..

..

KIT SIANG TAK YAKIN PAKATAN HARAPAN MAMPU TADBIR NEGARA

on Thursday, December 17, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Penganalisis politik, Prof Madya Dr Baharuddin Aziz menyifatkan Penasihat DAP, Lim Kit Siang seolah-olah tidak yakin dengan kemampuan gabungan pembangkang baru, Pakatan Harapan (PH) walaupun diberikan nafas baru.
 
Beliau mengulas kenyataan Kit Siang yang berkata pembangkang masih belum boleh mengalahkan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-14 walaupun DAP, PKR, PAS dan Parti Amanah Negara (Amanah) bergabung di bawah bumbung yang sama. 
 
"Beliau mengeluarkan kenyataan sebegitu sebab menunjukkan beliau sendiri tidak yakin dengan kekukuhan Pakatan Harapan. 
 
"Walaupun mereka bergabung di bawah payung yang sama, Kit Siang sendiri nampak hilang kewibawaan dengan gabungan itu," katanya ketika dihubungi Antarapos, hari ini.
 
Kit Siang, ketika menyampaikan ucapannya di Taiping semalam dipetik sebagai berkata penyatuan semula parti-parti pembangkang masih belum cukup kuat untuk menolak BN.
 
Malah Ahli Parlimen Gelang Patah itu juga menyifatkan bukan satu tugas mudah untuk mengembalikan sokongan dan keyakinan rakyat terhadap gagasan pembangkang apabila beberapa dasar bersama mereka tercalar.
 
Lebih lanjut, Baharuddin berkata sikap ego menjadi punca terhadap sukarnya parti-parti pembangkang mewujudkan persefahaman dan kerjasama dalam strategi politik mereka.
 
"Walaupun diberi ruang kepada DAP dan PAS untuk duduk semeja, mereka tetap berpecah. Pada pandangan rakyat dan pengundi, ia sebagai satu kegagalan.
 
"Kesukaran untuk mengadakan percambahan pemikiran dan persetujuan sebagaimana BN lakukan," tambahnya lagi.
 
Pakatan Harapan dibentuk pada September lalu selepas berakhirnya kerjasama DAP-PKR-PAS menerusi Pakatan Rakyat.
 
Kerjasama tersebut menemui titik noktah apabila PAS dan DAP sering berbalah dalam isu-isu yang membabitkan persepakatan mereka di dalam gagasan itu, iaitu berhubung pelaksanaan hukuman hudud di Kelantan.
 
Rentetan itu, PAS disisihkan dalam pembentukan Pakatan Harapan dan tempat tersebut digantikan oleh Amanah, yang merupakan serpihan PAS yang 'kecewa' dengan perjuangan parti.
 


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.