..

..
Archive for November 2015

default

AKTIVITI TARAH BUKIT SEMAKIN RAKUS DIBIARKAN KERAJAAN DAP P.PINANG @dzainalabidin

on Monday, November 30, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
 PULAU PINANG 29 Nov. -  Kerajaan DAP Pulau Pinang dilihat seolah-olah tidak serius dalam usaha menjadikan negeri ini sebagai negeri hijau apabila semakin banyak bukit ditarah untuk tujuan pembangunan. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Bayan Lepas, Nordin Ahmad berkata, isu penarahan bukit di negeri ini khususnya membabitkan bahagian pulau semakin ketara dan boleh dilihat berlaku di beberapa kawasan bukit. Malah, tegas beliau, kawasan bukit di Bayan Lepas di sini, boleh dikatakan antara kawasan yang teruk terjejas dengan isu penarahan bukit.

 “Bagaimana untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai negeri hijau kalau banyak kawasan bukit kini menjadi kawasan merah apabila pokok ditebang sehingga jelas kelihatan tanah merah di puncak bukit terlibat.

 “Bayan Lepas sendiri menjadi kawasan yang berdepan dengan masalah penarahan bukit agak ketara bermula dengan Bukit Relau atau Bukit Huma di Sungai Ara sehingga ke Bukit Pasir Belanda dan Bukit Kampung Matahari Naik di Teluk Kumbar,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini. 

Menurut Nordin, bukit-bukit itu jelas dapat dilihat sedang ditarah untuk projek pembangunan yang kebanyakannya membabitkan rumah mewah. 

Tambah beliau, kerajaan negeri perlu menilai semula konsep Pulau Pinang Hijau dan Bersih yang selama ini dilaung-laungkan sekiranya benar-benar mahu menjadikan negeri ini sebagai negeri hijau. 

“Adakah cukup sekadar menjadikan negeri ini bebas plastik dan polisterin seperti yang diucapkan Ketua Menteri dalam pembentangan Bajet Negeri 2016 untuk membawa Pulau Pinang menjadi negeri hijau?

 “Larangan penyediaan sup ikan yu seperti yang dimaklumkan juga bukanlah pendekatan utama dalam menjadikan Pulau Pinang sebagai negeri hijau,” katanya. Sebaliknya, tambah beliau, bukit-bukit dan kawasan hijau semulajadi yang ada di negeri ini perlu dijaga dan dipertahankan jika kerajaan negeri serius mencapai hasrat menjadikan Pulau Pinang negeri hijau, bukan dengan pembangunan yang melampau. 

Selain itu, jelas Nordin, kerajaan negeri perlu sedar pembangunan di kawasan bukit telah menjejaskan kira-kira hampir 30,000 penduduk di kawasan Bayan Lepas dan Teluk Kumbar. Tahun ini sahaja, kata beliau, sekurang-kurangnya empat banjir teruk melanda kawasan berhampiran bukit-bukit yang ditarah. 

Lebih mengecewakan, ujarnya, beliau dimaklumkan hanya bantuan makanan sebanyak RM10 sehari disediakan kerajaan negeri kepada mangsa terlibat. 

“Tiada bantuan wang tunai atau wang ihsan diberikan kepada mangsa banjir akibat aktiviti penarahan bukit ini oleh kerajaan negeri, sedangkan setiap kali banjir lumpur penduduk mengalami kerugian antara RM1,000 hingga RM2,000,” ujarnya. 

default

#PAU2015 : KEDUDUKAN KERUSI TIMBALAN PRESIDEN TAK BERUBAH , KEKAL SEBELAH PRESIDEN @Zahid_Hamidi

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsTiada perubahan kedudukan kerusi Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2015, yang bermula 8 Dis ini.
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata seperti kelaziman perhimpunan agung parti sebelum ini, kedudukan kerusi Timbalan Presiden adalah bersebelahan kerusi Presiden.
"Timbalan presiden mesti didudukkan di sebelah kanan presiden. Naib presiden satu mesti didudukkan di sebelah kanan timbalan presiden begitu juga naib-naib presiden lain," katanya.
Beliau berkata demikian kepada media Malaysia ketika mengulas mengenai kedudukan susun atur kerusi kepimpinan UMNO berikutan situasi semasa selepas menghadiri majlis penutupan Mesyuarat Ketua-Ketua Negara Komanwel (CHOGM) di Valletta,Malta Isnin.
Ahmad Zahid berkata kedudukan itu mestilah dihormati oleh semua pihak kerana ia merupakan hieraki dalam parti.
Beliau juga menegaskan UMNO sebuah parti dinamik yang mendengar pandangan pelbagai tokoh atau mereka yang pernah menjadi tokoh di dalam UMNO.
Namun, beliau melihat masalah ketidakadilan berlaku apabila keputusan yang dibuat oleh kepimpinan parti terhadap seseorang dalam parti, dianggap sebagai suatu penganiayaan.
"Namun, yang penting ialah kebersamaan mendukung kepimpinan. Perbezaan pendapat biarpun diraikan, akhirnya UMNO diperkukuhkan...pemimpin itu hendaklah diberi sokongan sepenuhnya," katanya.
Menurut Ahmad Zahid, apabila sesuatu keputusan itu dibuat, ia perlu dihormati dan semangat itu harus ada pada kepimpinan UMNO sama ada di peringkat nasional, negeri, bahagian atau akar umbi.-30/11/2015-Daripada Mohd Razman Abdullah,Bernama

default

PEMUDA UMNO BELASAH KETUA AMK NERD NIK NAZMI & APA PENCAPAIANNYA ?

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


 Pemuda Umno membidas Ketua AMK, Nik Nazmi Nik Ahmad susulan ucapannya pada penggulungan Kongres Nasional PKR hari ini yang menyerang ketuanya, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Exco Pemuda Umno, Ibdilillah Ishak berkata, politik sempit dengan cara menyerang peribadi Khairy tidak mencerminkan Nik Nazmi sebagai pemimpin yang kononnya intelektual dan progresif.

“Sebagai seorang yang menjawat jawatan Ketua AMK dan Exco Kerajaan Negeri Selangor, beliau seharusnya lebih matang dalam berpolitik. Beliau perlu cermin diri dahulu sebelum menuduh dan menyerang peribadi orang lain.

“Selama beliau menjawat jawatan Ketua AMK dan Exco Selangor, apakah pencapaiannya? Apa yang telah beliau anjurkan untuk anak muda Selangor selain hanya menyampaikan ceramah ataupun ucapan yang berunsur retorik politik semata-mata?,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Nik Nazmi hari ini melalui ucapan penggulungannya menyarankan agar Khairy fokus untuk menjadi bintang TV susulan kegagalannya dalam mengekang belenggu perkauman, menghentikan kemusnahan hak-hak asasi dan kebebasan politik serta kesetiaannya terhadap Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dibelenggu banyak skandal dan kontroversi.

