..

..

ZAIRIL-DYANA DAKWA JADI MANGSA FITNAH , DI MANA LAPORAN POLIS ??

on Wednesday, October 22, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Aksi gambar intin Zairil & Dyana terus diperkatakan . Ramai mendakwa ia seolah-olah nampak  tulen kerana ia melibatkan banyak gambar dan seolah-olah satu  koleksi   . 

Kenyataan Dyana &  Zairil serta ibu Dyana juga tidak menyakinkan akan ketulinan gambar itu   dan hanya memberi jawapan berbaur politik 

Ibu Dyana -  Gambar itu reka-reka cerita untuk merosakkan imej DAP ( klik di sini

Zairil  -  saya nafi & ini fitnah untuk menjatuhkan kariernya sebagai pemimpin Melayu dalam DAP ( klik di sini)

Dyana -   mendakwa beliau menjadi mangsa politik jahat pihak-pihak tertentu.. klik di sini


Tetapi sehingga hari ini,  pasangan pemimpin muda DAP   ini yang mendakwa difitnah ini tidak pulak membuat laporan POLIS bagi mencari dalang & pihak didakwa berniat jahat menjatuhkan karier mereka dalam parti . 
Apakah mereka takut bila POLIS siasat menyebabkan mereka cerita sebenar kantoi ?? 

Di bawah ini  adalah   kenyataan seorang saksi yang merupakan kenalan FB Zairil telah mempertikai penafian Zairil & Dyana yang mungkin boleh dijadikan bahan untuk menyiasat sumber gambar ini . 


Selain itu , terdapat juga pandangan kebocoran gambar ini berpunca daripada penggodaman sistem I Cloud  dan Snapchat . 

Mungkinkah  sebab ini laporan polis tidak dibuat oleh orang didakwa jadi mangsa fitnah  ??
Kecoh dunia media sosial Malaysia tempoh hari apabila gambar intim antara bekas calon DAP, Dyana Sofya dan ahli parlimen DAP Bukit Bendera, Zairil Khir Johari tersebar secara meluas. Walaupun Dyana dan Zairil telah menafikan secara keras-kerasan serta mengambil langkah untuk tidak mahu memberikan sebarng komen, namun persepsi telah terbina bahawa gambar tersebut adalah tulen dan bukannya dimanipulasi melalui sebarang aplikasi.


Sebanyak hampir 12 keping gambar yang tersebar jelas menunjukkan wajah Dyana dan Zairil melakukan hubungan intim meyakinkan lagi pengguna media sosial bahawa gambar tersebut mustahil untuk dimanipulasi. Ada antara komen-komen di Facebook dan Twitter yang berhujah bahawa gambar-gambar tersebut diperoleh melalui penggodaman sistem iCloud seperti mana yang terjadi kepada selebriti Hollywood tidak kurang 2 bulan sebelum ini.

Sekiranya dilihat gambar Dyana dan Zairil, format gambar yang didapati adalah daripada penggunaan aplikasi Snapchat. Ada juga teori yang mengatakan bahawa Snapchat juga boleh digodam untuk mendapatkan gambar yang tersimpan di server yang juga berkonsepkan ‘cloud’.

Dengan penyebaran gambar-gambar peribadi dan hubungan intim sepertimana Dyana dan Zairil memberikan satu pengajaran bahawa sekuriti simpanan data menggunakan sistem ‘cloud’ tidaklah sekukuh yang didakwa sebelum ini oleh Apple ataupun Google. Aplikasi Snapchat juga yang membolehkan gambar dikongsi secara peribadi dan terus dibuang dalam simpanan memori telefon selepas 10 saat juga tidaklah selamat kerana gambar tetap disimpan di dalam server Snapchat.

Dunia sekuriti digital kini menjadi satu topik yang hangat diperkatakan di persada antarabangsa. Kebanyakan forum digital dan sosial media ketika ini memaparkan lebih banyak perbincangan mengenai sekuriti data. Sekiranya masalah sekuriti data ini tidak dapat diselesaikan maka lebih banyak gambar-gambar ‘intim’ seperti ini akan tersebar luas.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.