..

..

KHALID IBRAHIM DIPECAT TAPI EXCO PKR & DAP GILA KUASA TAK NAK LETAK JAWATAN !!

on Sunday, August 10, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentTan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dipecat keahlian daripada PKR tidak mungkin tergesa-gesa memohon perkenan Sultan Selangor bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri supaya diadakan pilihan raya negeri.

Beliau masih kekal sebagai menteri besar, itu fakta termaktub dalam undang-undang tubuh kerajaan negeri Selangor.

Lagipun, Lembaga Disipin PKR memberikan Khalid tempoh 14 hari untuk merayu keputusan memecatnya yang berkuat kuasa Sabtu.

Jangan lupa, beliau hanya dipecat dari PKR manakala tiada kaitan dengan DAP serta PAS.

Jika DAP dan PAS bersetuju dengan keputusan pimpinan PKR yang sudah hilang kepercayaan terhadap Khalid, kedua-dua parti itu perlu menyatakan secara rasmi dengan perakuan Adun parti masing-masing sama seperti dilakukan Adun-Adun PKR.

Semalam PKR meminta Adun yang mewakili parti membuat akuan sumpah menolak Khalid dan menyokong Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar.

Setakat ini, Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abd Samad menegaskan akan merujuk perkembangan terbaru politik negeri itu kepada PAS Pusat.

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua dalam kenyataannya berkata, parti itu juga kan memutuskan perkara tersebut pada mesyuarat jawatankuasa eksekutif pusatnya (CEC) esok.

Antara cadangan parti itu adalah meminta tiga Adun yang dilantik Exco meletak jawatan kerana tdak lagi mengiktiraf status Khalid sebagai Menteri Besar.

Untuk rekod PAS dan DAP memenangi 15 kerusi manakala PKR 14 termasuk Khalid manakala Barisan Nasional hanya 12 kerusi.

Justeri itu, dakwaan Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR R. Sivarasa sudah tidak layak menjadi menteri besar kerana hilang kepercayaan majoriti dewan negeri Selangor selepas dipecat PKR kurang tepat.

Jika benar, setakat ini Khalid hanya tidak dapat kepercayaan 13 Adun PKR sedangkan keseluruhan Adun Selangor seramai 56 orang.

PKR perlu mendapatkan perakuan semua Adun DAP dan PAS jika betul-betul mahu Khalid hilang kelayakan dan kepercayaan sebagai menteri besar.

Pilihan lain, DAP dan PAS perlu meminta Adun mereka yang dilantik Exco meletak jawatan sekaligus Khalid hilang sokongan bagi menguruskan kerajaan negeri sekarang.

Selangor mempunyai seramai 10 anggota exco kerajaan negeri dengan empat daripada PAS manakala PKR dan DAP masing-masing tiga orang.

Itu pilihan PKR, DAP dan PAS selain membawa usul undi tidak percaya kepada Khalid di DUN Selangor.

Namun, jangan lupa, Khalid juga ada pilihan dan tentu sedang memegang kad paling besar. Selain berdepan undi tidak percaya di DUN, Khalid boleh mohon perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah membubarkan DUN.

Jika mahu, Khalid juga boleh pecat Exco dari PKR dan DAP terlebih dahulu.

Lagipun, Khalid masih menteri besar, apa salahnya tunjukkan pada PKR dan DAP siapa berkuasa sekarang.

Bagi PKR dan DAP pula, amat memalukan jika tidak minta Exco parti mereka letak jawatan setelah hilang percaya kepada Menteri Besar itu ~ UtaraNews


One Response

  1. Anonymous says:

    Reputasi Anwar dalam semua hal hancur teruk.Dari segi moral keputusan Mahkamah Rayuaan yg membenar kan rayuan Saiful telah mengesahkan Anwar seorang peliwat.Dalam politik sudah terserlah Anwar seorang yg mabuk kuasa,bersikap autokratik,nepotisma dan kepimpinan yg kacau bilau.Sekarrang sekutu politiknya sudah mula mengingkari beliau keran sikapnya itu.Apa lagi yg tinggal pada Anwar?.Mungkin hanya kot* besar yg sedang mencari lubang ta*k utk di masuki.Busuknya!.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.