Mengulas lanjut, Ibdilillah berkata, sepanjang Khairy menjadi Ketua Pemuda dan Menteri Belia dan Sukan, Ahli Parlimen Rembau itu tidak henti menganjurkan program, mencadangkan idea, polisi dan dasar yang memberi nilai tambah kepada orang muda Malaysia.

“Pemuda Umno dibawah kepimpinan beliau mengambil pendekatan politik khidmat bakti. Pelbagai program yang telah dianjurkan dan pelbagai idea yang telah direalisasikan kerajaan.

“Contohnya, berkait kos sara hidup rakyat, pemilikan rumah mampu milik, peluang pekerjaan, kadar gaji minimum, pendidikan dan berbagai lagi,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menyifatkan kenyataan Nik Nazmi itu sebagai satu helah untuk mengalih perhatian rakyat daripada krisis kepercayaan ahli AMK terhadapnya sekarang.

“Saya difahamkan YB Nik Nazmi sedang berdepan krisis kepercayaan dalam AMK yang beliau sendiri terajui.

“Namun menyerang peribadi YB Khairy bukanlah 'jalan keluar'  daripada krisis politik dalaman yang serius dalam AMK itu,” katanya.

default

NURUL IZZAH DICABAR PUTUS HUBUNGAN JACEL KIRAM

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsNaib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar perlu membuat pengisytiharan terbuka memutuskan hubungan de­ngan kumpulan pengganas Jamalul Kiram III yang menceroboh Lahad Datu, Sabah bagi membersihkan imej parti itu.


Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, pengakuan secara terbuka oleh Nurul Izzah sememangnya perlu memandangkan tindakannya bertemu dengan anak bekas ke­tua kumpulan pengganas tersebut, Jacel Kiram adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang ringan.

Beliau berkata, kumpulan tersebut bukan sahaja menceroboh negara malah mengakibatkan banyak nyawa terkorban.
Musa berharap pihak polis terus menjalankan siasatan terperinci kerana perkara tersebut melibatkan keselamatan dan kedaulatan negara.

“Perkara ini memang mencemarkan kedaulatan dan keselamatan negara.

“Sebarang isu yang berkaitan keselamatan perlu diserahkan kepada pihak polis untuk memastikan keselamatan negara terus dijaga,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Baru-baru ini, kerajaan negeri Sabah telah melarang Nurul Izzah dan seorang lagi pemimpin PKR, Tian Chua daripada memasuki negeri tersebut ekoran pertemuan tersebut.

Berikutan itu, terdapat gesaan supaya Nurul Izzah dan PKR membuat pengisytiharan memutuskan hubungan dengan kumpulan tersebut bagi membersihkan imej parti pembangkang itu.

Sementara itu, Pre­siden Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM), Datuk Dr. Hassan Yusof berkata, pihaknya bertegas mahukan Nurul Izzah tampil secara rasmi untuk meleraikan segala kemusykilan sekiranya tidak mahu terus dianggap sebagai pengkhianat negara.
Katanya, pelbagai kemungkinan boleh berlaku daripada pertemuan tersebut yang pastinya mempunyai agenda tersendiri sama ada untuk pihak PKR mahupun kepada kumpulan pengganas berkenaan.
“Nurul Izzah memang perlu membuat pengisytiharan secara terbuka kerana saya percaya pertemuan itu mempunyai kepentingan kepada diri dan politiknya.
“Jika hanya permohonan maaf dan kenyataan kesal diberikan, kita tidak boleh berkompromi dengan­nya malah tindakan itu boleh dianggap mencemar kedaulatan negara sekali gus memberi ancaman kepada keselamatan negara,” katanya.
Dalam masa sama, bekas Presiden Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM), Datuk Muhammad Abdul Ghani berkata, sekiranya perkara sedemikian dibiarkan, keadaan yang lebih buruk mungkin boleh berlaku.
“Saya bersetuju jika beliau membuat pengakuan secara terbuka kerana ini sahaja jalan terbaik untuk membuktikan tujuan pertemuan tersebut dibuat.
“Pertemuan itu bukan sahaja memberi implikasi negatif terhadap masyarakat malah menjejaskan kedudukan politik Malaysia di mata pemimpin dunia yang lain,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/nurul-izzah-perlu-isytihar-putus-hubungan-dengan-pengganas-1.163854#sthash.Gs4MgZMj.dpuf

default

PROJEK MEGA RM30B & TAMBAK LAUT DI P.PINANG MEMBIMBANGKAN RAKYAT - ADUN BN

on Sunday, November 29, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment
Usul yang saya bawa pada Sidang DUN yang baru bersurai adalah bertujuan bagi menyuarakan kebimbangan rakyat Pulau Pinang mengenai pengurusan harta dan khazanah negeri oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
Sebagai wakil rakyat, saya adalah bertanggungjawap untuk melaksanakan tugas saya kepada rakyat yang saya wakili dengan menyuarakan kebimbangan rakyat Pulau Pinang ke Sidang DUN.
Tanggungjawap saya sebagai anak Pulau Pinang adalah untuk seluruh negeri ini.
Saya percaya Yang Berhormat Adun Tanjung Bunga yang menyokong usul saya juga berpandangan demikian. Begitu juga 5 wakil rakyat PKR yang mengambil kedudukan untuk tidak mengundi usul tersebut.
Sebagai anak kelahiran Pulau Pinang, kami mahu yang terbaik untuk Pulau Pinang hari ini dan lebih-lebih lagi untuk generasi akan datang.
Terdapat beberapa keputusan dan tindakan Kerajaan Negeri yang menimbulkan keraguan dan kebimbangan rakyat; antaranya:-A. Projek Lebuhraya dan Terowong Dasar Laut:

