..

..
Archive for May 2016

default

RAFIZI BUAT LAPORAN SPRM ISU MINTA WANG & PEREMPUAN DALAM KERAJAAN SELANGOR

on Tuesday, May 31, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli hari ini membuat laporan di Ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan permintaan wang dan pe­rempuan untuk berurusan dengan Kerajaan PKR Selangor.

Beliau yang tiba di Ibu Pejabat SPRM pukul 12 tengah hari selesai membuat laporan berkenaan kira-kira sejam kemudian.
Kehadiran beliau diiringi Ahli Parlimen PKR Kelana Jaya, Wong Chen; Ahli Parlimen PKR Kapar, G. Manivannan dan Ketua Setiausaha Sekretariat pakatan pembangkang, Datuk Saifuddin Abdullah serta penyokong-penyokong PKR.
Jelas Rafizi, beliau tidak dapat mengulas mengenai laporan dan maklumat yang diserahkan kepada SPRM itu kerana tertakluk di bawah Akta SPRM 2009 yang tidak membenarkan perkara tersebut dibocorkan kepada umum.

“Saya telah serahkan maklumat yang saya ada setakat ini mengenai aduan-aduan yang diberikan kepada saya yang bersabit pentadbiran Kerajaan negeri Selangor dan individu-individu tertentu.

“Saya telah serahkan semua itu kepada SPRM, dan maka itu, saya tertakluk kepada Akta SPRM,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan.

Pada 20 Mei lalu, Rafizi mengaku menulis mesej dalam aplikasi WhatsApp yang tersebar kepada umum mengenai habuan wanita dan wang yang diperlukan jika mahu berurusan dengan Kerajaan PKR negeri Selangor.

Dalam mesyuarat Biro Politik PKR pada 24 Mei lalu, Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail minta Rafizi mengemukakan semua bukti berhubung dakwaan permintaan berkenaan kepada SPRM.

Menurut Rafizi yang juga merupakan Ahli Parlimen Pandan, beliau meminta semua pihak untuk memberi ruang kepada SPRM untuk menjalankan siasatan tanpa tekanan politik atau persepsi negatif.

“Ini adalah kes yang begitu jarang berlaku, yang mana sebagai Setiausaha Agung di bawah arahan Biro Politik parti sendiri membuat laporan dan menyerahkan maklumat kepada SPRM mengenai aduan salah laku anggota parti saya sendiri,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Azam Baki mengesahkan menerima laporan yang dibuat Rafizi dan pihaknya akan menyiasat dakwaan rasuah berdasarkan maklumat yang diberikan.

“Walau bagaimanapun, saya tidak dapat mengulas lanjut mengenai perkara ini kerana masih dalam siasatan,” katanya ketika dihubungi

default

KLUANG MAN HINA TMJ SEBENARNYA BUDAK ASUHAN SEKOLAH DEMOKRASI DAP

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Cita cita Dap tercapai, produk sekolah demokrasi melahirkan anjing anjing berkualiti yang memberi hasil kepada kehendak ideologi Dap.
Nah .. sultan dihina sudah tidak menjadi hal malah menjadi kebangaan oleh puak ini.
Identiti pengkritik Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim iaitu ‘Kluang Man’ atau nama sebenarnya Muhammad Masyhur Abdulla merupakan ‘murid asuhan’ DAP melalui sekolahnya yang dinamakan Sekolah Demokrasi, dedah Anak Muda Benci DAP.
“Lihatlah..!!! bagaimana DAP mempengaruhi dan memperalatkan belia-belia Melayu..!!!!
“Sekolah Demokrasi adalah tempat di mana DAP brainwash minda belia-belia Melayu..!!!!
“Adakah kita masih mahu berdiam diri..!!!!
“Anda Nilaikan..!!!!,” dedah facebooker anti-DAP itu.
Pendedahan yang sama turut dilakukan Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin, Ramesh Rao Krishna Naidu.
“Sedarlah wahai #Melayu dalam #PKR #Amanah!!
“DAP perlukan anda untuk hancurkan Melayu bukan untuk bantu anda!!,”katanya dalamTwitter.
Muhammad Masyhur pada Rabu telah ditahan polis di bawah di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana mengkritik TMJ dengan satu twit dan gambar ubah suai di mana seolah-olah TMJ sedang menikmati hidangan gajah.
Seksyen 233 menyebut seseorang itu melakukan kesalahan sekiranya menggunakan kemudahan rangkaian untuk memulakan apa-apa komen yang jelik dengan niat untuk menyakitkan hati.
Jika didapati bersalah, Muhammad Masyhur mungkin berdepan dengan denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi setahun atau kedua-duanya.
“Kluang Man yang mencetuskan kontroversi apabila menghina TMJ sebagai ‘babi’ yang sudah pandai pakai topi dan memegang garfu ditahan polis ekoran mesej berunsur menghina TMJ…
“Patutlah benci sangat dengan institusi beraja. DAP punya orang rupanya.
“Sekarang dah kena tangkap, mana dewa sembahan budak ni iaitu Lim Kit Siang untuk membelanya?? Tak ada pun?? Tu lah nak jadi bodoh sangat jadi anjing kurap DAP. Dah kena kedalam sorang-sorang lah hidup,” ulas ASSU.

