..

..
Archive for August 2014

default

Syabas ! PPS Kerajaan DAP ditangkap POLIS di Pdg Kota hari ini !

on Sunday, August 31, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments


Polis P.Pinang sudah mula bertindak menangkap pasukan haram PPS kerajaan Dap hari ini di Pdg Kota .

Pasukan FRU juga  terpaksa dikerahkan bagi mengawal keadaan bagi membantu menangkap mereka dan dibawa ke Balai Polis Lebuh Pantai .


Oleh Siti Sofia Md Nasir

Georgetown: Lebih 200 ahli Pasukan Peronda Sukarela (PPS) ditahan sepasukan anggota polis ketika sedang menyertai perarakan Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri di Padang Kota, di sini, hari ini.

Mereka ditahan kira-kira jam 10.15 pagi, berdekatan bulatan di Jalan Lebuh Pantai sebelum melintasi pentas utama.

Semua anggota PPS dilihat memberi kerjasama dengan baik dan dibawa ke Balai Polis Lebuh Pantai untuk siasatan lanjut.

Sehingga kini, wakil media masih menunggu di hadapan Balai Polis Lebuh Pantai untuk perkembangan terbaharu.

default

UMNO PP KUTUK TINDAKAN ANGKUH GUAN ENG CABAR KPN DEMI PERTAHAN PPS @dzainalabidin @RRafizal @reezalmerican

on Friday, August 29, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments
UMNO Pulau Pinang Menyokong Penuh Tindakan YBhg Tan Sri Ketua Polis Negara Menjalankan Siasatan Terhadap Pasukan Peronda Sukarela ( PPS ) Pulau Pinang

1. UMNO Pulau Pinang menyokong penuh tindakan YBhg Tan Sri Ketua Polis Negara memulakan siasatan ke atas Pasukan Peronda Sukarela ( PPS ) Pulau Pinang setelah Pejabat Pendaftar Pertubuhan mengesahkan bahawa Pasukan Peronda Sukarela ( PPS ) Pulau Pinang adalah sebuah pertubuhan yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

2. Kenyataan YB Timbalan Menteri Dalam Negeri semalam menyatakan bahawa Kerajaan Negeri tidak ada bidanh kuasa untuk menubuhkan apa-apa jua pasukan yang berfungsi sebagai pasukan keselamatan membuktikan penubuhan Pasukan Peronda Sukarela ( PPS ) oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang adalah tidak wajar dan menyalahi undang-undang negara.

3. UMNO Pulau Pinang mengutuk sekeras-kerasnya ucapan YAB Ketua Menteri Pulau Pinang yang dengan angkuh mencabar Ketua Polis Negera sekiranya berani mengambil tindakan terhadap Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang. Adalah tidak wajar seorang Ketua Menteri mengucapkan perkataan-perkataan seperti seorang samseng jalanan terhadap Ketua Polis Negara.4. UMNO Pulau Pinang berpendapat kenyataan YAB Ketua Menteri Pulau Pinang yang menyamakan penubuhan PPS dengan JKKK adalah tidak masuk akal kerana fungsi dan peranan kedua-duanya adalah amat berbeza. JKKK bukan sebuah badan beruniform, tidak terlibat dalam kawalan keselamatan atau memakai pangkat ala tentera sebagaimana PPS yang ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri. Apakah Ketua Menteri Pulau Pinang tidak sedar bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga menubuhkan JKKK di bawah Kerajaan Negeri?

5. Polis mengambil tindakan memulakan sisatan setelah menerima laporan daripada orang ramai bahawa terdapat ahli-ahli PPS terlibat dalam beberapa kes memukul orang awam. Tahun lalu, seorang wartawan akhbar berbahasa Cina dipukul semasa sedang membuat liputan dan terbaru seorang penulis blog yang kritis terhadap Kerajaan DAP Pulau Pinang dipukul oleh sekumpulan anggota PPS. Rungutan oleh orang ramai terhadap perlakuan dan tindakan PPS seperti sekumpulan samseng jalanan turut disuarakan oleh wakil-wakil rakyat dalam Majlis Tindakan Persekutuan Pulau Pinang pada Jun 2014 yang turut dihadiri oleh Ketua Polis Negeri.

6. Penubuhan PPS oleh kerajaan Negeri atas alasan untuk membantu pihak polis membanteras jenayah juga tidak masuk akal kerana sudah ada Skim Rondaan Sukarela Rukun Tetangga juga menjalankan kegiatan rondaan kawasan perumahan. Penubuhan PPS oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang jelas sekali bermotifkan politik kerana anggota-anggota PPS dengan memakai uniform turut terlibat dalam kegiatan-kegiatan parti DAP seperti memasang bendera parti DAP dan berkempen untuk DAP semasa pilihanraya.

7. Kerajaan Negeri sepatutnya akur dengan amaran terbaru yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Negara meminta Pasukan Peronda Sukarela ( PPS ) menghentikan aktiviti-aktiviti mereka. Keengganan Kerajaan Negeri dalam memberikan kerjasama kepada pihak Polis membuktikan keangkuhan melampau pimpinan kerajaan negeri mempertahankan sebuah pertubuhan yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

Sekian.

Dato ' Zainal Abidin Osman 
Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang
Pulau Pinang
29 Ogos 2014

default

MEMALUKAN ! GUAN ENG LEPAS GERAM KEPADA JKKK PASAL PPS DIHARAMKAN @dzainalabidin @Huan2u

on Thursday, August 28, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 8 Comments
Tindakan kerajaan DAP mempertahankan PPS yang tidak berdaftar & diharamkan oleh POLIS dan ROS jelas amat tidak bertanggungjawab.