Kontrak melaksanakan Kajian Kebolehlaksanaan (Feasibility Study) dan Rekabentuk Terperinci (Detailed Design) diserahkan kepada Konsortium Zenith-BUCG yang juga akan bertindak sebagai Kontraktor Pelaksana projek. Kos untuk dua kajian tersebut adalah lebihkurang RM305 juta ( RM 96.00 Juta merupakan kos kajian Terowong dan RM 208 Juta adalah untuk kos kajian 3 Projek Jalan-Jalan Utama) ; yang akan dibayar dengan pemberian milik tanah di Seri Tanjung Pinang (STP 1 & 2).
Sehingga kini, sebahagian pembayaran sudah dibuat oleh kerajaan Negeri dengan memberi milikan tanah Lot 702 di Seri Tanjung Pinang 1. Nilai tanah tersebut adalah berjumlah RM 135.00 Juta.
Ini bermakna yuran iktisas untuk penyediaan Kajian Kebolehlaksanaan dan Rekabentuk Terperinci bagi lebuhraya yang perlu dibayar tidaklah mencuckupi dengan hanya sekeping tanah diatas. Bagaimana kaedah dan dari mana wang untuk pembayaran baki yuran tersebut?
Setahu saya kajian Kajian Terperinci Impak Alam Sekitar atau Detailed Environmental Impact Assessment (DEIA) belum siap dilaksanakan untuk projek berkenaan.
Pernah saya bertanya apa akan berlaku jika sekiranya Lapuran DEIA itu tidak menyokong projek tersebut dilaksanakan berdasarkan reabentuk terperinci yang hampir siap sedangkan pembayaran telah dijelaskan atau pemberian hak milik tanah kerajaan negeri sudah dibuat kepada kontraktor pelaksana projek yang dilantik.
Apakah tanah-tanah tersebut akan dikembalikan hak milik kepada kerajaan negeri?
Kenapa Kerajaan Negeri tidak menjalankan kajian DEIA yang dimestikan untuk projek ini sebelum menandatangani sebarang perjanjian dengan kontraktor?
Kenapa Kerajaan Negeri mengambil risiko kehilangan tanah milik rakyat Pulau Pinang?
Berdasarkan kepada Kertas Lapuran PAC keatas Lapuran Mengenai Projek Jalan-Jalan Utama dan Terowong (yang dibentangkan dalam Sidang DUN), Anggaran Kos Projek Jalan Pakej 1 adalah RM 377.00 Juta, Pakej 2 adalah RM 851.00 Juta dan Pakej 3 adalah RM 757.00 Juta, menjadikan kos keseluruhan adalah RM 1,985.00 Juta.
Yuran yang agak tinggi dibayar kepada kontraktor pelaksana tetapi berisiko tanpa telebih dahulu mendapat kelulusan DEIA.
Projek ini adalah satu contoh risiko yang diambil oleh kerajaan negeri yang melaksanakan projek tanpa terlebih dahulu menyiapkan DEIA.

B. Projek Tambakan Persisiran Pantai Gurney Drive:
Kawasan persisiran pantai Gurney Drive bukan sebahagian dari kawasan yang diluluskan sebelum ini oleh Kerajaan Barisan Nasonal untuk tambakan laut dalam Projek Seri Tanjung Pinang Fasa 2.
Kerja-kerja menambak kawasan laut sekuas 131 ekar ini diberikan kepada E&O dan menjadi sebahagian dari pakej Seri Tanjung Pinang Fasa 2 sebagaimana diumumkan E&O Berhad kepada Bursa Malaysia.
Selain dari itu, terdapat sejumlah 20 ekar keluasan tambahan kepada keluasan asal semasa dibawah pentadbiran BN iaitu seluas 980 ekor (untuk STP1 dan 2). Anggaran bagi nilai tanah bagi keluasan 20 ekar setelah siap ditambun adalah lebihkurang 500.00 Juta.
Berapa pula nilai tanah bagi kawasan seluas 131 ekar apabila siap ditambun kelak dan berapa nilai kasar pembanggunan di sana nanti. Didalam sidang dewan dimaklumkan bahawa tanah ini akan diserahkan kepada kerajaan Negeri secara percuma. Saya menganggarkan kos tambakan ini adalah RM 370.00 Juta.
Ianya satu jumlah yang besar yang diberikan kepada Kerajaan Negeri ‘secara percuma’. Adakah tanah ini akan menjadi sebahagian daripada subjek perundingan diantara kerajaan negeri dan Kontraktor Pelaksana lebuhraya dan terowong. Jika dibangunkan untuk pembangunan, pastinya akan bernilai ribuan jutaan ringgit. Pastinya komposisi dan density pembangunan juga special.

C. Penambakan Kawasan Laut persisir Permatang Damar Laut/Barat Daya Pulau Pinang bagi membiayai kos Penang Transport Masterplan
Apakah kajian DEIA sudah dijalankan untuk menambakkan kawasan laut Pulau Pinang sebelum Kerajaan Negeri melantik Konsortium SRS sebagai Kontraktor Pelaksana? Jika anggaran kos perlaksanaan projek di bawah Penang Transport Master Plan bernilai RM 27.00 Billion, saya tidak boleh bayangkan keluasan laut yang akan di tambak, pastinya sangat luas dan besar. Dari berita yang saya dengar hampir 4,000 ekar.
Maka, atas kesedaran inilah saya membawa usul supaya diberi penekanan agar kajian EIA atau DEIA dilaksanakan terlebih dahulu untuk mana-mana projek yang memerlukan kajian dilaksana sebelum kerajaan negeri melantik kontraktor pelaksana projek.
Dan adalah menjadi syarat agar lapuran itu perlu dibawa kepada pendengaran awam. Selain daripada pedengaran awam mengenai lapuran EIA, pendengaran awam yang dimaksudkan juga perlu dibuat oleh pihak kerajaan negeri bagi membolehkah anggota masyarakat mengetahui tentang projek tersebut, dimaklumkan tentang kesan-kesan ekonomi, social, pembangunan dan juga pekerjaan.
Mereka boleh memberi pandangan untuk pertimbangan kerajaan negeri kerana projek-projek baru itu akan memberi dan membawa kesan besar keatas kehidupan mereka hari ini dan masa depan.
Masyarakat secara umumnya tahu, nelayan telah nampak aktiviti pengukuran, dan NGO, antaranya CAP telah menyatakan bantahan. Semuanya menyatakan kerisauan akan kesan-kesan ekoran daripada kerja-kerja pengorekan dan penambakan laut.
Tidak juga timbul soal negeri Pulau Pinang akan muflis kerana terpaksa memberhentikan projek kerana usul saya hanya merujuk kepada Menangguh semua rancangan penambakan laut baru (lihat dikembarkan salinan USUL yang telah dikemukakan).
USUL YANG TELAH DIKEMUKAKAN dalam Sidang DUN

Saya YB. Sr. Muhamad Farid Bin Saad, ADUN Pulau Betong ingin mengemukakan satu usul di bawah Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang yang berbunyi Seperti berikut :-
“Bahawa Dewan Yang Mulia ini membuat satu ketetapan untuk mengarahkan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang
A. Selaras dengan nilai pentadbiran Kerajaan Negeri yang menekankan Cekap Akautabiliti dan Telus, maka semua projek / konsesi yang melibatkan penambakan laut untuk mewujudkan tanah tebusguna bagi tujuan pembangunan sebagai gantian atau pertukaran bagi menampung kos projek pembangunan infrastuktur asas atau projek pengangkutan awam atau apa-apa tujuan pembangunan hendaklah dibentang untuk pendengaran awam terlebih dahulu sebelum dimuktamadkan.
B. Menangguh semua rancangan penambakan laut baru bagi mewujudkan tanah tebusguna sehingga satu kajian terperinci dan oceanik serta kajian impak alam sekitar serta kajian impak sosial akibat daripada cadangan penambakan laut di seluruh Negeri Pulau Pinang dibuat dan membatalkan semua rancangan tersebut sekiranya ia memberi kesan yang negatif.
YB Muhammad Farid Saad
ADUN Pulau Betong

default

KHAIRUDDIN DULU TUDUH PELIWAT & TERBIT BUKU 50 DALIL ..KINI MAHU SOKONG ANWAR - EXCO PEMUDA UMNO

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentBekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan disifatkan sengaja mencari populariti murahan dengan mengeluarkan kenyataan yang meminta Putrajaya membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari penjara.

