..

..

TANGKAPAN ISA : ANAK MEGAT JUNID SANGGAH TUDUHAN TUN MAHATHIR TERHADAP BAPANYA

on Wednesday, August 24, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments
Sikap Tun Dr Mahathir Mohamad yang suka menyalahkan orang lain semasa mentadbir negara didedahkan lagi, terbaru anak sulung bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayub pula menafikan tuduhan dibuat bekas perdana menteri itu terhadap bapanya.

Datuk Megat Fairus Megat Junid kurang senang dengan Dr Mahathir yang mengaitkan bapanya dengan penahanan individu dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

 Beliau sebaliknya mendakwa sebarang tindakan atau keputusan yang diambil oleh Allahyarham bapanya sebelum ini berhubung ISA adalah di atas arahan serta persetujuan Dr Mahathir.

 “Malah kemungkinan besar ia adalah atas arahan beliau (Mahathir) yang juga turut memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ketika itu,” katanya ketika sidang media di Kelab Tasik Putrajaya pada Selasa. Sebelum ini, menerusi blog Chedet.cc, Tun Mahathir mendakwa tindakan penahanan ISA telah ditandatangani Megat Junid.

 Beliau berkata, dalam konteks penahanan ISA, sekiranya benar Allahyarham menandatangani surat penahanan tersebut, ia adalah melalui kebenaran dan pengetahuan Dr Mahathir yang merupakan Menteri Dalam Negeri pada waktu itu.

 Dalam pada itu, Megat Fairus memaklumkan bahawa beliau merasa pelik dengan dakwaan tersebut memandangkan bagaimana kuasa sebesar itu boleh diberikan kepada timbalan menteri selama 11 tahun tanpa pengawasan dari seorang menteri.

 “Selaku waris, saya dan keluarga amat sedih dan kesal atas dakwaan yang dilemparkan Dr Mahathir kepada insan yang sudah tiada,” katanya. Tambah beliau, pihaknya berharap agar Dr Mahathir tidak mengulangi pertuduhan dan memburukkan nama Allahyarham yang sudah meninggal dunia.


3 Responses

 1. Anonymous says:

  Anak Pak Joned da makan dedak dari Lanun Bugis Penyamun 1MDB!!!

 2. Anonymous says:

  Tun M tak pernah buat salah @ dosa..
  Maksum.. Maksum.. Maksum..

 3. Anonymous says:

  Apa yang nak sanggah sangat. Cuba sanggah la kekayaan dan kedudukan yang mereka warisi kini bukan daripada Tun M. Jika Tun masih berkuasa masa kini berani ka mereka sanggah beliau? Ni semua dedakman la!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.