..

..

ANALISIS THE ECONOMIST TENTANG MASA DEPAN @NajibRazak DALAM UMNO

on Friday, December 4, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment
 Menjelang perhimpunan agung partinya, UMNO yang akan bermula pada 8 Disember ini, salah seorang daripada pemimpin sebelum ini, Tun Dr. Mahathir Mohamad, telah menulis surat terbuka mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletak jawatan.
Bagaimanapun risiko terbesar Najib pada perhimpunan itu adalah dimalukan dengan perkara remeh seperti diejek dan disampuk oleh hadirin. Dari sudut politik, beliau langsung tidak tergugat.
Najib telah menafikan sebarang salah laku dalam menerima wang, pada 2013, atau membuat apa-apa untuk kepentingan peribadi.
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mengesahkan bahawa wang berkenaan adalah daripada penderma dan tidak, seperti yang didakwa, disalurkan daripada dana pelaburan 1MDB, di mana Najib adalah pengerusi lembaga penasihatnya. Jadi perdana menteri tidak berdepan sebarang ancaman undang-undang yang serius.

Selain daripada beberapa orang yang tidak senang, terutama Dr Mahathir, UMNO berada di belakangnya. Jahabar Sadiq, yang menguruskan sebuah laman web, Malaysian Insider, menyifatkan Najib sebagai sudah "mengalahkan tuannya" (Dr Mahathir) dan ``belayar dengan megah ibarat sampan''.

Amaran buruk daripada Dr Mahathir bahawa UMNO akan berdepan dengan azab pada pilihan raya akan datang, yang dijadualkan 2018, adalah umpama bebelan lemah daripada orang yang tidak puas hati.

Ini adalah sebahagian daripada penghormatan kepada kemahiran Najib bermain politik mengikut cara Malaysia. Dan tidak ada saingan dalam UMNO. Berdasarkan bayangan tidak seorang pun nampaknya mungkin boleh buat lebih baik dalam pilihan raya akan datang selain BN. Pembangkang pula kini dalam keadaan kucar-kacir.

Obama disekat. Beliau dan Najib membina hubungan yang baik. Mereka bermain golf di Hawaii pada Krismas lepas. Najib adalah seorang yang sopan santun, menarik dan memainkan peranan untuk kekuatan Malaysia. Ia adalah benteng Islam yang sederhana, sekutu penting menentang ekstremis.

Perdana menteri juga diterima dengan baik oleh China, yang mana salah satu syarikat milik negara itu bersetuju untuk membeli beberapa aset 1MDB.

Malaysia melalui tahun ini dengan jayanya dan yang baru berakhir, sebagai pengerusi Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara serta tuan rumah pelbagai sidang kemuncak.

Jadi di dalam dan luar negara, ramai yang mempunyai sebab untuk berasa gembira dengan keupayaan Najib dalam berdepan dengan kritikan. Dan dengan pertumbuhan ekonomi sebanyak 5% setahun, beliau dijangka dapat menghadapi keadaan matawang yang lemah serta rungutan terhadap kenaikan harga.

Najib meletakkan dirinya sebagai pertahanan kepada majoriti Melayu-Islam dan perlindungan terbaik untuk minoriti Cina serta India terhadap politik Melayu yang dominan. Beliau mahir dalam mengimbangi setiap tindakannya. - The Economist


One Response

  1. Anonymous says:

    MEME LAA...KOT MANA2 PUN... AKHIR NYA NAJIB TETAP PEMENANG PERANG PERSEPSI INI

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.