Exco Pemuda UMNO Malaysia, Armand Azha Abu Hanifah berkata, Khairuddin perlu sedar diri dan mengingatkan dirinya sendiri yang Anwar dimasukkan ke penjara kerana kesalahan yang diputuskan oleh undang-undang negara.

"Khairuddin perlu sedar dia baru dilepaskan daripada tahanan dan terus mengeluarkan kenyataan yang mendesak Putrajaya melepaskan Anwar Ibrahim daripada penjara.

"Siapa dia yang hendak mengarahkan Putrajaya? Kesihan saya melihat cara dia yang sekadar menjadi 'attention seeker' sebaik lepas daripada tahanan.


"Adakah Khairuddin terlupa Anwar didapati bersalah di atas kesalahan jenayah dan dijatuhi hukuman di mahkamah tertinggi negara?" katanya kepada Astro AWANI, di sini hari ini.

Sebelum ini Khairuddin dilaporkan di dalam sebuah portal mengarahkan Kerajaan membebaskan Anwar dengan alasan memeriahkan landskap politik negara selain mengimbangkan Kerajaan sedia ada.

Dalam pada itu Armand turut mempersoalkan tindakan Khairuddin itu yang dilihat cuba menutup kesalahan menyebar beberapa dokumen yang belum sahih mengenai isu semasa negara.

"Dia sudah terlajak tindakan dan menyebar dokumen tanpa kesahihan sesiapa sehingga ditahan. Kini dia mencari gimiik politik untuk mengalih pandangan rakyat, pada pendapat saya kenyataan Khairuddin tidak bijak dan dalam keadaan emosi," jelasnya.

Kata Armand lagi, Khairuddin dinasihat untuk memfokuskan dan mempersiapkan diri untuk kesnya sendiri.

"Dia harus tahu apa hukuman bila menyebarkan maklumat palsu di luar negara hanya untuk menjatuhkan imej negara.

"Cukup-cukuplah mengeluarkan kenyataan yang kurang bijak dan emosi wahai Khairuddin. Dahulu kamu sendiri yang kata Anwar peliwat, malahan mengaku terlibat dalam penerbitan buku '50 Dalil Anwar IbrahimTidak Boleh Jadi Perdana Menteri'...mengapa kini secara tiba-tiba mahu menyokong Anwar pula?" soalnya.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan pertuduhan terhadap Khairuddin dan peguam Matthias Chang adalah tidak tertakluk di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Hakim Datuk Mohd Azman Husin turut memerintahkan kes berkenaan dipindahkan ke Mahkamah Sesyen untuk dibicarakan.

Mahkamah turut membenarkan Khairuddin dan Matthias dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000dengan seorang penjamin.

default

ALAHAI NIK NAZMI , TAK PAYAH NAK MEROYAN SAKIT HATI KJ SETIA SOKONG PM @KhairyKJ @NajibRazak

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


GPB tak terkejut dengan kenyataan Ketua AMK PKR Nik Nazmi ini...... game plan mereka sebenarnya  mahu ramai pemimpin UMNO seperti Khairy Jamaluddin  hilang kepercayaan kepada Presiden menerusi isu 1MDB dan dana politik RM2.6B gagal .

Apa yang Nik Nazmi nak bising sangat tentang isu UMNO ...AMK pun pertahan juga bermati-matian ketika pendedahan video seks DSAI dan kes liwat walaupun ia berkaitkan isu moral yang cukup teruk .

Dakwaan  Nik Nazmi umpama meludah ke langit akhirnya terpercik ke muka sendiri ..Nasihat Ketua Angkatan Muda Keadilan, Nik Nazmi Nik Ahmad kepada Khairy Jamaluddin Abu Bakar: "Baik jadi bintang televisyen sahaja."

Ini adalaha kerana, menurut beliau, ketua Pemuda UMNO itu dan juga pemimpin-pemimpin Pemuda UMNO yang lain gagal menunjukkan peningkatan moral antara diri mereka.

"Mereka (Pemuda UMNO) berkali-kali buktikan yang mereka tidak mampu menunjukkan peningkatan moral yang ada dalam kepimpinan mereka.

"Lihat sahaja ketua mereka (Khairy) yang kononnya bersikap sederhana dan liberal. Namun dia tetap setia bersama UMNO dan presidennya (Datuk Seri Najib Razak) yang banyak skandal dan kontroversi," kata Nik Nazmi.

Beliau berkata, Khairy juga gagal menangani isu-isu perkauman yang dilihat saban hari semakin serius.

Jelasnya lagi, Khairy akan terus gagal bersama UMNO memandangkan UMNO tidak mahu berubah.

"Pokoknya, dia akan terus gagal kerana UMNO tidak mahu berubah. Jadi saya nasihatkan kepada Khairy, baik jadi bintang televisyen sahaja. Mungkin Khairy ada masa hadapan yang lebih cerah dalam kerjaya itu," katanya.
Beliau berkata demikian dalam ucapan penggulungannya di Kongres Nasional Tahunan PKR ke-11 di Ideal Convention Centre Shah Alam, Selangor, hari ini.

default

SULTAN IBRAHIM HARAMKAN BANGSA JOHOR HISAP VAPE , TUTUP OPERASI NEGERI INI

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
SHAH ALAM - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah mengharamkan penggunaan rokok elektronik (vape) di seluruh negeri itu bermula 1 Januari 2016.

Menurut baginda, keputusan itu tiada kaitan dengan perniagaan atau perkauman sebaliknya ia melibatkan isu kesihatan dan kesan penggunaannya kepada golongan muda.

"Saya mahu premis vape ditutup pada 1 Januari 2016 dan saya tidak mahu dengar sebarang alasan.

"Saya benar-benar kecewa apabila ada pihak menimbulkan isu ancaman perkauman dan politik melibatkan vape," titah baginda dipetik laporan Mstar, hari ini.

