Syabas Polis ! Tian Chua didakwa Akta Hasutan kes Lahad Datu

on Tuesday, September 2, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua didakwa di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataannya mengenai insiden di Lahad Datu Sabah pada Mac 2013.

Beliau didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur berhubung kenyataan disiarkan portal Keadilan Daily, bertarikh 1 Mac 2013 yang mengaitkan penglibatan Umno dalam konflik berkenaan.

 Tian ChuaTian yang juga Ahli Parlimen Batu, dituduh mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 dan boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

 Terdahulu, peguam yang mewakili Tian, N Surendran menyerahkan surat injuksi untuk menggugurkan dakwaan ke atas Tian disebabkan terdapat satu pengesahan oleh Jabatan Perdana Menteri pada 30 Ogos lalu yang menyatakan Akta Hasutan akan dimansuhkan dan diganti dengan akta lain.

 Surendran memberi alasan jika terdapat secara jelas bahawa Akta Hasutan dimansuhkan, kes berkenaan tidak patut diteruskan dan tidak adil untuk dijalankan. 

Namun hakim perbicaraan, Norsharidah Awang menolak permohonan Surendran dan meneruskan kes berkenaan.


One Response

  1. Anonymous says:

    Tibai aje apek bukit ni.....

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.