..

..

SIASATAN AUDIT NEGARA KE ATAS 1MDB HARUS DIPERCEPATKAN @HishamuddinH20

on Sunday, May 10, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Lembaga pengarah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disaran melantik satu lagi firma audit antarabangsa bebas bagi memeriksa, memberi verifikasi dan mendedahkan kepada umum nilai semua aset, liabiliti serta status portfolio pelaburan dan kedudukan aliran tunainya.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata firma audit itu juga perlu melaksanakan audit forensik atas semua transaksi 1MDB sejak penubuhannya bagi membantu syarikat itu menjawab segala isu berbangkit.

"Saya yakin hasil audit bebas ini berserta siasatan Ketua Audit Negara akan dapat membantu 1MDB meyakinkan rakyat tentang status kewangan syarikat pelaburan itu," katanya semalam.

Hishammuddin, yang juga Menteri Pertahanan, menegaskan proses untuk mengetahui kedudukan kewangan sebenar 1MDB harus dipercepatkan dan tidak harus menunggu sahaja hasil siasatan Ketua Audit Negara.

"Dalam konteks ini, saya menggesa Ketua Audit Negara segera mengemukakan laporannya dan memanjangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC)," katanya.

Isu 1MDB terus menjadi tumpuan susulan laporan terbaharu berhubung pembelian tanah berharga RM188.5 juta milik 1MDB di pusat kewangan Tun Razak Exchange (TRX) oleh Lembaga Tabung Haji.

Tabung Haji semalam tampil menyatakan bahawa ia bercadang menjual tanahnya di TRX dan setakat ini telah menerima tiga tawaran daripada pihak yang berminat.

Pengerusinya, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim memberitahu sidang media di sini bahawa tanah berkeluasan 0.66 hektar itu dibeli atas keputusan komersial dan bukan untuk tujuan 'bailout' atau menyelamatkan 1MDB.

VIDEO: Sidang media oleh Pengerusi Tabung Haji tentang pembelian tanah 1MDB

Dalam pada itu, Hishammuddin menegaskan kerajaan sememangnya harus menjawab persoalan yang dibangkitkan bagi menangkis persepsi negatif terhadap syarikat pelaburan itu.

"Jika ada sebarang salah laku dalam isu 1MDB, tindakan undang-undang harus segera diambil," katanya.

Di Alor Setar, Pemuda UMNO Kedah meminta satu audit pengurusan dilaksanakan terhadap pembelian tanah di TRX milik 1MDB oleh Tabung Haji bagi memastikan tiada isu berbangkit selepas ini.

Ketuanya, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin beberapa pilihan raya kecil lalu memberi mesej jelas bahawa isu ketelusan, tata kelola yang baik dan pengurusan sumber kewangan mendapat tumpuan orang muda.

"Apakah wajar Pemuda UMNO dipersalah apabila sokongan dan undi golongan muda semakin merosot sedangkan banyak isu di luar pengetahuan dan kemampuan kami untuk menjawabnya," katanya pada Sabtu.

Di Melaka, Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata Tabung Haji seharusnya lebih bersikap sensitif dari awal mengenai transaksi pembelian tanah itu walaupun dilaporkan telah menerima tiga tawaran daripada pihak yang berminat membeli tanah tersebut.

Beliau berkata Tabung Haji perlu memberi sedikit masa dan menunggu siasatan PAC terhadap 1MDB selesai.

"Pembabitan 1MBD dalam transaksi ini sebenarnya masih menimbulkan tanda tanya pada saat syarikat itu sendiri masih dibelenggu kemelut dan dalam siasatan PAC," katanya.
Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.