..

..

MEMALUKAN ! EXCO AGAMA MALIK TAK ADA PENDIRIAN , SOKONG GUAN ENG ISU KALIMAH ALLAH

on Thursday, December 18, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment
Seperti dijangka EXCO AGAMA Malik Kassim akan menyokong Guan Eng dalam isu kalimah Allah selepas pemimpin utama PKR iaitu  Anwar & Azmin turut sama .

Amat malang P.Pinang memiliki Exco Agama yang tiada pendirian selari dengan Mufti negeri   hingga sanggup berkompromi isu   Kalimah Allah 


Cuma sekutu mereka  PAS sahaja tidak menyokong kenyataan Guan Eng ini . Klik di sini

Apapun kenyataan Guan Eng ini akan disiasat POLIS selepas banyak laporan dibuat kerana ia menyentuh sensiviti agama . Kita tunggu hasil siasatan  POLIS  samada anak Kit Siang bercakap guna fakta atau tidak seperti didakwa Malik 
Exco Agama Islam Pulau Pinang, Datuk Abdul Malik Abul Kassim mempertahankan Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam isu kalimah ALLAH yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini.


"Kenyataan Guan Eng tidak membabitkan prinsip sebaliknya ia berkaitan dengan fakta," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Abdul Malik berkata, apa yang disuarakan Guan Eng adalah fakta yang benar iaitu kalimah ALLAH boleh digunakan oleh semua orang bukan Islam di Pulau Pinang.

Katanya, apa yang disuarakan Guan Eng adalah fakta benar iaitu fatwa yang ditetapkan hanya tertakluk untuk orang Islam dan tidak meliputi orang bukan Islam.

Beliau berkata, tiada sebarang kesalahan dilakukan Guan Eng dalam isu berkenaan, sebaliknya sengaja cuba disensasikan oleh pihak tertentu.

“Semua orang tahu fakta bahawa Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004 hanya terpakai kepada orang Islam sahaja dan itulah yang dikatakan ketua menteri,” katanya.

Guan Eng, seperti dilaporkan beberapa portal berita pada Jumaat lalu, mengeluarkan kenyataan orang bukan Islam di Pulau Pinang boleh menggunakan kalimah ALLAH.   

Katanya, larangan penggunaan kalimah ALLAH yang termaktub dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004, tidak terpakai kepada bukan Islam kerana penguatkuasaannya hanya sah kepada orang Islam.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mempertahankan kenyataan Guan Eng. Beliau dilaporkan berkata, sarjana terkemuka Islam, termasuk Dr Sheikh Yusuf al-Qaradawi sudah menyatakan keterbukaan terhadap penggunaan kalimah itu dalam kalangan bukan Islam.


One Response

  1. Anonymous says:

    Janji dia dapat jawatan...anak dia nak tukar agama pun tak apa...kalau dia mati kuburkan dia kat kubur kristian aje....mayat dia kita pakaikan baju kot...solek sikit dengan celak....

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.