..

..

WARTA FATWA : KERAJAAN DAP BAKAL DISAMAN PAS P.PINANG

on Sunday, April 2, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
– Pas negeri akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Kerajaan DAP Pulau Pinang berhubung dakwaan tidak mewartakan fatwa yang sudah diluluskan di negeri ini. 


 Ketua Pemudanya, Afnan Hamimi Taib Azamudden berkata, pihaknya ketika ini sedang dalam proses perbincangan dengan peguam sebelum tindakan undang-undang itu diambil dalam masa terdekat.

 “Tindakan saman ini sebagai bukti yang mana Pas negeri ini bersungguh-sungguh dalam perjuangan membela kepentingan Islam. 

 “Keputusan tidak mewartakan fatwa yang sudah diluluskan jelas membelakangkan Yang di-Pertuan Agong yang merupakan ketua agama Islam di negeri ini,” katanya kepada pemberita selepas perasmian Muktamar Dewan Pemuda Pas negeri kali ke-37 di sini pagi ini. 

 Sebelum ini, Afnan Hamimi mendakwa, wujud campur tangan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) negeri sehingga menyebabkan empat fatwa yang sudah diluluskan tidak diwartakan atas alasan tidak bersesuaian dengan situasi politik semasa. 

 Dakwa beliau, empat fatwa itu adalah larangan umat Islam memasuki pertandingan ratu cantik; hukum menghisap shisha; pengurusan tanah negeri serta pengurusan tanah wakaf. – UTUSAN ONLINE 


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.