..

..

PROJEK TEROWONG DASAR LAUT DAP ADA 2 HARGA , RAKYAT PULAK TERUS DITIPU

on Tuesday, June 28, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsKerajaan DAP yang sentiasa melaungkan mengamalkan sistem CAT terus menonjolkan pentadbiran tidak cekap dan telus .

Bagaimana projek mega terowong dasar laut boleh ada 2 harga yang berbeza ?? Ehh ..bukan sikit harga yang beza iaitu sebanyak RM200 juta !!!

Kerajaan negeri cakap kos projek RM3.7 billion tapi laporan PAC negeri menunjukkan kos ialah RM3.5 billion . 

Adalah kerajaan DAP akan memberi jawapan silap taip  ??

Rakyat P.Pinang perlu tahu harga sebenar kerana sudah ikut figure sudah tidak sama dan jumlahnya amat besar. 

 Guan Eng sudah tidak boleh membisu dan melarikan diri  , dia perlu menjawab dakwaan ini ke mana lagi RM200 juta itu pergi ??


Gerakan Pulau Pinang hari ini menggesa kerajaan negeri pimpinan DAP supaya menyatakan kos sebenar projek terowong dasar laut yang didapati mempunyai dua jumlah berbeza.

Pemangku ketua pemudanya, Jason Loo, berkata, kerajaan menyatakan projek itu berharga RM3.7 bilion, tetapi laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negeri (PAC) pada 2015 menunjukkan kosnya ialah RM3.5 bilion.

"Bagaimana boleh ada dua harga bagi satu projek. Siapa yang hendak dipercayai, kerajaan negeri atau laporan PAC?

"Bagaimana mereka (kerajaan negeri) boleh terus menyebut RM3.7 bilion, sedangkan dalam laporan PAC, kosnya adalah berbeza. Dokumen ini sangat penting," katanya

Loo berkata, baki RM200 juta lagi boleh digunakan untuk membina 4,762 unit rumah kos rendah untuk manfaat lebih 15,000 orang.

"Mungkin, bagi kerajaan negeri, jumlahnya tidak penting, tetapi mereka boleh membantu rakyat Pulau Pinang, terutama golongan muda, untuk memiliki rumah setiap seorang," katanya.

Oleh demikian, Loo meminta kerajaan negeri pimpinan DAP itu menyatakan kos sebenar projek berkenaan.

Projek terowong dasar laut yang dicadangkan itu akan menghubungkan Jalan Pangkor di bahagian pulau dengan Bagan Ajam di Seberang Perai, manakala tiga pakej lebuh raya berkenaan pula ialah Jalan Pantai Utara (menghubungkan Tanjung Bungah dan Teluk Bahang), pintasan dari Air Itam ke Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu dan pintasan dari Gurney Drive ke Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu bernilai RM6.3 bilion. - BERNAMA


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.