..

..

PETALING STREET : KENYATAAN DUTA CHINA BIADAP ,MAINKAN SENTIMEN PERKAUMAN

on Sunday, September 27, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Kenyataan Duta China ke Malaysia jelas membahayakan dan ibarat mencurah lagi minyak ke dalam api tengah menyala. 

 Apabila beliau mengugut kerajaan jika bangsa Cina diganggu gugat   di negara ini seolah-olah membangkitkan sentimen kemarahan  dikalangan kaum Cina untuk  membenci kerajaan . Selain itu kenyataan ini juga membawa maksud campur tangan negara asing dalam hal ehwal pentadbiran   negara kita .

Jika Duta ini menyatakan kerajaan China menentang keganasan dan diskriminasi terhadap kaum , bagaimana dengan peristiwa berdarah Tiananmen 1989 di mana demontrasi mahasiswa terhadap kerajaan China berakhir dengan kematian hingga mendapat kecaman dunia .  Cakap Duta ini ibarat meludah ke langit akhirnya terpalit ke muka sendiri !! 

 Kesimpulannya , jika Duta China boleh pertahankan kepentingan  bangsanya di Malaysia ..di manakah kiblat  sebenar kaum Cina di negara ? 

 Di Malaysia atau Tanah Tongsan di China ??KUALA LUMPUR: Duta China ke Malaysia, Dr Huang Huikang dijangka akan dipanggil oleh Wisma Putra berikutan kenyataannya yang dilihat sebagai campur tangan dalam urusan dalaman Malaysia.

Difahamkan perjumpaan yang ditetapkan pada Isnin ini ialah bagi mendapatkan penjelasan daripada Dr Huang berhubung kenyataan yang dibuat semasa lawatannya ke Petaling Street pada Jumaat, demikian menurut pegawai Wisma Putra pada Sabtu.

Difahamkan Pejabat Perdana Menteri telah dimaklumkan mengenai arahan tersebut.

Datuk Seri Najib Tun Razak kini dalam lawatan kerja ke New York.

Dr Huang telah dipetik sebagai berkata bahawa China menentang terhadap mereka yang menggunakan keganasan untuk mengganggu ketenteraman awam, yang jelas merujuk kepada ancaman oleh kumpulan tertentu untuk mengadakan demonstrasi di Petaling Street.

"Kerajaan China menentang keganasan dan sebarang bentuk diskriminasi terhadap kaum dan sebarang bentuk ekstremisme," katanya kepada pemberita semasa lawatan ke Petaling Street.

Dr Huang juga memberi amaran bahawa Beijing tidak takut untuk menyuarakan bantahan berhubung insiden yang mengancam kepentingan negara, melanggar hak-hak rakyat untuk menjalankan perniagaan, atau mengganggu hubungan antara Malaysia dan China.

DUTA BESAR CHINA DIDESAK MOHON MAAF - ARMAND 

Assalamualaikum sahabat2 yg dihormati,
Tertarik saya lihat bila Duta China melawat Petaling Street dan mengeluarkan kenyataan, yang saya lihat kurang bijak sabagai wakil negara China ke Malaysia. Beliau menyatakan tidak akan duduk berbincang ngan pihak kerajaan jika bangsa cina diganggu gugat.

Saya nak kasitau pada Duta China ini, yang menganggu gugat keamanan sejak kebelakangan ini adalah bangsa cina dengan membuat provokasi2 dan hinaan bukan hanya pada bangsa Melayu Bumiputra tetapi juga terhadap kepimpinan Melayu Islam. Kerana sikat biadap mereka inilah telah menaikkan kemarahan majoriti orang2 Melayu Bumiputra.

Orang2 Melayu senantiasa menghormati hak semua bangsa, kaum dan agama sejak dahulu hingga kini. Tetapi pihak yg diberikan hak itu juga harus tahu menghormati HAK orang2 Melayu Bumiputra.
Pada Duta China, pihak kerajaan Malaysia tidak pernah masuk campur urusan domestik kerajaan China kerana menghormati hubungan antara negara. Jadi saya nak ingatkan pada Duta China agar tidak mencampuri urusan pentadbiran Negara Malaysia.

Saya mewakili Briged Kesatria Muda Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia ingin Pihak Kerajaan China berikan penjelasan atas kenyataan yang dibuat oleh Duta China, jika benar kenyataan itu dibuat saya desak beliau Memohon Maaf pada Kerajaan Malaysia serta rakyat Malaysia.

Tanah Malaysia tanah berdaulat, biar urasan negara diselesaikan oleh Malaysia, kita tidak perlu campurtangan pihak luar dalam urusan pentadbiran negara.
Armand Azha Haji Abu Hanifah
Exco Pemuda UMNO Malaysia
Pengerusi Briged Kesatria Muda


One Response

  1. Anonymous says:

    Cina boleh balek China

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.