..

..

KENAIKAN KOS SARA HIDUP AKIBAT PERJANJIAN DAHULU, JANGAN HANYA SALAHKAN NAJIB - @Zahid_Hamidi

on Tuesday, December 29, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentApa berlaku  sekarang dari segi kenaikan kos sara hidup ditanggung rakyat akibat daripada perjanjian berat sebelah konsesi pemimpin  terdahulu. Rakyat ketika ini  hanya tahu marah dan menyalahkan Perdana Menteri sekarang .

Malah ada segelintir persatuan pengguna & ahli akademik mahu pemimpin sekarang iaitu DS Mohd Najib Tun Razak  bertanggungjawab .  Adakah ini adil ??

Di ketika pendapatan negara berkurangan akibat kejatuhan harga minyak dunia  dan kini hanya bergantung kepada cukai GST dan eksport negara , kerajaan tak boleh gunakan sewenang-wenangnya  duit kerajaaan untuk bayar pampasan berbilion ringgit  kepada konsesi dan swasta untuk menahan kenaikan harga tol atau tambang .

Ini kerana duit ini boleh dimanfaat kepada pembangunan dan menangani kos sara hidup  rakyat yang lebih utama .

Seperti nasihat TPM , rakyat perlu bersama kerajaan memikul tanggungjawab secara kolektif .
Semua pihak tidak wajar menyalahkan kepimpinan sekarang dengan kenaikan kos sara hidup akibat perjanjian dan konsesi yang dibuat oleh kepimpinan terdahulu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebaliknya berkata, kepimpinan pada hari ini dan rakyat perlu bersama memikul tanggungjawab itu secara kolektif.

"Jangan memuji (pemimpin) dahulu, menyalahkan sekarang supaya kita bertanggungjawab sepenuhnya.

"Kalau yang (pemimpin) lalu menyalahkan (pemimpin) sekarang, sedangkan najis yang terpalit itu dibuat oleh yang dulu, jangan salahkan sekarang (pemimpin)," katanya, di sini, hari ini.

Beliau mengulas Resolusi Deklarasi Prioriti 2016 bertajuk Ekonomi Keutamaan Kita anjuran Yayasan Damai Sejahtera Malaysia yang mahu kerajaan menangani cabaran kos sara hidup hari ini.


Ahmad Zahid juga berkata, kenaikan kadar tambang Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) dari Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA), dan sebaliknya akibat daripada legasi bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Kita tahu ERL bukan milik kerajaan, ianya dipunyai oleh pihak swasta, kalau kerajaan nak bagi diskaun kena bayar RM2.9 bilion pampasan dan kalau rombak kita harus bayar puluhan bilion.

"Konsesi, tol, perjanjiannya sudah dibuat begitu lama, dan berat sebelah juga, perjanjian IPT juga telah dibuat begitu lama, kedua-duanya berat sebelah juga, tetapi kami yang tanggung," tegasnya lagi.


One Response

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.