..

..

*TAKUT ANWAR JADI SAKSI, U-TURN TERKINI MAHATHIR BERKAIT RCI*

on Saturday, July 8, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment_*DATO 'SRI NAJIB TUN RAZAK*_
_PERDANA MENTERI MALAYSIA_

1. Pemulihan dan sokongan terkini Dr Mahathir Mohamad terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri tidak seperti apa yang berlaku. Ia berlaku selepas selama 20 tahun Mahathir menjatuhkannya dan menggunakan segala cara yang mungkin untuk menghapuskan Anwar dari proses politik, termasuk menangkapnya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri yang dimansuhkan sekarang, mendakwa dan memenjarakannya dan kempen yang berterusan untuk menyerang watak moralnya.

2. Bagaimanapun, seperti yang Mahathir sedia maklum, Anwar tidak boleh bertanding secara sah, jadi U-turn ini bukan mengenai pilihan raya umum yang akan datang. Pada hakikatnya, sokongan Mahathir terhadap Anwar kali ini didorong oleh kebimbangannya yang mendalam mengenai keputusan Kabinet untuk membentuk Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat kebenaran di sebalik kerugian Bank Dunia berjumlah 30 bilion forex, semasa terperinci dalam laporan Pasukan Petugas Khas.

3. Mahathir mengetahui bahawa penemuan RCI boleh membawa kepada pendakwaan jenayah, jadi dia tidak mampu untuk mempunyai individu yang sangat relevan dengan kes seperti Anwar memberi keterangan terhadapnya. Ironinya Mahathir kini memerlukan Anwar, lelaki yang dipecat dan dipenjara olehnya. Sama seperti dia kini memerlukan Lim Kit Siang, seorang lagi lelaki yang dipenjara olehnya, kerana pada hakikatnya Kit Siang mengawal pembangkang ekoran DAP mempunyai kerusi majoriti di parlimen - sedangkan parti Mahathir hanya mempunyai satu kerusi.

4. Perang Mahathir bukan didorong oleh kepentingan nasional, tetapi oleh kepentingan peribadi yang mementingkan diri sendiri. Mahathir terlalu obses untuk menyelamatkan warisan keluarganya dan untuk menjadikan anaknya Mukhriz Mahathir sebagai Perdana Menteri.

5. Dia tidak mempunyai prinsip dan akan melakukan apa sahaja - termasuk bersekongkol dengan mereka yang dipenjara olehnya, memanggil campur tangan asing di negara demokratik yang berdaulat kita, mensabotaj ekonomi kita, dan membuat 100 U-turn jika diperlukan untuk memanipulasi fikiran rakyat - sebagai cara untuk objektif akhirnya tercapai. Anwar mungkin akan terpedaya untuk ini, tetapi saya percaya rakyat negara ini tidak sama sekali. Kerana dengan hanya satu kerusi di Parlimen, Pengerusi Pribumi ini tidak dapat memutuskan siapa yang sepatutnya menjadi Perdana Menteri. Ia akan menjadi terlalu tidak demokratik.

6. Mahathir menggesa Tun Abdullah Badawi untuk meletak jawatan sebagai Perdana Menteri, sekarang pula menuntut peletakan jawatan saya, dan akan menuntut pengganti saya meletakkan jawatan sehingga anaknya menjadi Perdana Menteri - walau apa pun risikonya ke atas Malaysia. Kali ini kita tidak akan biarkan dia berjaya, kerana proses demokrasi mesti diguna pakai, dan kepentingan negara mesti diutamakan berbanding keluarga Mahathir.

7. Tiada yang lebih penting daripada keperluan rakyat. Oleh itu, kerajaan di bawah kepimpinan saya akan terus menumpukan perhatian kepada kebajikan ekonomi, kesejahteraan sosial dan keselamatan semua rakyat Malaysia. Kepentingan rakyat mesti diutamakan terlebih dahulu, dan kami akan mengotakan janji-janji kami.


One Response

  1. Anonymous says:

    Banyaknya wayang politik menjelang pru 14

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.