Satu komentar yang dikeluarkan Rakyat Post hari ini menyatakan, portal dan blog perlu belajar untuk lebih bertanggungjawab dalam mengesahkan sumber supaya tidak terlibat dengan maklumat yang tidak tepat.

“Sudah tiba masanya untuk golongan yang sering melaporkan berita-berita online mengenai negara ini berubah dan tampil sebagai wartawan sebenar kerana melalui cara itu sahaja mereka akan bersedia untuk mengamalkan integriti standard sebagai seorang wartawan.

“Dalam masa yang sama, tangkapan Xavier Andre Justo oleh polis Thailand itu juga harus digunakan sebagai pengajaran kepada syarikat-syarikat berita sama ada akhbar, televisyen atau online dalam mengesahkan sumber masing-masing,” menurut komentar itu.

PetroSaudi, syarikat antarabangsa industri minyak dan gas yang berpangkalan di Arab Saudi mendapat perhatian di Malaysia berikutan kerjasama yang pernah dijalankan dengan 1Malaysia Developmen Bhd. ( 1MDB).

Menurut komentar itu, 1MDB dan PetroSaudi mengesahkan bahawa Sarawak Report tidak pernah menghubungi kedua-dua syarikat tersebut walaupun sekali bagi mengesahkan dakwaan yang telah mereka lakukan sama ada sebelum, semasa mahu pun selepas laporan portal itu dikeluarkan.
Padahal, bertanya lanjut dan mengesahkan sumber merupakan tanggungjawab paling asas dalam bidang kewartawanan.

Kenyataan penuh komentar itu boleh dilayari melalui laman web http://www.therakyatpost.com/news/2015/06/27/apply-proper-standards-of-journalistic-integrity/