..

..

SENARIO 3 PENJURU PRK BERI KELEBIHAN BN DI PRU14 TAWAN KERUSI PEMBANGKANG

on Sunday, June 19, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Di bawah ini merupakan analisis fakta mengenai keputusan PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar

Mengikut kepada jumlah undi diterima BN semasa PRU13 dan PRK kali ini , ia memperlihatkan undi pengundi tegar & penyokong BN tetap kekal  kali ini di PRK  dan ia kurang pun  disebabkan peratusan pengundi kali ini rendah sedikiti disebabkan pengundi luar tidak balik mengundi .


Yang berpecah adalah undi dari penyokong pembangkang  iaitu di  PAS  dan PAN .

Walaupun jumlah sesama mereka undi diterima , ia tetap tidak boleh mengalahkan BN .

Rakyat di 2 Parlimen ini ternyata kali bijak dengan   swing memilih BN kerana tahu undi pembangkang tetap tidak boleh menang .

Jika situasi 3 penjuru ini telah berlarutan hingga PRU14 , kebarangkalian BN merampas kembali kerusi pembangkang adalah tinggi melihat kepada sejarah PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar !

Analisa Awal Pilihanraya Kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar oleh Akademi Kepimpinan Kapten Hussein, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Analisa Pilihanraya Kecil (P067) Kuala Kangsar

Pilihanraya Kecil ("PRK") P067 Kuala Kangsar yang diadakan pada 18hb Jun 2016 menyaksikan peratus keluar mengundi sebanyak 71.4% daripada jumlah pengundi berdaftar sebanyak 32,949 pengundi.

Keputusan Rasmi PRK ini adalah seperti berikut:

BN : 12,653 undi
PAS: 5,684 undi
PAN: 4,883 undi
Bebas: 54 undi1. Peningkatan Majoriti Mutlak

Dalam Pilihanraya Kecil (PRK) Kuala Kangsar semalam, peratus peningkatan majoriti mutlak Barisan Nasional berbanding dengan pencabar terdekat iaitu PAS, Barisan Nasional mencatatkan peningkatan perolehan undi sebanyak 7.7 kali berbanding dengan PRU13 iaitu daripada majoriti mutlak sebanyak 1,082 undi (3.9%) kepada majoriti mutlak sebanyak 6,969 undi (29.9%).

2. Peningkatan Undi BN berbanding Undi Gabungan Parti Lawan

PRK Kuala Kangsar juga melihatkan peningkatan dari segi undi kepada BN berbanding undi yang diperolehi oleh PAS campur PAN iaitu sebanyak 2.3 kali. Jumlah majoriti berubah daripada 1,082 undi (3.9%) semasa PRU kepada 2,086 undi (9.0%) semasa PRK.

3. Pergerakan Undi Mengikut Bangsa

Dari segi peningkatan undi Melayu, analisa kami menerusi keputusan dari PDM menunjukkan Barisan Nasional berjaya memperoleh undi Melayu dalam linkungan 54% ke 58% pada PRK semalam. Manakala dari segi peningkatan pengundi berbangsa Cina pula, analisa kami menunjukkan Barisan Nasional memperoleh dalam lingkungan 46% ke 50% undi bangsa Cina pada PRK semalam. Analisa ini dijalankan berdasarkan kaedah sediada yang terbaik mengikut analisa setiap PDM dengan anggapan bahawa peratusan keluar mengundi adalah sama merentas kaum.

4.Sokongan Pengundi Muda Naik

Dari segi pengundi muda, analisa kami berdasarkan saluran menunjukkan peningkatan sebanyak 3.5 % pada PRK ini berbanding dengan PRU. Dianggarkan sebanyak 49.9% pengundi saluran muda mengundi BN pada PRK ini berbanding 46.4% semasa PRU.

*

Analisa Pilihanraya Kecil (P093) Sungai Besar

Pilihanraya Kecil ("PRK") P093 Sungai Besar yang diadakan serentak dengan PRK Kuala Kangsar pada 18hb Jun 2016 menyaksikan peratus keluar mengundi sebanyak 74.4% daripada jumlah pengundi berdaftar sebanyak 42,655 pengundi.

Keputusan Rasmi PRK ini adalah seperti berikut:

BN : 16,800 undi
PAS: 6,902 undi
PAN: 7,609 undi

1. Peningkatan Majoriti Mutlak

Dalam PRK Sungai Besar semalam, peratus peningkatan majoriti mutlak Barisan Nasional berbanding dengan pencabar terdekat iaitu PAN, Barisan Nasional mencatatkan peningkatan perolehan undi sebanyak 26.7 kali berbanding dengan PRU13 iaitu daripada majoriti mutlak sebanyak 399 undi (1.1%) kepada majoriti mutlak sebanyak 9,191 undi (29.4%).

2. Peningkatan Undi BN berbanding Undi Gabungan Parti Lawan

PRK Sungai Besar juga melihatkan peningkatan dari segi undi kepada BN berbanding undi yang diperolehi oleh PAS campur PAN iaitu sebanyak 6.6 kali. Jumlah majoriti berubah daripada 399 undi (1.1%) semasa PRU kepada 2,289 undi (7.3%) semasa PRK.

3. Pergerakan Undi Mengikut Bangsa

Dari segi peningkatan undi Melayu, analisa kami menerusi keputusan dari PDM menunjukkan Barisan Nasional berjaya memperoleh undi Melayu dalam linkungan 57% ke 61% pada PRK semalam. Manakala dari segi peningkatan pengundi berbangsa Cina pula, analisa kami menunjukkan Barisan Nasional memperoleh dalam lingkungan 35% ke 40% undi bangsa Cina pada PRK semalam. Analisa ini dijalankan berdasarkan kaedah sediada yang terbaik mengikut analisa setiap PDM dengan anggapan bahawa peratusan keluar mengundi adalah sama merentas kaum.

4. Sokongan Pengundi Muda Naik

Dari segi pengundi muda, analisa kami berdasarkan saluran menunjukkan peningkatan sebanyak 4.0% pada PRK ini berbanding dengan PRU. Dianggarkan sebanyak 48.4% pengundi saluran muda mengundi BN pada PRK ini berbanding 44.4% semasa PRU.

Sekian.

Akademi Kepimpinan Kapten Hussein (AKHI)
Pemuda UMNO Malaysia


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.