default

ISU RUU : ORANG BUKAN ISLAM TAK PERLU KHUATHIR , IANYA HANYA MEMBABITKAN UMAT ISLAM - TPM

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments
Isu usul rang undang-undang (RUU) persendirian bagi meminda undang-undang syariah di Kelantan, tidak akan menjejaskan sokongan bukan Islam kepada Barisan Nasional (BN) dalam dua pilihan raya kecil (PRK) di Selangor dan Perak.
Keyakinan itu disuarakan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
Malah katanya BN khususnya pemimpin komponen bukan Islam akan memberi penjelasan supaya pengundi memahami pindaan itu hanya membabitkan orang Islam sahaja.
Katanya, pewartaan dan pelaksanaan pindaan itu masih terlalu awal dan perlu melepasi tujuh proses termasuk diluluskan oleh Parlimen, Majlis Raja-Raja, pindaan Perlembagaan dan diluluskan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.

“Saya fikir perkara ini akan diperjelaskan oleh pemimpin bukan Islam dan ia soal penjelasan yang harus dilakukan supaya pelbagai interpretasi dapat ditangani oleh pemimpin bukan Islam sendiri kerana ia (pindaan) hanya untuk orang Islam.
Jadi saya harap orang bukan Islam jangan terlalu khuatir tentang usul persendirian dikemukakan Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana ia bacaan kali pertama (di Dewan Rakyat) dan banyak proses lain yang akan berjalan,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada media Malaysia pada sidang medianya di Jepun dalam rangka lawatan kerjanya selama lima hari, pada Isnin.
Sementara itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, calon BN PRK Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd Yazid adalah calon terbaik dan boleh menang di antara lima nama disenarai pendek.
Katanya, selain penerangan melalui multimedia, beliau sendiri akan turun memberi penjelasan pada ceramah mengenai pemilihan Mastura dan isu berkaitan hukum Islam yang melingkari pemilihan calon itu yang masih dalam edah dan tidak boleh keluar berkempen.
Beliau berkata, pucuk pimpinan BN sudah merujuk perkara itu kepada Mufti Perak, Tan Sri Harussani sendiri.

default

RUU AKTA MAHKAMAH SYARIAH UNTUK UMAT ISLAM , MENGAPA BUKAN ISLAM CEPAT MELATAH ?

on Monday, May 30, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
BAGAIKAN sudah diduga, pembentangan Rang Undang-undang (RUU) Persendirian iaitu cadangan pindaan kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau Akta 355 mencetuskan pelbagai polemik dalam kalangan masyarakat.

Pembangkang khususnya DAP dan PAN tampak agresif menolak dan mencetuskan pelbagai andai­an tidak berasas tatkala usul dibentangkan oleh Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Khamis lalu.

Malah ada parti komponen BN dalam kalangan bukan Islam turut melatah. Seolah-olah negara sedang dilanda krisis Perlembagaan hebat kerana membincangkan RUU yang kononnya akan memberi ruang kepada negeri tertentu melaksanakan Hukum Hudud yang didakwa bertentang­an de­ngan struktur asas perundangan negara. Jika diperhatikan polemik yang tercetus lahir akibat kegagalan memahami secara tuntas hasrat pindaan Akta 355 khususnya melibatkan Bidang Kuasa Mahkamah Syariah yang ingin dibentangkan.
Sebelum mengulas lanjut polemik ini, penting untuk di­fahami maksud Bidang Kuasa Jenayah Mahkamah Syariah yang ter­maktub di bawah Seksyen 2 Akta 355.

