Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, mereka dididik untuk taat dan setia sepenuhnya kepada kepemimpinan tertinggi parti.

Beliau yang juga Naib Presiden UMNO memberitahu, perkara sama juga telah dilakukan di bawah kepemimpinan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Sudah tentu pelbagai tafsiran boleh dilakukan namun keutamaan hendaklah diberikan kepada menyatupadukan kepemimpinan parti dan juga memberi kebolehpercayaan akar umbi kepada kepemimpinan.

“Jika kebolehpercayaan itu dirungkaikan maka tentu ada har­ga yang patut dibayar dan kita terima keputusan yang dibuat dengan hati yang terbuka serta berlapang dada,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perasmian Pembukaan Pasar Raya Besar LuLu di CapSquare, Jalan Munshi Abdullah di sini hari ini.


Sebenarnya tindak tanduk gerakan mereka ini diketuai Dr Mahathir sudah lama diikuti dan ia boleh meletakkan orang Melayu dan UMNO dalam bahaya. 

Mereka membangkitkan perasaan benci rakyat kepada kerajaan di bawah kepemimpinan Perdana Menteri dan juga bersekongkol dengan pemimpin-pemimpin pembangkang untuk menyerang parti .

Pakatan pembangkang  tentunya  goyang kaki  dengan apa yang berlaku dalam UMNO kerana mereka tidak perlu bersusah payah menyerang kerajaan dan parti itu kerana 'gerakan terancang 3 M ini telah membuat kerja menyerang dari dalam .GPB yakin  keputusan itu telah dimuktamadkan dan badan tertinggi UMNO ini pastinya akan diterima ahli parti dengan hati yang terbuka kecuali penyokong tegar mereka . 

Malah pemerhati politik dan  pengundi atas pagar yang sedang memerhatikan  masalah dalaman  UMNO  ini tentu bersetuju dengan keputusan MT UMNO   .  Ini kerana  mereka cukup  menentang keras tindakan Dr. Mahathir bekerjasama dengan DAP dan paling menyakitkan mata melihat bagaimana beliau sanggup menjulang tangan pemimpin-pemimpin parti itu semata-mata mahu melaksanakan agendanya menjatuhkan Najib . 


Menjelang PRU14 akan datang selepas menyelesaikan kemelut 3M ini ,  mengukuhkan perpaduan parti adalah elemen penting untuk menyiapkan  kesiapsiagaan UMNO menghadapi pilihanraya untuk terus relevan dipiliha oleh rakyat .