Titah baginda, negeri mempunyai hak untuk menguatkuasa undang-undang mengikut peruntukan kerajaan tempatan bagi menutup perniagaan pengusaha vape.
Baginda juga mengarahkan supaya kerajaan negeri bersidang minggu depan untuk merangka perancangan bagi memudahkan proses tersebut

"Kenapa ada ahli politik yang mengalah terhadap ancaman ini? Saya mahu tahu jika ahli perniagaan ini membenarkan anak-anak mereka untuk menggunakan vape jika ia benar-benar selamat dan tidak mengganggu kesihatan seperti yang didakwa. Apakah kamu mahu melihat anak-anak terus menggunakannya?

"Ia perniagaan baharu tetapi apa pula bentuk perniagaan yang mereka lakukan sebelum ini? Berpatah balik kepada pekerjaan anda sebelum ini," katanya.

Sultan Johor juga memberi amaran kepada mana-mana pihak yang tidak mematuhi undang-undang bermula 1 Januari depan akan dikenakan tindakan.


** GPB sokong titah Sultan Johor ...perkara yang memudaratkan kesihatan sewajarnya dihentikan

default

ADUN PKR KEBUN BUNGA SOAL PERWAKILAN PKR SALAHKAH PERTAHAN KEPENTINGAN RAKYAT P.PINANG ?

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Salah seorang Adun PKR Pulau Pinang yang didakwa Ketua Menterinya, Lim Guan Eng sebagai 'bersama Umno' hari ini tampil bertanya kepada perwakilan soal kerelevanan tindakannya itu.
Adun Kebun Bunga, Cheah Kah Peng mendakwa, gara-gara mempertahankan kepentingan rakyat, beliau dan empat Adun PKR lain dikeji.
"Saya nak tanya perwakilan di sini, bolehkah kami mempertahankan kepentingan rakyat?
"Kerana kami mempertahankan hak rakyat, kami disingkirkan. Kami dimaki dan semua kata-kata buruk beredar terhadap kami," katanya pada Kongres Nasional PKR ke-11, di sini, hari ini.
Sebelum ini, lima wakil rakyat PKR memilih untuk berkecuali sewaktu undian dijalankan di Dun Pulau Pinang terhadap usul BN yang mencadangkan semua projek penambakan tanah di laut bagi pembangunan tertakluk kepada perdebatan umum.
Beliau membuka cerita itu sebagai contoh ketika membahaskan usul negara hukum di hadapan kira-kira 1,000 perwakilan.

"Apabila eksekutif cuba campur tangan...saya nak kongsi satu kes. Baru-baru ini, kes ini dibangkitkan di Dun Pulau Pinang. Usul meminta supaya projek baru penambakan laut diteliti melalui pendengaran awam.
"Kalau kita parti yang benar-benar membela rakyat, tidak kira bagaimana kita dicabar, kita akan lawan dan terus lawan sehingga hak rakyat dipertahankan," katanya yang mendapat sorakan perwakilan.
Usul yang dikemukakan oleh Adun BN, Muhamad Farid Saad itu meminta kerajaan negeri membuat pendengaran awam terhadap projek penambakan laut dan menangguhkan kesemua rancangan penambakan laut baru sehingga kajian kesan alam sekitar serta sosial dibuat.
Namun, usul ini ditolak selepas gagal mendapat sokongan majoriti apabila hanya 10 Adun menyokongnya iaitu sembilan Adun BN dan seorang daripada DAP, manakala 23 dari Pakatan Harapan menentang.
Sebelum ini, PKR menganggap isu ini telah selesai selepas mereka berpuas hati dengan penjelasan kelima-lima wakil rakyatnya kerana mereka dibenarkan membuat pengundian mengikut suara hati (conscience vote) di dalam isu-isu tertentu.
Manakala Adun DAP (Tanjung Bungah), Teh Yee Cheu yang menyokong usul tersebut mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Setiausaha Organisasi DAP Pulau Pinang dan menyatakan kesediaan berhadapan dengan tindakan daripada parti.-SH

default

VIDEO ! UMNO P.PINANG SEDIA HULUR TANGAN BANTU PAS SELESAI MASALAH RAKYAT @dzainalabidin

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Dato Seri Zainal Abidin Osman dalam sidang media sebentar tadi melahirkan rasa simpati terhadap PAS Pulau Pinang yg sebelum ini bekerja keras demi kemenangan kerajaan DAP Pulau PInang dlm beberapa pilihanraya umum sebelum ini namun akhirnya disingkir begitu sahaja.

Kerajaan Pusat sedia menghulurkan tangan kepada pemimpin Pas di negeri Pulau Pinang bagi membantu menyelesaikan permasalahan rakyat di peringkat akar umbi demi kebaikan bersama.

Beliau berkata Umno negeri bersedia menghulurkan tangan untuk bekerjasama dengan ahli PAS melalui JKK Persekutuan yang turut diwakili oleh UMNO.
"Kita boleh bantu, kita harap PAS tidak bermuram dan pilu kerana dibuang. Kita wakil UMNO di bawah JKKP sedia membantu." kata beliau.


default

RAKYAT P.PINANG TOLAK GUAN ENG , SUDAH TEMUI PENGGANTI BARU KETUA MENTERI

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsGelombang penolakan Lim Guan Eng oleh rakyat P.Pinang semakin ketara selepas sidang DUN P.Pinang di mana Adun DAP Tanjung Bungah menyokong usul Adun BN agar projek tambakan laut dihentikan .

Kalau dulu tiada siapa berani mendesak Guan Eng meletak jawatan CM  kini mereka sudah pengganti lebih baik untuk mengisi kerusi jawatan itu

Satu demonstrasi oleh rakyat P.Pinang bagi mendesak Ketua Menteri Lim Guan Eng meletakkan jawatan sedang berlangsung di Komtar.
Menurut jurucakap kumpulan berkenaan yang ditemui, mereka menyatakan demonstrasi berkenaan diadakan bagi menunjukkan kepada seluruh negara yang Guan Eng sudah tidak lagi relevan untuk jawatan Ketua Menteri P.Pinang.

Selain mendakwa Guan Eng sebagai seorang yang rakus mengaut kekayaan negeri, wakil kumpulan berkenaan juga menyifatkan Guan Eng sebagai seorang yang rasis dan sangat pilih kasih didalam pembangunan negeri.