Yang jelas kuasa mahkamah syariah ini hanya terpakai kepada penganut agama Islam dan terikat kepada bidang kuasa yang termaktub di bawah Senarai II bagi Senarai Negeri dalam Jadual Kesem­bilan kepada Perlembagaan Persekutuan berkenaan kesalahan terhadap rukun agama Islam.

Kadangkala terfikir juga di benak pemikiran penulis, apa sebenarnya punca penolakan dan tentangan kalangan bukan Islam terhadap RUU ini? Bukankah sudah jelas bahawa undang-undang ini hanya terpakai kepada umat Islam? Apakah mereka tidak tahu atau buat-buat tidak tahu bahawa orang bukan Islam tiada kaitan dengan aturan dan perjalanan mahkamah syariah?

Sejak bila pula umat Islam di negara ini seolah-olah perlu menyembah dan meminta perkenan orang bukan Islam apabila hendak melaksanakan ibadah atau sesuatu yang menjadi tuntutan agama mereka?

Perlu difahami bahawa cadang­an pindaan Akta 355 ini hanyalah untuk memperkasa bidang perundangan Syariah de­ngan memperluaskan kuasa hukuman mahkamah syariah yang sekian lama tidak dipinda.

Ketika ini kuasa mahkamah syariah dilihat amat terbatas, tidak dinamik dan terkebelakang berbanding mahkamah sivil yang sentiasa berubah mengikut keper­luan zaman. Sebagai contoh dalam aspek hukuman umpa­manya, kuasa mahkamah syariah hanya terhad kepada denda tidak melebihi RM5000 atau penjara tiga tahun atau enam kali sebatan atau gabungan hukuman tersebut.

Sudah tentulah hukuman ini tidak selari dengan perkembangan sistem penghakim­an sivil yang lebih terkehadapan dan seringkali bergerak seiring dengan peredaran dan keperluan masyarakat yang berubah-ubah.
Justeru menjenamakan RUU itu dengan pelaksanaan hudud dan menakut-nakutkan masyarakat bukan Islam dengan mencetuskan pelbagai andaian palsu adalah berniat jahat dan boleh memporakporandakan kestabilan dan keharmonian rakyat berbilang kaum dan agama di negara ini.

Hakikatnya, RUU yang dicadangkan juga tidak terkait de­ngan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan yang pernah dibentangkan dan diluluskan dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) itu sebelum ini. Ini kerana bagi membolehkan Enakmen Negeri Kelantan dilaksanakan khususnya berkaitan hudud yang meli­batkan kesalahan jenayah awam di bawah Kanun Keseksaan, dan dalam bidang kuasa Persekutuan seperti mencuri dan merompak, tidak cukup sekadar meluluskan pindaan Akta 355.

Untuk melaksanakan Hukum Hudud secara keseluruhannya, Kerajaan Negeri Kelantan perlu terlebih dahulu memohon kebenaran Parlimen di bawah Perkara 76A (1) untuk membuat undang-undang yang terkait dengan jenayah awam iaitu bidang kuasa Persekutuan. Ini hanya boleh dilakukan dengan meminda Perlembagaan Persekutuan bagi meletakkan kesalahan hudud yang melibatkan jenayah awam seperti terkandung dalam Kanun Keseksaan mi­salnya mencuri dan merompak di bawah Se­narai Negeri Perlembagaan.
Malah untuk membolehkan hukuman ini hanya terpakai kepada orang Islam, Perkara 8 dalam Perlembagaan juga perlu dipinda bagi mengelakkan perlanggaran prinsip diskriminasi perundangan atas alasan agama.

Harus diingat bahawa pindaan terhadap sebarang peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan hanya boleh dilakukan jika sekurang-kurangnya dua pertiga iaitu 148 daripada 222 ahli Parlimen menyokong pindaan tersebut.

Realiti politik masa kini tidak sesekali memungkinkan sebarang pindaan kepada mana-mana bahagian dalam Perlembagaan Persekutuan kerana BN sendiri tidak memiliki bilangan kerusi Parlimen dengan majoriti dua pertiga. Malah diandaikan ahli Parlimen UMNO dan Pas menyokong pindaan sekalipun tidak cukup untuk mendapat majoriti mudah apatah lagi meminda Perlembagaan bagi maksud melaksanakan hudud.
Justeru tidak perlulah dibuat sebarang andaian mahupun mencetuskan reaksi keterlaluan terhadap pindaan Akta 355 yang melibatkan peluasan bidang kuasa mahkamah syariah. Malah mengaitkannya dengan pelaksana­an hudud yang lebih rumit adalah bersifat simplistik seolah-olah ada udang di sebalik batu.