Sudah terang lagi bersuluh ramai rakyat P.Pinang menjadi mangsa pukul PPS tetapi KM masih lagi mempertahankan mereka . 

Lebih teruk lagi , ibarat melepaskan geram  Guan Eng mempersoalkan pulak mengapa kerajaan Persekutuan melantik JKKK  yang juga tidak berdaftar dengan ROS .

adakah dia tau  fungsi JKKK berbeza sekali  dengan PPS kerajaan DAP ??1. JKKK sebagai badan perancang penentuan strategi dan pelaksanaan program program atau projek projek pembangunan di dalam kampung .
2. JKKK menentukan senarai keutamaan projek projek pembangunan di dalam kampung.
3. JKKK sebagai badan penyelaras pelaksanaan program program dan projek projek pembangunan di dalam kampung.
4. JKKK sebagai badan yang menilai kemajuan pelaksanaan program program dan projek projek pembangunan di dalam kampung.
5. JKKK adalah sebagai mata dan telinga Kerajaan di peringkat kampung yang melapurkan segala musuh negara saperti anasir anasir komunis, subersif,anti-national, kemasukan pendatang haram, penyeludupan, kegiatan salah penggunaan dadah, kegiatan penyelewengan pengajaran agama Islam kepada pihak berkuasa atau Pegawai Daerah.
6. JKKK adalah sebagai badan perantaraan / perhubungan duahal di antara wakil wakil rakyat dan pegawai Kerajaan dengan penduduk penduduk kampung.
7. JKKK menjadi badan penggerak dan berkeupayaan mengembeling tenaga, sumber pembangunan dan perubahan sikap masyarakat di peringkat kampung untuk tujuan mempertingkatkan lagi daya pengeluaran.
8. JKKK hendak lah menyimpan segala rekod rancangan pembangunan fizikal dan masyarakat di dalam kampung dengan mengadakan Bilik Gerakan Kampung yang di lengkapi dengan data, peta, carta dan lain lain mengenai kampung.

[ No. 1 - 8 adalah petikan dari Buku Panduan Pembangunan Daerah


Manakala fungsi PPS kerajaan DAP   adalah membantu  pihak polis membuat rondaan menjaga keselamatan di kawasan persekitaraan tetapi sebaliknya sekarang bertindak seperti samseng memukul rakyat dan menjadi anggota kempen parti DAP . 


Sekali lagi ,  diulangi  JKKK  tidak pukul orang awam dan wartawan.
JKKK juga tak bawa senjata rotan dan cota.
JKKK juga tidak gantung bendera,tutup jalan halang lalu lintas.
JKKK juga tidak berkempen sehingga kedalam pusat membuang undi.
Mempertahankan PPS seolah-olah menghalalkan aktiviti gangster dan samseng haram menjalan aktiviti berlagak macam Polis . .

Bukti PPS pukul rakyat  lihat video di bawah ini  .....
GEORGETOWN - Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan terus mempertahankan anggota Pasukan Peronda Sukarela (PPS) walaupun diumumkan tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, PPS bukan sebuah pertubuhan di bawah akta pertubuhan berikutan ia ditubuhkan kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri ada kuasa untuk menubuhkan pertubuhan sedemikian demi keamanan rakyat di negeri ini. Mengapa setelah empat tahun PPS ditubuhkan, sekarang baru nak bangkitkan isu ini?

"Jika PPS perlu berdaftar dengan ROS, bagaimana pula dengan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK)?

“JKKK dibawah seliaan kerajaan Pusat dan juga tidak berdaftar dengan ROS. Mengapa JKKK boleh (tidak berdaftar) tetapi PPS tidak boleh? Sedangkan fungsi kedua-duanya sama. Jika ada yang dakwa PPS tidak sah, JKKK juga tidak sah,” katanya kepada media selepas menghadiri prosiding mahkamah kes Adun Sri Delima, RSN Rayer yang dituduh kerana mengeluarkan kata-kata menghasut semalam.

Menurutnya, kerajaan negeri akan terus mempertahankan PPS dan tidak akan mendaftarkannya kepada ROS.

“Kepada golongan kecil yang seringkali mencari salah PPS ini, ingin saya sedarkan mereka bahawa PPS ditubuhkan oleh kerajaan negeri yang sah. Kerajaan negeri yang dipilih rakyat. Sila hormati pilihan rakyat. Jangan kerana tidak dapat sokongan rakyat, golongan ini guna cara jahat untuk cuba sabotaj dan menjejaskan prestasi PPS.

“Kita pertahankan PPS kerana mereka tidak buat salah. Ia ditubuhkan untuk menjaga keamanan serta beri bantuan jika berlaku kemalangan ataupun bencana alam. Saya kesal apabila PPS dipolitikkan. Saya harap, polis ambillah tindakan berdasarkan siasatan dan bukannya politik,” katanya.klik di sini

default

PERTIKAI LAYANAN KERAJAAN MH17 & LAHAD DATU AGENDA PECAHBELAHKAN RAKYAT @NajibRazak

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments
Perdana Menteri hari ini menyifatkan  tuduhan bahawa kerajaan tidak memberi layanan sama  kepada yang terkorban dalam peristiwa serangan Lahad Datu seperti mana layanan yang diberikan kepada mangsa MH17 adalah bertujuan untuk memecahbelahkan rakyat.

