Pengarah Strategik Komunikasi Barisan Nasional (BN), Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, terdapat laporan yang menyebut, transaksi berkenaan melibatkan kerajaan DAP Pulau Pinang de­­­ngan be­be­rapa syarikat pemaju dan didakwa sekitar RM40 bi­lion.

“Ketua Menteri, Lim Guan Eng perlu memberi penjelasan kepada rakyat negeri ini kerana ia berkait dengan kepentingan mereka.

“Penjualan tanah banyak ber­laku di ne­geri ini walaupun mereka (kerajaan negeri) ada alasan tertentu, tidak cukup dengan itu, kawasan laut turut menerima kesan akibat ditambak,” katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Permatang Pauh di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua UMNO Bahagian itu, Datuk Mohd. Zaidi Mohd. Said dan Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir.
Abdul Rahman berkata, penjelasan berkenaan penting kerana tanah-tanah yang didakwa telah dijual itu terletak di kawasan strategik di negeri ini.

Beliau menegaskan, walaupun Guan Eng sering kali mendabik dada mengatakan kerajaan ne­geri mengamalkan perbelanjaan berhemah kerana berjaya me­ngurangkan hutang kerajaan negeri kepada Kerajaan Persekutuan daripada RM600 juta kepada RM30 juta sahaja, namun perkara sebenar tidak didedahkan.

“Selepas membuat semakan, kita mendapati pengurangan hutang ini bukan disebabkan kecekapan Kerajaan DAP Pulau Pinang, sebaliknya adalah ke­rana ihsan Kerajaan Pusat ketika zaman pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi berhubung pengurusan air,” katanya.

Sehubungan itu, Abdul Rahman yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang boleh disifatkan gagal menunaikan janji mereka kepada rakyat negeri.