Mereka yang membuat andai­an dan spekulasi seperti ini sebenarnya berhujah tanpa berasaskan fakta mahupun berpijak di bumi nyata. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa pihak terba­bit terlalu terdesak hingga sanggup memainkan sentimen kebencian atas andaian yang tidak benar.

Mudah-mudahan pimpinan parti komponen BN dalam kalang­an bukan Islam mulai sedar dan tidak berterusan menari mengikut paluan gendang DAP. Bertindaklah mengikut rasional akal dan suluhan ilmu yang benar. Fahami dan hayatilah kerangka Perlembagaan dan struktur perundangan negara secara holistik sebelum melakukan sebarang tindakan.
Sebagaimana umat Islam sejak merdeka begitu toleransi, menghormati prinsip kebebasan beragama dan hak rakyat bukan Islam melaksanakan pelbagai tuntutan agama masing-ma­sing, maka hormatilah juga hak masyarakat Islam.

Apatah lagi kedudukan istimewa Islam dalam struktur Perlembagaan sebagai Agama Persekutuan jelas mengisyaratkan bahawa pemerintah bertanggungjawab mempertahan dan memperkasakan institusi Islam yang ada dalam negara ini.

Atas asas ini jugalah maka sudah tiba masanya mahkamah syariah sebagai salah satu institusi terpenting dalam mendaulatkan agama Islam di negara ini diperkasa dan dimartabatkan seiring de­ngan sistem perundangan sivil.

DATUK DR. ASYRAF WAJDI DUSUKI ialah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

default

DEKLARASI MAHATHIR KONON 1.2 JUTA TANDATANGAN RAKYAT ADALAH MENIPU !

on Friday, May 27, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsSeorang pengatur cara komputer bebas hari ini mengaku terlibat dengan urus niaga menjual pangkalan data penduduk negara ini bagi mendapatkan 1.2 juta tandatangan untuk keperluan projek Deklarasi Rakyat yang digerakkan Tun Dr. Mahathir Mohamad dan pakatan pembangkang.

Menurut Azharuddin Othman, 30, dia telah dihubungi oleh seorang wanita bernama Ema atau lebih dikenali dengan ‘Ratu Naga’ yang meminta untuk membeli pangkalan data berkenaan.

“Saya pernah bertemu dengan dia, namun kebanyakan komunikasi dilakukan melalui aplikasi WhatsApp.

“Pada 27 April lalu dia telah menghubungi saya dan menawarkan RM5,000 untuk membeli pangkalan data itu bagi kegunaan projek memorandum Deklarasi Rakyat yang akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Yang turut hadir Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin dan Presiden Gabungan Melayu Nusantara (GMN), Musatafar Abu Bakar.
Kata Azharuddin, wanita itu turut mengakui pangkalan data itu diperlukan secepat mungkin untuk tujuan pemalsuan tandatangan Deklarasi Rakyat.

Jelas lelaki berasal dari Terengganu itu, dia menyerahkan pangkalan data tersebut melalui e-mel milik wanita terbabit beralamat prime.ratu@gmail.com.

Ditanya mengapa dia bertindak melakukan pendedahan tersebut, Azharuddin memberitahu, setelah semua proses penye­rahan pangkalan data itu selesai, wanita terbabit hanya membayar RM1,000.

“Saya hanya mendapat RM1,000 sahaja dan sehingga kini saya masih tidak menerima baki bayaran seperti yang dijanjikan.

“Saya juga telah membuat akuan bersumpah tentang perkara ini dan saya juga mempunyai salinan komunikasi WhatsApp dan e-mel antara saya dengan wanita berkenaan,” katanya yang mengaku sedar dan bertanggungjawab terhadap pendedahan itu.

Sementara itu, Badrul Hisham berkata, apa yang telah berlaku amat memalukan selain bersimpati terhadap pihak yang turut bersamanya dalam gerakan deklarasi itu.