Datuk Seri Najib Razak bertegas sumbangan pasukan Polis dan Tentera dalam mempertahankan kedaulatan wilayah negara sentiasa dihargai dan disanjung.

Malah jelasnya, bantuan kepada pihak yang terkesan akibat peristiwa berkenaan sudah diberikan lebih daripada biasa.

“Walhal dalam hal ini, sama ada dalam peristiwa Lahad Datu, orang sama yang kata ini kononnya sandiwara, tetapi apabila berlaku kejadian MH17, kita beri penghormatan teristimewa, dia kata pulak kenapa pulak tak bagi yang sama pada anggota kita.

“Walhal awal lagi dia dah kata ini peristiwa sandiwara kita,” kata Najib.

Najib juga menyeru umat Islam di negara ini memohon rahmat Allah untuk menambah kekuatan ketika berdepan tempoh mencabar ini.

“Saya minta kita sama kuatkan iman kita, minta rahmat dari Allah supaya kita lebih berjaya menghadapi ujian ini, menambahkan kekuatan kita sebaliknya,” jelas Najib ketika merasmikan Majlis Perdana Ulama-Umarak Dan Anugerah Masjid Malaysia 2014, di sini.

Dalam ucapan sama, Najib turut menyentuh soal serangan Israel ke atas Gaza.

Katanya, kerajaan menyifatkan serangan Israel ke atas Gaza tidak mempunyai asas moral pada masa mempertikaikan aspek keadilan dalam peperangan yang menyaksikan regim Zionis membantai masyarakat yang terkepung.

“Mananya asas moral? Kalau kita nak perang ni mesti ada asas moral,” tegas Najib.

“Pertamanya, apabila sebuah kelompok masyarakat dikurung seolah-olah dalam penjara, malah pernah disebut Gaza itu penjara terbesar dunia.

“Di mana letaknya keadilan dalam peperangan?” soal Najib.


default

AKHIRNYA ADUN DAP RAYER CELAKA DIDAKWA AKTA HASUTAN

on Wednesday, August 27, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments


GEORGE TOWN 27 Ogos – ADUN Seri Delima RSN Rayer hari ini didakwa dengan dua pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan selepas mengeluarkan kenyataan ‘celaka celaka UMNO’ pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum ini.
Bagi pertuduhan pertama, Rayer mengaku tidak bersalah dihadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Zulhazmi Abdullah dan dibenarkan diikat jamin RM13,000.
Mahkamah kemudiannya menetapkan 17 Oktober sebagai tarikh sebutan semula kes.
Beliau kemudiannya dibawa ke Mahkamah Sesyen lain dan didakwa diatas pertuduhan lain dibawah akta sama ekoran mengulangi kenyataan ‘celaka UMNO’ ketika kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor, 22 Mei lepas.
Rayer sekali lagi mengaku tidak bersalah diatas pertuduhan tersebut dan diminta untuk dibicarakan.
Pengakuan kedua itu direkodkan dihadapan Hakim Zanariah Hussain.
Beliau juga berdepan dengan dakwaan alternatif di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan atas kesalahan membuat ucapan yang mengganggu ketenteraman awam.
Rayer turut minta dibicarakan untuk dakwaan alternatif itu.

*** bukan 1 pertuduhan tapi 3 ...sudah lama orang Melayu marah kebiadapan Adun DAP Rayer ini ... 

default

PPS KERAJAAN DAP BERNILAI RM1.5 JUTA DUIT RAKYAT DIISYTIHAR HARAM !! @dzainalabidin

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsRupanya  DAP selama ini berbohong kepada rakyat P.Pinang kononnya PPS ini untuk menjaga keselamatan dan membantu PDRM  bagi menghalalkan mereka sapu duit RM1.5 juta setahun

Tetapi sebaliknya PPS adalah pertubuhan haram dan mereka juga telah   memukul rakyat dan melakukan aktiviti parti DAP seperti memasang bendera dan menjalankan kerja-kerja kempen ketika pilihanraya .Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Pasukan Peronda Sukarela (PPS) berikutan penubuhan pasukan itu tidak berdaftar dan menyalahi undang-undang.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya telah menerima makluman rasmi daripada pihak Pendaftar Pertubuhan (ROS) bahawa PPS tidak berdaftar di bawah Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335).

"Sehubungan itu, PDRM menganggap PPS adalah pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 41 Akta Pertubuhan 1966.

"PDRM akan menjalankan siasatan ke atas aktiviti pasukan berkenaan dan akan mengambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) mendesak kerajaan Pulau Pinang memperjelaskan status sebenar penubuhan PPS yang dianggotai kira-kira 10,000 orang dan diberi elaun sebanyak RM10,000 serta semua kelengkapan bagi menjalankan tugas-tugas keselamatan.

Perkara tersebut mendatangkan kebimbangan berikutan pihak ROS pernah memaklumkan pertubuhan itu tidak berdaftar dan dianggap pertubuhan haram mengikut Akta Pertubuhan 1966.
Tambah Khalid, pihak polis akan mengambil tindakan dan menyiasat bukan sahaja individu yang bertanggungjawab menubuhkan PPS sebaliknya terhadap semua anggotanya, apatah lagi melibatkan tugas-tugas keselamatan.


Download Buletin Mutiara
PPS terima pengiktirafan ‘berpaku’
Posted on 01 January 2014.
Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI
GEORGE TOWN – Seramai 225 ahli Pasukan Peronda Sukarela (PPS) bahagian pulau menerima pengiktirafan pangkat oleh Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng pada satu majlis di Dewan Tunku Komtar di sini baru-baru ini.

