..

..

NELAYAN HILANG PENDAPATAN , CAP MAHU GUAN ENG JAWAB KERJA AKTIVITI TAMBAK LAUT @dzainalabidin

on Wednesday, November 11, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
 Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mahu Ketua Menteri Lim Guan Eng menjelaskan kepada penduduk terutama nelayan di Permatang Damar Laut berhubung aktiviti dilakukan sebuah syarikat di kawasan itu.
Presidennya S.M Mohamed Idris berkata tinjauan pihaknya pada Oktober lepas, mendapati kerja mengukur, menanda kawasan dan menggali dasar laut di kawasan itu sedang dilakukan pekerja syarikat yang terlibat.
"Kami ada bertanya kepada penduduk dan nelayan di situ tetapi mereka juga tidak mengetahui tujuan sebenar kerja berkenaan dijalankan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata pihaknya juga mengemukakan pertanyaan berhubung projek itu kepada Pejabat Tanah Daerah Barat Daya, Majlis Bandaraya Pulau Pinang, Jabatan Perancang Bandar dan Desa Pulau Pinang serta Exco kerajaan negeri untuk mengetahui projek yang mahu dilaksanakan di situ.

"Apa yang CAP kesalkan ialah mereka langsung tidak tahu tentang projek berkenaan malah ada yang tidak memberi jawapan terhadap soalan yang CAP kemukakan," katanya.

Mohamed Idris berkata berikutan itu CAP mahu Ketua Menteri itu memberi penjelasan secara terperinci kepada rakyat negeri ini mengenai jenis projek pembangunan yang bakal dilaksanakan di kawasan berkenaan dan kesannya kepada penduduk setempat.

"Kami mahu Lim yang juga Exco Hal Ehwal Tanah dan Pembangunan Tanah Pulau Pinang memberi penerangan tujuan kerja mengukur dan menggali dasar laut yang dilakukan di Permatang Damar Laut termasuk bukit dan hutan di Pantai Indah," katanya.

Beliau berkata CAP bimbang jika projek tambak laut mahu dilaksanakan di kawasan berkenaan ia akan menjejaskan alam sekitar dan kehidupan kira-kira 300 nelayan pantai yang bergantung hidup kepada sumber laut di kawasan itu.

"CAP membantah keras jika projek tambak laut hendak dilaksanakan di sini dan menggesa projek itu dibatalkan segera," katanya.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.