“Sudah saya jelaskan dari awal Mahathir dan pengikutnya tidak pernah berubah, Mereka mengamalkan politik Machiavelli yang tegar dan akan melakukan apa sahaja demi mencapai matlamat mereka,” ujarnya.

Pada 18 Februari lalu, seorang wanita, Syarul Ema Rena Abu Samah, 35, yang menggunakan nama samaran Ratu Naga di laman sosial Facebook didakwa di Mahkamah Sesyen atas tuduhan menghantar komen bersifat menghina Perdana Menteri pada Oktober lalu menerusi Facebook.

Sementara itu, ‘Ratu Naga’ dalam Facebook miliknya hari ini mendakwa dirinya difitnah dengan dakwaan terlibat dalam penipuan tandatangan Deklarasi Rakyat dan menyatakan akan membuat sidang akhbar untuk menjawab tuduhan itu.

default

JIJAH - LAPIJI SEDANG CHECKMATE ASSMIN ISU RASUAH PEREMPUAN

on Thursday, May 26, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsGesaan Wan Azizah kepada Rafizi agar kemukakan bukti kepada SPRM dalam isu permintaan wang dan perempuan untuk berurusan dengan kerajaan Selangor  sebenarnya untuk checkmate Azmin selaku Menteri Besar.

Kini dalam PKR sudah mempunyai 2 team iaitu team Azmin dan team Wan Azizah . 

Musuh2 Azmin dalam partinya kini sudah mula melanyak Azmin dan kerajaannya dengan pelbagai isu . Selepas surat warkah Anwar tersebar, momentum itu semakin kuat . 

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli diminta mengemukakan semua bukti berhubung dakwaan permintaan wang dan perempuan untuk berurusan dengan kerajaan Selangor yang dibangkitkan sebelum ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Presiden PKR, Datuk Seri Datin Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, dalam masa sama, Biro Politik parti akan turut meneliti dakwaan berkenaan yang dibangkitkan Ahli Parlimen Pandan itu beberapa hari lalu.

"Sekiranya melibatkan anggota parti, anggota tersebut akan dihadapkan ke jawatankuasa disiplin," katanya selepas menghadiri Mesyuarat Biro PKR di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya, dekat sini, malam tadi.

Ditanya mengenai kedudukan jawatan Rafizi, Wan Azizah berkata perkara itu tidak dibincangkan dalam mesyuarat. - Bernama

default

ISU BANGLO MURAH GUAN ENG KINI JADI BAHAN JENAKA MEMALUKAN RAKYAT P.PINANG

on Wednesday, May 25, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


HEBAT !!  BANGLO ANAK KIT SIANG KINI MENJADI TARIKAN PELANCONG KE P.PINANG ! 

Tanpa sebarang peruntukkan bagi mengupah untuk publisiti  , ia kini menjadi lokasi wajib pelancong bagi melihat sendiri seorang pemimpin No 1 P.Pinang tinggal  yang telah  membeli banglo murah tanpa swimming pool. 

Menariknya , berita ini bukan akhbar arus perdana UTUSAN yang melaporkan tetapi akhbar CINA sendiri .  

Ia menunjukkan banglo murah yang menjadi kontroversi ini  terus dipersoal rakyat negeri dari kaum CIna  yang terkejut dengan intergriti seorang yang Ketua Menteri boleh memberli harga banglo begitu murah daripada pemilik rumah yang mempunyai kepentingan dalam projek  kerajaan negeri 

Malah TKM 2 P.Pinang mengakui kerajaan Negeri telah menganugerahkan projek kepada Syarikat Phang Li Koon iaitu pemilik banglo ini . klik di sini 

Apakah Guan Eng akan mencipta sejarah buat pertama kalinya dari seorang Ketua Menteri dari  P.Pinang  didakwa di Mahkamah dalam isu pembelian banglo kontroversi ? 
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng boleh disiasat di bawah seksyen yang memperuntukkan hukuman lebih berat berbanding yang pernah dihadapkan ke atas Menteri Besar Selangor, Dr. Mohamad Khir Toyo dalam isu pembelian banglo kontroversi beliau.

Ketua Kluster Gover­nans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof. Dr. Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod berkata, namun perkara ini tertakluk kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai pihak yang melakukan siasatan dalam kes ini.

