..

..

PANAS ! KLIDC DAPAT LAYANAN ISTIMEWA KERAJAAN DAP , SYARAT 3 TAHUN PERLU BINA HOSPITAL #LGERasuah

on Thursday, March 31, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Barisan Nasional (BN) mendakwa kerajaan DAP Pulau Pinang memberi layanan istimewa kepada pembeli tanah Taman Manggis, Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC) 
Pengarah Strategik Komunikasi BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan mendakwa, kerajaan Pulau Pinang mengubah syarat perjanjian selepas tanah itu dijual kepada KLIDC iaitu pembangunan untuk hospital dan rumah pangsa.
Katanya, ketika dibuka tender untuk jualan tanah itu, syarat yang ditetapkan kerajaan negeri ialah 100 peratus untuk pembangunan hospital.
Kerana itu, katanya, tiga lagi syarikat tidak membuat tawaran tinggi untuk membeli tanah itu berbanding KLIDC.
“Saya serahkan kepada SPRM menjalankan siasatan jika berlaku unsur-unsur salah guna kuasa dalam hal ini,” katanya dalam Program Soal Jawab di TV3 , malam tadi.
Rahman juga mendakwa, kerajaan negeri juga menetapkan KLIDC perlu mendapat lesen hospital swasta dalam tempoh setahun dan pembinaan hospital perlu disiapkan dalam tempoh tiga tahun.
Namun, katanya, sehingga sekarang projek itu belum berjalan sekaligus menimbulkan persoalan mengapa syarikat itu mendapat layanan istimewa dari kerajaan negeri.
Mengulas dakwaan KLIDC dalam perancangan untuk menjual tanah Taman Manggis kepada pihak ketiga, Rahman berkata, penjualan itu melibatkan penjualan saham-saham syarikat kepada pemilik baharu.
“Jika saham-saham syarikat ini dijual sudah pasti pemilik baharu syarikat akan memiliki tanah ini,” katanya yang menasihatkan Lim Guan Eng supaya tidak terlalu cepat menafikan penjualan itu.
“Jangan cepat menafikan, sabar, tahan nafas kerana mungkin ada lagi dokumen awam lain,” katanya.
Sebelum ini, Guan Eng berkata, dakwaan Rahman tidak benar kerana kerajaan negeri tidak menerima permohonan dari KLIDC untuk menjual tanah itu kepada pihak ketiga.
Rahman juga mempersoalkan mengapa kerajaan negeri boleh menerima wang pendahuluan daripada BN sebanyak RM220,000 untuk membeli tanah Taman Manggis sedangkan tanah itu telah digadai oleh KLIDC kepada sebuah bank tempatan.
Katanya, proses tender penjualan tanah Taman Manggis boleh dipersoalkan kerana BN menawarkan harga lebih tinggi iaitu RM22 juta berbanding KLIDC yang membeli dengan harga RM11 juta.
Beliau mendakwa, kerajaan negeri menolak permintaan BN untuk membeli tanah itu walaupun pada harga lebih tinggi dengan dikenakan pelbagai syarat.
Rahman mendakwa, sehingga kini kerajaan Pulau Pinang masih gagal memulangkan RM220,000 wang pendahuluan yang dibayar BN.
Mengenai penjualan banglo atas dasar rela hati oleh pemilik asal, Phang Li Koon kepada Guan Eng walaupun di bawah harga pasaran, Rahman berkata, perkara itu tidak terpakai kerana Guan Eng penjawat awam paling tinggi di negeri itu dan ia boleh dipertikaikan oleh rakyat.
“Alasan paling rapuh dan tidak terpakai kerana beliau Ketua Menteri,” katanya


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.