..

..

SIKAP GURU BESAR SJKC PAI CHEE MERSING RASIS WAJAR DIBUANG SAHAJA

on Friday, January 15, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 5 Comments


Isu Guru Besar SJKC Pai Chee menghina guru Melayu di Mersing terus menjadi isu panas di media sosial dan mendapat kecaman terutama orang Melayu .  Tindakan segera oleh  Menteri & KPM hanyalah tukarkan  Guru Besar berkenaan  ke PPD  .

Apakah ini sahaja tindakan berani KPM ?? Sepatutnya buang sahaja Guru Besar rasis ini . 

Kalau isu2 ini  berlaku kepada Guru Melayu dan direport ibubapa bukan Melayu  , cepat je tindakan di ambil . Malah tindakan Guru Besar kalau diikutkan  telah melanggar titah Sultan Johor hari ini yang tidak mahu  masalah perkauman berlaku di negeri ini . Guru besar Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Pai Chee Mersing ditukar ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) sehingga siasatan selesai manakala tiga guru Melayu yang mengajar di sekolah tersebut 'digerakkan keluar' kata Menteri Pelajaran Datuk Seri Mahdzir Khalid.
Menurut Mahazir, semua pihak perlu bertenang dan ia bukannya isu perkauman.
"Laporan penuh dijangka siap dalam tempoh tiga hari bermula dari tarikh siasatan awal.... kes seperti ini jarang berlaku," katanya dalam posting di facebook rasminya.
Sebelum ini, guru besar di sekolah berkenaan didakwa berkelakuan kurang sopan dengan mengeluarkan kata-kata kesat yang berunsur perkauman.
Media memetik laporan seorang guru mendakwa mereka terdiri daripada empat orang guru Melayu, dua orang mengajar Bahasa Melayu, seorang mengajar Bahasa Inggeris dan seorang lagi ustaz yang mengajar mata pelajaran agama Islam.


"Guru Besar terbabit telah memaksa kami semua menulis surat kepada PPD supaya ditukarkan ke sekolah kebangsaan kerana beliau mendakwa kami tidak mengajar dengan baik serta masyarakat Mersing tidak suka guru-guru Melayu mengajar di sekolah ini.
Beliau yang telah bertugas hampir setahun di sekolah tersebut juga mendakwa, ada segelintir guru-guru telah menghebahkan kepada pelajar bahawa guru Melayu di sekolah tersebut telah menyusahkan pihak sekolah.
"Bukan itu sahaja, beliau turut menggalakkan murid-murid Melayu berpindah sekolah dengan alasan tidak mampu menguasai Bahasa Cina.
Katanya, perjumpaan sebelum ini diantara guru dan PPD telah berlangsung pada 24 November yang lalu, namun PPD hanya meminta kami bertahan demi menjaga maruah sedangkan maruah kami telah dicalar.
"Kami rasa sangat terhina, seolah-olah kami tidak berjasa. Sedangkan salah seorang daripada kami telah berkhidmat di sekolah ini hampir 16 tahun.
"Kali ini kami berharap, agar PPD boleh membuat keputusan yang sewajarnya. Kami perlukan keadilan," katanya.-15/1/2016KITA SEMUA BANGSA JOHOR 


JOHOR BAHRU: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar menitahkan semua ketua agama bukan Islam di negeri ini supaya melaksanakan tanggungjawab mereka membantu menyatupadukan rakyat.
Baginda yang menerima kunjungan hormat 16 ketua-ketua agama bukan Islam di Istana Bukit Serene hari ini, bertitah tanggungjawab seseorang ketua agama adalah menyatupadukan rakyat dan memastikan mereka sentiasa hormat-menghormati, meskipun berlainan latar belakang.
“Saya tidak mahu mendengar apa-apa masalah mengenai perkauman di negeri ini. Setiap kaum seperti Cina, India adalah Bangsa Johor. Kita perlu menghormati satu sama lain.
“Jika ada masalah, berjumpalah dengan saya. Saya sentiasa di sini untuk anda (ketua agama),” titah baginda ketika menerima kunjungan hampir sejam rombongan itu di sini.KLIK DI SINI


5 Responses

 1. Anonymous says:

  Apasal bangsa cinapek cilaka ni rasis sangat?

  Balik tongsan la kalau tak suka Melayu!

  Apa lagi cinabukit mahu????

 2. Anonymous says:

  Itulah GPB, cuba kalau guru CINA dilayan mcm. ni - tentu ekoq-ekoq BANGKAI BABI kat JAMBAN TERORIS-TERORIS PENDATANG KAPIRDAJAL PKRHOMO/DAPBANGKAI-SIAL-si-PORNO/HOMO/RASIS-EJEN/KULI-Barat/ZIONIS-SOROS/FREEMASON-PEROMPAK/PENJENAYAH/PERASUAH-no-1 - akan TERLOLONG nak YB Menteri Bumiputera Islam/Melayu kita letak jawatan mahupun YAB PM kita!

  Aku sebg. RAKYAT tengah tunggu PDRM TANGKAP pelajaq CINA RASIS SAMSENG tu dan juga DAKWA gurubesaq Cina RASIS yg. aku syak dari puak PENGGANAS DAPBANGKAI BABI tu - JANGAN pula diLEPASkan; tengoklah peniga CINA RASIS yg. KURUNG sewenangnya pelanggan Islam/Melayu termasuk SAUDARA se BUMIPUTERA/ISLAM kita dari Indonesia, kat LYHARAM JADAH tu - apa jadi kes ni?! Aku syak akan SENYAP spt. ´biasa - asyik seolah hanya umat Islam/Melayu yg. diREMAN; TANGKAP dan diBICARAkan CEPAT!

  Nek Tempoyak.

 3. Anonymous says:

  Dan mana kenyataaan PU dgn. amat TEGAS, pasal JENAYAH RASISMA dan GANGSTERISMA amat serius ni ke atas guru-guru Islam/Melayu kita yg. sungguh MALANG ni- disyaki oleh puak PENGGANAS PENDATANG KAPIRDAJAL RASIS/FASIS DAPBANGKAI BABI ni (aku risau nanti guru-guru Islam/Melayu kita diSASARkan di luaq termasuk dgn. MO-'KEMALANGAN' depa kat luaq)! PU, buatlah REPOT POLIS cepat, dan juga mana kenyataan/tindakan amat TEGAS dari PDRM mahupun KEM. PENDIDIKAN! Heran betullah aku - seolah JENAYAH RASISMA dan GANGSTERISMA di SEKOLAH ini REMEH semata! Dan JANGAN asyik nak PERTAHANkan ini bukan isu RASISMA seolah kita rakyat BUMIPUTERA Islam/Melayu ni bodoh!

  Geram betul aku kat si mamat-kari-amat LEMBIK tu; tau TERHEGEH-HEGEH dok pi kutuk umat Islam/Melayu kita kat Langkawi kerana isu bumbung imej "Salib" tu, biaqlah depa kalau depa tak suka; lagipun hang org. Langkawi kah (kalau si LEMBIK mamat kari-asyik GATAI-nak jadi mat popular mahupun anak si PERASUAH/PEMBUNUH/PEROMPAK–si DIKTATOR madey - dua ekoq ni jadi PM atau TPM - aku takkan sokong UMNO lagi dah)!

  Nek Tempoyak.

 4. Anonymous says:

  Kalau melayu buat terus tindakan..ini cina menteri kata SABAR..bagus ya menteri pendidikan...tak de TELOR..

 5. Anonymous says:

  Dah nampak jelas --- menteri KPM cakap apa....?

  BUKAN.... kEPALA BAPAK KAU ---

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.