..

..

MELAYU PKR CAKAP BERBELIT ,TAK SETUJU KENYATAAN ERIC & DITAHAN POLIS

on Thursday, January 15, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Kaedah berdialog dilihat lebih baik berbanding serbuan melibatkan 20 anggota polis semasa penahanan Pengarah Eksekutif Lawyers For Liberty, Eric Paulsen baru-baru ini.

Ketua Penerangan Keadilan, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, serbuan itu sekali gus menggambarkan Paulsen seolah-olah seorang penjenayah besar yang cuba melarikan diri.

"Walaupun saya tidak sepenuhnya bersetuju dengan kenyataan umum Paulsen yang boleh ditafsir menghina secara serkap jarang, namun saya juga tidak bersetuju beliau ditahan begitu rupa.

"Apatah lagi disusuli dengan tweet Ketua Polis Negara tentang penangkapannya seolah-olah penjenayah besar yang cuba melarikan diri," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Paulsen menerusi catatan di laman Twitternya pada Jumaat lepas berkata: "Jakim sedang mempromosikan ekstremisme pada setiap Jumaat. Kerajaan perlu menanganinya jika serius mahu banteras ekstremisme di Malaysia".

Kenyataan itu bagaimanapun telah dipadam setelah mendapat kritikan daripada pelbagai pihak.

Kata Syed Ibrahim, pihak berkuasa perlu memahami beberapa perkara dasar di dalam konteks Malaysia sebagai negara majmuk.

"Saya percaya perkara ini boleh ditangani dengan cara berdialog secara paling baik (ahsan) dan berhikmah sebagaimana yang disarankan oleh Islam.

Dalam pada itu, Syed Ibrahim turut menyarankan semua pihak agar kembali kepada dasar Islam selain melihat ia hanya tinggal dasar jika kefahaman dan pelaksanaannya bercelaru atas motif politik dan emosi sentimen semata-mata.

Pada Selasa, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi amaran kepada pihak tertentu agar tidak mempolitik atau memanipulasikan isu tangkapan peguam Eric Paulsen sehingga boleh menjejaskan keselamatan awam.Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.