Buktinya ialah tangisan Adun Penanti semasa persidangan DUN yang merayu Guan Eng serta DAP menyalurkan bantuan kepada masyarakat melayu di kawasan Parlimen Permatang Pauh - seterusnya

default

MAJORITI CAWANGAN UMNO BAHAGIAN GELANG PATAH SOKONG PRESIDEN PARTI @NajibRazak @Zahid_Hamidi

on Saturday, November 28, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentIsu seperti ini boleh mencetuskan salah tafsir jika tidak diperjelaskan.
Apa lagi dalam situasi politik semasa khususnya di Johor.Ini gara-gara beberapa Ketua UMNO Cawangan dalam Bahagan Gelang Patah pada 23 November lalu buat kenyataan mempertikaikan kepimpinan dan mendesak presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Perdana Menteri supaya meletakkan jawatan.Jumaat malam,suara majoriti bergema bila enam puluh lima ketua cawangan Umno Bahagian Gelang Patah menyatakan sokongan mereka terhadap kepimpinan Najib.

Jurucakap cawangan terlibat Yusof Ahmad berkata mereka turut menolak sekeras-kerasnya tindakan mana-mana anggota yang mengeluarkan kenyataan yang boleh menggugat dan mencemarkan reputasi parti.

Katanya tindak tanduk mereka adalah atas sifat peribadi dan tidak mewakili suara ahli UMNO dalam bahagian Gelang Patah.
Sedangkan menurut beliau pada 6 November ekoran perjumpaan khas antara Ketua UMNO Bahagian dengan ketua-ketua cawangan satu keputusan sebulat suara dibuat tidak benarkan mana-mana individu yang memegang jawatan Ketua Cawangan atau ahli bahagian itu mengunakan nama atau logo UMNO untuk mempertikaikan kepimpinan parti.
"Kami kecewa dengan kenyataan sesetengah pihak sebelum ini. Sebagai ahli UMNO yang terikat dengan perlembagaan parti tidak sewajarnya berbuat kenyataan sedemikian di luar daripada saluran yang telah disediakan parti," kata Yusof kepada wartawan pada sidang media di pejabat UMNO Bahagian Gelang Patah di Nusajaya.
Yusuf, yang juga Ketua UMNO Cawangan Taman Impian Emas berkata mereka yang terlibat juga haruslah diambil tindakan sama ada amaran secara lisan ataupun bertulis.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan beberapa ketua-ketua cawangan dari lapan bahagian di Johor termasuk ketua cawangan dan anggota UMNO Bahagian Gelang Patah yang diadakan di Komplek Kelab Sukan dan Rekreasi di Taman Universiti pada 23 November.
Yusuf yang hadir bersama 46 ketua cawangan UMNO Bahagian Gelang Patah pada malam ini, berkata teguran-teguran terhadap sesuatu isu perlulah mengikut tatacara yang dibenarkan oleh perlembagaan parti.
"Sehubungan dengan itu, tiada keperluan kepada ahli untuk menggunakan forum lain lebih lagi secara di luar batasan, tidak beretika dan tidak beradab.
Kami inginkan perpaduan dan kekuatan parti dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang. Maka kami menolak sebarang tindakan dan usaha mana-mana ahli dan pihak tertentu yang boleh mewujudkan perpecahan dalam parti," kata beliau.
Selain itu, mereka juga membantah keras mana-mana kenyataan khususnya ahli UMNO yang mengeluarkan kenyataan "menggantung" atau "didesak meletakkan jawatan" atau seumpamanya dalam masa dan keadaan mendahului kuasa yang ada pada Majlis Tertinggi UMNO.-27/11/2015

default

KERAJAAN DAP MENIPU RAKYAT TENTANG JUMLAH KELUASAN TAMBAK LAUT - BN P.PINANG

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

GEORGETOWN, 27 Nov – Pengerusi BN Pulau Pinang, Teng Chang Yeow menyifatkan kerajaan pimpinan DAP itu sebagai tidak jujur atas kegagalan mereka memaklumkan kepada DUN bahawa sebenarnya sebanyak 211 ekar tebus guna tanah diluluskan oleh kerajaan Pakatan Harapan dan bukannya 60 ekar tanah seperti yang didakwa.
“Penipuan mereka berterusan apabila Ketua Menteri Lim Guan Eng member kenyataan tidak benar pada 10 Sept lalu di mana beliau menafikan tambakan secara besar-besaran akan terjadi.
“Malah mengugut akan menyaman mana-mana media yang melaporkan tentang penambakan secara besar-besaran pada hal kerajaan Pakatan Harapan telah tebus guna tanah sebanyak 4,211 ekar dalam masa lapan tahun sahaja berbanding tebus guna tanah yang diluluskan BN sebanyak 1,420 ekar dalam masa 40 tahun,” katanya pada siding media di sini, hari ini.
Teng turut mendakwa exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir Chow Kon Yeow dalam sesi temubual bersama akhbar Sin Chew Daily pada 25 Nov lalu mengesahkan bahawa sebanyak 4,000 ekar hak menambak sebagai perjanjian pertukaran tanah untuk Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang.
“Inilah yang cuba kami kemukakan,” katanya.
Sementara itu pada sidang media yang sama Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Betong, Muhammad Farid Saad sekali lagi menegaskan usul isu projek tambakan laut adalah bagi menyuarakan kebimbangan rakyat negeri itu berkenaan pengurusan harta dan khazanah negeri oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.
ADUN BN itu, yang mengemukakan usul berkenaan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) minggu lepas berkata terdapat beberapa keputusan dan tindakan kerajaan negeri yang menimbulkan keraguan dan kebimbangan rakyat.
Muhamad Farid memberitahu projek yang menimbulkan kebimbangan dan keraguan itu adalah projek Lebuhraya dan Terowong Dasar Laut, projek Tambakan Persisiran Pantai Gurney Drive dan Penambakan Kawasan Laut pesisir Permatang Damar Laut.
Beliau menjelaskan kawasan pesisiran pantai Gurney Drive bukan sebahagian dari kawasan yang diluluskan sebelum ini oleh kerajaan BN untuk tambakan laut dalam projek Seri Tanjung Pinang Fasa 2.
“Kerja-kerja menambak kawasan laut seluas 131 ekar ini diberikan kepada syarikat pemaju E&O dan menjadi sebahagian dari pakej Seri Tanjung Pinang Fasa 2 sebagaimana diumumkan E&O Berhad kepada Bursa Malaysia.
“Oleh itu berapa pula nilai tanah bagi kawasan tersebut apabila sudah siap ditambun? Sudah pasti mencecah ribuan jutaan ringgit,” katanya.
Muhamad Farid berkata perkara itu pastinya akan menimbulkan kesan-kesan negatif ekoran kerja-kerja pengorekan dan penambakan laut.
Dalam sidang DUN Pulau Pinang Jumaat lepas, beliau membentangkan usul meminta kerajaan negeri membuat pendengaran awam terhadap projek penambakan laut.
ADUN Pulau Betong itu juga menuntut projek baharu penambakan laut digantung sehingga kajian lanjut dijalankan bagi memastikan tiada kesan buruk ke atas alam sekitar, serta membatalkan projek yang membawa kesan negatif kepada alam sekitar.
Namun, usul itu ditolak selepas gagal mendapat sokongan majoriti iaitu hanya 10 ADUN menyokongnya sembilan daripada BN dan seorang daripada DAP, manakala 23 daripada Pakatan Harapan menolaknya. Lima Adun daripada PKR memilih untuk berkecuali terhadap usul itu.
Mengulas lanjut berkenaan penambakan di kawasan Permatang Damar Laut, Muhamad Farid berkata nelayan di kawasan berkenaan secara umumnya menyaksikan  aktiviti pengukuran yang dibuat di kawasan itu termasuk terdapat bantahan daripada Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).
“Jadi atas kesedaran inilah saya membawa usul supaya diberi penekanan agar Kajian Terperinci Impak Alam Sekitar dilaksanakan terlebih dahulu untuk mana-mana projek yang memerlukan kajian dilaksana sebelum kerajaan negeri melantik kontraktor pelaksana projek dan yang paling penting kajian itu perlu dibawa kepada pendengaran umum,” kata Farid.

