..

..

PELUANG PEKERJAAN BANYAK ATAU HILANG PEKERJAAN DI BAWAH KERAJAAN DAP ? @dzainalabidin @RRafizal

on Thursday, May 4, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsFacebook DAP P. Pinang semalam  telah memuatkan info kononnya  semenjak 2008-2015, kerajaan DAP Pulau Pinang telah berjaya mewujudkan sebanyak 128,317 peluang pekerjaan di negeri ini.

Persoalannya , adakah benar fakta itu ? Atau mereka hanya syok sendiri meletakkan angka bagi bandingkan bahawa kerajaan Dap lebih baik beri peluang pekerjaan ?

Adakah rakyat negeri ini merasa kesan kononnya banyak peluang pekerjaan di Pulau Pinang seperti didakwa ?

Hakikatnya , sejak kerajaan DAP memerintah yang sembunyikan mereka   semakinnya  banyak pelabur asing sudah tutup operasi kilang di negeri ini .


Rata-rata  komen dalam posting FB DAP itu mempertikaikan di  mana peluang pekerjaan tersebut dan adakah jumlah itu termasuk dgn pekerja binaan yg dikuasai oleh pekerja asing. Malah YB Steven Sim (Ahli Parlimen Bukit Mertajam) cuba pertahankan fakta DAP itu dan lebih memalukan jawapannya hanya memberi contoh 3000 peluang pekerjaan di MPSP !! 

 Jawapan beliau  akhirnya membongkarkan bahawa Pulau Pinang hanya menawarkan kerja sebagai buruh dan kuli sahaja untuk rakyat negeri ini ! 

Pengerusi NGO KERIS  Azman Haj di status facebooknya turut persoalkan fakta jumlah peluang pekerjaan diberikan kerajaan DAP

" Kita rakyat nak tahu, dari jumlah 128,317 itu apakah sektor perkerjaan tersebut, apakah nama2 jawatan mereka, berapakah jumlah pekerja di kalangan profesional yg kosong, dan jumlah mengikut kaum mengikut sektor. "

Sedikit matematik jumlah 128,317:
128,317 bahagi 7 tahun = 18,331
18,331 bahagi 12 bulan = 1527
1527 bahagi 30 hari = 50 peluang pekerjaan sehari.

Penduduk Pulau Pinang: 1.5 juta orang.

Jadi,  rakyat Pulau Pinang sendiri boleh menilai samada info itu adalah putarbelit fakta atau sebaliknya .

Senario sebenar berlaku di negeri ini ialah ramai hilang pekerjaan akibat kilang ditutup operasi sejak kerajaan Dap berkuasa.


6,000 hilang pekerjaan berikutan kilang tutup di Pulau Pinang
http://antarapos.com/am/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WncpFhZg==
Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.