..

..

FORT CONWALLIS DISWASTAKAN KERAJAAN DAP TAK LALUI TENDER TERBUKA ?? @RRAFIZAL @dzainalabidin

on Friday, January 30, 2015 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsKetua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Abdul Rahim mendesak Kerajaan Negeri Pulau Pinang menjelaskan kepada rakyat kaedah yang digunakan di dalam pemberian tender kepada syarikat Ewein Berhad bagi menguruskan tempat pelancongan Fort Cornwallis.
Tegas beliau, sepatutnya syarikat yang bakal dilantik haruslah dipilih melalui tender terbuka.
 “Kerana itulah saya mahu kerajaan negeri memberi penjelasan kerana ini melibatkan rakyat.
“Dahulu tempat pelancongan ini boleh dikunjungi tanpa sebarang bayaran tetapi kini pengunjung terpaksa membayar sekiranya mengunjungi kota Fort Cornwallis. Syarikat tersebut diberikan hak untuk mengutip bayaran masuk, bayaran letak kenderaan dan bayaran sewa pusat penjaja bagi menampung bayaran sebanyak RM30,000 sebulan yang kepada kerajaan negeri.

“Adakah ini cara kerajaan negeri pimpinan Dap membayar kepercayaan rakyat kepada mereka? Dahulu mereka sering menyebut untuk membela nasib rakyat.
 Sering menyalahkan dan menuduh kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional (BN) tidak menjaga kebajikan rakyat. Tetapi kini terbukti mereka hanya pandai menanam tebu di tepi bibir…. Rakyat sudah kena tipu,” ujarnya kepada UMNO-Online.


Selain itu tambah Rafizal, kerajaan negeri juga perlu menjelaskan kepada rakyat mengapa surcaj air dinaikkan sedangkan Perbadanan Aset Air Berhad (PAAB) telah mengambil alih hutang kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan sebanyak RM655 juta dan kerajaan negeri Pulau Pinang menyerahkan pula semua aset air milik negeri kepada PAAB selama 45 tahun.
“Tahun 2010, kerajaan negeri Pulau Pinang memperkenalkan surcaj pada kadar 24 sen setiap 1,000 liter penggunaan domestik melebihi 35,000 liter sebulan. Alasan yang beri kononnya bertujuan untuk mengurangkan kadar penggunaan domestik air per kapita sehari yang melebihi purata nasional.
“ Pada November 2013 menyaksikan pula kerajaan negeri Pulau Pinang menaikkan kadar surcaj sebanyak 100 peratus, dari 24 sen ke 48 sen setiap 1000 liter atas alasan kenaikan surcaj awal gagal mengurangkan kadar penggunaan air per kapita Pulau Pinang malah penggunaan per kapita terus meningkat.
“Pada pendapat saya, kenaikan demi kenaikan yang dikenakan rakyat sebenarnya adalah perancangan Dap untuk melaksanakan Pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT),” katanya.
Ujar Rafizal, adakah kerajaan Dap tidak kasihan kepada rakyat yang semakin terhimpit atas kenaikan demi kenaikan yang dikenakan ini. Di manakah janji Dap yang mahu membela nasib dan mengurangkan beban rakyat.
“Jika inilah cara Dap mentadbir negeri, maka tidak mustahil rakyat golongan pertengahan dan rendah akan terus hilang dari negeri ini. Maka tinggallah mereka yang bergolongan atasan sekaligus menyaksikan negeri ini hanya untuk golongan elit,” jelasnya lagi.- MediaUMNO.


3 Responses

  1. Anonymous says:

    Datuk...Cina Penang bodoh tak reti bahasa MELAYU... cakap mcm mana pun depa tetap bodoh bahasa MELAYU... GAGAL bercakap dan MEMAHAMi BAHASA MELAYU...

  2. Anonymous says:

    golongan yg berpendapatan rendah di Penang, majoritinya Melayu..Tahniah PAS Penang.....selamat melingkup melayu & islam di penang.....

  3. Anonymous says:

    Benda2 macam ni elok pi tanya Rafizi...hihi

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.