default

CAWANGAN DAP DI KAWASAN MELAYU DISERTAI AHLI PAS BUKANNYA SOKONGAN BARU @dzainalabidin

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Dap dilihat mula bimbang akan hilang sokongan masyarakat Cina sehingga sanggup membuka cawangan di kawasan perkampungan Melayu di negeri ini bagi menarik sokongan kaum itu.
Ketua Penerangan Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Shabudin Yahaya berkata bagaimanapun cawangan baharu Dap hanya disertai anggota parti daripada pakatan mereka sendiri berikutan kecewa dengan kedudukan parti berkenaan.
“Memang betul, baru-baru ini ada beberapa cawangan baharu parti Dap di kawasan perkampungan Melayu di sini (Kepala Batas), tindakan parti itu
dilihat untuk menarik sokongan orang Melayu selepas sokongan dari Cina semakin merosot.
“Perkara itu kita boleh lihat sendiri di Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mana ada wakil rakyat Dap dan PKR juga dari kaum Cina yang mula tidak memberi sokongan kepada parti itu (Dap) terutama sekali Lim Guan Eng (Ketua Menteri Pulau Pinang) sebab itu beliau mula guna strategi lain,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan kepada 200 pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Tasek Gelugor, di sini, hari ini
Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan beberapa portal berita yang melaporkan Lim, yang juga Setiausaha Agung Dap, merasmikan enam buah cawangan baharu parti Dap dianggotai orang Melayu di Kepala Batas baru-baru ini.
Shabudin, yang juga Anggota Parlimen Tasek Gelugor, berkata mereka yang menyertai Dap itu juga sebelum ini memang penyokong parti itu dan bukanlah mendapat sokongan baharu seperti diwar-warkan mereka.
“Bagaimanapun siasatan dan risikan kami mendapati cawangan baharu itu disertai ahli parti pakatan dalaman mereka juga iaitu Pas kerana kecewa dengan kedudukan Pas, jadi bukanlah ‘ahli baharu’ sebalik orang yang sama dan hanya bertukar ‘kapal’ sahaja.,
“Jadi saya minta orang ramai terutama orang Melayu agar lebih berwaspada dengan taktik Dap yang menwar-warkan seolah mereka telah mendapat sokongan daripada kita (Melayu),” katanya.
Sementara itu, beliau berkata pihaknya membelanjakan sebanyak RM100,000 bagi sumbangan kepada 700 pelajar yang mendapat tawaran menyambung pelajaran ke IPT sepanjang tahun ini.
“Sumbangan itu diberikan mengikut kategori iaitu bagi peringkat sijil mendapat RM100, diploma (RM150) dan ijazah sebanyak RM200 setiap pelajar,” katanya.

default

TELOQ AHLI PARLIMEN DAP FITNAH MENANTU NAJIB DAH KECUT BILA KENA SAMAN !

on Friday, November 27, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment
Tersentak dengan surat dari Tetuan Noorhajran Mohd Noor yang meminta Ahli Parlimen DAP Raub, Ariff Sabri memohon maaf kerana memfitnah menantu Perdana Menteri DS Najib Tun Razak, Daniyar Kesikbayev, Ariff Sabri hari ini telah mula kecut telor. Baca fitnah dan surat tetuan Noorharjan, di sini.

Di dalam posting blog terbarunya, beliau cuba menafikan membuat fitnah berkenaan dan menyalahkan sebuah portal yang kami percayai sebagai Malaysia-Chronicle yang telah mengubah tajuk posting blog beliau dan membuat berita yang di luar konteks daripada apa yang cuba hendak disampaikannya.

Beliau juga turut menulis akan turut bekerjasama dengan tetuan peguam Daniyar untuk membuang mana-mana para posting blog berkenaan yang dianggap memfitnah dan beliau sedia untuk meminta maaf di atas keterlanjuran beliau. Beliau menulis,
"I have told my lawyer that if my OWN original article is referred, I am prepared to look at the offending words and passages and if necessary will remove the offending passages and tender the required apologies."
Inilah perangai pemimpin-pemimpin DAP. Mereka mengadakan fitnah dan menyebarkan tanpa rasa bersalah. Apabila telah disaman, mulalah kecut telor dan mula mengadakan pelbagai alasan untuk mengelakkan diri disaman. - sumber -


default

TUDUHAN CHARLES MORAIS KAITKAN DENGAN PM WAYANG MENJELANG #PAU2015

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsSHAH ALAM: Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN), Datuk Abdul Rahman Dahlan menyifatkan dakwaan adik lelaki mendiang Kevin Morais yang mengaitkan penglibatan individu berpengaruh dalam kematian Timbalan Pendakwa Raya itu sebagai 'wayang' menjelang Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2015.

"Satu lagi wayang dengan skrip teruk dan pelakon yang juga sama buruk," tulisnya dalam sosial Twitter.

Ahli Parlimen Kota Belud itu juga sempat 'menyindir' dengan mengatakan dakwaan itu 'tepat pada masanya', merujuk kepada isu yang seolah-olah sengaja ditimbulkan yang mengaitkan perdana menteri sebelum perhimpunan agung parti, Disember ini.

"Dakwaan menakjubkan oleh Charles Morais selepas lama kejadian (pembunuhan) itu berlaku, tetapi sebelum AGM Umno. Masa yang tepat," tulisnya lagi.

Semalam, adik mendiang Kevin, Charles Suresh Morais mendakwa kematian abangnya mempunyai kaitan dengan satu kes yang dikendalikannya membabitkan individu berpengaruh.

