..

..

MENGAPA GUAN ENG BOHONG & SENYAP-SENYAP LULUSKAN TAMBAK LAUT BAYAN BAY ?

on Tuesday, December 22, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Kenyataan Akhbar Setiausaha Gerakan Pulau Pinang Oh Tong Keong, 21 Dec. 2015

Menurut Papan notis di tapak kerja projek tambakan laut Bayan Bay, kerja tebus guna ini telah diluluskan dan dibenarkan pada 15 Mei 2015, adakah ini bermaksud sebelum pengumuman kerajaan negeri Pulau Pinang mengenai projek yang baru ini pada 6 Nov. semasa Sidang DUN, kerja tambakan laut telah dijalankan secara senyap-senyap?

Tapi , Parti Gerakan telah beberapa hari berturut- turut mendedahkan projek tambakan laut Bayan Bay telah diluluskan sejak tahun 2013.

Di sini, saya ingin tujukan 3 soalan kepada pihak kerajan Pulau Pinang.

1) Mengapa kerajaan Pulau Pinang jalankan kerja tebus guna ini secara senyap-senyap, mengapa mengeksploitasikan hak untuk tahu orang ramai?

2) Adakah pemaju ini menikmati hak keistimewaan yang tertentu?

3) Mengapa Ketua Menteri berbohong bagi pihak pemaju?

Saya merupakan orang yang ketiga mengemukakan soalan-soalan ini, harap Ketua Menteri memandang serius isu ini, jangan elakkan diri daripada menjawab soalan-soalan yang ditujukan.
Saya menerima aduan dari penduduk di sini sejak hari Sabtu lagi, mereka mengatakan bahawa mereka tidak tahu tentang kewujudan projek ini, dan mereka juga tidak terima sebarang surat atau diminta hadir ke sebarang sesi dialog. Mereka berpendapat mungkin tiada perundingan awam bagi projek ini. Dan sebenarnya penduduk di sini bantah projek tambakan laut ini.

Ada penduduk menanya saya, bukankah projek ini telah dibatalkan sebelum PRU 13 ? Mereka masih ingat bahawa pada masa itu, Ketua Menteri yang mengumumkan pembatalan projek ini, mengapa ia dihidupkan semula dalam masa 2 tahun lebih ini? Yang paling serius ialah projek ini diluluskan secara senyap-senyap!

Penduduk di sana merasakan mereka telah tertipu, dan mereka mempersoalkan samada pembatalan projek ini sebelum PRU 13 adalah hanya bertujuan untuk meraih undi, menyenangkan hati mereka pada masa itu? Dan selepas PRU 13, projek ini pula dimula semula secara senyap-senyap?

Parti Gerakan Pulau Pinang dan Barisan Nasional Pulau Pinang tidak akan putus asa, kita akan terus menyiasat dan membongkar skandal-skandal yang mungkin berlaku dalam projek ini.
Saya tidak faham mengapa kerajaan negeri tidak berani memberi rakyat Pulau Pinang membaca dan meneliti perjanjian projek ini.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.