..

..

PANEL PPO SPRM TAK CUKUP NAFI , PERLU SAMAN ARTIKEL MALAYSIAN INSIDERS

on Friday, February 26, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Kredibiliti SPRM sebagai badan intergriti  penyiasatan semakin terhakis . Begitu mudah mereka dipermainkan oleh media pembangkang dan terbaru isu kebocoran kenyataan ahli panel PPO SPRM pulak . 
Yang memainkan isu ini portal fitnah The Malaysian Insiders yang memetik kononnya sumber panel PPO menyatakan cukup bukti mendakwa PM isu SRC. Mungkin disebabkan berita  itu , SKMM telah menyekat portal ini.

Terbaru Pengerusinya terpaksa menafikan mereka tiada kaitan langsung dengan laporan The Malaysian Insiders  . 
Sepatutnya PPO kena buat siasatan dalaman  antara mereka tentang isu ini mencari dalang bukannya menafikan tiada kaitan . Jika benar panel mereka tidak terlibat diharapkan PPO saman portal pro pembangkang ini !! 

KUALA LUMPUR : Panel Penilaian Operasi yang menasihatkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menyangkal yang ia “mempunyai cukup bukti untuk mendakwa Najib berhubung SRC” seperti dilaporkan dalam portal berita Malaysian Insider hari ini.
Pengerusinya Tan Sri Hamid Bugo berkata Panel tiada kaitan langsung dengan laporan berita yang memetik anggota panel yang tidak dinamakan sebagai sumber berhubung beberapa kenyataan yang dikatakan daripada Panel.
“Kami ingin menyatakan bahawa tiada sumber tanpa nama diberi kuasa untuk bercakap bagi pihak Panel dalam mana-mana keadaan. Dengan ini, kami ingin menegaskan bahawa kami tiada kaitan langsung dengan semua kenyataan yang memetik sumber tanpa nama itu,” katanya dalam kenyataan di sini.
Hamid berkata Panel langsung tidak pernah pada mana-mana masa menyatakan ia mempunyai “cukup bukti untuk mendakwa Najib berhubung SRC” seperti didakwa dalam tajuk artikel itu, atau bahawa “terdapat bukti berwibawa untuk merangka pertuduhan terhadap (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Razak”.
Panel juga tidak membuat rumusan bahawa “penyiasat SPRM telah mengumpul keterangan yang mencukupi untuk membuktikan kes prima facie terhadap Najib”, katanya.
Bagaimanapun, katanya, Panel ada menasihatkan SPRM untuk melengkapkan penyiasatannya.
Hamid turut merujuk kepada kenyataan dikeluarkan oleh SPRM semalam yang menyatakan “SPRM diminta oleh Panel untuk mengeluarkan kenyataan umum berhubung isu ini”.
“Kami tidak membuat permintaan seumpama itu kepada SPRM,” katanya. “Bagaimanapun terpulang kepada SPRM sekiranya ia mahu mengeluarkan sebarang kenyataan.” – BERNAMA


One Response

  1. Anonymous says:

    Setuju admin. Saman TMI dan 3 orang anli penal yg x amanah dan berhati busuk itu. Seorang difahamkan ialah Lim Chee wee dan 2 lagi yg bersubahat tu, siapakah mereka? Rakyat ingin tahu. Mereka ini juga kategori penjenayah juga.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.