Katanya, selain Seksyen 165 Kanun Keseksaan seperti yang digunakan terhadap Mohamad Khir, Seksyen 161 kanun tersebut turut diguna pakai dalam menyiasat kes-kes membabitkan penjawat awam dalam mendapatkan sesuatu tanpa balasan mencukupi ketika melakukan urusan rasmi.

“Jika bukti tidak mencukupi di bawah Seksyen 161 dan tidak mencapai tahap tinggi sudah pasti SPRM tidak akan memilih seksyen tersebut. Ini kerana pembuktian perlu mencapai 90 peratus untuk diteruskan bagi tujuan pendakwaan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sebelum ini, bekas Menteri Besar Selangor, Mohamad Khir didakwa dan didapati bersalah di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum dua tahun penjara atau denda atau kedua-duanya sekali.

Sementara itu, bagi Seksyen 161 iaitu penjawat awam menerima suapan kecuali bayaran di sisi undang-undang berkenaan dengan sesuatu perbuatan rasmi boleh dikenakan hukuman penjara tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah.

Jelas Nik Ahmad Kamal, walaupun Seksyen 165 kanun itu melibatkan kesalahan penjawat awam menerima barangan berharga dengan tiada balasan, namun pihak SPRM boleh menukarkan kepada Seksyen 161 jika mempunyai bukti yang lebih kuat.

“Mereka tidak boleh menghiraukan Seksyen 161 itu tetapi kalau ada bukti yang mencukupi ia boleh diubah jika dari Seksyen 165 kepada 161.

“Semua ini bergantung kepada SPRM, kita di pihak luar tidak tahu apa yang berlaku dalam siasatan. Justeru, apa jua keputusan termasuk jika tiada pendakwaan adalah mengikut siasatan yang dijalankan,” katanya.

Bagaimanapun, tegasnya, sekiranya kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 165, namun kesalahan yang dijumpai lebih serius maka tiada halangan untuk pihak berkuasa menggunakan kepada seksyen lain.

default

ISU JAMBATAN KETIGA SERLAHKAN GUAN ENG MEMANG KAKI PEMBELIT & PENIPU

on Tuesday, May 24, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments


Guan Eng cakap di DUN  bahawa Jambatan Ke 3 P.Pinang ditolak kerajaan Pusat menyebabkan dia nak buat terowong dasar laut . 
 Tapi jawapan Menteri pulak dia  tak terima langsung cadangan atau surat pemohonan dari Guan Eng. 
Hari ini diakui sendiri  Guan Eng dia tak hantar lagi surat tapi jika dihantar kerajaan Pusat kena luluskan sebab ia  dibiayai kerajaan negeri (sebab bayaran tol dikenakan ) 
Heran bin ajaib ...nak buat projek berbilion jambatan tuduh kerajaan Pusat tolak tapi sebenarnya satu habuk kertas cadangan  pun tak bagi  . Kalau sembang air liur ja Ketua Menteri DAP ini ...Kalau pemimpin UMNO lah cakap bohong dan belit seperti ini ..dah lama kena troll dan maki netizen. 
Itu lah perangai  Guan Eng ..tokong besar  DAP yang terkenal sebagai penipu dan pembelit bagi melepaskan diri daripada masalah menimpanya   dengan menyalahkan orang lain .
Sebenarnya dia lupa bukan semua penipuannya  tidak  disanggah . 
Dia tak fikir langsung  risiko sebelum bercakap dan implikasinya . 
Kesannya telah berlaku  daripada nak bina terowong dasar laut kini nak tukar kepada jambatan ke 3 .
Berapa lagi pulak tanah kerajaan negeri akan tergadai kepada pemaju untuk biayai projek ini ?
Sudahlah  tanah kerajaan negeri  tergadai untuk bayar kajian kertas  terowong dasar laut yang  hingga kini belum lagi siap2.....
Kalau ada 10 ketua menteri seperti ini di P.Pinang ..habis lingkop negeri dan pelabur boleh lari  !! 
Sekelip mata saja dia ubah fikiran nak buat apa projek ...haha...Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini merayu kerajaan persekutuan meluluskan permohonan negeri itu membina jambatan ketiga menghubungkan Persiaran Gurney di bahagian pulau dan Bagan Ajam di tanah besar.
“Saya sekali lagi merayu kepada Menteri Kerja Raya (Datuk Seri Fadillah Yusof) untuk memberikan kelulusan kerana ia (jambatan) akan dibiayai kerajaan negeri. Kita akan buat surat,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.
Beliau berkata selepas kelulusan diberikan kerajaan persekutuan, kerajaan negeri akan mengemukakan pelan dan maklumat lanjut berhubung cadangan pembinaan jambatan itu.
“Tanpa kelulusan itu, adalah sukar untuk membelanjakan berjuta-juta ringgit hanya untuk melakukan kajian kebolehlaksanaan atau pelan terperinci,” katanya,
Semalam, Fadillah meminta kerajaan Pulau Pinang mengemukakan semua dokumen yang berkaitan untuk permohonan pembinaan jambatan ketiga kerana mahu menilai permohonan itu berdasarkan merit, kos jangka panjang dan faedah kepada rakyat sama seperti mana-mana permohonan atau cadangan projek pembinaan.
Sementara itu, ketika ditanya berhubung kunjungan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke rumahnya di Jalan Pinhorn, Pulau Pinang semalam, Lim meminta perkara tersebut dirujuk kepada peguamnya.
Ditanya adakah kunjungan itu satu serbuan atau lawatan, Lim berkata: “Tiada yang diambil dan selebihnya saya serahkan kepada peguam saya.”
Pegawai SPRM hadir ke rumah Lim untuk mengambil keterangan berhubung pembelian banglonya yang dikatakan pada harga di bawah nilai pasaran.
– BERNAMA

