..

..

TUBUH BADAN BEBAS AUDIT SEMUA PROJEK DI CERUN BUKIT

on Monday, October 23, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments1. Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang, bagi pihak Kerajaan Persekutuan merakamkan rasa sedih dengan kejadian tanah yang berlaku di tapak pembinaan di Lembah Permai, Tanjung Bungah yang melibatkan kehilangan 11 nyawa pada Sabtu, 21 Oktober 2017. MTPNPP mengucapkan Takziah kepada keluarga semua magsa terlibat.

2. Kenyataan Media oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar yang memaklumkan bahawa projek perumahan di Lembah Permai, Tanjung Bunga itu TIDAK mendapat sokongan Jabatan Alam Sekitar adalah sangat mengejutkan. Apakah Pihak Berkuasa Negeri, samada OSC atau Jawatankuasa Perancangan Negeri (SPC) telah mengenepikan pandangan jabatan-jabatan teknikal semasa memberikan kelulusan itu pada 10 Februari 2015?

3. Kita amat hairan bagaimana satu projek yang telah tidak disokong oleh sebuah jabatan teknikal masih diberi kelulusan oleh Pihak Berkuasa Negeri. Seharusnya tiada kelulusan untuk sesuatu permohonan Kebenaran Merancang jika tidak mendapat sokongan SEMUA jabatan teknikal yang terlibat.

4. Sehubungan itu, Kerajaan Negeri Pulau Pinang digesa segera menubuhkan satu Badan Bebas untuk mengaudit semua kelulusan projek-projek pembangunan di kaki, lereng dan cerun bukit yang telah dibuat oleh Pihak Berkuasa Negeri di seluruh negeri Pulau Pinang.

5. Kerajaan Negeri Pulau Pinang perlu mengambil tanggungjawab dan akauntabel di atas kecelakaan melibatkan kehilangan 11 nyawa yang telah berlaku pada Sabtu lalu akibat keangkuhan mereka telah mengenepikan pandangan Jabatan Alam Sekitar. Kecelakaan yang berlaku bukan satu kemalangan biasa di tempat kerja. Ia tidak mungkin berlaku sekiranya projek pembinaan ini tidak diluluskan.

6. Kita minta Kerajaan Negeri Pulau Pinang hentikan amalan menyalahkan orang lain di atas setiap kecelakaan yang berlaku di Pulau Pinang sejak mereka menjadi Kerajaan Negeri. Sudah lebih SEMBILAN tahun DAP jadi Kerajaan Negeri. Belajarlah jadi Kerajaan yang bertanggungjawab, jangan berterusan menjaja slogan Kompeten, Akauntabel dan Telus yang KOSONG.

7. MTPNPP mengucapkan Terima Kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam misi mencari dan menyelamat mangsa-mangs dalam tragedi runtuhan cerun itu.


Datuk Seri Zainal Abidin Osman
Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan
Negeri PulauLeave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.