..

..

RAFIZI SENGAJA MENIPU & KELIRUKAN RAKYAT ISU ECRL - RAHMAN DAHLAN

on Friday, November 11, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment

Walaupun penjelasan demi penjelasan sudah diberikan, pihak pembangkang yang dikepalai YB Rafizi Ramli masih berkeras mahu mengelirukan rakyat bahawa Malaysia Rail Line Sdn Bhd (MRLSB), syarikat khusus yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk memiliki dan mengendalikan projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) kononnya dimiliki oleh dua individu dan bukannya kerajaan Malaysia.
Izinkan saya untuk menjelaskan sekali lagi dalam bahasa yang mudah bahawa YB Rafizi adalah salah, dan beliau dengan sengaja mahu mengelirukan rakyat.

Bagi memudahkan penubuhan awal MRLSB, kedua-dua orang pegawai Kementerian iaitu Dr Yusof Ismail dan Ahmad Suhaimi Endut telah dinamakan sebagai Pengarah Pertama dan Pemegang Saham Pertama.

Kemudiannya, saham-saham tersebut telah dipindahkan ke Kementerian Kewangan Diperbadankan dan Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PTP) pada 12 Oktober 2016.

Walaubagaimanapun, berdasarkan Akta Syarikat 1965, sesebuah syarikat tidak perlu memohon kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (“SSM”) untuk mendaftarkan mana-mana perpindahan saham (Borang 32A).

Oleh yang demikian, sebarang pertukaran hakmilik (berdasarkan perpindahan saham) tidak akan ditunjukkan dalam sistem SSM selagi syarikat berkenaan belum mengemukakan laporan tahunannya (permohonan ini perlu dibuat selepas Mesyuarat Agung Tahunan [AGM] dan AGM pertama sesebuah syarikat baharu adalah dalam tempoh 18 bulan penubuhannya).

Ini menjelaskan kenapa laporan carian di SSM yang dibuat oleh YB Rafizi masih menunjukkan nama kedua-dua pegawai tersebut sebagai pemegang saham MRLSB sedangkan sebenarnya pemegang-pemegang saham terkini syarikat tersebut adalah Kementerian Kewangan (MOF) dan PTP.

Sekiranya YB Rafizi benar-benar membuat kajian sebelum melemparkan tuduhan, sudah pastilah beliau tidak dipandang sebagai seorang yang terdesak untuk mendapatkan ‘brownie points’ sehingga menjejaskan kredibiliti beliau sendiri.
Abdul Rahman Dahlan
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri
Putrajaya.
10 Nov 2016


One Response

  1. Anonymous says:

    TAK PAYAH DOK LAYAN MAMAT SAKIT NI,MAKIN DILAYAN MAKIN MENJADI2.SAING AMBO KATO KOHOR LAMO KOHOR KUAT NGOYEY..

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.