default

SEMAKIN PARAH , KINI AHLI PKR DESAK AZMIN BERUNDUR UNTUK SELAMATKAN PARTI

on Monday, May 23, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Bekas bapak angkat Azmin iaitu Tun Mahathir dengan gengnya mendesak Najib berundur kerana mahu selamatkan UMNO , kini menimpa pulak Azmin sendiri yang didesak kumpulan pro Wan Azizah pulak yang juga mahu selamatkan parti PKR. 

Azmin dituduh tamakkan kuasa hingga membuat keputusan membelakangi parti hingga memaksa Anwar menulis surat peringatan kepada pimpinan PKR> 

Hukum karma kini kembali kepada Azmin kerana sebelum ini mereka juga mahu jatuhkan Khalid Ibrahim  melalui Langkah Kajang. 

Dengan hubungan Azmin dengan Guan Eng & DAP  cukup dingin semasa PRN Sarawak , apakah akan ada lagi episod pertukaran lagi MB di Selangor ?

Tetapi melihat kepada pengaruh Azmin dikalangan ahli dan pimpinan PKR di   Selangor , kedudukan beliau sukar digugat dan beliau turut mendapat sokongan Adun PAS di sana.
 Akar umbi PKR dikatakan mahu Timbalan Presiden mereka, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berundur berikutan Menteri Besar itu didakwa semakin tamakkan kuasa sehingga menyebabkan parti tersebut semakin lemah.

Timbalan Presiden Gagasan Solidariti Rakyat Selangor, Ha­nisya Abdul Hamid mendakwa, Mohamed Azmin adalah punca PKR kian lemah dan berpecah dengan kartel-kartelnya kini sedang mempergiatkan aktiviti untuk mengambil alih pucuk kepemimpinan parti.
Dakwanya, perancangan dan gerakan tersebut dilakukan melalui pihak dalaman parti dengan kerjasama serta bantuan daripada pihak luar yang secara tidak langsung seperti bersekongkol de­ngan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Dulu alasan dan justifikasi singkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada kerusi Menteri Besar dan memecatnya sebagai ahli PKR kerana kemerosotan hubungannya dengan parti.

“Pergolakan sejak akhir-akhir ini yang melanda dan merempuh PKR akibat keta­makan kuasa Mohamed Azmin dan percaturan politik Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli te­lah memaksa Penasihat parti itu, Anwar Ibrahim memberi pe­ringatan melalui surat dari penjara.

“Kepemimpinan terpaksa bertindak tegas bagi menyelamatkan parti kerana rakyat yang mendokong, menyokong terutamanya anggota parti yang waras fikiran dan berjiwa merdeka sedang menunggu dan memerhati dengan penuh sabar dan teliti,” katanya yang juga ahli PKR kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Hanisya mendakwa, Mohamed Azmin kini sering membuat keputusan membelakangi Presiden parti, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan seolah-olah beliau Presiden PKR.