Tiga jenis pangkat dianugerahkan iaitu tiga paku kepada Ketua Pasukan, Timbalan Ketua Pasukan (dua paku) dan Naib Ketua Pasukan (satu paku).

Guan Eng ketika menjelaskan dengan lebih lanjut berkata, pengiktirafan pangkat jawatan Ketua Pasukan ditetap dan dipersetujui Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pada awal penubuhan sesebuah pasukan PPS, manakala jawatan Timbalan dan Naib Ketua Pasukan diputuskan melalui mesyuarat ADUN dan ahli jawatankuasa yang terdiri daripada Ketua Pasukan di bawah Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

“Melalui mesyuarat ini, nama-nama calon untuk lantikan ke jawatan tersebut akan dibincang dan dilantik setelah mendapat persetujuan semua ahli jawatankuasa mesyuarat,” ujarnya pada Majlis Pelantikan Pangkat Anggota PPS di sini baru-baru ini.

Bagi rekod penubuhan, PPS ditubuhkan sejak 2011 bagi mewujudkan persekitaran selamat kepada komuniti dalam membendung kegiatan jenayah seperti ragut, bunuh dan lain-lain.

Secara tahunan, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1.5 juta bagi melicinkan operasi PPS seperti membeli kemudahan peralatan walkie-talkie, vest, topi, lampu suluh dan terbaru sepasang kasut keselamatan serta seluar panjang untuk tujuan rondaan.
Malah, anggota PPS turut dilindungi insurans berkelompok di mana masing-masing layak menerima pampasan RM10,000 sekiranya berlaku kecacatan kekal atau kehilangan nyawa ketika bertugas.
Menurut Guan Eng, inisiatif penubuhan PPS adalah untuk membantu pihak polis dalam mengurangkan kadar jenayah dan ia terbukti melalui beberapa kes yang berjaya ditangani dengan bantuan pasukan berkenaan.

“Lanjutan itu, ia telah menyangkal andaian sesetengah pihak bahawa PPS cuba mengambil-alih tugas polis sedangkan semua pihak mengetahui bahawa pasukan keselamatan terbabit (Polis Diraja Malaysia, PDRM) mempunyai bidang kuasa sah dalam soal keselamatan negara,” ujarnya.

Bagi rekod terbaru, beliau memberitahu bahawa, sebanyak 264 pasukan PPS berjaya ditubuhkan seluruh negeri termasuk Seberang Perai dengan kekuatan anggota seramai 8,263.default

KRISIS MB SELANGOR : PKR & DAP TAK IKUT TITAH SULTAN, TETAP HANTAR 1 NAMA CALON

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments

Merujuk kepada kenyataan PKR-DAP menolak titah DYMM Sultan Selangor yang mahu lebih 2 nama calon MB Selangor , ia dapat dilihat PAS telah dipinggirkan dan mereka tidak perlu sokongan parti itu  .

PKR- DAP tetapi berdegil mahu 1 nama iaitu bini Anwar sahaja dihantar bukan lebih 2 nama calon seperti dititah DYMM Sultan Selangor . 

Jika tetap 1 nama sahaja menjadi pendirian PKR-DAP , maka TSKI akan terus memegang kuasa MB Selangor lagi .
KEADILAN dan DAP merafak sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah DYMM Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Dato’ Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi Pejabat DYMM Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Dato’ Mohamad Munir bin Bani hari ini.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Dato’ Menteri Besar sebelum ini.

DYMM Tuanku Sultan Selangor turut menitahkan parti-parti Pakatan Rakyat mencalonkan lebih dari satu nama dalam melantik Dato’ Menteri Besar dalam tahun 2013.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu disampaikan kepada KEADILAN, PAS dan DAP melalui satu surat bertarikh 7 Mei 2013 (yang disertakan bersama) yang melambangkan konvensi yang diamalkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sebelum ini.

Susulan itu, mengambil kira titah DYMM Tuanku Sultan Selangor dan konvensi yang diamalkan sebelum ini dalam pelantikan Dato’ Menteri Besar, parti-parti Pakatan Rakyat telah mencalonkan satu nama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor dalam tahun 2013. Pencalonan ini diperkenankan dan diterimapakai oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Oleh yang demikian, KEADILAN dan DAP menjunjung titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu dan akan mempersembahkan pencalonan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sejajar dengan konvensi yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat dalam tahun 2013memandangkan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).

KEADILAN dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor.

DATUK SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agung KEADILAN

TONY PUA
Pengerusi DAP Selangor

default

MAHU LEBIH 2 NAMA CALON , KHALID MASIH MB SELANGOR BUKTI KEBIJAKSANAAN SULTAN SELANGOR

on Tuesday, August 26, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsTitah Sultan Selangor yang dibaca TS Khalid Ibrahim boleh disimpulkan keputusan cukup bijak.

Sebabnya

 - TSKI akan kekal MB Selangor

 - selagi tak ada 2 nama ..TSKI kekal MB

 - PKR - PAS - Dap akan terus bercakaran sesama sendiri untuk tentukan sapa nak jadi MB .

Daulat Tuanku !!drama krisis jawatan Menteri Besar Selangor masuk ke babak makin menarik petang Selasa.Ini bila Sultan Selangor menangguhkan perletakan jawatan Tan Sri Khalid Ibrahim  sebagai Menteri Besar. Penangguhkan ini sehingga seorang Menteri Besar baru dipilih oleh baginda.

