..

..

BAGAIMANA TANAH TAMBAKAN TIADA GERAN BOLEH DIJUAL BERBILION RINGGIT KERAJAAN DAP ?

on Sunday, January 14, 2018 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Parti Gerakan negeri mempersoalkan bagaimana tanah yang belum wujud serta tidak mempunyai geran di negeri ini boleh dijual antara pemaju membabitkan nilai berbilion ringgit.

Pemangku Ketua Pemudanya, Jason Loo berkata, tanah yang dimaksudkan adalah tanah tebus guna laut seluas 20 hektar (50 ekar) yang ketika ini masih dalam kerja-kerja tambakan bagi projek Sri Tanjung Pinang, Tanjung Tokong di sini.

Menurut beliau, tanah itu adalah sebahagian daripada kawasan tambakan laut seluas 44.5 hektar (110 ekar) yang digunakan Kerajaan DAP Pulau Pinang untuk membayar kos pembinaan projek terowong dasar laut dan tiga jalan utama kepada syarikat syarikat Consortium Zenith BUCG (CZBUCG).
Bagaimanapun, je­las be­liau, CZBUG se­perti dalam laporan Bursa Saham Malaysia pada Januari 2016 didakwa menandatangai persetujuan pembe­lian seluas 50 ekar tanah itu dengan Ewein Zenith Sdn. Bhd. membabitkan nilai RM1,300 sekaki persegi atau keseluruhan RM2.8 bilion.
Tambahnya, syarikat itu juga didakwa perlu membayar wang cagaran atau deposit awal semasa tandatangani persetujuan jual beli tersebut.
“Sehubungan itu, ­kita ­ingin bertanya bagaimana kawasan yang sedang ditambak dan masih belum ada tanah lagi boleh dipersetujui untuk dijual? Adakah tanah itu sudah mempunyai geran?
“Adakah Kerajaan DAP Pulau Pinang telah menetapkan satu undang-undang tanah baharu yang membenarkan transaksi tanah dibuat tanpa geran tanah dan membenarkan kontraktor menjual tanah kepada syarikat lain tanpa geran tanah?” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Menurut Jason, kerajaan negeri bertanggungjawab menjelaskan perkara itu kepada penduduk negeri ini kerana melibatkan kepentingan rakyat sama ada pemaju dibayar dalam bentuk wang atau tanah.
“Lebih-lebih lagi tanah tambakan laut itu masih belum siap ditambak, tetapi kontraktor itu telah menjual tanah yang dimiliki rakyat Pulau Pinang iaitu harta awam ini kepada syarikat lain.
“Projek mega terowong dasar laut belum pun dibina tetapi rakyat Pulau Pinang telah kehilangan harta!” katanya.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.