..

..

SARAWAK REPORT DAH PANAS PUNGGUNG BILA JUSTO DITANGKAP #1MDB

on Thursday, June 25, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments




Satu lagi perkara penting yang tidak dilaporkan atau akan dispin oleh portal-portal pro-pembangkang ialah hasil siasatan Protection International Group tentang kaitan di antara Xavier Andre Justo dengan blog Sarawak Report. 

Berikutan cubaan ugut, pelbagai e-mel dan dokumen muncul di blog bermotifkan politik Sarawak Report, mencetuskan gelombang tuduhan terhadap 1MDB. Ia kini telah diketahui bahawa sebahagian daripada e-mel dan dokumen yang disiarkan di blog ini didapati diubah, membawa ke persoalan kebenaran dakwaan ini.

Sebuah firma keselamatan siber antarabangsa, Protection Group International (PGI), kemudiannya dilantik untuk menjalankan siasatan yang terperinci ke dalam sumber data yang diterbitkan di Internet, dan juga untuk mengesahkan kesahihannya. 



Siasatan ini mendedahkan bukti jelas kecurian sistematik data sulit syarikat oleh Justo sebelum meninggalkan PetroSaudi. Tambahan pula, analisis juga menunjukkan bahawa data telah diubah selepas ia dicuri dari PetroSaudi.

Adalah dipercayai bahawa banyak data yang diubah ini kemudiannya muncul di Sarawak Report dan bertindak sebagai tulang belakang kepada blog itu tentang dakwaan salahlaku 1MDB.

Seorang pakar dari PGI berkata: "Siasatan masih berterusan, tetapi ia adalah jelas bahawa kita sedang melihat satu kes kecurian data berskala besar, dan analisis kami menyokong bahawa Justo adalah sumber data yang diterbitkan di Sarawak Report.

"Sebagai contoh, apabila kita melihat ke dalam fail PowerPoint yang ada di salah satu blog Sarawak Report, kami dapati bukti dalam metadata tentang fail itu yang telah dikendalikan oleh beberapa "xavierj" pada tahun 2013; dua tahun selepas Justo meninggalkan PetroSaudi, dan empat tahun selepas fail pada asalnya dicipta oleh sebuah firma undang-undang penasihat PetroSaudi.

"Ia juga jelas bahawa set data dicuri tidak lengkap, dan telah menjalani proses penyuntingan selepas mereka dikeluarkan daripada sistem PetroSaudi, dan sebelum ia diterbitkan di Internet. Terdapat banyak percanggahan di antara data yang diterbitkan dan data yang masih wujud pada fail dalam PetroSaudi  ketika tempoh masa tersebut. Secara ringkas, ia adalah data yang tidak lengkap, terpilih secara kreatif dan disunting untuk muat naratif yang dikehendaki.

"Kes-kes ini adalah semua terlalu biasa dan malangnya kami telah berurusan dengan begitu ramai daripada mereka; di mana seorang pekerja tamak atau berniat jahat membuang data sulit dan mengancam untuk menyiarkannya, atau telah ia diterbitkan, untuk kepentingan peribadi - kewangan atau sebaliknya.

Data yang diterbitkan biasanya akan melalui penyuntingan terpilih, dan tidak pemalsuan yang biasa, dalam usaha untuk up the ante dan mencipta cerita yang paling mungkin merosakkan.

"Kes ini adalah hampir 'buku teks' sama dengan profil itu. PetroSaudi, seperti banyak syarikat, individu atau kerajaan yang telah kita bertemu, dan tidak syak lagi akan terus berjumpa mereka, akan menderita penelitian yang tidak adil disebabkan oleh serangan yang berdasarkan salah maklumat talian. Dalam kes ini, apa yang bermula dengan satu cerita mudah bekas kakitangan yang mahu keuntungan peribadi, menjadi kisah tuduhan bermotifkan politik melalui penggunaan blog yang tidak bertanggungjawab. 

"Semua siasatan kami telah dijalankan setakat ini menjuruskan saya untuk mengatakan bahawa, dari kedua-dua perspektif forensik dan pakar, maklumat [berkaitan dengan isu ini] yang disiarkan di Internet dan kepada mereka yang ingin membuat kesimpulan daripadanya, ia boleh dianggap tidak selamat dan tidak boleh dipercayai" kata beliau. Anda boleh baca lebih lanjut : http://www.nst.com.my/node/89480 

Hasil penyiasatan Protection Group International ini dapat menjawab persoalan tentang kesahihan sumber yang digunapakai oleh blog Sarawak Report. Dan jawapannya ialah maklumat sumber itu tidak selamat dan tidak boleh dipercayai. Kepada mereka yang selama ini beria-ia telah mempersoalkan 1MDB dan merujuk kepada Sarawak Report, sudah tentu akan terkedu apabila rujukan mereka itu tidak boleh dipercayai.

Tetapi seperti yang MiM katakan sebelum ini, kita tunggu juga keputusan penyiasatan Akaun Negara, PAC dan Bank Negara. Yang penting, isu 1MDB ini diselesaikan merujukfacts and figures bukannya berdasarkan dokumen-dokumen yang telah diubah atau ditokok-tambah, soalan-soalan murahan dan persepsi semata-mata. 


sumber : Dr MIM


4 Responses

  1. Anonymous says:

    'facts and figures'??? Dah selama nie rugi berjuta2 kat negara tapi tak de siapa yang bersalah?!!!!

    Semuanya lakonan beb... Rakyat makan pasir...

  2. Anonymous says:

    Sarawak Report tu tak de hal pun.

    Bangsa lain terus maju ke depan.

    Yang pasti Melayu Islam makin ke belakang tanah makin tergadai. Di bawah amano

  3. Anonymous says:

    hutang 42 ribu juta tu sebenarnya berita palsu ye..habis 42 tu sebenarnya untung perniagaan 1mdb

  4. Anonymous says:

    Sarawak Report boleh pergi jahanam kerana sudah gila. Gila nak nak cari salah orang je. Pengikutnya pulak dulu kata sarawak report tu sampah. La ni sarawak report dijulang. Pun gila juga tu. SR perlu dibicarakan dan mansuhkan lesen. Kalau tidak perkara ini akan berulang.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.