Gereja Katolik.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.