Apa yang agak mengejutkan ialah Sultan Selangor meminta semua tiga parti Pakatan Rakyat PKR, PAS dan DAP mengemukakan sekurang-kurangnya DUA NAMA untuk baginda pilih sebagai Menteri Besar.

Titah Sultan Selangor boleh ditafsirkan seolah baginda menolak nama Datuk Seri Wan Azizah Ismail sebagai calon tunggal yang hendak dipersembahkan oleh Pakatan Rakyat.

Khalid membaca kenyataan Sultan Selangor pada sidang akhbar di pejabatnya selepas beliau mengadap baginda lebih sejam di Istana Bukit Kayangan,Shah Alam.

Namun ketika ditanya apakah Sultan menolak Wan Azizah...Khalid menjelaskan ini cuma kerana Sultan mahu setiap parti Pakatan kemuka sekurang-kurangnya dua nama.

Apapun melalui titah Sultan itu..ini bermakna baginda boleh pilih Menteri Besar dari mana-manan tiga parti Pakatan itu dan tidak semestinya PKR.
Maka setakat ini tidak timbul soal pemburan Dewan Undangan Negeri untuk pilihanraya semula...seperti yang diramalkan oleh sesetengah pihak sebagai jalan keluar krisis ini.


BERIKUT IALAH KENYATAAN MEDIA TAN SRI KHALID IBRAHIM SELEPAS MENGADAP SULTAN SELANGOR

26 OGOS 2014
MENTERI BESAR PERSEMBAH HASRAT MELETAK JAWATAN KEPADA DYMM SULTAN SELANGOR
Saya menjunjung kasih kepada DYMM Sultan Selangor kerana telah berkenan untuk saya menghadap baginda pada petang ini di Istana Bukit Kayangan Shah Alam, bagi membincangkan kemelut politik yang sedang berlaku di negeri ini.
Saya telah menyembah maklum bahawa dinamik politik di negeri Selangor kian meningkat dan telah menimbulkan keresahan rakyat jelata. Demi kelangsungan kestabilan politik di negeri Selangor ini, saya telah kemukakan kepada DYMM Tuanku hasrat untuk meletak jawatan sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor.
DYMM Tuanku telah mengambil maklum hasrat saya dan Tuanku telah membuat keputusan untuk menangguh penerimaaan peletakan jawatan saya sehingga proses pelantikan Menteri Besar baharu selesai.
Saya juga telah memohon maaf kepada DYMM Tuanku atas suasana politik masa kini yang telah menyebabkan pihak Istana terheret sama dalam kemelut pentadbiran di negeri ini.
Saya menyerahkan kepada kebijaksanaan DYMM Tuanku untuk mencari penyelesaian terbaik sekaligus mengembalikan kepercayaan rakyat kepada pemerintah, institusi beraja dan pentadbiran awam.
Saya yakin DYMM Tuanku akan mengutamakan kepentingan rakyat dan negeri dalam membuat keputusan dan saya dengan seikhlasnya akan akur kepada pilihan yang diputuskan oleh baginda.
Saya berharap semua pihak terutama ahli politik, media dan pengguna media sosial mengelak dari membuat kenyataan atau kritikan yang menjurus kepada niat untuk memperkecilkan peranan mana-mana pihak yang terlibat terutama institusi beraja dan Raja-raja Melayu.
Biarpun kita menghormati prinsip demokrasi yang memberi kebebasan bersuara namun adab, tatatertib dan hak-hak DYMM Sultan Selangor di bawah Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor perlu dihormati demi kesejahteraan negeri.
YAB TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID IBRAHIM

default

KHALID SAMAD SEPERTI BUANG FILEM SARJAN HASSAN, DILUDAH BANGSA SENDIRI !!

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 CommentsBaru semalam Filem Sarjan Hassan ditayangkan di TV dan ia mengingatkan kepada watak Buang yang menjadi pengkhianat bangsa di tanahair sendiri . Beliau dipukul dan dimaki bangsa sendiri di akhir filem ini kerana sanggup menjadi talibarut Jepun .

Hari ini , watak Buang  telah muncul  kembali dan Khalid Samad yang mengeluarkan pernyataan menghasut berkaitan dengan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yang turut menyentuh kuasa Sultan Selangor  telah   menerima padahnya bila ditampar , diludah dan dimaki " Pengkhianat Melayu " oleh bangsa sendiri .

Ternyata tindakan beberapa lelaki   yang melakukan tindakan ini pastinya sudah sudah hilang sabar terhadap tindakan biadap Khalid mempertikai kuasa MAIS  dan Sultan Selangor.

Khalid harus ingat tahap kesabaran orang Melayu ada batasnya .

Sekarang terima lah akibatnya ....

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad hari ini disembur dengan air, diludah dan ditampar beberapa kali oleh seorang lelaki ketika sedang melalui tangga utama Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta di sini.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu turut dilemparkan kata-kata kesat oleh beberapa lagi individu yang datang bersama-sama lelaki tidak dikenali itu yang dikatakan telah menunggu Khalid di lobi beberapa minit sebelum kejadian.

Kumpulan tersebut terus mengekori Khalid hingga ke tempat letak kenderaan dan terus meludah beliau walaupun Khalid telah memasuki keretanya.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 1 petang, dua jam selepas Khalid didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan mengeluarkan pernyataan menghasut berkaitan dengan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan selepas jaminan RM4,000 dibayar oleh rakannya. - UTUSAN ONLINE
Ketika mahu meninggalkan kompleks mahkamah selepas diikat dijamin, anggota parlimen PAS Khalid Samad disekat sekumpulan pemuda Melayu yang tidak puas hati dengannya.

