..

..

GULING PM : SELAGI TIADA BUKTI JELAS , IA SERANGAN PEMBANGKANG - PENGANALISIS POLITIK

on Wednesday, July 22, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsProf Madya Dr Zaid Ahmad pula berpendapat selagi tiada bukti dan petunjuk yang jelas, senario itu boleh diandaikan sebagai perang saraf antara parti politik.
“Namun jika benar ada konspirasi, ia mesti disusuli dengan tindakan mendakwa mereka ini atas cubaan menjatuhkan kerajaan yang sah tanpa melalui cara demokrasi,” katanya.
Bagaimanapun, katanya adalah tidak adil untuk meletakkan kesalahan kepada pihak luar kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk menentukan hala tuju negara ini.
Sementara itu, Bernama melaporkan Bukit Aman menubuhkan pasukan penyiasat untuk dihantar ke Bangkok bagi menyoal siasat bekas eksekutif PetroSaudi International, Xavier Andre Justo, berhubung dakwaan lelaki itu mengenai pertemuannya dengan ahli-ahli politik pembangkang dari Malaysia bagi menjual maklumat sulit.
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, bagaimanapun, polis Malaysia masih menunggu panduan daripada Polis Thailand untuk ke negara itu dan menjalankan siasatan ke atas Justo.
“Pasukan PDRM (Polis Diraja Malaysia) untuk ke Thailand telah kita tubuhkan dan mereka telah bersiap sedia untuk ke sana (tetapi) sehingga hari ini kami belum dapat kebenaran dari sana ... jadi, saya tunggu mereka di sana selesaikan bahagian mereka terlebih dahulu sebelum pasukan kita ke sana untuk rekodkan keterangan dan jalankan siasatan.
“Kalau boleh, memang kita hendak ke sana secepat mungkin tetapi kita kena faham, menjalankan siasatan membabitkan kes besar seperti ini perlu dilakukan lebih teliti,” katanya.
Pada Khamis lepas, Polis Thailand mendedahkan bahawa ada pemimpin pembangkang bertemu dengan Justo di Singapura untuk membeli maklumat sulit.
Justo, 49, ditahan oleh Jabatan Pembanterasan Jenayah (CSD) Polis Thailand di Koh Samui pada 22 Jun lepas setelah PetroSaudi membuat laporan rasmi terhadap kegiatan peras ugut oleh lelaki warga Switzerland itu.
Khalid berkata, kes itu mungkin mengambil masa agak panjang kerana ia melibatkan banyak pihak.
Ditanya mengenai pasukan itu, Khalid enggan mendedahkan bilangan pegawai yang terlibat dan siapa yang mengetuainya.
“Berapa ramai dan diketuai oleh siapa, akan saya umumkan kemudian... biarlah dulu,” katanya.
Ditanya sama ada Justo akan diekstradisi ke negara ini, Khalid berkata, setakat ini, pihaknya belum membuat keputusan ke arah itu dan tindakan untuk ekstradisi bergantung kepada laporan siasatan pasukan PDRM itu.
“Biar pasukan kita jalankan siasatan terlebih dahulu sebelum sebarang keputusan sama ada nak ekstradisi atau sebaliknya,” katanya.-21/7/2015


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.