..

..

KOS BINA PARKING KERETA BUKIT BENDERA PALING MAHAL DI MALAYSIA ??

on Sunday, January 25, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment
Kenapa kerajaan BN Persekutuan yang tidak cekap dan rasuah boleh menyiapkan Projek ‘Hospital KL-Multi Store car park’ hanya tempoh dua tahun sahaja, 3 kali lebih cepat dan pada hampir separuh kos daripada kerajaan DAP negeri Pulau Pinang yang 'super-efficient' bersandarkan CAT itu?

Ketidakcekapan pentadbiran Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang mengambil masa 6 tahun setengah untuk menyiapkan projek Penang Hill ‘Kancil’ Car Park.

Projek itu bermula pada Julai 2008 dan hanya dapat disiapkan pada Jan 2015.
Menurut laporan NST Penang "Kancil car park" telah dirasmikan pembukaan oleh Guan Eng pada 19 Januari 2015.
Sebelum ini ia dikenali sebagai "tempat letak kereta Kancil", kerana reka bentuk yang lemah, termasuk susur jalan yang curam dan dikatakan tempat letak kereta itu hanya sesuai untuk kereta Perodua Kancil sahaja.
"Berdasarkan bantahan (orang ramai) itu, kerajaan negeri (Pulau Pinang) telah merobohkan bangunan (lama) dan dibina semula bangunan baharu sebagai tempat letak (yang sesuai untuk semua jenis) kereta."http://www.nst.com.my/node/70230
Yang ini saya tidak faham.
Bukan setakat projek parking kereta Kancil terpaksa ditangguh lama dan terlebih bajet tetapi apabila Lim Guan Eng mahu merasmikan pembukaannya, dia telah terperangkap dalam lif parking kereta selama 3 minit disebabkan bekalan elektrik lif itu terputus.
Pemandunya juga terpaksa mengundurkan keretanya ke dinding sambil naik ke tingkat atas tempat letak kereta.

Nota: Bagi mereka yang masih cuba mempertahankan kerajaan DAP Pulau Pinang dan mendakwa bahawa projek ini adalah dari zaman Koh Tsu Koon.
Sila ambil perhatian bahawa pada September 2009, peruntukan diperuntukkan dan diberikan tanggungjawab kepada PDC Pulau Pinang (100% dikawal oleh kerajaan Pulau Pinang).
Tender bagi projek ini telah dibuka pada 23 Mac 2009 dan rancangan projek telah diluluskan oleh PDC pada Mei 2009.

Bahagian ini adalah tai-chi yang paling tidak masuk akal dari penafian kerajaan Pulau Pinang pada 2011:

"Itulah sebabnya kerajaan negeri PR yang baru dan YAB Ketua Menteri tidak dimaklumkan tentang kemajuan atau diminta memberikan kelulusan untuk projek ini kerana “pelanggan” adalah Kementerian Pelancongan."
Siapa yang mengawal PDC? Sekali lagi ini adalah projek "I was not aware" yang terkenal.
Dana diperuntukkan dan diberikan oleh Kementerian Pelancongan KEPADA kerajaan Pulau Pinang melalui PDC untuk manfaat kerajaan negeri Pulau Pinang dan mereka juga yang akan menjadi pemilik kawasan tempat letak kereta dan mengutip hasil untuk itu. Bukannya Kementerian Pelancongan.
Sebuah tempat letak kereta bertingkat nilai berjuta-juta sedang dibina di kawasan tarikan negeri anda yang paling terkenal dan anda tidak menyedarinya?
Oleh Lim Sian See,


One Response

  1. Anonymous says:

    Dana untuk shopping dan holiday for CM of Penang.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.