Bercakap kepada Malaysiakini, katanya, mereka mengeluarkan kata-kata kecaman padanya.

Malah, menurutnya, seorang daripada mereka tampil meludahnya.
“Ketika saya mahu meninggalkan (kompleks mahkamah), seorang lelaki Melayu datang kepada saya dan tanya sama ada saya Khalid Samad, anggota parlimen Shah Alam. Lepas saya kata 'ya', dia ludah saya.

“Dan kemudian, datang lagi sepuluh orang dan menghina saya, gelar saya pengkhianat Melayu.

“Ketika kami bergerak menuju kereta, mereka mula bertempik dan berkelakuan liar. Tetapi mereka tidak sentuh saya,” katanya.

Beberapa orang lagi turut menyaksikan insiden itu.

Khalid hari ini didakwa atas tuduhan menghasut atas kenyataannya yang menggesa agar kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dihapuskan.

Beliau didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini bawah Akta Hasutan dan mengaku tidak bersalah.

default

TAHNIAH @PDRMsia , GILIRAN KHALID SAMAD DIDAKWA AKTA HASUTAN

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsAhli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan mengeluarkan pernyataan berbaur hasutan berhubung kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dalam satu sidang akhbar di lobi Parlimen, 17 Jun -UTUSAN - *** Inilah yang RAKYAT  dibawah mahukan iaitu tindakan tegas & tidak memilih bulu kepada penghina kepada kuasa institusi RAJA  yang dilakukan  Khalid Samad .default

KHALID IBRAHIM JADI CALON MB SELANGOR OLEH BN JIKA DUN BUBAR ??

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments
Tan Sri Khalid Ibrahim bakal menjadi calon Menteri Besar Barisan Nasional jika Dewan Negeri Selangor dibubarkan oleh Tuanku Sultan Selangor.

Najib&Khalid-Buka PuasaSumber dalaman Barisan Nasional memberitahu bahawa pucuk pimpinan parti sedang mempertimbangkan secara serius Khalid sebagai calon Menteri Besar berikutan kajian yang menunjukkan kaum Cina lebih selesa dengan pentadbiran Khalid Ibrahim yang tidak begitu bersifat Melayu dan Islamik.Khalid setakat ini dilihat positif terhadap cadangan tersebut namun ingin melihat terlebih dahulu sama ada DUN akan dibuabarkan atau tidak.
Di sebalik tindakan-tindakan membakar jambatan dengan PKR, Khalid dilihat masih bermain tarik tali dalam isu ini. Ini menjadikan senario politik Selangor beberapa minggu ini akan berada dalam keadaan sangat tegang dan kontroversi.

Bagaimanapun, sumber dalaman juga menyatakan perbincangan sulit ini membabitkan kepimpinan tertinggi BN Pusat tanpa kehadiran atau pengetahuan BN Selangor.

Pencalonan Khalid sungguhpun mungkin menjejaskan maruah BN Selangor terutamanya UMNO Selangor, namun ia merupakan jalan terbaik pada masa ini untuk merampas semula Selangor.

Semalam kami melaporkan kemungkinan Tuanku Sultan Selangor membubarkan Dewan Undangan Negeri Selangor sekiranya krisis politik negeri tersebut gagal diselesaikan sehingga hujung minggu ini.

Menteri Besar ‘dalam buangan’, Tan Sri Khalid Ibrahim dijangka menghadap Sultan petang ini bagi memaklumkan bahawa beliau telah hilang sokongan majoriti berikutan tindakan Pas menukar sokongan kepada Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun krisis ini dijangka berlarutan kerana calon tunggal Pakatan Rakyat dari PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail tidak mempunyai 30 akuan bersumpah (SD) dari ADUN yang menyokong beliau seperti mana yang beliau dakwa sebelum ini.


Selain itu, kemungkinan bubar juga boleh berlaku jika Tuanku tidak berpuas hati dengan calon yang dikemukakan kepada baginda. -MYKMU.NET

default

PPS KERAJAAN DAP ADALAH PERTUBUHAN HARAM, LANGGAR UNDANG-UNDANG - @HUAN2U

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
PULAU PINANG 25 Ogos - Kerajaan DAP Pulau Pinang didesak memperjelaskan mengenai status sebenar penubuhan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) di negeri ini yang keahliannya sehingga kini mencecah kira-kira 10,000 orang.

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan berkata, perkara itu memandangkan PPS bukan sebuah pertubuhan berdaftar seperti dimaklumkan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Menurut beliau, keadaan itu menimbulkan tanda tanya memandangkan anggota PPS melakukan kerja-kerja keselamatan dengan lengkap berpakaian seragam sedangkan tidak mendapat kelulusan.

Lebih mengejutkan, tambahnya, PPS yang ditubuhkan di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri ini turut diberi peruntukan RM10,000 selain peralatan seperti walkie-talkie, jaket keselamatan (vest), topi dan sebagainya.

"Disebabkan tidak berdaftar dengan ROS, maka PPS ini merupakan pertubuhan haram dan melakukan kesalahan di bawah Akta Pertubuhan 1966.

"Sekiranya kerajaan negeri memberi alasan penubuhannya diluluskan di peringkat DUN, namun PPS ini masih perlu didaftarkan apatah lagi penubuhannya bertujuan menjalankan kerja-kerja keselamatan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sebelum ini, PPS yang ditubuhkan kerajaan negeri pada 2011 beberapa kali menerima aduan daripada orang awam yang kurang senang dengan kehadiran mereka yang dilihat mengambil tugas pasukan keselamatan.

