..

..

WAYANG KERAJAAN DAP MENGELIRUKAN PERUNTUKKAN HAL EHWAL ISLAM

on Wednesday, May 10, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
EDISI DAP TIPU RAKYAT (WAJIB BACA & HADAM)

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyatakan bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang adalah anti-Cina kerana sangat "manja" dan "melebihkan" umat Islam di Pulau Pinang bila menyediakan peruntukan kewangan negeri kepada Hal Ehwal Islam kononnya naik 100% setiap tahun, walaupun DAP berkuasa kerana undi Cina bukan undi Melayu.

So kat mana muhongnya Lim Guan Eng ni:

1. Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan "(1) Islam ialah agama bagi Persekutuan;..."

2. Perkara 12 (2) "......adalah sah bagi Persekutuan atau sesuatu Negeri menubuhkan atau menyenggarakan atau membantu dalam menubuhkan atau menyenggarakan institusi-institusi Islam atau mengadakan atau membantu dalam mengadakan ajaran dalam agama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan sebagaimana yang perlu bagi maksud itu."

3. Bagi maksud di atas, tidak menjadi satu persoalan besar kepada LGE & DAP untuk mempertikai soal banyaknya peruntukan kepada Hal Ehwal Agama Islam di Pulau Pinang kerana ianya adalah kewajipan kerajaan negeri untuk menyediakan peruntukan kewangan bagi hal ehwal syiar Islam di negeri ini. Banyak ka , sedikit ka, naik ka turun ka, itu bukan pertikaian atau persoalan, kerana sesiapa pun memerintah hal ehwal agama Islam perlu disediakan peruntukan kewangan mengikut keperluan dan kesesuaian.

4. Kita juga rasa orang Cina juga tidak pernah nak pertikai soal ini kerana mereka memahami bahawa itu perkara yang telah dilaksanakan semenjak merdeka kerana telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Cuma yang menjadi masalah ialah apabila DAP RASIS cuba membangkitkan isu ini bagi mengelirukan rakyat seterusnya menyebabkan ketegangan antara kaum dan agama, sehingga dalam soal wang Zakat dan Baitulmal pun DAP nak kacau. (DAP Rasis MEMANG ANTI-Islam ).

5. Sedikit perbandingan kewangan kepada hal ehwal agama Islam yang diperuntukan dalam Bajet tahunan kerajaan DAP negeri Pulau Pinang semenjak tahun 2008 sehingga 2017 adalah RM444.7juta atau purata RM49juta setahun atau hanya 9% dari keseluruhan perbelanjaan mengurus dalam Bajet tahunan negeri yang berjumlah RM5.8bilion dari RM7.09bilion keseluruan Bajet.

6. Walaupun peruntukan dilihat meningkat setiap tahun, tetapi jika dibandingkang dengan Bajet tahunan ianya menurun sebanyak 60% dari tahun 2008. Ini bermakna Bajet tahunan meningkat, tetepi peratusan kepada hal ehwal Islam sebenarnya menurun.

Sebagai contoh (perbelanjaan mengurus):
Bajet 2008 = RM283.15 juta, hanya 9% sahaja untuk agama Islam atau RM25.49juta

Bajet 2013 = RM832.42juta, hanya 6.6% sahaja untuk agama Islam atau RM55.13juta

Bajet 2017 = RM1.35bilion, hanya 3.36% sahaja untuk agama Islam atau RM49.37juta.

7. Dalam masa yang sama Kerajaan BN Persekutuan tidak mengabaikan Pulau Pinang dari segi pembangunan Syiar Islam dengan membelanjakan sebanyak RM462.1juta dari tahun 2008 hingga 2016, ataupun secara puratanya RM57.7juta setahun. Jumlah tersebut melebihi dari kerajaan negeri Pulau Pinang sendiri, yang sepatutnya menjadi tanggungjawab mereka.

Pecahan peruntukan oleh kerajaan BN Persekutuan:

RM85.6juta = membina 19 buah masjid
RM 207juta = projek & program Syiar Islam.
RM169.5juta = pembayaran elaun guru Kafa, Imam & Guru Takmir. (Imam = RM850/bulan, Guru Kafa = RM900/bulan)

REALITI Anda kena tahu :

Hakikatnya Lim Guan Eng hanya main wayang dengan menampakkan kerajaan DAP tidak sehaluan dengan masyarakat Cina, bagi membangkitkan kemarahan orang Cina kepada umat Islam. Tetapi yang lebih penting mesej Lim Guan Eng adalah beliau sedang meraih sokongan orang Islam dan Melayu kepada DAP di seluruh Malaysia supaya ada orang Melayu akan berkata "tengok DAP lebih memahami Islam dari UMNO".

Orang Melayu kena berhati-hati dengan taktik beli maruah dan agama oleh DAP ini dengan menggunakan Islam, begitu juga rakyat Malaysia yang bukan Melayu kamu sedang dibangkitkan kemarahan dan dendam kepada Islam dan Melayu supaya kita semua boleh sentiasa berpecah dan bergaduh untuk memastikan DAP kekal sebagai parti politik.

p/s: DAP gagal pergunakan PAS utk sokongan Melayu, PAN, PKR dan PPBM jgk tidak sekuat PAS. Maka DAP sendiri kena turun membeli Melayu dan Islam.


#EdisiDAPtipuRakyat
#IsuPenang
#PenangUpdate


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.