..

..

MISTERI KENAPA AUSTRALIA LOKASI PILIHAN SIRUL AZHAR LARI ??

on Thursday, January 29, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments


1. Berita terkini perkembangan kes bekas  Koperal UTK Polis  Sirul Azhar di Australia ialah beliau enggan pulang ke Malaysia dan kini berada di dalam tahanan pihak berkuasa Australia


" Peguam yang mewakilinya Hasnal Rezua Merican yang kini berada di Sydney, Australia berkata beliau telah berjumpa dengan anak guamnya untuk berbincang bagi mencari jalan membebaskan dirinya daripada pusat tahanan pihak berkuasa Australia.
“Sirul ada mengatakan dia tak mahu balik. Siapapun yang ada dalam kedudukan seperti dia, mesti tak mahu balik,” Hasnal dipetik sebagai berkata dalam laporan itu.

Dia turut berkata dalam pertemuan bersama Sirul tiada perbincangan berkaitan ekstradisi kerana “soal itu setakat ini belum berbangkit".


2.  Ramai yang mempertikaikan mengapa Sirul boleh ke luar negara tetapi menurut undang-undang , seseorang yang didapati tidak bersalah oleh mahkamah bebas untuk ke mana-mana, termasuk ke luar negara.

Apabila seseorang itu dibebaskan, maka dia bebas ke mana-mana saja, melainkan mahkamah letak syarat seperti tahan pasport.

Namun, secara asasnya sekatan itu tidak boleh dilakukan kerana apabila individu itu dibebaskan, bermakna dia tidak bersalah .

 Sirul dan Azhar dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan tetapi Mahkamah Persekutuan pada 13 Januari mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam dengan menjatuhkan hukuman dua anggota UTK Polis iaitu hukuman gantung. 




3.  Mengapa lokasi negara Australia dipilih Sirul bukan negara lain di dunia ini ??


a)  Australia merupakan salah sebuah negara yang tidak memperuntukkan hukuman mati dalam undang-undangnya.Undang-undang ekstradisi Australia  tidak membenarkan seorang individu diserahkan kepada sebuah negara untuk satu kesalahan yang boleh dihukum dengan hukuman mati, melainkan negara itu memberi kepada Australia satu janji bahawa hukuman mati tidak akan dijalankan,


b ) Di Australia terdapat ramai  pemimpin besar  negara itu   yang ada hubungan istimewa menyokong  pembangkang di Malaysia terutama Anwar Ibrahim . Salah seorangnya ialah  Senator  Nick Xenophon merupakan seorang peguam Hak Asasi di Australia yang  banyak terlibat dalam  kes berkaitan dengan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender)  di Australia.


Nick Xenophon juga lantang mahukan pertuduhan liwat ke atas Anwar digugurkan. Sepatutnya jika mahu bersikap prihatin, belalah nasib mangsa liwat.

Jabatan Imigresen dan polis pernah  bertindak tegas  menghalang Senator Australia, Nick Xenophon daripada memasuki negara kita.


Selain itu , 6  pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) diketuai Rafizi Ramli   pernah ke  Australia dalam usaha mendapatkan sokongan Ahli Parlimen di negara itu mengenai perbicaraan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kes liwat II dan Akta Hasutan. klik di sini 

Ini menunjukkan kuatnya isu hak asasi dipejuangkan  mereka   dan tidak hairanlah pembangkang di Malaysia sering mendapat bantuan sokongan  dari sana untuk  campur tangan  dalam soal undang-undang negara kita   . 


 Persoalannya , bagaimanakah  Sirul Azhar yang berlatar belakang seorang anggota Koperal UTK Polis yang dilatih  taktikal bertempur dan mengikut arahan Ketua boleh mengetahui selok belok undang-undang negara Australia ??

Dia tidak akan ke Australia kalau tiada  dalang  yang mempengaruhi dan menyusun pemindahannya untuk tinggal di sana sejak Oktober lepas. 

Tak kan dia pergi sana dan tiba-tiba baru tahu  Undang-undang ekstradisi Australia  tidak membenarkan seorang individu diserahkan kepada sebuah negara untuk satu kesalahan yang boleh dihukum dengan hukuman mati . 

Adakah ia kebetulan ??

Pastinya semuanya ini  telah dirancang oleh tangan2  ghaib  di Australia .

Terbukti   hari ini  memang betul bila  dia katakan  enggan pulang ke Malaysia selepas dimaklumkan peguamnya kepada media .  Siapa yang mahu pulang kalau dah tahu akan ke tali gantung !! 


Mengapa tangan ghaib Australia ini bantu Sirul  ???  

Adakah  ada  konspirasi politik besar sedang dirancang ??






2 Responses

  1. cerek says:

    bodo la kn bg dia keluar dari malaysia. kan masih ada fderal court, ikut2 lps fc kata x =bersalah br boleh ke oversea. ni yg hutang ptptn pun dilarang ke l.negara

  2. Anonymous says:

    Susah sikit admin nak bela kerajaan... dalam kes ini nampak macam sirul ada penyokong dan pendana besar dibelakangnya... payah nak jawab ni...

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.