..

..

PENYELEWENGAN PUKAT : NELAYAN TAK PUAS HATI DIBERI PUKAT TAK KUALITI

on Wednesday, February 22, 2017 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Nelayan Kuala Sungai Burung menggesa kerajaan negeri menyiasat pembekal pukat kerana didakwa membekalkan kelengkapan yang tidak berkualiti.
Wakil nelayan, Abdul Malik Man, 60, mendakwa syarikat swasta dilantik tidak membekalkan pukat kepada nelayan seperti yang dijanjikan sebelum ini.
Katanya, pembekal bekalkan pukat benang yang tidak berkualiti pada 25 Januari lalu sedangkan kerajaan negeri sebelum ini menjanjikan pukat tangsi.
“Pukat yang diperbuat daripada benang senang rosak dan boleh digunakan sekali sahaja.
“Sebelum ini, kami menerima dua pukat tangsi dari LKIM Pulau Pinang Selatan dan tidak ada masalah. Namun, sejak penghujung 2016, kerajaan negeri melalui syarikat berkenaan beri empat banih tetapi diperbuat daripada benang,” katanya kepada media Pantai Malindo, di sini semalam.
Abdul Malik berkata, pihaknya sudah membuat laporan polis berhubung perkara itu pada 13 Februari lalu.
“Kerajaan negeri akan beri pukat tangsi apabila mereka mengadakan program agihan pukat tetapi, bagi yang tidak hadir, mereka akan terima pukat benang dari syarikat dilantik. Mengapa perlu ada pilih kasih? 
Sementara itu, Pegawai Khas Exco Pertanian,Muhamad Sufi Mohd Jamil berkata, pemberian jenis pukat dibuat mengikut kehendak nelayan seperti yang diisi dalam borang permohonan.      
“Semakan saya mendapati, 28 nelayan itu tidak isi maklumat jenis peralatan menangkap ikan yang dipohon. Di ruangan tersebut, mereka hanya nyatakan pukat udang sahaja tanpa huraian seperti jenis, saiz dan jenama pukat yang mereka mahu.              
“Malah, selepas mereka membuat aduan di Pejabat Penyelaras Kadun, Penyelaras Kadun bersama pembekal mengadakan pertemuan dengan mereka dan mereka telah bersetuju dengan permintaan mereka itu. Oleh itu, semua pukat yang dibeli dan diserahkan kepada mereka ikut kehendak dipersetujui,” katanya.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.