“Segala kuasa dan pengaruh sebagai Menteri Besar dipergunakan secara maksimum demi memastikan cengkamannya kepada parti semakin kuat.

“Buktinya, pemilihan ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) menjadi kecoh dan kontroversi baru-baru ini manakala rata-rata pimpinan PKR peringkat cabang kini 89 peratus adalah pengikut dan penyokong tegar Mohamed Azmin,” jelasnya.

Dakwanya, tindak tanduk Mohamed Azmin yang langsung tidak patuh dengan kemahuan parti menyebabkan keadaan PKR dari hari ke hari semakin merun­cing dengan akar umbi semakin jauh terpisah dengan kepimpinan di semua peringkat.

“Kalau parti terus membisu, memekakkan telinga dan menutup mata tanpa ambil peduli, maka tunggu sahaja saat dan ketikanya rakyat akan ajar cukup-cukup apabila tiba pilihan raya,” ujarnya.

default

SPRM PUTRAJAYA SIASAT DAN PERIKSA RUMAH BANGLO LIM GUAN ENG

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Proses siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Lim Guan Eng berhubung pembelian banglo­ nya memasuki peringkat baharu selepas pegawai SPRM hadir ke rumah Ketua Menteri itu di Jalan Pinhorn, Jelutong di sini hari ini.

Pegawai SPRM yang menaiki dua buah kenderaan pelbagai guna (SUV) dan sebuah Proton Perdana itu tiba di rumah Guan Eng kira-kira pukul 3.20 petang dan berada hampir 40 minit sebelum beredar pukul 4 petang.

Mereka tiba bersama Guan Eng yang menaiki kenderaan rasminya dipercayai dari Ibu Pejabat SPRM negeri di Jalan Sultan Zai­nal Abidin, di sini yang mana Guan Eng pada pukul 10 pagi ini hadir memberi keterangan kepada pihak berkuasa berkenaan.

Difahamkan, selain Guan Eng, isterinya, Betty Chew dan ahli perniagaan wanita, Phang Li Koon turut hadir bagi memberi keterangan kepada SPRM pagi ini.

Dalam pada itu, tinjauan Utusan Malaysia mendapati, pegawai SPRM berkenaan membuat pemeriksaan di banglo berkenaan dengan ada yang dilihat turut mengambil video.

Yang turut serta ialah dua peguam Guan Eng yang juga pemim­pin DAP iaitu Ram Karpal Singh dan RSN Rayer.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan pihaknya telah mengambil lanjutan kenyataan Guan Eng, isterinya dan Li Koon hari ini. Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Ini adalah kali ketiga Guan Eng dipanggil ke pejabat SPRM di sini selepas dua hari berturut-turut pada 6 dan 7 Mei lalu memberi keterangan bagi membantu siasatan pembelian banglonya itu.

Guan Eng berada di SPRM lebih 10 jam pada kedua-dua hari tersebut iaitu bermula pada pukul kira-kira 10 pagi hingga 7.30 malam.

Selain Guan Eng; Betty dan Li Koon, turut dipanggil SPRM sebelum ini ialah Pegawai Khas Guan Eng, Jeffrey Chew; seorang lelaki yang merupakan pekerja syarikat Winbond 
Management and Consultant Sdn. Bhd., dan pemilik Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn. Bhd. (KLIDC), Datuk Tang Yong Chew.

Siasatan ke atas Guan Eng dilakukan selepas SPRM menerima laporan daripada beberapa pihak berhubung pembelian banglonya itu yang didakwa pada harga di bawah pasaran.
Banglo itu dibeli Guan Eng pada Oktober lalu daripada Li Koon atau turut dikenali dengan Miss Phang dengan harga hanya RM2.8 juta iaitu jauh lebih rendah daripada nilai pasaran semasa hartanah tersebut yang boleh mencecah RM5 juta.

Pembelian itu mencetuskan kontroversi selepas turut dikaitkan dengan penjualan tanah Taman Manggis di sini oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang kepada syarikat swasta juga didakwa pada harga di bawah pasaran.

Tanah Taman Manggis itu sebelum ini dikhaskan untuk pembangunan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) namun dijual kepada Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn. Bhd., untuk dibangunkan hospital swasta dan hotel.

Pendedahan mengenai pembelian banglo pada harga luar bia­sa murah itu pertama kali dibuat Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Shabudin Yahaya membangkitkannya dalam sidang Dewan Rakyat Mac lalu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.