Malah, minggu lalu, seorang aktivis yang sering mengkritik kerajaan DAP Pulau Pinang mendakwa dipukul anggota PPS iaitu kejadian kedua membabitkan keganasan oleh anggota PPS selepas seorang jurugambar menerima nasib serupa tahun lalu.

Sementara itu, Cheng Guan turut mempersoal bagaimana anggota PPS diberi pentauliahan oleh kerajaan negeri untuk menjalankan kerja-kerja keselamatan sedangkan perkara tersebut hanya diluluskan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Beliau turut mendesak kerajaan negeri menjelaskan sama ada latar belakang kesemua ahli PPS itu diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandangkan mereka melakukan tugas-tugas menjaga keselamatan.

Dalam masa sama, beliau melahirkan rasa hairan bagaimana anggota PPS itu turut terlibat memasang bendera parti DAP pada pilihan raya sebelum ini.

"Sudah semestinya ini merupakan tindakan salah guna kuasa kerana penubuhan PPS ini sepatutnya tidak ada kena-mengena dengan politik kerana menggunakan peruntukan kerajaan yang datang daripada duit rakyat," katanya.

Sehubungan itu, jelas Cheng Guan, beliau akan membuat laporan kepada KDN, PDRM dan Jabatan Peguam Negara supaya menyiasat penubuhan PPS tersebut kerana jelas melanggar undang-undang keselamatan negara


default

Terkini !! Dr Maza sudah tak yakin PKR boleh memerintah Malaysia

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsBekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini membangkitkan persoalan situasi yang akan berlaku sekiranya PKR yang kini sedang berhadapan krisis menteri besar Selangor mentadbir Malaysia.
Melalui laman sosial Facebook DrMAZA.com miliknya, Asri yang kini berada di London berkata, pertanyaan berkenaan adalah persoalan yang bermain dalam fikiran rakyat biasa.
"Saya di London sudah hampir tiga minggu. Saya hanya ikuti perkembangan politik dari Internet.
Beliau kemudiannya berkata, pengikut PKR tidak seharusnya marah dengan pertanyaan beliau, memandangkan ia adalah hak demokrasi setiap rakyat di negara ini.
"Maaf ahli-ahli PKR ini soalan yang melintas dalam fikiran seorang rakyat marhaen.
"Jangan marah. Kita negara demokrasi, hak rakyat untuk berfikir dan bertanya," katanya.
Status Facebook berkenaan setakat ini menerima 9,473 'Likes' dengan lebih 1,100 komen dan 425 perkongsian.
Selangor kini berhadapan krisis untuk menukar Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana dikatakan sering membelakangkan parti dalam membuat keputusan.
PKR memutuskan untuk menggantikan beliau dengan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga isteri kepada Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Dr Wan Azizah dikatakan menerima sokongan majoriti 30 ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dari PKR dan DAP, dengan dua lagi Adun PAS yang menandatangani Akuan Bersumpah (SD).
Khalid yang kini merupakan menteri besar dari blok Bebas mentadbir Selangor bersama empat anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) PAS.
Beliau dijangka bertemu Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah esok bagi membincangkan kedudukannya sebagai menteri besar selepas PAS menyatakan sokongan kepada Dr Wan Azizah untuk menjadi menteri besar.
Parti Islam itu sebelum ini menamakan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali selain Dr Wan Azizah, untuk menjadi menteri besar, namun Azmin menolak pencalonan tersebut. – 25 Ogos, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/apa-akan-jadi-jika-pkr-tadbir-malaysia-soal-asri#sthash.jkJQMoTH.dpuf

default

PERUBAHAN UMNO BAHAGIAN & 3 PERMINTAAN UNTUK RAKYAT PERMATANG PAUH @dzainalabidin

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 CommentsKelmarin telah selesai Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Permatang Pauh yang dirasmikan TPM Tan Sri Muhyiddin Yassin di Politeknik Seberang Perai .

Signifikan kali ini  persidangan  ialah  ia  menjadi Bahagian yang dipilih  TPM sendiri untuk dirasmikan beliau  .

Apa istimewanya Bahagian Permatang Pauh yang menjadi kubu kuat PKR sejak sekian lamanya ?

Kalau dahulu  UMNO   kalah 3 - 1 kali ini 4 -0 semasa PRU13 yang lalu .

Tetapi Anwar & PKR hilang majoriti besar bilamana hanya menang 11 ribu undi dengan 4 peti undi dimenangi UMNO semula .

Mungkin apa yang Timbalan Presiden lihat dan yakin ialah UMNO PERMATANG PAUH SUDAH JAUH BERUBAH !

Tiada lagi masalah dalaman seperti kepimpinan dahulu  dan kini pasukan Transformasi diketuai  arkiteknya Ketua Bahagian Cikgu Mohd Zaidi telah bersatu dan begitu bersemangat berkhidmat & bekerja untuk rakyat Permatang Pauh.

Mereka telah bersedia untuk saat dan ketika ini untuk merampas kembali Permatang Pauh agar kembali ke pangkuan UMNO setelah sekian lama di bawah Anwar & PKR.

Cabaran utama Cikgu Zaidi selaku Ketua Bahagian  ialah mengatasi PERSEPSI  negatif  pengundi atas pagar & rakyat Permatang Pauh terhadap UMNO dan ia bukan tugas yang mudah dan memerlukan kesabaran dan sokongan yang kuat seluruh pasukan Transformasinya .

