..

..

PEMBANGKANG BERPAKAIAN HITAM TINDAKAN BIADAP , DARJAH KEBESARAN 3 ADUN WAJAR DITARIK BALIK !!

on Wednesday, April 1, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 CommentsTindakan pembangkang Perak memakai pakaian serban hitam ketikan Istiadat Pembukaan DUN  jelas merupakan tindakan cukup BIADAP , maka tindakan tegas perlu diambil dengan menarik balik darjah kebesaran Diraja kepada Nizar , Ngeh dan Nga Kor Ming . 

Perbuatan mereka tidak boleh diterima kerana ia  seperti mencabar kedaulatan Raja dan menghina institusi Raja .  Kalau di Johor , sudah tentunya sudah ditarik balik darjah kebesaran ini .
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir menyifatkan tindakan semua Adun pembangkang berpakaian serba hitam pada Istiadat Pembukaan Dun hari ini sebagai biadab dan tidak menghormati institusi Diraja.

Zambry turut melahirkan rasa kecewa dengan tindakan Adun pembangkang yang tidak menghormati Sultan Perak Sultan Nazrin Shah yang pada hari ini mencatatkan sejarah keberangkatan pertama baginda ke Dun selaku Sultan Perak ke-35 dengan mengenakan pakaian rasmi Sultan.

Menurut beliau, perbezaan yang wujud antara kerajaan dan pembangkang tidak perlu dipanjangkan sehingga ke tahap memalukan Sultan.

"Hari ini merupakan majlis istiadat pembukaan dewan yang memerlukan mereka) memakai pakaian seperti sebelum ini, tetapi mengapa hari ini jadi begini, apa pun alasan yang mereka berikan saya tidak terima sama sekali.

"Pembangkang memakai serba hitam melambangkan kematian, kesedihan, kegelapan dan berkabung," katanya kepada pemberita selepas istiadat itu hari ini.

Zambry berkata, tindakan biadab Adun pembangkang itu juga menyebabkan Sultan Nazrin menitahkan untuk tidak menghadiri sesi bergambar dan majlis santapan.

Ditanya adakah Sultan Nazrin Shah murka dengan tindakan Adun terbabit, menteri besar berkata: "Saya tidak berhak mengatakan Sultan murka atau tidak tetapi kita tahu tindakan tiada sesi bergambar dan sebagainya, kita boleh baca dan sangat mengejutkan baginda.

"Tuanku amat berharap sesi bergambar diadakan kerana pertama kali baginda dengan penuh bersejarah merasmikan Dun dan dalam titah ucapan, tuanku menyebut hari ini adalah pembukaan dewan yang bersejarah bagi baginda selaku seorang Sultan," katanya.

Beliau berkata, kemungkinan Adun pembangkang itu akan memohon maaf kepada Sultan Nazrin Shah atas keterlanjuran mereka tetapi perbuatan memakai pakaian serba hitam telah memperlihatkan sikap sebenar mereka.

"Rakyat akan lihat watak mereka ini... mungkin dia nak elak daripada isu lain, ini strategi mereka, tetapi janganlah sampai perkara yang tidak sewajarnya dipolitikkan turut dipolitikkan," katanya.

Sejumlah 26 Adun pembangkang tiba di perkarangan bangunan Perak Darul Ridzuan pagi tadi, secara berkumpulan dengan berpakaian serba hitam.

Terdahulu, pada sidang akhbar berasingan, Ketua Pembangkang Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata tindakan mereka memakai pakaian serba hitam antaranya sebagai tanda protes dan solidariti terhadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini menjalani hukuman penjara.   

Tindakan protes itu juga sebagai menunjukkan rasa marah atas kenaikan harga barang kini dan penguatkuasaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) esok. - Bernama

4 Responses

 1. Anonymous says:

  Kau cakap apa apa sajalah Nizar, kurang ajar tetap kurang ajar, dah tua pun bodoh, jangan hairanlah kalau ada orang muda atau anak kecil kurang ajar dengan kau Nizar, kerana kau sendiri pun memang jenis kurang ajar.

 2. Anonymous says:

  Tarik saja darjah kebesaran tu..memang dasar pengkhianat tak harus diberi muka.

 3. Anonymous says:

  bila hati sudah hitam.... pakaian hitam lambang sanubari mereka... rakyat yg mengundi mereka pun sama macam mereka jugalah....

 4. Anonymous says:

  Nizar emak nya Cina. Mana ada darah Melayu 100% tulin. Mana ada semangat Melayu hormatkan Raja. Tambah pulak, di kerumun dek DAP Nga dan Ngeh masa dia MB sekejap dulu. Macam kena piat telinga le.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.