..

..

KENAPA MALAYSIA BANTU EKONOMI AS ? @NajibRzak

on Wednesday, September 13, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
MALAYSIA BANTU EKONOMI USA????

Tidak kurang ramai juga yang mengelakkan DS Najib kerana mengatakan Malaysia membantu ekonomi USA.

Mereka ini sebenarnya tidak faham arus perjalanan ekonomi dunia sekarang.

Secara makronya, mungkin mereka tidak tahu akan kata pepatah ekonomi "Apabila Amerika bersin, Asia/Malaysia akan demam".

Pepatah ini memberi makna jika ekonomi Amerika lembab, maka yang dapat tempiasannya adalah negara-negara Asia juga.Amerika Syarikat adalah destinasi eksport Malaysia yang tiga terbesar (selepas Cina dan Singapura) dan juga perlu di maklumkan juga, terdapat peratusan yang besar eksport kita ke Cina dan Singapura akan akhirnya di jual ke Amerika juga.

Antara dasar falsafah ekonomi yang memangnya "holds true" masakini dan lebih lagi di masa hadapan adalah "Prosper Thy Neighbour" di mana dengan membantu rakan jiran kita adalah juga in our self interest to do so.

Apakah self-interest Malaysia dalam membantu ekonomi USA?

Tahukah anda berbilion Ringgit duit simpanan EPF dan wang amanah rakyat yang di pegang oleh Khazanah Nasional di laburkan di USA?

Kalau untung pelaburan-pelaburan ini, siapakah juga yang dapat habuannya? Bukan rakyat Malaysia?

Dalam pengumuman hari ini, MAS akan membeli kapalterbang Boeing berjumlah USD4 bilion. Kos operasi dan penyelenggaraan pesawat-pesawat Boeing baru ini adalah 20%-30% lebih efisyen dari pesawat-pesawat MAS yang ada.

Maka, MAS akan menjadi lebih profitable. Siapa yang untung? Bukankah Malaysia juga?

Cukuplah dua contoh di atas untuk menjelaskan latarbelakang dasar "Prosper Thy Neighbour" ini.

Dunia akan bertambah kecil. Dari segi praktikalnya, for all intents and purposes, hubungan ekonomi kita dengan US adalah jauh, jauh lebih penting dari jiran kita seperti Brunei atau Vietnam. Walaupun secara fisikal, USA bukanlah jiran kita tetapi dari segi perhubungan perdagangan, kewangan, aktiviti komersil, transfer of knowledge and technology, talian hubungan kita dan USA sememangnya jauh lebih tinggi.

Kalau anda yang tidak tahu-menahu tentang hal-ehwal ekonomi mungkin tidak lojik Malaysia membantu ekonomi Amerika Syarikat tetapi itulah hakikatnya.

Inilah caranya untuk menjalinkan hubungan yang win-win kepada kedua-dua belah pihak.

- Saiful Bahari Baharom -


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.