Tetapi setelah 300 hari menjadi Ketua Bahagian ,  hasil gerak kerja beliau dan pasukannya ia sudah nampak hasilnya .

 Imam masjid , pengetua ,guru sekolah , guru KAFA ,  PIBG sekolah , sekolah agama rakyat dan lain-lain  lagi semuanya  mendapat manfaat  berkat usaha perjuangan UMNO Bahagian Permatang Pauh

Cuma apabila kehadiran  pemimpin No 2 negara  TPM ke  bumi  Permatang Pauh ini , 3 permintaan oleh Ketua Bahagian mendapat persetujuan dan kelulusan , ia membuktikan perjuangan pasukan Transformasi beliau bukan retorik tetapi di landasan sebenar . 

3 permintaan tersebut adalah 

1. Pembesaran Hospital Sbg Jaya
2. Pembinaan Sekolah Agama Berasrama Penuh
3. Pembinaan Segera Masjid Baru Kubang Ulu

Tahniah kepada Cikgu Zaidi dan pasukan Transformasi beliau yang mana perjuangan mereka untuk merealisasikan 3 perkara ini akan terlaksana untuk rakyat Permatang Pauh default

TERKINI !! KETUA AMK BARU PKR NIK NAZMI PULAK HILANG KEPERCAYAAN EXCO SENDIRI ...

on Friday, August 22, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments


Krisis MB Selangor tak selesai lagi , kini Kongres parti  pulak bermasalah .  

Terkini  Kongres AMK pulak berdepan krisis dalaman perebutan kuasa di mana Ketua AMK yang menang Nik Nazmi kini hilang sokongan dan kepercayaan hampir semua exco sayap .

Boikot oleh Exco yang menang dari kumpulan Amiruddin Shaari termasuk Timb AMK  ternyata memberi tamparan hebat buat Ketua yang baru kerana mendakwa pemilihan cabang Persiangan berlaku penipuan .

Dulu semasa YB KJ menang Ketua Pemuda semasa perebutan 3 penjuru antara Khir Toyo dan Muhkriz tak pulak berlaku perkara seperti ini .  

MEMALUKAN !!!    

MASALAH PARTI PUN MASIH KALUT ...TAPI DALAM MASA YANG SAMA PRESIDEN DOK GILA NAK JADI MB SELANGOR ...HAHAHA....


Selepas beberapa minit diumumkan sebagai Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad kini berhadapan tekanan daripada sebahagian besar ahli exco sayap PKR itu.
Dilihat tidak berpuas hati dengan kemenangan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor itu, sembilan exco AMK yang baharu diumumkan secara rasmi bertindak meninggalkan pentas utama Kongres AMK.
Kumpulan berkenaan langsung tidak mengendahkan arahan Pengerusi Tetap, Shuhaimi Shafiei supaya terus berada di atas pentas sebelum Nik Nazmi menyampaikan ucapan penangguhannya.
Tindakan mereka itu menerima reaksi negatif daripada perwakilan dan pemerhati yang kelihatan terpinga-pinga dengan situasi berkenaan.
Akibatnya, Nik Nazmi terpaksa meneruskan ucapan penangguhannya tanpa sokongan daripada sembilan exconya sendiri.

Difahamkan sembilan kumpulan berkenaan merupakan penyokong kem Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali yang diketuai seorang lagi calon Ketua AMK, Amirudin Shari.
Pada pemilihan AMK, Nik Nazmi mengalahkan Amirudin dengan majoriti 250 undi.
Nik Nazmi memperoleh 4,509 undi sementara Amirudin mendapat 4,259 undi.
Sementara itu jurucakap sembilan exco itu berkata, tindakan keluar dewan merupakan tanda protes terhadap keputusan pemilihan yang tidak berpihak kepada Amirudin.
Mengulas lanjut beliau mendakwa wujud penipuan dalam pemilihan AMK di Cabang Pensiangan, Sabah.
"Sepatutnya pemilihan di sana dibatalkan, tetapi diterima semula kerana untuk memenangkan seseorang.
"Apa yang dibuat ini tanda penolakkan, protes terhadap kepimpinan Nik Nazmi kerana pasukan Amiruddin menguasai hampir 90 peratus AMK," katanya.

default

PERWAKILAN PROTES PEMILIHAN TAK TELUS , KONGRES WANITA PKR LENGANG ??

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 7 CommentsPersidangan Kongres Nasional Tahunan Wanita PKR yang berlangsung pagi ini di sini tidak mendapat sambutan apabila hanya sebahagian tempat disediakan yang dipenuhi perwakilan.

Ketua Wanitanya, Zuraidah Kamaruddin dalam ucapannya menyifatkan masih ramai lagi perwakilannya yang sesat di dalam Stadium Malawati.

"Wanita diberi ruang yang besar di sini.

"Saya difahamkan ramai yang masih sesat dalam stadium ini. Kena cepat-cepat ya penuhi kerusi yang ada," katanya ketika memberi ucapan, hari ini.

Sementara itu, berdasarkan perhatian Sinar Harian Online, setakat jam 9.45 pagi hanya sebahagian kerusi yang disediakan penganjur dipenuhi perwakilan.

Mengikut tentatif program yang disediakan kepada media, pendaftaran perwakilan telah bermula sejak 7 pagi tadi sehingga 9 pagi.

Kemudian diikuti ucapan Ketua Wanita Keadilan dan ucapan perasmian Naib Presiden Keadilan, Nurul Izzah Anwar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.