Charles juga mendakwa beliau kini memiliki pemacu pena (pen drive) yang mengandungi maklumat terkini berhubung satu kes yang sebelum ini dikendalikan mendiang dan boleh disabitkan dengan kematiannya.

"Kandungan 'pen drive' ini jelas dan tanpa ragu-ragu mendedahkan siasatan yang mengaitkan personaliti tertentu," katanya dalam satu sidang media semalam.

Charles bagaimanapun enggan mendedahkan nama pihak yang disyaki itu.

Charles yang menandatangani akuan sumpah berkanun berhubung dakwaannya berkata, beliau tidak yakin bahawa kematian mendiang abangnya itu ada kaitan dengan kes rasuah pakar patologi Angkatan Tentera Malaysia yang sebelum ini dikendalikan oleh mendiang.

Sebaliknya beliau percaya bahawa Kevin, seorang Timbalan Pendakwa Raya yang dipinjamkan oleh Jabatan Peguam Negara kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibunuh kerana kes yang sedang dijalankan itu.

"Saya memiliki pen drive Kevin yang dihantar kepada saya melalui pos sebelum dia meninggal dunia," kata Charles.

Charles berkata 'pen drive' itu kini selamat di Amerika Syarikat, dan telah mengarahkan supaya kandungannya didedahkan kepada umum jika sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada beliau selepas pendedahan ini dibuat.

default

WALAUPUN ADUN PKR MENANGIS , TAPI KALDAI MELAYU MASIH PERCAYA DAP ?

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
.

Semalam berlangsung satu majlis di Hotel Seri Malaysia Kepala Batas dimana beberapa orang bekas-bekas ahli PAS di kawasan tersebut memilih untuk menyertai DAP yang dihadiri oleh CM Lim Guan Eng. Namun agak pelik, kenapa mereka tidak memilih PKR ataupun PAN?

 Kesian melihat PAS yang ahlinya sanggup meninggalkan perjuangan mereka untuk menyertai DAP demi untuk kedudukan dan imbuhan..

Di mana  perginya perjuangan Islam mereka laungkan dulu  dan kini sanggup bersekongkol dan menyertai  dengan parti yang sering menghina dan mempertikaikan agama Islam  ?

Di belakang backdrop itu tertera bersedia berjuang di luar bandar . Menariknya kawasan luar bandar inilah tidak mendapat perhatian Guan Eng dan kerajaan DAP dalam bajet hingga Adun Penanti terpaksa menangis merayu peruntukkan untuk orang kampungya , 


Tak mustahil DAP akan bertanding di Kepala Batas melawan UMNO kerana kini mereka sudah berjaya tarik ahli PAS sertai perjuangan mereka.
default

#PAU2015 DIBENARKAN UMNO UNTUK LIPUTAN SECARA TERBUKA TANPA SEKATAN

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
UMNO hari ini membenarkan media membuat liputan Perhimpunan Agung parti itu yang bermula 8 Disember ini termasuk perbahasan perwakilan tanpa sebarang sekatan.
Walaupun semalam dilaporkan perhimpunan itu akan diadakan secara tertutup, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, pihaknya mendapat maklum balas daripada para perwakilan negeri yang mahukan liputan secara langsung perhimpunan terbesar orang Melayu itu.
“Ini bermakna media pun boleh melaporkan secara terbuka. Liputan media adalah sama seperti perhimpunan-perhimpunan agung lepas,” kata beliau dalam sidang akhbar di Menara DBKL 1 di sini.
UTUSAN ONLINE

default

BEKAS AHLI MAJLIS MBPP DEDAH DIPECAT KERANA BANTAH PREMIS JUDI

on Thursday, November 26, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment
Selepas lebih setahun ‘mendiamkan diri’ bekas Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Iszuree Ibrahim yang dipecat Kerajaan DAP Pulau Pinang pada tahun lalu, akhirnya mendedahkan punca sebenar beliau disingkir daripada jawatan itu.

Iszuree yang juga Setiausaha Badan perhubungan PAS negeri mendakwa, ketika masih memegang jawatan itu beliau sering mempersoalkan tentang kelulusan mendadak yang mahu diberikan pihak berkuasa tempatan (PBT) terhadap permohonan premis judi.
Akibat tindakan itu, dakwanya, beliau mula tidak disenangi wakil DAP di dalam majlis itu, manakala wakil PKR lebih banyak berdiam diri.

“Di kawasan Jalan Penang, ketika mula memegang jawatan hanya terdapat sekitar 20 premis hiburan seperti pub, rumah urut dan kedai judi.


“Tetapi jumlah itu meningkat secara mendadak kepada 120 permohonan dan perkara inilah yang sering saya persoalkan,” dakwanya ketika mengadakan pertemuan dengan ahli PAS di sini, malam tadi.

Mengulas lanjut, Iszuree mendakwa beliau telah memanjangkan perkara itu kepada Datuk Bandar, Datuk Patahiyah Ismail, namun tidak mendapat maklum balas.
Malah dakwanya, beliau juga difahamkan ketika itu kelulusan rumah urut dan premis judi diserahkan kepada pegawai bukan beragama Islam.

“Dalam mesyuarat ahli majlis pula, hanya dua wakil PAS, manakala selebihnya daripada DAP dan PKR. Bayangkan betapa sukarnya saya untuk mempersoalkan perkara ini.
“Tentangan saya tidak disenangi pemimpin DAP kerana mereka mendapat sumbangan dana daripada pemilik kedai judi. Saya dilihat menggangu pemilik-pemilik premis judi,”katanya.
Iszuree yang dipecat Kerajaan DAP Pulau Pinang pada September tahun lalu mendakwa, beliau telah menggunakan pelbagai saluran untuk membangkitkan isu berkenaan, namun tidak berjaya.

“Kemuncaknya apabila saya mendapat aduan daripada ibu bapa pelbagai kaum di Bukit Jambul yang mengatakan anak mereka yang masih bersekolah terlibat dengan permainan judi di situ dan bagi saya masalah ini semakin serius dan tindakan segera perlu dilakukan,”katanya.
Iszuree mendakwa, beliau mengambil peluang menyerahkan memorandum bantahan kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng tahun lalu yang ketika itu mengadakan pertemuan dengan Presiden PAS, datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menurutnya, ketika itu riak wajah kurang senang Guan Eng jelas dapat dilihat dan ucapan beliau ketika di Muktamar PAS di Batu Pahat kononnya mengkritik pentadbiran kerajaan negeri hanyalah alasan untuk menghukumnya.
“Kelantangan saya mempertikaikan permohonan premis judi menyebabkan wujud gerakan untuk memecat saya,”katanya – Utusan Malaysia, 24 Nov. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.