..

..

WAKIL RAKYAT PEMBANGKANG TAK FASIH BAHASA MELAYU PATUT LAGI MALU

on Wednesday, September 28, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 CommentsNampaknya pembangkang dan penyokongnya   sudah ketandusan idea hinggakan sanggup  bermain politik murahan dengan menghentam mengapa TPM tidak menggunakan bahasa Malaysia ketika berucap di UNGA ekoran tidak petah berucap dalam Bahasa Inggeris . 
Walhal ucapan TPM DS Ahmad Zahid  intipati  yang banyak menyentuh kepentingan umat Islam sejagat,keamanan dan krisis kemanusian tidak dipandang. 
Inilah masalah orang Melayu , bila ada orang Melayu cuba bercakap Bahasa Inggeris diperlekehkan  bangsa sendiri . Itulah yang terjadi kepada pelajar2 dan graduan Melayu sekarang bila nak nak bercakap bahasa Inggeris  . 
Sekurang kurangnya TPM mempunyai keberanian berucap di  pentas antarabangsa tanpa memerlukan text ucapan.
Beliau hanyalah seorang anak Jawa dari  kampung Bagan Datoh  bukannya  produk berlatar belakang sekolah Inggeris seperti Penang Free School , MCKK, Kolej Tentera , Victoria Institution atau  yang mendapat pendidikan di sekolah elit berasrama .
Latar belakang keluarga beliau pun bukannya daripada golongan bangsawan pegawai kerajaan ataupun pemimpin UMNO tetapi hanya daripada kalangan   rakyat biasa. Ini bermakna beliau bukan dilahirkan dalam golongan silver spoon. 
Jadi , mahu atau tidak sebagai pemimpin negara, beliau perlu menghadapi ujian ini dan pentas UNGA merupakan platform antarabangsa yang besar buat dirinya . 
Sebagai rakyat , kita sepatutnya memberi kredit di atas usaha TPM  ini dan apa intipati ucapan  yang disampaikan mudah difahami . 
Beliau boleh saja menggunakan Bahasa Malaysia seperti ditegur Exco Kerajaan Selangor Iskandar Abd Samad tetapi masih memilih Bahasa Inggeris yang lebih  sukar . 
Alahai Naib Presiden PAS , jangan jadi pemimpin hipokrit .  Anda menyuruh TPM bercakap Bahasa Melayu tetapi anda komen di FB  " for benefit of facebook friends all over the world" 
Sebenarnya  soal pelat @ loghat  tak menjadi masalah .. kita tengok Ban Kim Moon atau PM India  .. ada kita dengar bangsa Korea dan India  persoalkan loghat Inggeris mereka?

Kepada YB Iskandar dan rakannya terutama  dari DAP yang sedang ketawakan TPM , mereka sepatutnya cermin diri dulu adakah mereka boleh berbahasa Malaysia dengan baik .
Ini kerana ada wakil rakyat DAP sendiri yang berbahasa Malaysia ketika berucap di Parlimen pun kelaut  dan itu sepatutnya yang patut dimalukan !!Tahniah TPM DS Zahid Hamidi dan pedulikan kritikan dan sindiran oleh puak sebelah sana seolah-olah mereka pakar dan petah berucap dalam Bahasa Inggeris. 
2 Responses

  1. Anonymous says:

    Sedihnya calon PM cakap English macam bahasa monggolia

  2. Anonymous says:

    Tarik balik kerakyatan cinapek yg masih tak boleh berbahasa kebangsaan. Entah2 ada antara mereka pendatang haram dari Cina yg menetap di Malaysia secara haram dan digalakkan dan disembunyi oleh apek2 daPIGS!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.