..

..

PAS YAKIN TADBIR URUS TABUNG HAJI , DAP PULAK MEROYAN LEBIH JADI PENGHASUT

on Friday, January 29, 2016 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments


Agak menghairankan dalam isu Tabung Haji kali ini, DAP parti chauvinis kiasu Cina cuba menjadi penghasut kepada orang Melayu agar  membenci Tabung Haji . 

Ini kerana dalam kenyataa terbaru PAS , mereka yakin dengan tadbir urus Tabung Haji selepas berpuas hati dengan penjelasan Menteri dan pengurusan tertinggi tentang prestasi kewangan TH. 
Sebenarnya dalam isu Tabung Haji ini telah menjadi mangsa fitnah jahat oleh kononnya kerugian seperti didakwa DAP . 

Diharapkan pendeposit  tidak terpengaruh hasutan jahat DAP dan yakinlah Tabung Haji akan terus melaksanakan amanah mereka pikul . 
Tabung Haji Mangsa Strategi Fitnah Masa kini
Saya dihubungi banyak pihak mengenai penyebaran surat Bank Negara Malaysia (BNM) kepada menteri dan pengerusi Tabung Haji mengenai pendekatan Tabung Haji memberikan bonus dan dividen yang tinggi sepanjang 2012-14 hingga menyebabkan kejatuhan nilai rizab Tabung Haji.
Hanya bersandarkan surat ini, maka ramai telah menjatuhkan hukuman dan mencetuskan polemik fitnah seolah-olah kononnya Tabung Haji mengalami kerugian, dividen tidak mampu dibayar, pengurusan kewangan Tabung Haji lemah hinggalah kepada serangan-serangan peribadi bersifat ghibah dan fitnah terhadap beberapa individu pengurusan tertinggi Tabung Haji.
Saya tidak berhasrat untuk buat penjelasan satu persatu tuduhan yang dilemparkan kepada Tabung Haji kerana pihak Tabung Haji telah pun diarahkan untuk mengeluarkan kenyataan penjelasan terperinci mengenai isu yang dibangkitkan pada hari ini.
Bagaimanapun, nasihat saya kepada 'pakar-pakar kewangan segera' Facebook dan media-media sosial lain, eloklah ambil kira beberapa poin dan garis panduan berikut sebelum buat ulasan mahupun komentar berbaur fitnah berasaskan surat BNM yang difahami di luar konteks dan sewenang-wenangnya disebarkan:

(1) Kena faham apa maksud rizab? Apa beza rizab dan fungsinya bagi sebuah institusi kewangan seperti bank dengan institusi pelaburan seperti Tabung Haji. Kesannya juga berbeza.

(2) Kena faham model perniagaan sebuah bank dengan model perniagaan Tabung Haji. Bank buat duit dengan bagi pinjaman dengan menggunakan modal daripada wang-wang para pendeposit. Sedangkan Tabung Haji menjana keuntungan melalui pelbagai bentuk pelaburan termasuk dalam bidang harta tanah, pasaran saham, dan pemilikan syarikat dan subsidiari yang menjalankan pelbagai perniagaan termasuk Bank Islam.

(3) Kena faham beza struktur kunci kira-kira sebuah bank dengan kunci kira-kira Tabung Haji. Ini termasuklah komponen aset dan liabiliti dalam kunci kira-kira sebuah bank dengan komponen aset dan liabilitikunci kira-kira Tabung Haji.

(4) Memahami struktur kunci kira-kira Tabung Haji dan bezanya dengan sebuah bank akan membantu kita memahami apa bentuk risiko yang dihadapi oleh bank berbanding Tabung Haji yang menjadi kebimbangan BNM.

(5) Harus juga tahu bahawa Tabung Haji tidak dikawal selia BNM. Namun keprihatinan BNM ada asasnya jika Tabung Haji rugi hingga terpaksa guna wang negara untuk tanggung kerugian Tabung Haji jika ia berlaku,waiyyazubillah. Bagaimanapun, persoalannya apakah benar Tabung Haji rugi?

(6) Kena membaca dokumen kewangan atau kunci kira-kira dan penyata untung rugi Tabung Haji secara keseluruhannya bukan bergantung kepada satu bahagian sahaja seperti bahagian liabiliti dan rizab.

(7) Mesti memahami peraturan-peraturan perakaunan antarabangsa yang baru sebagaimana dikehendaki dalam International Financial Reporting Standard (IFRS) terutamanya aspek penilaian rizab, aset dan liabiliti yang digunakan.

Semua garis panduan di atas perlu diambil kira sebelum kita buat ulasan yang akhirnya menyebabkan kita begitu mudah menjatuhkan hukum bahkan sewenang-wenangnya mengeluarkan kenyataan fitnah dan tohmah tanpa rasa sedikit pun khuatir akan dosa jariah dan muflis akhirat yang diamarankan junjungan Nabi Muhammad SAW.

DR ASYRAF WAJDI DUSUKI
Timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri.2 Responses

  1. Anonymous says:

    ENTAH LA BELALANG.KAWE DOH PENAT DOK PIKIR BILO LA PUAK2 NI NAK BERENTI BUAT FITNAT.LEPAS SATU,SATU.JENIH PUAK PERUT IJAU NI PAYOH BASO TAK RETI BASO GAMOK NYO.

  2. repot sajolah kek polish apo dok diam ni tanda ado bonar eee...kok repot biar polish tangkap sapo wek cerito ni lokap 4 malam cukup..ni dah lomak sangat gulai nya....

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.